Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » psihologie psihiatrie » sociologie
PEISAJ URBAN

PEISAJ URBAN


PEISAJ URBAN

Avand in vedere faptul ca majoritatea cladirilor din acest perimetru au fost construite dupa anii 1950 - 1960, putem observa ca ele se mentin intr-o stare destul de buna. Se regasesc insa si cladiri cu fatade deteriorate (foto  20 ), unde se fac lucrari de renovare, cladiri intr-o evidenta stare de degradare (invechire) dar si cladiri reabilitate termic (cu fatade noi) care creaza un contrast evident in teritoriu.

Foto 20   Fatada deteriorata a unui bloc din apropierea Pietei Eroii Revolutiei

De la Piata Eroii Revolutiei pana la Constantin Brancoveanu se remarca o pronuntata asimetrie a cladirilor de pe cele doua parti ale Soselei Oltenitei. Pe partea dreapta se afla blocuri compacte de 8 si chiar 10 etaje pe cand, pe partea stanga, pe langa Ciminterele Bellu, Pro Patria si Parcul Tineretului, se mai gasesc si cladiri cu 1 etaj, maxim 2 - cladirea Colegiului Romano-Catolic Sf. Iosif, Sediul Administratiei si Amenajarii Domeniului Public a Sectorului 4 (foto 23 )



Foto 21 Asimetria cladirilor dintre Eroii Revolutiei - Constantin Brincoveanu

Aceasta asimetrie se continua de la Constantin Brancoveanu pana aproape de Piata Sudului ( mai exact pana la cladirea Directiei de Taxe si Impozite a sectorului 4). Pe partea dreapta exista cladiri inalte (8, 10 etaje) iar pe partea stanga se afla cladiri cu maxim 2 etaje. In continuare, pana la jumatatea distantei dintre Piata Sudului si Soseaua Vitan-Barzesti, peisajul urban are o simetrie pronuntata, deoarece se regasesc pe ambele parti ale Soselei Oltenitei cladiri inalte, de 8 - 10 etaje (foto  22 ).

Foto  22 Simetrie pronuntata a cladirilor

Mergand spre iesirea din Bucuresti, apar din nou rupturi de simetrii, pe partea dreapta

regasindu-se cladiri inalte (8 - 10 etaje) pe cand pe partea stanga intalnim cladiri de maxim 2 etaje. De la intersectia cu Soseaua Vitan - Barzesti si cu Strada Ion Iriceanu pana la iesirea din municipiu peisajul devine relativ simetric, cu cladiri de maxim 2 etaje pe ambele parti.

Din punct de vedere a inaltimii cladirilor de pe Soseaua Oltenitei, putem observa o panta descrescatoare odata cu iesirea din oras.

In perimetrul aflat intre Piata Eroii Revolutiei si Constantin Brincoveanu s-a pus un oarecare accent pe stilul arhitectural (observam felul in care au fost lucrate fatadele cladirilor care insa, la momentul actual se afla intr-o stare de relativa degradare) insa cu cat se inainteaza spre iesirea din oras dispare orice forma de arta, cladirile de aici fiind construite ca blocuri pentru muncitorii ("cutii de chibrituri") care au populat Bucurestiul dupa anii 1970.

O zona demna de mentionat se regaseste in apropierea Pietei Eroii Revolutiei in Cimitirul Bellu dar si in Cimitirul Pro Patria unde se gasesc o serie de monumente cu o mare valoare arhitecturala si turistica.

Desi majoritatea cladirilor din zona au fost construite in aceeasi perioada, mai nou au aparut si sedii ale unor institutii (mentionate mai sus) care pot fi considerate adevarate kitsch-uri arhitecturale. Multe sunt cladiri construite din geamuri si otel, diferite de restul cladirilor atat ca stil, inaltime sau chiar cromatica.

Foto 23 Sediul Administratiei si Amenajarii Domeniului Foto24Directia de taxe siimpozite

Public a Sectorului 4 a Sectorului 4

Cu toate ca aceasta zona a fost construita ca un cartier muncitoresc, datorita prezentei Parcului Tineretului nu putem omite faptul ca zona verde este destul de des intalnita. Pe langa acesta, in ultimii doi ani, odata cu schimbarea primarului sectorului, s-au facut mari investitii in astfel de zone de recreere. Au aparut o serie de parculete si scuaruri, gradinile din jurul blocurilor au fost reamenajate, au fost plantati pomi, etc. Astfel, putem constata faptul ca spatiul verde care ii revine fiecarui locuitor al zonei este mult mai mare decat in alte parti din municipiu.

De-a lungul Soselei Oltenitei exista o serie de arii nou construite sau in constructie care se diferentiaza de majoritatea cladirilor. O astfel de cladire noua este reprezentata de City Mall, situata la Piata Eroii Revolutiei care nu pare a se integra in totalitate in peisajul urban al zonei. In aceeasi situatie se regasesc si alte cladiri noi (sedii de institutii publice, de banci, firme, cladiri de birouri, etc) care par a nu isi avea locul aici, evidentiindu-se de restul cladirilor. Tot aici putem mentiona si viitorul ansamblu comercial Sun Plaza de la Piata Sudului care va avea o arhitectura cu totul inedita, moderna care va crea un contrast evident cu cladirile din jur.

II. APRECIERI PRIVIND DEZVOLTAREA URBANA DURABILA IN SPAȚIUL ANALIZAT

Dezvoltare Durabila, dupa definiția pe care o da Raportul Bruntdland al Națiunilor Unite cuprinde nu numai o dezvoltare economica care sa respecte mediul si sa protejeze resursele actuale pentru generatiile viitoare ci si o dezvoltare spatiala echilibrata.

Dezvolatarea durabila are in vedere echilibrarea fluxurilor insi in afara unei regiuni. Dupa Nijkamp si colab., (1992), este "dezvolatrea care asigura populatiei unei regiuni un nivel acceptabil al bunastarii- atat in prezent cat si in viitor- aceasta fiind compatibila cu circumstantele ecologice pe termen lung"

1.Aprecieri privind dezvoltarea unor strategii adaptate la contextul local vizand controlul consecintelor restructurarii economice

Pentru ocuparea unui loc de munca se propune cooperarea cu firmele de pe raza sectorului pentru a informa populatia fara loc de munca despre posturile vacante, cursuri de reconversie profesionala in meseriile cu cerere pe piata muncii precum si crearea unei baze de date cu populatia activa si cu persoane fara un loc de munca.

2. Aprecieri privind regenerarea zonelor urbane degradate

Pentru aceste zone este necesara reabilitarea termica a cladirilor- Identificarea cladirilor de pe aceasta artera ce necesita reabilitare termica, si renovarea celor care prezinta un aspect neplacut al fatadei. De asemenea pentru dezvoltarea urbana durabila a Soselei Oltenitei trebuie sa se aiba in vedere:

Drumurile- asfaltarea gropilor din carosabil mai ales dupa sezonul rece, cand apar cele

mai multe probleme de acest fel.

Fluidizarea traficului Fluidizarea traficului pe Soseaua Oltenitei prin sincronizarea semafoarelor, interzicerea parcarii autovehiculelor in zonele cu trafic intens sau in apropierea marilor intersecții cum ar fi intersecția cu bulevardul Constantin Brancoveanu sau cu Calea Vacarești și Soseaua Berceni.

Curatenia Dotarea cu cosuri, recipiente si europubele pentru strangerea gunoiului pe categorii de deseuri reciclabile. Incurajarea si informarea populatiei din sector de a selecta gunoiul menajer in functie de categoria careia ii apartine. Strangerea prafului, atat de pe Soseaua Olteniței, cat si de pe arterele secundare (strazi, alee), care comunica direct cu aceasta.Desemnarea unei zile special pentru colectarea deseurile electrice, electronice si electrocasnice care sunt un pericol pentru mediu. Ridicarea masinilor de pe domeniul public si predarea catre societatile de colectare a fierului vechi, in cazul in care nu vor fi revendicate in termen de 30 de zile de catre fostii proprietari.

Imbunatatirea mediului inconjurator de pe Șoseaua Oltenitei si principalele strazi si bulevarde ce se intersecteaza cu ea prin implementarea unor proiecte pentru imbunatatirea calitatii aerului din aceasta zona, dintre care unul ar trebui sa se axeaze pe reabilitarea aliniamentelor stradale, lucru necesar pentru realizarea unei mai bune calitati a aerului. Alte proiecte ar avea ca scop cresterea biodiversitatii din acest areal, imbunatatirea procesului de recuperare a materialelor reciclabile, etc.

Spatiile verzi- plantarea de pomi in parcuri, scuaruri, aliniamentele de-a lungul bulevardelor si strazilor, precum si pe terenurile libere neproductive din intravilan. Stoparea defrisarilor.

3. Conservarea si valorificarea patrimoniului cultural

Punerea in valoare a unor zone unde sunt amplasate case in stil neoromanesc, organizarea unor evenimente tematice privind acest aspect, protejarea, reabilitarea si conservarea unor monumente si placi memoriale. Valorificarea potentialului cultural, prin includerea obiectivelor din aceasta zona, intr-un circuit turistic.

De exemplu operele de arta din Cimitirul Bellu, ale unor sculptori celebri precum Emil von Becker; Raffaello Romanelli, Karl, Carol si Frederic Storck; Oscar Han sau Ion Mincu trebuie conservate si valorificate, prin introducerea acestora intr-un circuit turistic.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.