Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » psihologie psihiatrie » sociologie
Proiect - O scoalǎ pentru viatǎ-o scoalǎ pentru viitor

Proiect - O scoalǎ pentru viatǎ-o scoalǎ pentru viitor
SCOALA CU CLASELE I – VIII „MIHAIL KOICIU”

CONSTANTA

PROIECT DE DEZVOLTARE INSTITUTIONALA

„O scoalǎ pentru viatǎ-o scoalǎ pentru viitor”

STRUCTURA PROIECTULUI DE DEZVOLTARE A SCOLII

Argument
2. Informatii generale despre scoalǎ

3. Scoala „Mihail Koiciu” in contextul invǎtamantului constǎntean

3.1 Scurt istoric al scolii

3.2 Arc peste timp

4. Diagnoza mediului intern/extern

4.1 Context national

4.2 Context regional

4.3 Contextul comunitǎtii in care functioneazǎ scoala

4.4 Analiza P.E.S.T.E.

4.5 Analiza S.W.O.T

5. Resurse disponibile

Plan de marketing

6. Componenta Strategica

Viziunea scolii

Misiunea scolii

Tinte strategice

Optiuni strategice

7. Componenta Operationala

Programe de dezvoltare

Planurile operationale

Monitorizarea si evaluarea implementarii proiectului de dezvoltare

institutionalǎ in scoalǎ

1. Argument

Proiectul de dezvoltare institutionala a Scolii cu clasele I-VIII „Mihail Koiciu”, pe perioada 2008– 2012 se bazeaza pe un studiu de nevoi al scolii si al comunitatii.

Proiectul are:

Determinare multipla, vizand conditiile si resursele existente la nivelul scolii si a comunitatii si tintele strategice ale dezvoltarii;

Valoare strategica, fiind conceput pe o perioada de 4 ani, ofera orizont si directii clare de actiune;

Caracter situational, avand in vedere tendintele de evolutie a mediului si conditiile concrete in care functioneaza scoala.

Proiectul contine:

Prezentarea organizatiei scolare;

Diagnoza mediului extern/ intern pe baza analizei P.E.S.T.E./SWOT;

Componenta strategica formata din:

viziune

misiune

tinte strategice

optiuni strategice

Componenta operationala cuprinzand:

programele de dezvoltare

planurile operationale

monitorizarea si evaluarea implementarii proiectului de dezvoltare institutionala in scoala

Fiecare unitate de invatamant opereaza intr-un mediu social unic, pe care nu si-l poate alege dar il poate influenta prin statutul ei.

Scoala ca organizatie cu reguli si valori proprii are nevoie de o gestionare eficienta, bazata pe un proiect managerial clar, simplu, ancorat la realitatea acestuia.

Imaginea Scolii cu clasele I-VIII „Mihail Koiciu”nu poate fi decat pozitiva, iar pentru aceasta trebuie alese mesajele si caile de transmitere catre publicul extern pentru a fi perceputi ca atare.

2. Informatii generale despre scoalǎ

Unitatea scolara Scoala “Mihail Koiciu” Constanta

Tipul scolii: Scoala cu clasele I-VIII

Limba de predare limba romana

Adresa unitatii Strada Izvor nr. 26-27, Constanta

Telefon/fax: 0241-631296

E-mail: sc10cta@isjcta.ro

Populatia scolara

Numar de elevi

Numar de clase:

6 clase la invatamantul primar

7 clase la gimnaziu

Provenienta: mediu urban

Personalul scolii

Numar de cadre didactice

Personal didactic auxiliar 4 persoane

Personal nedidactic ( administrativ): 5 persoane

Localul scolii

Unitatea scolara functioneaza din 1957, in doua corpuri de cladire, un corp principal si un corp anexa.

3. Scoala “Mihail Koiciu” in contextul invǎtǎmantului constǎntean

3.1. Scurt istoric al scolii

In dorinta de a scoate la iveala, spre cunostere de catre mai multi, a ceea ce a insemnat Scoala nr.10 Constanta pe parcursul a 68 de ani de existenta, precum si in scopul stimularii generatiilor viitoare de elevi si cadre didactice pentru pastrarea si dezvoltarea tradititiilor acesteia, ne-am informat asupra istoricului scolii pe care o slujim.

La initiativa localnicilor si a organelor scolare, “Ministerul Instructiunii si Cultelor’’ a aprobat prin ordinul 21701 din 1 februarie 1934, infiintarea Scolii Primare Mixte nr.13, in cartierul Demobilizator din municipiul Constanta.

In 22 septembrie 1934, prin Ordinul 501 al Inspectoratului Scolar Judetean se deschid cursurile acestei scoli in localul nou construit, din cartierul Koiciu, ce se gasea pe str.Izvor nr.27 si avea 2 sali de clasa. In urmatorii 2 ani, localului i se mai construiesc inca 2 sali.

In 1957 – 1958 se da in folosinta localul nou de pe strada Izvor nr.26 si incepand din acel moment scoala functioneaza in 3 sali in localul de baza, 4 sali si 2 ateliere in localul anexa.

In anul scolar 1955-1959, scoala primeste numele de Scoala nr.10 baieti pentru ca mai apoi in 1958-1959, conform hotararii de stat, sa redevina mixta, cu numele de Scoala nr.10 Constanta.

In 1964-1965, Scoala devine scoala generala de 8 ani, pentru ca in perioada 1970-1974 sa functioneze si cu clasele a IX a si a X a, fiind printre primele scoli generale constantene care a aplicat generalizarea invatamantului de 10 ani.

La implinirea a 45 de ani de activitate, in septembrie 2002, cadrele didactice, elevii si parintii acestora hotarasc sa boteze scoala cu numele purtat de una dintre cele mai de seama personalitati constantene: Mihail Coiciu.

Director al Prefecturii si in trei randuri primar al orasului Constanta ( numele lui Mihail Coiciu „pentru o parte a constantenilor a devenit substantiv comun (…). Cati stiu, insa, ca barbatul cu fruntea inalta, ochi patrunzatori, alungiti, purtand barba, favoriti si mustata a daruit Constantei mai mult decat multi primari la un loc.’’(Aurelia Lapusan, Memoria orasului )

Cinstim prin acest nume dat scolii noastre, Institutia Prefecturii si Primariei al caror reprezentant a fost Mihail Coiciu, personalitate care prin acte de generozitate, prin atitudinea sa civica si-a castigat dreptul de a ramane in istoria Constantei.

3.2 Arc peste timp

Cei care au coordonat activitatea scolii, de- a lungul anilor ce au urmat, au acordat o

importanta problemelor gospodaresti, de organizare si intretinere a partilor interioare si exterioare ale cladirii, reamenajarii de spatii, dotarii cu mobilier corespunzator, asigurarii unor conditii optime de functionare, conform cerintelor igienice si psiho-pedagogice adecvate unui invatamant modern. Scoala s-a bucurat de prezenta unor cadre didactice cu o solida pregatire metodica si de specialitate si cu o permanenta dorinta de perfectionare. De cealalta parte, majoritatea elevilor s-au dovedit receptivi la toate actiunile instructiv-educative propuse de scoala. Parafrazandu-l pe Mihail Sadoveanu, se poate spune ca lectiile se faceau bine, iar elevii invatau dupa puterile lor.

In fiecare an, scoala are elevi reprezentanti la fazele judetene si nationale ale olimpiadelor la limba romana, matematica si educatie tehnologica. Premii importante s-au obtinut si in activitatile sportive si artistice.

Se stie ca invatamantul primar si gimnazial constituie prima etapa importanta in personalitatii viitorului adult, pentru ca aceia care au stralucit in aceasta etapa, au confirmat si au continuat buna lor pregatire si in scolile postgimnaziale (liceale, universitare, postuniversitare) din tara si din strainatate.

Urmarind devenirea fostilor elevi ai scolii se poate constata ca acestia acopera practic toata gama profesiilor care onoreaza structura social-politica si administrativa a timpului contemporan. Geografic, se poate spune, exista fosti elevi ai scolii, realizati profesional, in toate tarile civilizate ale lumii si foarte multi se afla in orasul lor natal onorandu-l cu profesii dintre cele mai diverse, respectate si apreciate de colectivitatea locala (medici,ingineri, profesori, oameni de afaceri, ziaristi, politicieni, oameni de cultura etc.)

