Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
STUDIUL ZBORULUI "IN TUR DE PISTA" LA TACOMA NARROW

STUDIUL ZBORULUI "IN TUR DE PISTA" LA TACOMA NARROW


STUDIUL ZBORULUI "IN TUR DE PISTA" LA TACOMA NARROW

In structura exercitiului "tur de pista" sunt cuprinse o buna parte din elementele de baza ale zborului: decolarea, urcarea, virajul, zborul drept la nivel, coborarea, apropierea de pista si aterizarea.

Vom folosi pentru inceput o configuratie simpla, fara flapsuri pe care o vom aplica si in timpul examenului.

Inainte insa de a zbura, vom culege cat mai multe informatii legate de zona de antrenament. Ele trebuie sa ne ajute atat la stabilirea rutei cat si a parametrilor de zbor. Munca desfasurata in aceasta etapa de pregatire (numita preflight), isi va arata roadele cu siguranta in calitatea zborului. Este ca si cum un mester si-ar pregati materialele pentru viitoarea constructie. Instinctiv am fi tentati sa pornim in zbor ca intr-o mare aventura. Insa un pilot educat stie sa reduca riscurile avand ca deviza, SIGURANTA ZBORULUI. Nimeni nu si-ar risca viata lasandu-se pe mana unui pilot aventurier. Sa presupunem ca alaturi de dumneavoastra in avion mai sunt si alte persoane. Acestea sunt convinse de pregatirea voastra si au pariat cu viata, ca lucrurile stau chiar asa. Nu-i dezamagiti!Sa incepem acum documentarea despre care vorbeam. In primul rand trebuie sa consultam hartile pentru a cunoaste cat mai bine zona. Am pregatit o lectie special dedicata hartilor, dar deocamdata fiind vorba numai de un zbor in jurul unui aeroport ne sunt suficiente mai putine date. Va recomand aplicatia Internet, "Google Maps" care ofera imagini aeriene si harti pentru orice punct geografic.

Contextul geografic

Aeroportul este localizat pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, in statul Washington, regiunea Seattle, in apropiere de granita cu Canada. Tacoma Narrow este partea de sud vest a orasului Tacoma. Aeroportul este amplasat in extremitatea sudica a unui pinten peninsular, la circa 1km distanta de faimosul pod Tacoma.

De ce este faimos acest pod? Datorita unui nefericit eveniment petrecut la 7 noiembrie 1940, cand dupa numai 4 luni de la darea in folosinta, podul s-a prabusit. A fost un avertisment pentru toti constructorii de poduri sa-si faca constiincios lucrarile.

Vezi anexe!

Citind articolul legat de prabusirea podului am aflat ca in special primavara in zona sufla vanturi puternice, foarte periculoase.

Iata in imagine podul reconstruit, asa cum arata el astazi, iar in dreapta observati podul modelat in simulatorul de zbor.

Podul Tacoma Narrows in Flight Simulator

 

Noul pod Tacoma Narrows

 


Acum cand stim precis unde vom zbura sa incepem sa adunam si datele tehnice. Sursa de baza este meniul WORLD/Map View din FS. Notam indicativul (ID-ul) si elevatia aeroportului, orientarea pistelor si lungimea lor.

Elevatia este inaltimea medie a aeroportului in raport cu nivelul marii. Se masoara in picioare, "feets", (1ft=0,3m).

Sinteteza datelor:

NUME - ID

Elv.

PISTE

Numar

Orientare

Lungime

Tacoma Narrow -KTIW

292ft

5002ft (1,5km)

Dati-mi voie sa fac eu primele observatii: Observ ca zona aeroportului este inconjurata de arbori. Unii ajung la o inaltime de, (379ft-292ft= 87ft ) x 0,33 = 29m. Copacii, in majoritatea lor o specie vanjoasa de conifere, nu sunt tocmai mici si cred ca au radacini sanatoase. Mai observ ca pista are o inclinatie de 1m deoarece capatul orientat spre nord are elevatia de 292ft, iar capatul orientat spre sud are 289ft. Un metru la o lungime de un kilometru si jumatate poate fi neglijat.

Observ ca iesirea de pe pista se poate face pe trei cai si imi fac un plan de a ajunge in zona de parcare.

Pe viitor, in Program Files/ Microsoft Games/FS2002/charts, gasiti pe langa harta regiunii Seattle si multe alte harti de care veti avea nevoie mai tarziu.


Deocamdata ma multumesc aceste date din planul aeroportului si deschid planul de apropiere instrumentala-ILS.

Am reprodus un fragment din plan pentru a observa obstructiile artificiale sau naturale mai indepartate, pe care le-am putea intalni in zborul nostru. Consider ca singura obstructie demna de luat in seama este obstacolul de 953ft (antena de comunicatie).

In mod surprinzator, podul nu este figurat pe harta, fiind probabil prea evident. Sau poate nu a fost figurat din superstitie. Oricare ar fi cauza, tineti minte ca are la varful piciorului aproximativ 700ft. Ce inseamna dom'le, atunci cand te documentezi, sa folosesti mai multe surse !

Sa revenim la aeroport. In functie de elevatia citita in plan, sau in "Facility Information" din FS (Map View), stabilim inaltimile nivelui de zbor, la 2000ft, respectiv 1400ft.

In functie de orientarea pistei stabilim si sensul de zbor; decolam inspre nord de pe pista 35 si vom ateriza pe capatul de sud, respectiv pista 17. Pentru mai multa precizie vom folosi valoarea in grade oferita in tag-ul "Facility Information", adica 167*.

Calculam valoarea directiei reciproce: 167* + 180* = 347*.

Acum se trece la stabilirea unui foarte important parametru de orientare, timpul ETE (Estimated Time En-route):

 1. Inaltimea care trebuie atinsa pe segmentul "A" este: 2000ft - 300ft = 1700ft;
 2. Alegand o rata de urcare de 600fpm, rezuta un timp de :

1700ft : 600ft = 2,83min (rotunjim la 3 min), ETE 1= 3min;

 1. Segmentul "B" de zbor drept la nivel 2000ft il alegem de 1min, ETE 2 = 4min;
 2. Virajul de pe segmentul "C" fiind unul standard va dura 1 min, ETE 3 = 5 min;
 3. Segmentul de zbor drept la nivel "D", 1 min, ETE = 6 min;
 4. Pe segmentul "E" urmeaza o coborare cu rata -500fpm, avand ca reper altitudinea: 1400ft;
 5. Segmentul "F" dureaza pana cind vedem in aripa din stanga capatul pistei 35, moment in care resetam si restartam cronometrul;
 6. In timpul segmentului "G" urmarim cronometrul, si alinierea pe directia 167*. Exact dupa 1min si 30sec intram in al doilea viraj;
 7. Viraj standard 180* - "H" ;
 8. Pe segmentul "I", aliniem avionul si incepem coborarea cu rata -500fpm ; aterizam pe pista 35;
 9. Dupa aterizare urmeaza rulajul si taxii pana in zona de parcare, segmentele: "J +K".

Aproximam durata intregului parcurs la : 16 min.

Diagrama De Zbor

Sa denumim pe scurt fiecare segment al zborului:

A = Urcare la 2000ft;

B = Zbor drept la nivel (2000ft);

C = Primul viraj standard 180* la stanga;

D = Zbor drept la nivel (2000ft);

E = Coborare de la 2000ft la 1400ft;

F = Zbor drept la nivel (1400ft);

G = Zbor drept la nivel (cronometrat);

H = Al doilea viraj standard 180* la stanga;

I Apropiere finala de pista:

J Rulaj;

K = Taxii.

Pe tot timpul traseului vom pastra o viteza aproximativ constanta de 90kts. Acest lucru ne permite sa efectuam urmatoarele calcule:


Sa pozitionam pe harta aceste distante.

Daca tinem cont si de lungimea pistei atunci putem rotunji distanta totala de zbor la 30km.

Rulajul la sol (taxii)

Eiberam pista la capatul opus, lasand avionul sa ruleze lung pana la TDZE (Touch Down Zone) Rwy 17, apoi viram la dreapta si iesim in afara pistei. Scenariul continua cu taxii pina in apropierea cladirii din fata. Aici viram 90* stanga si cu atentie la celelalte avioane aflate in miscare pe aeroport, conducem avionul in zona de parcking care se gaseste la capatul opus. Parcarea se face pe directia 75*. Din aceasta pozitie vedeti piciorul podului Taco. Viteza maxima pe caile de taxi este de 20 kts.

Alte informatii utile

Sa le numim informatii secundare, de exemplu, diferite repere vizuale care ne pot ajuta in orientare (cursuri de apa, lacuri, insule, munti, cladiri), informatii despre clima, chiar si ciclurile de migratie a pasarilor ne poate fi uneori de folos pentru a nu da cu avionul peste cine stie ce card de condori. Bineinteles, nu trebuie sa devenim paranoici si nici sa bagam in seama chiar orice barfa. Puterea de filtrare, selectie si analiza trebuie sa functioneze din plin. Pe Internet puteti gasi foarte multa informatie pe nivelul acesta. Am adaugat in anexe un material general, care va poate forma o imagine legata de extinderea acestei activitati. Asa cum am spus, VALOAREA demersului dumneavoastra va creste direct proportional cu cunostintele pe care le acumulati, devenind cu timpul niste "tipi" isteti si apreciati. Cunostintele dumneavoastra se vor apropia de cunostintele adevaratilor piloti si de ce nu, poate ii veti si intrece. Uite, chiar si acum daca ma uit bine la voi, sunteti mai destepti decat un pilot care a stropit culturile agricole o viata intreaga.

In final elaborati un referat care sa ramana atasat evenimentului. Cu "diagrama de zbor", harti si multe cunostinte, pasagerii se vor urca linistiti la bordul avionului, alturi de dumneavoastra.


NOTIUNI NOI:

N.c.

Notiune

Explicatie

Tur de pista

Zborul in jurul unei piste prin care elevul deprinde aptitudini practice elementare de pilotaj

Configurare

Operatii de reglaj prin care se asigura un zbor stabil

Preflight

Etapa pregatitoare a zborului executata la sol

Elevatie

Inaltimea terenului in raport cu nivelul "0", considerat a fi nivelul marii

Facility Information

Lista cu principalele informatii tehnice legate de un aeroport sau de un element de navigatie. Se acceseaza prin dublu click pe obiectiv in tag-ul Map din optiunea View Map

Estimated Time En-route

Abreviat ETE, reprezinta timpul estimat prin calcul, raportat la diferite momente semnificative ale zborului (waypoints).

Repere vizuale

Obiecte, forme de relief, constructii, fata de care un pilot se orienteaza in timpul unui zbor cu vizibilitate.

Obstructie

Obstacole cu inaltimi mari ce pot stanjeni zborul

Rulaj

Distanta pe care un avion o parcurge pe pista la decolare sau aterizare.

Taxii

Manevra de deplasare a avionului la sol pe cai amenajate in acest scop

TDZE

Touch Down Zone; zona unde avionul trebuie sa ia contact cu pista la aterizare

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.