Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
Pregatire Examen zbor

Pregatire Examen zbor


Pregatire Examen zbor

Asa cum am mai spus, 80% din greseli se fac la steep turn, 10% sunt datorate faptului ca se depaseasc limitele de toleranta, 10% datorita deficientelor de comunicare (lb. engleza) si 1%

din motive paranormale, cum ar fi faptul ca in timpul examenului va striga mama la masa.

Pentru a elimina cele 80 de procente trebuie ca pilotul sa efectueze mai mult de 20 de viraje steep corecte pentru a avea sanse reale la examen. Simtul de control al zborului trebuie sa functioneze din plin. Prima conditie este ca sa pozitionati bine maneta de gaze. Daca ati descoperit pozitia ideala pentru ca avionul sa nu se accelereze dar nici sa se franeze accentuat in viraj, priviti la indicatorul de atitudine si de la VSI (Vertical Speed Indicator), pentru a mentine avionul in echilibru.

In viraj timpul virajului, din cand in cand mai aruncati o privire rapida la girodirectional pentru a stii cat ati parcurs din viraj si cat mai aveti pana la redresare.Va recomand sa exersati cateva viraje chiar inainte de a porni sesiunea de examem, sa le zicem "de incalzire".

Folositi indicatia bug-ului de pe giro pentru a memora directiile de zbor. Aveti timp sa potriviti mai intai bug-ul si apoi sa executati virajul.

Nu va grabiti sa executati comanda examinatorului decat atunci cand parametrii de zbor sunt stabili.

Referitor la intrarea in downwind, mai intai coborati la 1400ft si apoi virati spre sud. Insula Ketros va va ajuta sa mentineti directia optima pentru a face un standard turn perfect.

Luminile VASI de la capatul pistei 35 va vor ajuta sa gasiti unghiul optim de apropiere. Pentru aceasta cititi si materialul explicativ legat de aceste sisteme de semnalizare. Pe bord am crestat un reper (mai precis decat "ora 12" de pe indicatorul de atitudine). Aliniati perfect acest reper cu axa pistei si veti fi uimiti cat de drept puteti zbura. In momentul apropierii, comparati "alunecarea" acestui reper in raport cu capatul pistei si stabilizati din aripioare (eleroane) directia.

VASI & PAPI

Majoritatea pistelor sunt echipate cu lumini care ajuta pilotii sa determine daca au o panta corespunzatoare in stadiul final al apropierii si aterizarii. Cel mai cunoscut este VASI, "Visual Approach Slope Indicator", indicator vizual al pantei la apropiere.

Sistemul se prezinta in cateva variante, insa tipic, el este format din doua seturi de lumini plasat in partea stanga apistei, in dreptul pragului de aterizare. Niste lentile impart lumina in doua semnale, unul rosu si altul alb. Sun posibile astfel trei aranjamente. Daca va apropiati de pista pe o panta corespunzatoare, de obicei de 3*, veti vedea atat lumini albe cat si rosii.

Rosu peste rosu vi prea jos;

Rosu peste alb, vii perfect;

Alb peste alb, vii prea inalt.

Daca urci peste glide slope, trebuie sa reduci usor puterea motorului Memorati RPM-ul care mentine avionul pe glide slope.

Daca aluneci sub glide slope, trage usor mansa, pentru a reveni repede pe panta, apoi se tureaza putin motorul. Este periculos sa astepti revenirea aparatului numai prin marirea turatiei. Uneori o interventie scurta din mansa este binevenita.

PAPI, inseamna Indicatoare de Cale pentru Apropieri Precise, Precision Approach Path Indicator si permite o ghidare mai precisa pe pista, datorita spotului de lumina ceva mai ingust.

Luminile isi pastreaza culoarea culoare si semnificatia, insa PAPI are toate luminile asezate in linie.

Daca vezi trei lumini rosii esti putin coborat sub cale, ai timp sa cresti putin puterea motorului ca sa faci in timp util corectia si pentru a cobori lin cu doua lumini albe si doua rosii.

Pe pista 35 la Tacoma Narrow, este in functiune atat ziua cat si noaptea o instalatie VASI.

Dupa aterizare, rulati pana la capat si virati pe ultima cale transversala.