Astazi, cand Scoala “Mihail Koiciu” Constanta trece prin momente grele ale existentei sale, datorate scaderii populatiei scolare a cartierului, concurentei scolii aflate in imediata ei vecinatate, unei activitati manageriale care s-a caracterizat printr-o diagnoza, proiectare si implementare slab conturate in ultimii patru ani, prin slaba implicare a familiei in viata scolii si printr-o dotare materiala invechita, sarcina noii echipe manageriale si a intregului corp didactic este de aduce din nou stralucirea pe frontispiciul scolii.

4. DIAGNOZA MEDIULUI EXTERN/INTERN

4.1 Contextul national

Din punct de vedere politic, beneficiem de un interes si o sustinere evidenta din partea Guvernului Romaniei, care prin MEdD, prefigureaza pentru perioada urmatoare, programe concrete vizand asimilarea limbajului informatic, cunoasterea cel putin a unei limbi straine de circulatie internationala, relansarea educatiei in mediul rural si in zonele defavorizate, perfectionare profesionala, toate acestea urmarind “Educatia pentru fiecare”.

4.2 Contextul regional

Context geo-economic si demografic

Regiunea de dezvoltare Sud-Est este situata in partea de sud-est a Romaniei si este alcatuita din judetele: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea.

Constanta este cel mai mare oras al regiunii, cu o populatie de o mare diversitate etnica: turci, tatari, greci, rromi, ocupata in sectoare diverse de activitate: industrie, comert, servicii, turism, constructii, invatamant, sanatate.

Productivitatea muncii pana in in anul 2004, avea in Judetul Constanta cea mai ridicata valoare din regiune, cu o rata mai mare a populatiei ocupate in industrie, constructii si servicii. Astfel, activitatea intensa de construire a locuintelor proprietate privata, litoralul cu oferirea serviciilor turistice si balneare, activitatile de exploatare a navelor maritime, industria de constructii navala, firmele mici si mijlocii, au preluat o parte din forta de munca disponibilizata si astfel socul social al disponibilizarilor a fost atenuat. Migratia populatiei se realizeaza numai in afara granitelor tarii pentru salarii mai mari.

Astfel, la nivelul orasului Constanta, Politicile de dezvoltare locala sunt in acord cu cele de dezvoltare regionala si nationala si vizeaza:

- dezvoltarea turismului de agrement pe litoralul romanesc

-valorificarea legaturilor transportului pe Dunare si Marea Neagra

- atragerea investitorilor straini pentru dezvoltarea Zonei libere

-infiintarea unui Consortiu regional pentru construirea de locuinte

4.3 Contextul

comunitatii in care functioneaza scoala

Aflat intr-o zona centrala a orasului Constanta, cartierul Coiciu este compus din case construite in diferite perioade si cu arhitecturi diverse. Strazile si dotarile specifice abia in ultimii ani au inceput sa fie amenajate dupa standarde moderne. Activitatile cu caracter economic desfasurate in cartier sunt cele de comert si prestari servicii, firme proprii. Populatia este formata din multi pensionari, este imbatranita. Se observa in ultimul timp o fluctuatie a populatiei, datorata vanzarilor-cumpararilor proprietatilor sau a inchirierii acestora., numarul de copii find inconstant de la un an la altul si in continua scadere. Se poate distinge de asemenea, o polarizare a populatiei in functie de nivelul cultural si socio-economic: cu studii superioare-fara niciun fel de studii, proprietari-chiriasi, cu potential financiar mare-fara niciun fel de venit. Cartierul Coiciu are o numeroasa populatie de etnie turca, tatara si rroma, existand un climat de intelegere si respect.

Din chestionarele aplicate la inceputul acestui an scolar elevilor scolii noastre, am aflat mediul socio-cultural din care provin copiii:

parinti cu studii superioare (19,3 % )

parinti cu studii medii (38, 92%)

parinti absolventi ai invatamantului general obligatoriu si ai scolilor profesionale (36,75%)

parinti cu studii generale incomplete sau fara studii (5,03 %)

Din analiza datelor statistice ale scolii, se poate observa ca in ultimii doi ani scolari toti absolventii claselor a VIII a urmeaza cursurile unui liceu sau scoala de arte si meserii.

In acest context, comunitatea cartierului asteapta ca scoala noastrǎ sa ofere servicii educationale de calitate in vederea integrǎrii socio-profesionale optime a elevilor.

4.4. Analiza P.E.S.T.E

Pentru analiza mediului extern se foloseste analiza P.E.S.T.E.

Factori politici

O -politici educationale favorizante

O -cadru legal de functionare coerent si favorizant la nivel national si local

A -legislatia muncii, politica monetara si valutara, politica fiscala

schimbǎtoare

O -sprijin si cooperare cu parteneri comunitari

O -asistenta de specialitate din partea ISJ, CCD, CJAR, etc.

Factori economici

O -oferta naturala locala favorabila politicilor de dezvoltare locala

O -dezvoltare economica locala buna

O -firme productive care se implica in educatie

A -familii cu venituri mici

Factori socio-culturali

A -rata scazuta a populatiei scolare

A -predominǎ pǎrintii cu studii medii si profesionale

A -numeroase familii dezorganizate

A -copii cu parinti plecati in strainatate, ramasi in grija rudelor

O -climat de respect intre membrii etniilor

O -parinti care se implica in viata scolii

Factori tehnologici

O -resurse materiale si financiare alocate de Consiliul Local, ISJ, Med

O -surse de finantare extrabugetara si sponsorizari ale agentilor economici

O -investitii in echipamente si infrastructura TIC

A -gradul mare de uzura al cladirilor

O -cadre didactice calificate, cu experienta profesionala

Factori ecologici

O - existǎ prevederi legislative noi in ceea ce priveste protectia mediului

O -existǎ firme specializate, cu utilaje performante, care asigurǎ colectarea

deseurilor din scoala

Legendǎ: O-oportunitǎti

A- amenintǎri

Analiza SWOT

Strategia pe care trebuie sa o adoptam si care face legatura intre factorii externi si cei interni ne-o indica:

Analiza SWOT

a. Curiculum

Puncte tari

-curriculum-ul respecta prevederile, precizarile si actele normative elaborate de MedC

-preocupare in aplicarea curriculum-ului national

-cadre didactice din invatamantul primar acorda atentie abordarii transcurriculare a continuturilor

-activitatea extracuriculara adaptata la nevoile si cerintele elevilor

-climat de siguranta si incredere atat pentru elevi cat si pentru adulti

Puncte slabe

oferta curriculara la decizia scolii doar la nivelul unei discipline, neadaptata cerintelor elevilor

-instrumentele de evaluare nu vizeaza actul centrat pe elevi la unele discipline

-utilizarea slaba a soft-ullui educational

-insuficienta mediatizare a ofertei educationale a scolii

-insuficienta monitorizare si coordonare a activitatilor extracurriculare

-relatii parteneriale neevidentiate prin contracte de colaborare incheiate cu institutii, agentii economici, familie

Oportunitati

diversificarea CDS in functie de cerintele elevilor

-extinderea activitatilor in cabinetul AeL in paralel cu lectiile din planificarile pe discipline de invatamant

-deschiderea comunitatii spre activitatale scolii

Amenintari

reticenta unor parinti de a-si lasa copiii la activitati extrascolare si extracuriculare

b. Resurse umane

Puncte tari

-personal didactic calificat

-cadre didactice titulare cu experienta in invatamant

-cadre didactice tinere cu dorinta de afirmare profesionala

-cadre didactice absolvente a cursurilor de perfectionare continua, masterat, a doua facultate

-invatatori bine pregatiti profesional, implicati in toate activitatile scolare

-asigurarea dreptului la educatie pentru toti copiii

-elevi cu rezultate bune la invatatura, concursuri scolare, olimpiade

-elevi fara probleme majore de disciplina

-personal didactic auxiliar si nedidactic specializat si cu experienta

-profesor de terapia tulburarilor de limbaj

Oportunitati

vecinatatea scolii cu gradinita

-colaborarea cu CCD si Universitatea “Ovidius”in vederea perfectionarii profesionale si contue a cadrelor didactice

-dezvoltarea modelului cooperarii cu celelalte scoli in derularea unor activitati desfasurate in comun

-realizarea Site-lui scolii

Puncte slabe

-majoritatea cadrelor didactice cu norme completate in alte scoli din oras si judet, neasigurandu-se permanenta in scoala- cadre didactice suplinitoare, neasigurandu-se continuitatea la clasa

-interes scazut pentru unele cadre didactice in perfectionarea profesionala si continua

-insuficienta implicare in diversificarea optionalului la decizia scolii

-reticenta cadrelor didactice in asumarea responsabilitatilor si in implicarea in viata scolii

-absenta lucrului in echipa

-tratarea cu superficialitate si conservatorism a problemelor scolii in special si ale invatamantului in general

-lipsa unui profesor psiholog al scolii

-inconsecventa si slaba implicare in activitatea unor consilii ale profesorilor clasei

-activitatea CRE sporadica, ineficienta

-numar mic de profesori de sprijin

Amenintari

-scaderea numerica a populatiei scolare arondate

-imediata vecinatate cu o alta institutie similara

-fluctuatia elevilor din Centrul de Plasament

-transferul elevilor la scoli cu profil vocational sau cu performante superioare

-cresterea abandonului scolar la elevii cu situatie materiala precara

c.Resurse financiare si dezvoltare a bazei materiale

Puncte tari

-situarea scolii intr-un cartier central al orasului

-mobilier modular in clase

-laborator de stiinte complet renovat

-laborator de informatica racordat la reteaua AeL

-cabinet terapia tulburarilor de limbaj cu aparatura si materiale de ultima generatie

-cabinet medical si de stomatologie

-sala de sport

-mijloace audio-vizuale si diverse echipamente tehnice si electronice (copiatoare, aparat foto, imprimante, laptop, retroproiector, xerox,)

-biblioteca

-grupuri sanitare in interiorul corpului principal

-centrala proprie pe gaze

Puncte slabe

functionarea scolii in doua corpuri de cladiri ingreuneaza activitatea elevilor, profesorilor, personalului administrative

-cladiri neconsolidate, parchet si usi invechite

-neamenajarea cabinetelor de specialitate

mobilier vechi, care trebuie casat

-mobilier scolar vechi sau uzat (scaune, banci, dulapuri)

-aparatura de generatie veche care necesita reparatii dese (calculatoare, imprimanta)

-lipsa aparaturii moderne din clase

-sala de sport cu insuficiente dotari

-lipsa abonamentelor la documente legislative

din cauza fondurilor (Monitorul Oficial)

Oportunitati

proiecte de consolidare si reabilitare a scolii

-achizitionarea de mobilier prin fonduri de la Consiliul Local, ISJ

-sponsorizari ale agentilor economici locali

Amenintari

-imposibilitatea tehnica de a mari numarul spatiilor sanitare din interiorul cladirii

-nealocarea fondurilor de la Consiliul Local la timp

-proiectul de finantare sa nu fie finalizat sau acceptat

d.Dezvoltarea relatiilor comunitare

Puncte tari

realizarea de proiecte si parteneriate cu scoli similare si Liga Navala

Puncte slabe

lipsa parteneriatelor cu institutii ale comunitatii locale (Biserica, Politia de proximitate, ONG-uri) –lipsa parteneriatelor internationale

-putine cadre specializate in managementul proiectului

Oportunitati

deschiderea spre cooperare a institutiilor educative de la nivel local, judetean, national

-oferirea de informatii despre modul de realizare a proiectelor de catre ISJ, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare

-realizarea comunicarii cu viitorii parteneri prin Internet

Amenintari

posibilii parteneri pot renunta la proiecte

-proiectul sa nu fie acceptat de Agentia Nationala, Primarie

5. RESURSE DISPONIBILE

Aflata intr-o zona centrala a orasului, scoala noastra este deschisa tuturor elevilor constanteni, oferind servicii educationale conform cu cerintele nationale actuale si europene.

Iata cateva date edificatoare despre noi:

Populatia scolara

La inceputul anului scolar 2008-2009, numarul elevilor scolii era de 251, distribuiti astfel:

Nivel de invatamant

Numar de clase

Numar de elevi

Primar, din care

Clasa I

Clasa a II a

Clasa a III a

Clasa a IV a

TOTAL

Secundar inferior,

Gimnaziu, din care:

Clasa a V a

Clasa a VI a

Clasa a VII a

Clasa a VIII a

TOTAL

Din cei 251 de elevi, 208 sunt de nationalitate romana, 43 de nationalitate turca si 6 de nationalitate rroma.

Majoritatea elevilor scolii locuiesc impreuna cu familiile naturale, 1 elev este in plasament maternal si 30 sunt institutionalizati in Centrul de Plasament din vecinatatea scolii.

Scoala functioneaza in doua schimburi, dupa urmatorul program: 8,00-11,30; 11,30-18,30.

Personalul scolii

a)      Cadre didactice

Numarul personalului didactic incadrat la 1 septembrie 2008 este de 28, calificat (100%) si are urmatorul statut:

Total cadre didactice

Titulari

Suplinitori calificati

Detasati

Invatatori

Profesori

Invatatori

Profesori

Invatatori

Profesori

v     Din cei 22 de profesori 5 (22,72%) sunt titulari cu norma intreaga in scoala iar ceilalti 17 (77,28%) au normele completate in alte scoli din Constanta si din judet.

Personalul didactic auxiliar

v     Personalul didactic auxiliar este compus din:

1 secretar

1 bibliotecar

1 informatician – 0,5 norma

1 administrator – 0,5 norma

Personalul nedidactic

v     Personalul nedidactic este format din:

ingrijitoare

1 paznic

1 muncitor intretinere- 0,5 norma

1 fochist

Resursele materiale si informationale ale scolii

Scoala are autorizatie sanitara si functioneaza in 2 corpuri de cladiri ce au urmatoarele spatii cu dotarile aferente:

7 sali de clasa cu module individuale, cu ferestre termopan

laborator de stiinte complet renovat in vara anului 2008

laborator de informatica echipat cu 10 calculatoare conectate la reteaua AeL

cabinet de logopedie cu mobilat si echipat ultramodern

biblioteca cu peste 11 de volume de carti, televizor, calculator conectat la Internet, copiator

sala de sport realizata prin modificarea unei sali de clasa

cabinet medical si cabinet stomatologic

5 spatii sanitare in functionare si 2 grupuri sanitare aflate in curtea scolii, in conservare

centrala termica proprie pe gaze

camera depozitare alimente-proiectul national “Lapte si corn”

camere depozitare material didactic si manuale scolare

camera pentru personalul nedidactic

2 terenuri aferente celor doua cladiri, amenajate pentru activitati sportive sau recreere

v     Scoala dispune si de alte elemente de dotare precum:

2 calculatoare utilizate in scop administrativ, conectate la Internet

3 imprimante color

retroproiector, tabla multimedia, ecran proiector,

- planse didactice moderne

casete audio

Dotarile scolii provin din fonduri alocate de Consiliul Local,

v     Scoala este abonata la “ Tribuna Invatamantului”

Indicatori de evaluare a performantei si de calitate a personalului scolii

In anul scolar 2007-2008 au fost inregistrati urmatorii indicatori de performanta:

v     Promovabilitatea dupa examenele de corigenta din septembrie 2008, a fost de

la ciclul primar de 100%

la ciclul gimnazial de 94, 5% (3 repetenti

v     De asemenea, au fost inregistrate-1 abandon scolar la ciclul gimnazial (0,31%)

- 6 cazuri de absenteism (2, 21%)

v     Ponderea elevilor cu rezultate bune si foarte bune a fost de 68,5%:

-la ciclul primar: 73% (calificativul bine/foarte bine)

-la ciclul gimnazial: 64% (medii cuprinse intre 7,00-10,00)

v     Frecventa abaterilor prin note scazute la purtare: 1 elev gimnaziu (2,71%)

v     Promovabilitatea la tezele cu subiect unic a fost de 75% la clasele a VII a si de 84, 33% la clasa a VIII a

Toti absolventii clasei a VIII a sunt inscrisi isi continua studiile in licee sau scoli de arta si meserii: 13 la licee cu profil real si 6 la SAM cu specializarea mecanica si comert

v     Majoritatea familiilor au venituri materiale si financiare decente existand insa si cazuri disperate in care nici un membru al familiei nu castiga niciun venit, scoala acordand 10 burse sociale si 2 burse medicale.

