Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Pardoseli din lemn

Pardoseli din lemn
PARDOSELI DIN LEMN


Pardoselile din lemn sunt folosite in mod curent deoarece au o serie de calitati si anume: sunt elastice , termo si fonoizolante; sunt durabile, usor de executat si usor de excutat si de intretinut; au un aspect placut si sunt ieftine.

Au insa si unele dezavantaje printre care: nu rezista la uzura, umiditate si foc.

Fata de avantajele si dezavantajele aratate, se recomanda intrebuintarea lor in camerele de locuit, birouri, locuri de recreatie, magazii, ateliere de mecanica fina etc.

Pardoselile din lemn se executa sub forma de:

dusumele de brad, molid, pin;parchete de stejar, fag etc.;

pavele de stejar, fag sau rasinoase.


1.     Pardoseli din dusumele


Aceste pardoseli se executa la randul lor sub forma de:

dusumelele brute, realizate din scanduri cu grosimea de 18, 24, 28mm si latimea 80 – 300mm, nedate la rindea; se bat pe grinzisoare din lemn, alaturate, sau cu interspatii; se folosesc ca pardoseli la magazii, poduri, sau ca dusumea oarba sub parchete;

dusumelele date la rindea pe o singura parte, realizate din scanduri cu grosime de 24, 28, 38mm si latimea 100 – 300mm; se intrebuinteaza in camere de locuit si la constructii provizorii; dusumelele se bat pe grinzisoare, alaturat, sau se executa cu falt la jumatatea lemnului;

dusumelele cu lamba si uluc, executate din scanduri date la rindea si prelucrate pe canturi cu lamba si uluc; dusumelele cu lamba si uluc sunt cele mai intrebuintate deoarece cuiele nu ce vad (ele se bat in interiorul ulucului scandurii), iar prin uscare spatiile dintre ele raman libere.2.     Pardoseli din parchete


Pardoselile din parchete sunt executate din lamele din lemn de stejar sau fag cu grosimea de 10, 15 si 22mm, lungimea intre 200 si 500mm si latimea 30 – 90mm. Lungimile variaza din 5 in 5cm, iar latimea din 5 in 5mm. Lamelele se fabrica si din lemn de nuc, paltin, frasin, abanos, mahon etc. Acestea din urma sunt scumpe si se folosesc in combinatii cu stejarul, pentru a forma elemente decorative. Pardoselile din parchet se intrebuinteaza in incaperile de locuit si cladirile social-culturale.

Lamelele de parchet se prelucreaza pe fetele laterale sub diferite forme, pentru a se putea imbina intre ele. Sunt standardizate urmatoarele tipuri:

cu lamba si uluc, tip P1; ele pot avea numai uluc si lamba care se monteaza separat;in coada de randunica, tip P2;

panouri de parchet lamelar, de 10mm grosime; panoul are forma patrata si este alcatuit din 16 pachete elementare de cate cinci lamele.

Pardoselile din parchete se pot monta in urmatoarele moduri:

pe dusumea oarba;

pe placi de tumbeton, fibrobrton si placi PFL;

in asfalt;

prin lipire pe dale de beton.Pardoselile di parchete montate pe dusumea oarba sunt mai bune. Dusumeaua oarba este executata din scanduri de brad asezate cu interspatii intre ele si se fixeaza pe grinzisoare, sau direct pe planseu cu ajutorul bitumului.

Prinderea parchetelor de dusumeaua oarba se face cu ajutorul cuielor batute in uluc.

Acest mod de montare a parchetelor este relativ ieftin si are avantajul ca parchetul se poate monta pe orice fel de planseu. Prezinta insa si neajunsuri, si anume: consuma mult material lemnos si dau inaltime mare de constructie.

Lamelele de parchet se pot aseza in plan in diferite moduri: drept, in spic etc.

Parchetul in coada de randunica se monteaza in asfaltul cald, intins pe suprafata planseelor de beton armat sau pe un strat suport de beton.

Aceste parchete au o inaltime de constructie mica, consum redus de lemn si cuie; in schimb nu sunt elastice, nu se pot spala cu benzina, si nu permit instalatii sub pardoseala.
Indiferent de modul de realizare al unei pardoseli din parchet, in lungul peretilor se utilizeaza lamele speciale denumite frize, cu lungimea de 1 – 1,5m, si latimea 65 – 115mm si grosimea egala cu a parchetului. Frizele se bat fata de perete la distanta de 10 – 15mm. Rostul se acopera cu pervazuri, fixate de parchet prin cuie, sau cu plinte fixate de perete cu ajutorul diblurilor.