Sa aveti pregatita o imprimanta color, o bucata de carton lucios si o rama pentru ca sa puteti atarna trofeul pe perete. Daca reusiti din prima trimiteti-mi un SMS, au fost persoane care au perseverat pana la 10 incercari intr-o zi. Daca astazi succesul nu va surade, incercati si maine.

Ce sa va mai spun? A, nu cuplati pilotul automat sau GPS-ul pentru ca nu mai primiti certificatul. Puteti in schimb sa folositi accelerarea timpului (R, si incrementarile cu"+/-") . Tolerantele admise pentru a trece testul, sunt:

Altitude: +/- 100 feet

Airspeed: +/- 10 KIAS

Heading: +/- 10 degrees

Multa bafta!


NOTIUNI NOI

N.c.

Notiune

Explicatie

VASI

Visual Approach Slope Indicator; indicator vizual al pantei la apropiere.

PAPI

Precision Approach Path Indicator; indicator de cale pentru apropieri precise

On glide path

Pe calea de coborare; coborare optima spre pista

GPS

Clobal Position System; sistem automat de navigatie bazat pe urmarirea pozitiei navei cu ajutorul satelitilor

Pilot automat

Controlul zborului bazat pe sisteme de automatizare complexe

Dupa ce bucuria reusitei obtinerii Certificatul de pilot s-a mai stins, va sugerez sa parcurgeti in semn de recunostinta materialele din anexa, care icearca succint sa va sugereze cui trebuie sa fiti recunoscatori pentru succesul vostru.

Sunt cinci mari personalitati care sunt foarte cunoscute in plan international si national ca fiind deschizatorii de drum in aviatie.

Primul material il prezinta pe Sir George Caley, un baron englez nascut in 1773 si care toata viata si-a dedicat-o descifrarii legilor fizice care stau la baza zborului cu aparate mai grele decat aerul. La bordul primului planor construit de el a fost suit un copil care a gustat cel dintai din fascinatia zborului.

A doua mare personalitate despre care merita sa aflati este germanul Otto Lilliethal, un practician desavarsit care a transformat zborul din hazard in certituduine tehnica. Este considerat in unanimitate parintele planorismului.

Bineinteles ca am adaugat un amplu material documentar dedicat celebrului cuplu Orville si Wilbur cunoscuti in istoria aviatiei dupa numele lor de familie, fratii Wright. Asa dupa cum stiti, la 14 decembrie 1903 au reusit primul zbor autopropulsat cu echipaj uman. S-au ridicat la 3 metrii inaltime si au parcurs o distanta de 36m. Durata zborului a fost de 20sec.

Am lasat la urma doua nume dragi romanilor, este vorba de Traian Vuia si Aurel Vlaicu, care au adus Romania dupa 3, respectiv 7 ani de la zborul fratilor Wright, in atentia internationala prin contributiile avute la dezvoltarea aviatiei.

Dupa acest demers documentar, va propun sa efectuam cate un zbor omagial la bordul celui mai primitiv aparat de care dispune simulatorul (Sopwich Camel), pentru a retrai acele momente de glorie ale pionieratului din aviatie.

Cu aceste activitati practice prima parte a cursului nostru se incheie, urmand a ne reintalni pentru a parcurge o noua etapa in pregatirea noastra de piloti navigatori.

Vom discuta despre: zborul de noapte, zborul vizual in conditii meteo dificile, pilotajul avioanelor complexe, radio navigatia aeriana si ne vom pregati pentru obtinerea certificatului de zbor fara vizibilitate. In aceasta etapa vom afla cate ceva despre acele avioane care au facut istorie si vom afla cine si cand le-a construit.

Daca bunul Dumnezeu ne va ajuta, in final vom desavarsi cunostintele de aviatie cu manevrele procedurale executate de pilotii de linie, si vom desfasura activitati practice pe marile aeroporturi din Romania si din lume pentru a obtine cea mai inalta certificare, din cariera unui aviator, certificatul de pilot de linie. Paralel va voi arata cum se construiesc avioanele virtuale pentru ca fiecare sa-si poata pilota propriul avion. In speranta ca aceste promisiuni va vor atrage pe mai departe la clubul nostru va urez deocamdata, vacanta placuta si zboruri interesante!

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.