Nu sunt semnalate cazuri de violenta domestica.

v     Incadrarea scolii s-a facut cu personal didactic calificat:

16 cu studii universitare de lunga durata

6 cu studii superioare de scurta durata

6 cu liceul pedagogic, 3 aflandu-se la continuare de studii

Majoritatea cadrelor didactice au experienta in activitatea didactica , existand si 4 tineri la inceput de drum in profesie .

Personalul didactic a urmarit sa se perfectioneze profesional prin grade didactice, masterate, cursuri si stagii de perfectionare continua prin centrele universitare Constanta, Bucuresti sau prin CCD, Fundatia “Alumni”:

11 cadre didactice au gradul didactic I , 4 gradul didactic II , 8 gradul definitiv

4 cu masterat

1 doctorand

1 absolvent al celei de-a doua facultati

20 au absolvit cursuri de perfectionare continua

Sunt cadre didactice care au participat la sesiuni de comunicari metodico-stiintifice judetene, nationale si internationale, autoare de articole in reviste de specialitate.

7 cadre didactice au reusit sa obtina performanta in activitatea didactica recunoscuta prin acordarea salariului de merit, gradatiei de merit si a diplomei “Gheorghe Lazar”.

Intreg personalul didactic auxiliar si nedidactic este specializat prin diferite forme: studii universitare, cursuri de calificare si de perfectionare.

v     In ultimii patru ani, Scoala “ Mihail Koiciu” a realizat numeroase activitati extrascolare:

serbari anuale sau ocazionate de evenimente cultural-istorice precum: Ziua Portilor Deschise-8 Noiembrie “Mihail si Gavril”, 1 Decembrie, Ziua Europei, Ziua Marii Negre; e

excursii de studiu, activitati sportive,

parteneriate educationale cu Complexul muzeului de stiinte ale naturii “Grigore Antipa “, ONG “ Mare Nostrum”, Liga Navala, Centrul de prevenire antidrog, Muzeul de Arta Populara, Palatul Copiilor, Scoala Speciala nr. 2 Constanta, Scoala Pietreni.

v     Climatul organizatiei se bazeaza in general pe ascultare activa, intelegere si colaborare, relatii deschise, colegiale, de respect reciproc. Este deschis si stimulativ, caracterizat printr-un bun grad de angajare al membrilor institutiei scolare.

Cultura organizationala este orientata spre indeplinirea sarcinilor.

Valorile dominante sunt

atasamentul fata de copii

respectul pentru profesie,

cooperare

respect reciproc

libertate de exprimare

Se intalnesc si cazuri de individualism, rutina, conservatorism, automultumire, generate de invidia profesionala, frica de a nu-si pierde postul, apropierea de pensionare, realizarea unor activitati numai daca sunt remunerate, lisa de receptivitate la nou. Aceste cazuri genereaza conflicte mocnite sau care rabufnesc si necesita mediere, aducand tensiune si o stare de disconfort in organizatie.

 

Biblioteca scolii Laborator informaticǎ

Salǎ de clasǎ

PLAN DE MARKETING

A.

DIAGNOZA SCOLII

Nr. crt.

TITLU

DESCRIERE SAU DEFINITIE

Experienta scolii

Identitate

Scoala „Mihail Koiciu” Constanta are personalitate juridica si este o scoalǎ care asigurǎ educatia copiilor din ciclul primar si gimnazial obtinand in ultimii patru ani

Grupurile vizate (tinta) sau segmente de populatie

Grupuri tinta / segmente de populatie

Oferta educationala a scolii noastre se adreseaza:

copiilor din cartierul coiciu, din zonele limitrofe acestuia precum si tuturor copiilor din municipiul Constanta care doresc sǎ ne fie alǎturi.

Educational si didactic

Caracteristici educationale:

comunicare;

dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor de invatare

stimularea motivatiei elevilor pentru participarea la demersul educational;

stimularea formarii abilitatilor de lucru in echipa si sprijin reciproc;

utilizarea PC-ului ca mijloc de comunicare si informare;

Caracteristici didactice:

cresterea ponderii formativului asupra informativului;

asigurarea unui invatamant calitativ, la nivelul standardelor europene, prin utilizarea unor metode creative si activ-participative care valorizeaza potentialul individual al elevilor;

utilizarea unor metode si mijloace moderne de predare-invatare-evaluare;

desfasurarea activitatilor folosind lucrul in echipa si schimbul de experienta intre cadrele didactice;

organizarea si desfasurarea unor manifestari sportive si

cultural-artistice, concursuri pe discipline

Tipuri de produse

educationale

Caracteristici ale ofertei prezente

Activitatea de desfasoara conform planurilor de invatamant aprobate de MEdC.

La finalul clasei a VIII-a, elevii primesc adeverinta de absolvire a scolii generale.

Caracteristici ale elementelor de pret

Activitatea scolii este finantata integral de la bugetul de stat si al Primǎriei Constanta. Scoala a gǎsit surse proprii de finantare prin sponsorizǎri si donatii ale familiilor copiilor si ale agentilor economici.

Comunicarea cu diferite grupuri tinta

Moduri de comunicare:

abordare personala

- interviuri la radio, televiziune si in presa scrisa cu directorul institutiei sau cu alte cadre didactice ale scolii.

2. publicitate

anunturi in presa locala, posturile locale de radio si televiziune;

- pliante si brosuri de publicitate, CD de promovare;

alte modalitati

organizarea unor manifestari cu diferite ocazii, participarea in cadrul activitatilor organizate de alte institutii, dezvoltarea proiectelor de actiune comunitara;

Tip de organizare structurala

Scoala „Mihail Koiciu” este o institutie cu personalitate juridica, cu organizare proprie, coordonata metodologic de ISJ Constanta si finantata de Primaria Constanta.

Opinii despre activitati si imagine in prezent

Tipul rezultatelor si imaginea:

rezultate: bune atat in procesul didactic cat si in cel educativ;

2. imagine: favorabila la nivel local si judetean datorita diferitelor activitati si proiecte initiate si dezvoltate la nivelul scolii in care au fost implicati diversi factori educationali cat si reprezentanti ai autoritatilor locale si comunitatii;

B.

DESCRIEREA SITUATIEI EXTERNE A SCOLII

Institutii concurente

Exista institutii concurente aflate in imediata apropiere a scolii.

Caracteristici  privind inscrierea elevilor

Caracteristici ale inscrierii

Elevii se pot inscrie direct la sediul scolii cu actele prevazute de legislatia in vigoare.

Posibilitati pentru alte activitati aditionale

Oportunitati privind alte activitati

Se desfasoara activitati didactice, sportive, cultural-artistice, de socializare si comunicare in parteneriat cu alte scoli / institutii din municipiu si judet.

Repartizare a absolventilor in licee si SAM-uri

Situatia absolventilor scolii

Monitorizarea absolventilor scolii in ultimii 2 ani a relevat cǎ aproximativ 70% dintre absolventi au continuat studiile printr-o forma de pregatire licealǎ, restul de 30% urmand cursurile SAM-urilor in diferite specializǎri.

C.

OBIECTIVE SI STRATEGII

Descrierea principalelor obiective ale institutiei

Diversificarea ofertei educationale a scolii

Promovarea activitatilor de invatare centrate pe elev

Dezvoltarea profesionala si formarea continua a personalului scolii

Reabilitarea si modernizarea bazei materiale a scolii

Dezvoltarea parteneriatelor cu familia si institutii ale comunitatii locale

Descrierea strategiei sau a combinatiei de strategii

Strategii de crestere

  • Crestere prin cooperare
  • Crestere interna (pe cont propriu)
  • Crestere pe orizontala sau crestere prin atragerea de servicii complementare
  • Cooperarea sub forma de proiecte cu alte institutii

Motivatie

Motivatia alegerii acestei combinatii de strategii este imbunatatirea imaginii institutiei, respectiv atragerea unui numar cat mai mare de beneficiari (elevi).

ANALIZA FACTORILOR INTERESATI IN MENTINEREA SI CRESTEREA PRESTIGIULUI SCOLII

FACTORI

CARACTERISTICI

INTERESE

ASTEPTARI

CAPACITATE SI

MOTIVATIE

ACTIUNI POSIBILE

Primarie

I.S.J.

Finantator

Beneficiar

Imbunatatirea calitatii educatiei

P.T-Detine bugetul

P.S.-Legislatie greoaie

Finantare, implicare in

realizarea obiectivelor

Elevii

Grup tinta

Beneficiari

Rezultate foarte bune

PT-Receptivitate data de varsta.

Participare la actiunile proiectului.

Cadre didactice,

auxiliare,

nedidactice

Grup tinta

Beneficiari

Conditii pentru unproces didactic performant;

Formare pentru

proces didactic conform standardelor

P.T-Cadre didactice bine pregatite profesional

P.S.-Receptivitate scazuta pentru schimbare a unor cadre didactice

Programare

Implicare

Participare in realizarea obiectivelor.

Parintii

Grup tinta

Finantatori

Beneficiari

Implicare in problemele

Scolii siale educatiei copiilor.

PT.-Sprijin in dotare; influenta in educatia copiilor

P.S.Nu se implica toti parintii

Implicare in P.DI

Centre de

formare

Finantatori

Beneficiari

Formarea cadrelor

PT.-Au logistica necesara formarii

P.S.-Unele au costuri mari

Identificare

Programare

Implementare

Evaluare

Agentii

economici

Finantatori

Beneficiari

Scoala amenajata si dotata modern

PT.Sprijin financiar

P.S-Inconsecventa

Programare

Implementare

Evaluare 

Partenerii

Comunitari

Mass-media

Beneficiari

Implicare in actiunile de parteneriat

P.T.- Au resurse educationale .P.S-Incarcatura de sarcini profesionale, inconsecventa.

Programare

Implementare

Evaluare

6. COMPONENTA STRATEGICǍ

VIZIUNEA SCOLII

Scoala “Mihail Koiciu” Constanta isi propune sa devina o scoala moderna, de calitate, care sa ofere sanse egale tuturor copiilor si sa raspunda nevoilor comunitatii si standardelor europene.

MISIUNEA SCOLII

Pentru a-si putea realiza viziunea, misiunea scolii noastre pentru perioada 2008-2012 este de a promova un invatamant de calitate, de a crea un climat educational bazat pe egalitatea de sanse, care sa raspunda nevoilor fiecarui elev de a se simti capabil sa detina si sa utilizeze informatia, de a fi deschis schimbarii, de a invata sa respecte valorile societatii democratice. Printr-o oferta curriculara atractiva, prin formarea unui colectiv stabil si bine pregatit profesional, prin derularea de proiecte si programe educative, vom urmari integrarea optima a elevilor in viata scolara si sociala.

TINTE STRATEGICE

  1. Diversificarea ofertei educationale a scolii
  2. Promovarea activitatilor de invatare centrate pe elev
  3. Dezvoltarea profesionala si formarea continua a personalului scolii
  4. Reabilitarea si modernizarea bazei materiale a scolii
  5. Dezvoltarea parteneriatelor cu familia si institutii ale comunitatii locale

5.4 OPTIUNI STRATEGICE

Tinta strategica 1: Diversificarea ofertei curriculare a scolii

NR.

crt. 

DOMENIUL

OPTIUNEA STRATEGICA

ARGUMENT

Curiculum

Corelarea nevoilor de instruire si educare ale elevilor cu tipurile

de curriculum (aprofundat, extins, elaborat) si cu

Elaborarea unui proiect educational pentru activitati extracurriculare si extrascolare

Prin oferta educationala, scoala se personalizeaza. Curriculum-ul optional este un factor de motivatie pentru elevi, ajutandu-i sa-si satisfaca si sa-si dezvolte aptitudinile.

Resurse umane

Colaborarea intre comisiile metodice si consultarea elevilor si pǎrintilor acestora in stabilirea ofertei curriculare

Programele de formare, proiectele educationale realizate cu alte scooli, permit:

-valorificarea potentialului de care dispun cadrele didactice in acord cu principiile si finalitatile organizatorice

-dezvoltarea personalului in raport cu nevoile, obiectivele, exigentele organizatiei

-dezvoltarea personala pentru partenerii educationali

-dezvoltarea spiritului european al multicuturalitǎtii.

3.

Resurse financiare

si dezvoltarea bazei

materiale

Sustinerea financiara a mediatizarii ofertei educationale, derularea proiectelor si a perfectionarii cadrelor didactice in proiectarea optionalelor

Programe de dotare a laboratoarelor si cabinetelor cu mijloace

didactice necesare derularii cursurilor optionale

Noile mecanisme financiare aplicate in judete pilot permit alocarea de resurse financiare pentru formarea angajantilor, ceea ce este extrem de motivant Baza materiala a scolii este determinats in sustinerea unui demers didactic de calitate si a proiectelor educationale

Relatii

comunitare

Programe de intalniri cu parintii copiilor de la grǎdinitǎ, cu elevii si reprezentantii comunitatii locale si ai institutiilor ce promoveaza activitatea economicǎ, cultura si sportul.

Schimburi de experientǎ cu pǎrintii copiilor din alte localitǎti ale tǎrii si din strǎinǎtate

Parteneriatele reale cu familiile elevilor, cu alte institutii ofera feed-back scolii si permit continua adaptare a fortei sscolii la cerintele comunitati locale

Tinta strategica 2: Promovarea activitatilor de invatare centrate pe elev

NR.

crt.

DOMENIUL

OPTIUNEA STRATEGICA

ARGUMENT

Curriculum

Realizarea unui invatamant de calitate prin utilizarea metodelor moderne de invatare si evaluare

Derularea curriculum-ului diferentiat prin aplicarea creativa a metodelor activ-participative si a tehnologiilor didactice aplicate

Implicarea elevilor si a cadrelor didactice in proiecte educationale locale, judetene si nationale si internationale

Prin noi abordari educationale, se

realizeaza un proces de predare-invatare-evaluare modern. O mare importanta pentru

integrarea elevilor cu dificultatile de invatare

o are intocmirea curriculum-ului adaptat si indivizualizat.

Activitǎtile desfǎsurate in parteneriat cu elevi din alte scoli faciliteazǎ shimbul de informatii legate de diverse moduri de desfǎsurare a instruirii, a stilului de predare si evaluare al profesorilor, al tipurilor de evaluare.

Resurse umane

Desfasurarea unor lectii si activitati in institutii de cultura, muzee

Abilitarea cadrelor didactice in aplicarea metodelor interactive

de grup si a TAC

Cadrele didactice aplica creativ metodele moderne, imbinandu-le cu cele traditionale in functie de caracteristicile tematicii din programele scolare si de perticularitatile de varsta si individuale ale elevilor. Elevii sunt mai motivati si mai receptivi.

Resurse financiare

si dezvoltarea bazei

materiale

Achizitionarea de mijloace audio-video si de calculatoare

Receptivitatea elevilor la utilizarea tehnologiilor moderne este maxima la aceste varste

Relatii

comunitare

Realizarea colaborarii cu Primaria, parintii elevilor pentru dotarea cu mijloace moderne utilizate in procesul instructiv-educativ, biblioteci, teatre, muzee.

Facilitarea transferului informatiilor de la scoala spre comunitate

Parteneriatele reale cu membrii comunitatii

permit realizarea unei comunicari mai bune. Prin folosirea unor cunostinte transmise intr-un alt mod decat cel traditional, elevii constituie o resursa de informare pentru familie si pentru cai din jur.

Tinta strategica 3: Dezvoltarea profesionala si formarea continua a personalului scolii

NR.

crt

DOMENIUL

OPTIUNEA STRATEGICA

ARGUMENT

Curriculum

Promovarea in procesul didactic a abilitatilor dobandite

Prin perfectionare profesionala si continua, cadrele didactice reusesc sa achizitioneze cele mai noi informatii in specialitate de metodica predari specialitatii, realizarea de proiecte, etc. pe care le aplica mai apoi in preactica.

Resurse umane

Programe de formare in contextual reformei (mamagement, TIC, educatie incluziva)

Cadrele didactice sunt mai bine pregǎtite pentru educatie incluzivǎ, management, educatie pentru sǎnǎtate, etc.

Resurse financiare

si dezvoltarea bazei

materiale

Atragerea de resurse financiare pentru motivarea participarii la cursuri de perfectionare si formare a cadrelor didactice.

Unele cursuri au costuri mari ceea ce produce nemultumirea si dezinteresul cadrelor didactice.

Relatii

comunitare

Colaborarea cu institutii furnizoare de cursuri de perfectionare

(ISJ, Universitatea “Ovidius”)

Se poate disimina mai usor oferta de cursuri

si modalitatile de desfasurare a acestora.

Tinta strategica 4: Reabilitarea si modernizarea bazei materiale a scolii

NR.

crt

DOMENIUL

OPTIUNEA STRATEGICA

ARGUMENTCurriculum

Ambientarea spatiului corespunzator desfasurarii procesului didactic

Integrarea calculatorului in activitatile didactice

Activitatea didactica se desfasoara in parametrii optimi numai in conditii igienico-sanitarea si ambientali corespunzatori varstei si paricularitatilor copiilor.

Activitatea didactica moderna nu mai poate fi posibila fara mijloace audio-video de ultima generatie. In era informationala, copilul are nevoie de cunostinte de operare pe calculator. Din ce in ce mai mult, lectiile sunt desfasurate in cabinete racordate

la sistem AeL. Orele de educatie fizica, care contribuie la dezvoltarea armonioasa a fizicului copilului,nu se pot desfasura normal fara o dotare bogata si variata cu echipament de specialitate.

Resurse umane

Implicarea cadrelor didactice in accesarea de fonduri bugetare si obtinerea de fonduriextrabugetare pentru realizarea proiectului

Implicarea cadrelor didactice si a elevilor in atragerea de fonduri pentru modernizarea bazei didactico-materiale a scolii prin activitati extrascolare

Intregul personal didactic trebuie sa se mobilizeze pentru reabilitarea si consolidarea

celor doua cladiri ale scolii. Aspectul spatiilor scolare este un punct slab in atragerea populatiei scolare.

Resurse financiare

si dezvoltarea bazei

materiale

Accesare de fonduri prin MedC, sau de obtinere a altor fonduri pentru reabilitarea si reamenajarea spatiilor scolare

Cresterea capacitatii financiare a scolii de a achizitiona mijloace audio-video, echipament informational si sportiv

Realizarea unor proiecte de achizitii de echipamente si materiale didactice.

Institutiile abilitate precum si comunitatea locala vor fi implicate in atragerea de fonduri pentru ca este o lucrare de interes public.

Relatii

comunitare

Colaborarea cu ISJ, Primaria, OnG-uri in acordarea de fonduri

pentru derularea proiectului.

Implicarea comunitatii in sponsorizarea scolii

Prin mansardarea si reamenajarea spatiilor scolare, parintii si elevii nu vor mai fi nemutumiti de desfasurarea activitatii scolare in doua spatii separatesi neconsolidate.

Colaborarea cu agentii economici locali poate conduce la donatii si sponsorizari necesare acestor echipamente.

Tinta strategica 5: Dezvoltarea parteneriatelor cu familia si institutii ale comunitatii locale

NR.

crt

DOMENIUL

OPTIUNEA STRATEGICA

ARGUMENT

Curriculum

Proiectarea curriculum-ului la decizia scolii luand in considerarea si asteptarile familiei si ale comunitati locale

Scoala este un factor de progres pentru comunitatea in care se afla. Membrii comunitatii pot sprijini demersurile scolii in a educa tineri bine pregatiti pentru integrarea socio-profesionala. Scoala la randul ei poate oferi educatie si formare pentru parinti, poate

realiza activitati de culturalizare

prin biblioteca ei, sportive pe terenul de sport, in colaborare cu membrii comunitatii.

Numai impreunǎ, vom putea reusi ca activitatea scolarǎ de calitate.

Resurse umane

Implicarea elevilor si a cadrelor didactice prin diverse actiuni artistice,de voluntariat

Realizarea unor activitati in colaborare

Resurse financiare

si dezvoltarea bazei

materiale

Acordarea de donatii si sponsorizari de catre agenti economici locali pentru sprijinirea bazei materiale a scolii

Obtinerea de fonduri extrabugetare prin prestarea de servicii pentru comunitate (inchirierea unor clase)

Relatii

comunitare

Realizarea de parteneriate cu agenti economici, institutii de cultura, Biserica, Politia de proximitate, minoritati nationale

Facilitarea realizǎrii de schimburi interculturale

7. COMPONENTA OPERATIONALǍ

PROGRAME DE DEZVOLTARE

Programul de imbunatatire a ofertei educationale

Programul de pregatire a resurselor umane

Programul de achizitii, dotari, reabilitari

Programul de dezvoltare a relatiilor comunitare

Nr.

crt

Domeniul functional

Actiuni

Rezultate asteptate

Orizont temporal

Indicatori de evaluare

Curriculum

Personalizarea ofertei educationale prin diversificarea si flexibilizarea acesteia in functie de nevoile si interesele partenerilor si beneficiarilor procesului educational

Atragerea unui numǎr cat mai mare de elevi cǎtre scoalǎ

Proiectǎrile didactice

CDS

Abordare curricularǎ corelatǎ cu evolutia tehnologicǎ, dupǎ nevoi

Scoala mediu atractiv, centru de interes pentru comunitate

x

x

x

x

Rezultatele elevilor

Acivitǎti extracurriculare si extrascolare

Reducerea absenteismului

x

x

x

x

Rezultatele activitǎtilor

Resurse umane

Initierea cadrelor didactice in utilizarea metodelor didactice centrate pe elev

Performantǎ didacticǎ;

Toti dirigintii abilitati in managementul clasei

x

x

x

x

Adeverintǎ absolvire curs

Formarea cadrelor didactice pentru operare in AeL

Toate cadrele didactice desfǎsoarǎ lectii in AeL

x

x

x

x

Orarul de realizare a lectiilor in AeL

Resurse financiare si dezvoltare a bazei materiale

Reabilitarea si modernizarea spatiilor scolare

Clǎdire si spatii scolare mederne

Realizarea lucrǎrilor

Dotare cabinete, laboratoare, salǎ de sport

Laboratoare, cabinete, salǎ de sport corespunzǎtor dotate

Realizarea dotǎrilor

Amenajare C.D.I.

Sanse egale in educatie

Amenajarea centrului

Dezvoltarea relatiilor comunitare

Promovarea si favorizarea relatiilor de parteneriat cu comunitatea localǎ si educationalǎ

Cresterea prestigiului in comunitate

Activitǎtile realizate

Participarea scolii la proiectele comunitǎtii

Administrarea eficienta a resurselor materiale

x

x

x

x

Proiectele

PLANURI OPERATIONALE

PLAN OPERATIONAL

PENTRU DIVERSIFICAREA OFERTEI EDUCATIONALE A SCOLII

AN SCOLAR 2008-2009

OBIECTIVE:

Adaptarea ofertei educationale a scolii la nevoile si particularitǎtile fiecǎrui elev

Promovarea ofertei educationale intr-un mediu concurential

Facilitarea schimburilor de informatii prin desfǎsurarea de proiecte educative

Nr.