Parchete pe rumbeton. Peste planseu (placa) se monteaza, in asfalt, placi executate din rumbeton (ciment cu rumegus presat in forme) de care se prinde apoi cu ajutorul cuielor, lamelele parchetului. Placile de rumbeton formeaza in acelasi timp si un strat termo si fonoizolant.Pardoselile din panouri de parchet lamelar. Se lipesc cu un adeziv pe baza de poliacetat de vinil PAV (noviron I) pe un strat fono izolant din PFL poros sau pe o dala flotanta din beton.

3.     Pardoseli din pavele de lemn


Pavelele de lemn au forme paralelipipedice, daca sunt obtinute din grinzi de stejar, fag, rasinoase, sau cilindrice cand sunt obtinute din lemn rotund.

Ele pot avea urmatoarele dimensiuni: lungimea 100 – 250mm; latimea 50 – 100mm; inaltimea 60, 80, 100, 120mm.

Pardoseala din pavele de lemn se poate executa pe un strat suport de nisip cu grosimea de cel putin 5cm dupa indesare, sau pe fundatii din beton.


1.    PARDOSELI MODERNE
PARCHETUL LAMINAT

Parchetul laminat nu este un produs din lemn, ci un produs din fibre lemnoase foarte bine presate, peste care este aplicat un strat melaminat. Acest strat melaminat ofera protectie impotriva socurlor, traficului, luminii solare, este hidroizolant si da senzatia de proaspat raschetat si lacuit – operatii care nu vor trebui efectuate niciodata, spre deosebire de parchetul din lemn.

Parchetul laminat este usor de montat deoarece este lipit pe sapa, nu trebuie fixat in cuie ci se prezinta sub forma unei podele „plutitoare”. In canelura panelelor se introduce un lipici special, iar panelele de margine se prind la sfarsit in sipca de pe langa pereti.

Aceasta podea „plutitoare” va fi asezata peste un strat de burete gros de 0,2mm, suport necesar pentru atenuarea zgomotului pasilor.

De mare importanta la acest fel de montare este sapa, care trebuie sa fie absolut plana, uscata, curata si stabila; denivelarile, trebuie netezite sau prelucrate cu spaclul, pentru a nu produce denivelari ale parchetului.

Montarea trebuie efectuata la o temperatura a incaperii de cel putin 18s C si la o temperatura a solului de 15s C. Umiditatea solului trebuie sa fie mai mare de 70%. Pentru izolarea umezelii trebuie montata mai intai o folie PE de 0,2mm grosime.

Acest tip de parchet se monteaza intodeauna in sens longitudinal la sursa de lumina principala, cel putin asta recomanda specialistii.

Intre incaperi sau in incaperi mai mari de 10m se intercalculeaza rosturi de dilatatie, astfel incat schimbarile de temperatura sa nu afecteze uniformitatea pardoselii si sa nu duca la scartaitul parchetului in timp.

Ca si parchetul din lemn veritabil, parchetul laminat are calitati termoizolante foarte bune si, in plus, stratul laminat este ignifug, impiedicand arderea sau propagarea focului.

Parchetul laminat poate fi montat in dormitoare, camere de zi, sufragerii, fiind mai putin indicat pentru zonele intens circulate sau umede – vestibul, bucatarie. Desi prezinta o suprafata neteda si lucioasa, nivelul de aderenta este mare, iar riscul de alunecare redus, ceea ce il face potrivit chiar si in incaperile folosite de persoane in varsta.

Usor de combinat si prezentand o paleta de coloristica vasta, parchetul laminat permite inserarea de simboluri si motive sau realizarea de modele personalizate.

Paerchetul laminat este garantat de distribuitor pentru o perioada de 15 – 20 de ani.


Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

STUDIU DE FEZABILITATE Denumirea investitiei: 'Reabilitare drumuri in Municipiul Campulung'
VENTILAREA NATURALǍ
Calculul la starea limita de rezistenta al elementelor din beton armat solicitate la intindere excentrica
Proprietatile de deformare ale zidariei
Generalitati asupra construirii uscate
Deformatiile betonului
Calculul la sarcini orizontale
CALCULUL SCARII in constructii la cladiriTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu