Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Antena bara (bagheta) de ferita

Antena bara (bagheta) de ferita


Antena bara (bagheta) de ferita

Antena de ferita este folosita aproape universal in receptoarele tranzistorizate de radiodifuziune ca si in multe tunere hi-fi unde este necesara receptia pe unde lungi, medii si posibil pe unde scurte.

Asa cum sugereaza si numele, antena este realizata dintr-o baghete de ferita, un material magnetic pe baza de fier. In jurul ei se bobineaza infasurari, asa cum se observa in Figura 13.Aceasta bobina este adusa la rezonanta folosind capacitati variabile de acord continute de circuitele electronice din radio si in acest fel antena poate fi acordata in punctul de rezonanta. Deoarece antena este acordabila, ea face parte din circuitul de acord RF al receptorului, permitand ca ambele functii sa fie realizate cu aceleasi componente si de aici reducerea costului aparatului.

Figura 13 O antena bagheta (bara) de ferita

Antena bagheta de ferita functioneaza folosind permeabilitatea magnetica mare a feritei pentru a concentra componenta magnetica a undelor radio, asa cum se arata in Figura 14.Figura 14.Modul de functionare al unei antene bagheta de ferita

Aceasta inseamna ca antena este directionala. Ea functioneaza cel mai bine atunci cand liniile de camp magnetic sunt orientate in linie cu antena. Aceasta se intampla cand antena este perpendiculara pe directia emitatorului. Cu alte cuvinte, antena are o pozitie de nul atunci cand nivelul semnalului este minim si cand antena este in linie cu directia emitatorului.

Aceste antene sunt foarte convenabile pentru aparatele portabile, dar eficienta lor este mult mai slaba decat a antenelor mai mari. Performantele feritei limiteaza raspunsul lor in frecventa. In mod normal.ele sunt eficiente numai pe benzile de unde lungi si medii, dar sunt uneori folosite si pe unde scurte, acolo unde performantele lor se degradeaza, mai ales datorita feritei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.