Crt.

Activitati

Resurse

Termen

Etape

Responsabilitati

Ind. calitate

Ind. evaluare

1.

Aplicarea de chestionare de interese ale elevilor in oferta curricularǎ si extrascolarǎ

Dezbaterea in comisiile metodice a noii oferte optionale

Lansarea ofertei si dezbaterea ei in sedintele cu pǎrintii, la orele de dirigentie

Colectarea optiunilor elevilor, constituirea grupelor, aprobarea in consiliul de Administratie

Stabilirea necesarului de materiale si mijloace didactice necesare derulǎrii optionalelor

Elevi

Cadre didactice

Chestionare

Oferta detaliatǎ

Materiale

necesare

Cadre didactice

CA

Fise

de optiuni

Ian.2009

Ian.2009

Feb.2009

Feb. 2009-

Martie 2009

I

I

I

II

Responsabili comisii metodice, invǎtǎtori, diriginti

Responsabilii comisilor metodice

Directorul

Consilierul educativ

Chestionarea a cel putin 90% dintre elevi

Oferta de optionale transcurriculare cu 25% mai bogatǎ

Ofertǎ atractivǎ, bazatǎ pe nevoile

si interesele elevilor

Chestionarul

Modul

de realizare al

optionalului

Prezentarea si continutul ofertei

Fise de optiuni

Lista de necesar

Achizitonarea si

utilizarea softului educational la

ciclul primar

Utilizarea platformei AeL

in ciclul primar

Softuri educationale

Profesori formati pentru utilizarea lor

Lectii demonstrative

Febr.2009-sept.

Mai 2009

I

Responsabili comisii metodice, invǎtǎtori,

Diriginti

director

informatician

Cresterea

cu 15% a

numǎrului orelor

in sistem AeL

si in care se foloseste softul

educational

Teste

Rezultatele elevilor

Activitǎti extracurriculare in scoalǎ si in comunitate pe baza parteneriatului dintre elevi, invǎtǎtori, profesori si membrii ai comunitǎtii locale

Resurse financiare de la Comitetul de pǎrinti al scolii

Materiale diverse, profesori,elevi,pǎrinti

An scolar

Permanent

Director, consilierul educativ, cadre didactice, reprezentantul comunitǎtii locale

Scǎderea cu 50% a numǎrului elevilor care solicitǎ transferul in scoli similare

Derularea Proiectului educational „Bobocul de gimnaziu”

Promovarea ofertei educationale prin popularizarea ei in diferite contexte

Pliant, ghiduri pentru copiii de la grǎdinitǎ, site-ul scolii

Lectii demonstrative

Targul de oferte educationale

Aprilie- mai 2009

III

Director, responsabilul cu imaginea scolii, cadre didactice, diriginti, informatician

Cresterea cu cel putin 10% a numǎrului elevilor interesati de inscrierea la aceastǎ unitate scolarǎ

Numǎrul copiilor noi inscrisi

PLAN OPERATIONAL

DE PROMOVARE A ACTIVITATILOR DE INVATARE CENTRATE PE ELEV

AN SCOLAR 2008-2009

OBIECTIVE:

-Modernizarea procesului de invatare prin utilizarea metodelor moderne de invatare-predare-evaluare

-Adaptarea strategiilor didactice la stilurile de invatare ale elevilor

-Responsabilizarea elevilor privind propria formare

-Promovarea educatiei incuzive

Nr.

Crt.

Activitati

Resurse

Termen

Etape

Responsabilitati

Ind. calitate

Ind. evaluare

Participarea cadrelor didactice la stagii de formare in domeniul didacticii moderne

Oferta de programe CCD

Alte oferte

Parteneriat

Suporturi de curs

Venituri proprii

Oct.2008-iunie 2009

Permanent

Responsabilul cu formarea

Participarea a

Cel putin 50%

Din cadrele didactice

Folosirea metodelor moderne la

clasa

Performantele didactice

Motivarea cadrelor didactice in democratizarea

procesului educational

(elevi implicati in propria educatie)

Motivarea elevilor pentru participarea la viata scolii si in propria dezvoltare

personala/profesionala

Cadre didactice

Grile de evaluare

Metodologii

Lucrari de specialitate,

An scolar

Permanent

Consiliul

de administratie

Cresterea cu 25% a numarului cadrelor didactice care se implica in proiecte educationale

Grila

de evaluare sa

cuprinda

majoritar aspecte legate de componenta

formativa a

activitatii

didactice

Diseminarea informatiilor privind exemple de bunǎ practicǎ de folosire a metodelor moderne

Organizarea unor activitǎti in cadrul comisiilor metodice pentru diseminarea informatiilor privind invǎtarea centratǎ pe elev: Chestionare, portofolii

Sept -nov.2008

Periodic

Responsabilii comisiilor metodice

Participarea a

cel putin 50%

din cadrele didactice

chestionare,

portofolii

Transformarea procesului invǎtǎrii intr-unul activ, antrenant si atractiv pentru elevi.

Grupe de lucru mici si perechi, biblioteca, Internet, laborator de stiinte

An scolar

permanent

Cadre didactice, bibliotecar, responsabili comisii metodice

Diminuarea numǎrului elevilor corigenti cu 15%

rezultatele

elevilor

5.

Realizarea de programe de pregǎtire a elevilor cu nivel scǎzut de pregǎtire, pentru olimpiade si concursuri scolare, pentru tezele cu subiect unic

Sǎli de clasǎ

Curriculum adaptat la nevoile individuale ale elevului

Cadre didactice

elevi

Conform graficului

permanent

Cadre didactice

Responsabili comisie metodicǎ

Cresterea performantelor scolare ale elevilor din fiecare clasǎ cu 10%

Obtinerea unui procent de promovabilitate de cel putin 90% la tezele cu subiect unic

rezultatele

elevilor

Realizarea planurilor de interventie personalizatǎ

pentru elevii cu CES activitǎti de logopedie

PIP-uri

Profesori de sprijin

profesori

specializati

Sept 2008- iunie 2009

permanent

Cadre didactice

Realizarea de

progrese la nivelul

posibilitǎtilor

fise de lucru

PIP

PLAN OPERATIONAL

PENTRU DEZVOLTAREA SI FORMAREA CONTINUA A PERSONALULUI SCOLII

AN SCOLAR 2008-2009

OBIECTIVE:

Indrumarea cadrelor didactice in intocmirea documentelor scolare

Dezvoltarea parteneriatelor pentru formarea continua cu universitati din tara si CCD

Derularea programelor de formare pe discipline de invatamant si componente educationale precum si pe modulele de interes in

perspectiva

Formarea profesionala prin sistemul de definitivare si obtinere a gradelor didactice

Nr.

Crt.

Activitati

Resurse

Termen

Etape

Responsabilitati

Ind. calitate

Ind. evaluare

Participarea la consfatuiri a cadrelor didactice

Programele inspectorilor de specialitate, formatori

sept.2008

Inceput an scolar

Responsabilul cu formarea, cadre didactice

peste 90% prezenta la lucrari

Intocmirea corectǎ a documentelor scolare

Inscrierea la cursuri de perfectionare derulate prin universitǎti si institutii formatoareProgramul de formare continua al ISJ si CCD;

Documente ale ministerului si metodologii actualizate, formatori

sept.2008/

aug.2009

Permanent

Director,

responsabilul cu formarea, cadre didactice

2-3 parteneriate incheiate cu institutii abilitate in formare

Portofoliu

Perfectionarea si instruirea in specialitate si pe module de interes

Motivarea personalului didactic pentru perfectionare

Analize actuale si suporturi de curs ale CCD sau ale universitatilor;

Documente ale ministerului, formatori

Financiare

sept.2008/

aug. 2009

sept.2008/

iunie 2009

Permanent

Permanent

Directorul , responsabilul cu formarea, cadre didactice

C.A

Cresterea cu 15% a numǎrului cadrelor didactice perfectionate

Aplicabilitatea cursului in activitatea scolarǎ

Numǎrul de participanti

Perfectionarea in specialitate prin inscrierea la grade didactice

Programele universitatilor pentru obtinerea gradelor didactice

Sept- oct.2008

2-3 ani

Directorul , responsabilul cu formarea, cadre didactice

Reducere la 15% a celor fara grad didactic

Obtinerea certificatului de definitivat si grad didactic

PLAN OPERATIONAL

PENTRU REABILITAREA SI MODERNIZAREA BAZEI MATERIALE A SCOLII

AN SCOLAR 2008-2009

OBIECTIVE:

Obtinerea de fonduri prin programe de finantare

Reabilitarea corpului anexa si mansardarea corpului principal al scolii

Dotarea scolii cu mobilier si mijloace de invǎtǎmant

Nr.

Crt.

Activitati

Resurse

Termen

Etape

Responsabilitati

Ind. calitate

Ind. evaluare

Studii de fezabilitate si proiectare a modului de reabilitare si compartimentare a spatiului educational conform normelor si cerintelor

Echipa de proiect, documentatia necesarǎ, director, fonduri proprii

Ian 2009

I

C.A.,

Echipa de proiect,

Relizarea in proportie de 80% a studiului

Modul de realizarea studiului

Accesarea de fonduri prin

programe de finantare

in colaborare cu

Primaria si ISJ pentru

reabilitarea corpului anexa si mansardarea

corpului principal

Echipa de proiect, documentatia necesarǎ

Ian 2009

I

C.A.,

echipa de proiect,

Posibilitatea derulǎrii proiectului

Obtinerea fondurilor

Realizarea unei pǎrti din proiectul de reabilitare si extindere pe baza fondurilor obtinute

Echipa de proiect, documentatia necesarǎ, fonduri primite

Iunie 2009

II

C.A.,

echipa de proiect

Realizarea de cel putin 30% din proiect

Schita de proiect

Achizitionarea de mobilier modular, individual in clase si de mijloace audio-video, calculatoare, materiale sportive

Financiare, comisia de achizitii

An scolar

I

Comisia de achizitii, administratorul, director

Achizitionarea de bǎnci pentru 2 clase, a 5 calculatoare, 2 imprimante, o camerǎ video, DVD

Realizarea achizitiei

Amenajarea CDI

Echipa de proiect, documentatia necesarǎ,fonduri primite

Decembrie 2009

III

C.A.,

Bibliotecarul- profesor documentarist

Realizarea in proportie de 70% a amenajǎrii CDI

Aspectul centrului

PLAN OPERATIONAL

PRIVIND DEZVOLTAREA PARTENERIATELOR CU INSTITUTII ALE COMUNITATII LOCALE

AN SCOLAR 2008-2009

OBIECTIVE:

Realizarea de parteneriate cu familiile elevilor

Implicarea agentilor economici in dezvoltarea actului educational

Nr.

Crt.

Activitati

Resurse

Termen

Etape

Responsabilitati

Ind. calitate

Ind. evaluare

Incheierea contractelor de parteneriat scoalǎ-familie

Cadre didactice, pǎrinti,

Oct. 2008

I

Director, consilier educativ, invǎtǎtori, diriginti

Incheierea contractelor cu 90% din pǎrintii elevilor

Contractul educational

Organizarea de intalniri intre scoala si reprezentantii comutatii locale

Popularizarea activitatilor extracurriculare cu caracter formativ

Activitati de consiliere sustinute de personalul C.J.A.P.P.-Constanta, Protectia Copilului

Echipa de proiect

Grafic de intalniri periodice

Cadre did.,

Pliante, afise , reviste scolare

Inv., dirig., elevi personal abilitat din partea autoritatilor, Rapoarte de informare, Fise psiho-pedagogige

Noiembrie 2008

Noiembrie 2008

Martie-aprilie 2009

Permanent

Permanent

Periodic

Director, Responsabilul de proiect

Inv., diriginti,parinti

I.S.J. ,C.J.A.P.P., cadre didactice

Cunoasterea problemelor scolii si popularizarea rezultatelor obtiunute de scoala in comunitate

Motivarea a 95% din elevi in implicarea de activitati practice

Consilierea unui precent de 60% din elevii scolii

Analize calitative si functionale

Produse finite realizate deelevi

Numǎrul fiselor individuale

MONITORIZAREA SI EVALUAREA IMPLEMENTARII PROIECTULUI DE DEZVOLTARE

INSTITUTIONALǍ IN SCOALǍ

Se vor evalua rezultatele obtinute in diferite etape de aplicare a planului strategic si se vor compara cu prioritǎtile stabilite.

Realizǎrile planului vor fi prezentate in consiliile profesorale, sedintele cu pǎrintii si intalnirile de lucru cu partenerii.

Managerul va coordona si controla desfǎsurarea optimǎ a actiunilor propuse prin plan si va crea conditii pentru aplicarea lui in practicǎ. Managerul va fi ajutat de consiliul de administratie si de CEAC.

Pe tot parcursul se vor realiza evaluǎri partiale, semestriale, unde se vor analiza atingerea obiectivelor propuse, cat si cauzele care au stat la baza unor esecuri in atingerea tintelor propuse.

Adaptarea strategiilor viitoare in functie de constatǎrile si recomandǎrile evaluǎrii interne efectuate de CEAC.

Pe baza constatǎrilor si concluziilor inregistrate vom reactualiza planul strategic si vom elabora planul operational pentru anul scolar 2008-2009.

Exemple de tehnici si instrumente specifice managementului institutional, utile in analiza si proiectarea viitoare a proceselor la nivelul institutiei de invatamant:

a)      Tehnici si instrumente pentru date numerice permit ordonarea si prezentarea unui ansamblu de indicatori cu date statistice referitoare la evolutia elevilor si a cadrelor didactice intr-o maniera usor de perceput, dovedindu-se extrem de utile in luarea deciziilor. Prin forma de prezentare (grafice, tabele) pot fi puse in evidenta relatii stabilite intre elementele domeniului analizat, tendinte de evolutie, se pot face analize comparative.

b)      Graficul GANTT este utilizat pentru reprezentarea succesiunii activitatilor in scopul implementarii acestora

c)      Diagrama cauza – efect este cunoscuta si sub denumirea „ diagrama IshiKawa”, dupa numele celui care a inventato. Este un instrument care permite evidentierea si ierarhizarea cauzelor (reale si potentiale) ale unui efect dat.

d)     Diagrama procesului (flowchart) este o reprezentare figurativa a etapelor unui proces, utilizata in investigarea posibilitatilor de imbunatatire a acestuia, sau in cazul proiectarii unui proces.

e)      Diagrama de relatii permite identificarea cauzelor succesive ale problemelor date.

f)       Diagrama – arbore permite evidentierea relatiilor dintre obiectivele de realizat si actiunile ( mijloacele) necesare pentru atingerea lor.

Plan de actiune pentru asigurarea calitatii

Activitatea

Luna

Frecventa

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Iulie

Elaborarea planului de actiune al CEAC

anual

x

Elaborarea procedurilor si instrumentelor de evaluare

anual

x

Aplicare chestionare cadre didactice

semestrial

x

x

x

Evaluarea calitatii mediului scolar

semestrial

x

x

x

Evaluarea portofoliilor cadrelor didactice

semestrial

x

x

x

Evaluarea portofoliilor elevilor

lunar

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Monitorizarea activitatilor si completarea fiselor de observare

lunar

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Elaborarea planului de imbunatatire a activitatii

periodic

x

x

Monitorizarea activitatilor cuprinse in planurile de imbunatatire

lunar

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Monitorizarea completarii documentelor scolare

semestrial

x

x

Monitorizarea activitatii comisiilor din scoala

semestrial

x

x

Monitorizarea progresului elevilor

semestrial

x

x

Completarea rapoartelor de monitorizare interna

la 2 luni

x

x

x

x

Analiza rapoartelor in cadrul CEAC

semestrial

x

x

Elaborarea raportului final de autoevaluare

anual

x

Gestionarea documentelor

lunar

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu