Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » criminalistica
Moduri si sisteme de operare folosite de traficantii de droguri

Moduri si sisteme de operare folosite de traficantii de droguri
Moduri si sisteme de operare folosite de traficantii de droguri

1.Modalitati de ascundere

Metode de ambalare sau disimulare in vederea traficarii.In scopul traficarii de droguri se apeleaza la metode diversificate de ascundere si transprtare a drogurilor ,urmarindu-se fireste, sustragerea de la depistarea de catre autoritatile vamale sau judiciare.Potrivit datelor oferite de OIPC-INTERPOL,dintre modalitatile de mascare sau ascundere si metode propriu zise de trficare ilicita a stupefiantelor, cele mai frecvente sunt urmatoarele :
a.Fabricarea pe cale industriala a mijloacelor de ascundere a drogurilor,prin folosirea masinilor, cutiilor si etichetelor unor linii tehnologice de la fabricile de conserve , folosind in acest scop complicitatea unor persoane din astfel de intreprinderi.Operatiunea consta in inlocuirea produselor alimentare cu stupfiante.

b. Producerea pe cale artizanala a mijloacelor de ascundere a drogurilor ,prin achizitionare de masini si materiale de baza cum sunt :capace, cutii goale,etichete cu dimensiuni corespunzatoare.In aceste mijloace confectionate in mod artizanal se ascund drogurile ce urmeaza a fi transportate. Mijloacele de ascundere fabricate artizanal trebuie sa respecte

caractesticile celor fabricate industrial.

c. Inlocuirea produsului finit din cutiile de conserve, efectuata in mai multe modalitati:

Deschiderea normala a cutiei, eticheta fiind dezlipita, cutia desfacuta apoi golita de continut, curatata si taiata transversal pe dedesuptul sulului care marcheaza sertisajul fabricii.Dupa introducerea drogului este relipita eticheta.La sfarsitul acelor operatiuni inaltimea cutiei va fi mai mica cu catva milimetri.

Deschiderea cutiei prin efectuarea unor orificii in peretii laterali ai acesteia, dupa indepartarea etichetei. Dupa golire se introduce drogul,decupajele sunt cositorite si bine ajustate, iar in final se lipeste eticheta.

Taierea transversala a cutiei si confectionarea unui capac veritabil. Dupa dezlipirea etichetei, cutia este taiata transversal la apraximativ 13 mm de marignea superioara, iar in interior se sudeaza o bara metalica, astfel incat acesta sa depaseascapartea superioara cu aproximativ 1 mm. Drogul este introdus in partea inferioara a cutiei, iar capacul este este ambalat deasupra, la nivelul taieturii circulare si lipit cu ajutorul unei benzi adezive, dupa care se lipeste eticheta. Se poate astfel transporta orice fel de drog, in stare solida sau lichida, fara sa degaje miros.

d.Imbibarea tesaturilor cu stupefiiante pentru transportul cocainei. Metoda consta in diyolvarea acesteia in pur alcool. Se imbiba apoi tesatura de bumbac –de regula lenjerie, batiste – cu acest amestec ce a fost prealabil filtrat. Dupa uscarea tesaturii, aceasta poate fi transportata fara a atrage atentia. In circa 140 de batiste poate fi ascuns un kilogram de cocaina.

e. Folosirea sistemului postal, in special prin ascunderea in scrisori sau obiectele din colete. De exemplu:

Ascunderea stupefiantelor in scrisori.

Ascunderea stupefiantelor in colete. Aceasta consta in ascunderea lor in diverse obiecte trimise prin colete postale. Anchetatotii Brigazii pentru stupefuante din Paris au descoperit un inspector de fisc care a recunoscut ca a primit 30 de colete din America Latina. Reteaua de traficanti il folosea drept paravan.

f.            Folosirea curierilor. Acestia practica uneori sistemul inghitirii drogurilor, ei absorband mici casete de plastic, cat o maslina, ermetice si impermeabile , continand fiecare cateva grame de cocaina. Recordul a fost atins de un columbian, care a reusit sa inghita 171 de “ masline “ .

“Curierii “ sau “carausii” sunt parsoane din cele mai diverse, de diferite functii sau profesii, de la tarani pina la diplomati, iar modurile de ascundere folosite sunt dintre cele mai ingenioase. De pilda, intr-un caz mentionat si in literatura de sapecialitate, in aprilie 1979, politia thailandeza a arestat un grup de contrabandistib din sudul tarii,care, pozand in oameni indoliati, greu lovisu de soarta, incercau sa scoata din Thailanda,cadavrul unui copil care nu se racise inca,in stomacul caruia fusese ascunsa o mare cantitate de heroina.

Metodele si tehnicile de identificare a drogurilor I-au determinat pe producatorii acestora sa le modifice culoarea si compozitia chimica, provocand, pana la identificarea noilor substante, dificultati in depistarea drogurilor astfel disimulate.

1.2 Metode de mascare a mirosurilor specifice unor droguri.

Pentru a preveni depistarea drogurilor datorita mirosului specific al unora dintre acestea, de catre cainii de urmarire specializati in asemenea operatiuni, traficantii recurg si din acest punct de vedere la metode diverse.

Impachetarea in cartoane speciale sau in canistre din tabla, in special al marijuanei, in care sau introdus pesti uscati cu miros intepator si bile contra moliilor.

Introducerea in colete, alaturi de droguri a unor esente de usturoi sau ceapa sl caror miros deruteaza cainii de serviciu.

Ambalarea in containere inchise ermetic, care nu permit nici o degajare de miros exceptand faptul in care aceste cutii au fost manipulate de persoane murdare pe maini de drogul ambalat.Metode de evitare sau anihilare a diferitelor dispozitive folosite pentru depistarea drogurilor.

Pentru evitarea dispozitivelor de depistare a drogurilor, se folosesc metode ingenioase, in functie de complexitatea si modernitatea masurilor de supraveghere de la punctele de trecere a frontierei.Astfel:

La punctele de trecere a frontierei, mai ales la cele aglomerate, se folosesc pentru depistarea stupefiantelor si dispozitive cu raze x, pentru controlul bagajelor calatorilor. Totusi, traficantii cu experienta sau cunostinte in domeniu, invelesc drogul in staniol sau hartie indigo, care opresc razele x.

Pentru transportul drogurilor sunt folosite si avioane, elicoptere si nave maritime. Pentru interceptarea acestora, autoritatile folosesc tehnici ultrasofisticate: aparatura de control,avioane AWACS)cu aterizare timpurie)

2. Modalitati de ascundere in trafic a stupefiantelor

Pentru trecerea frontierelor, drogurile sunt fireste foarte bine ascunse, astfel incat sa nu fie descoperite de vamesi sau de organele de politie. Ascunderea stupefiantelor reprezinta o problema esentiala,atat pentru contrabandisti cat si pentru auroritati. Locurile si modalitatile de disimulare sunt diferite, ele depinzand de ingeniozitatea traficantilor, acesti dovedindu-se foarte inventivi.

2.1 Locuri ascundere in mijloacele de transport. In functie de tipul de mijloc de transport, stupefiantele pot fi ascunse in : autoturisme, autocamioane si autobuze; trenuri de calatori si de marfa; avioane pentru transportul calatorilor si a marfurilor apartinand unor companii sau persoane particulare; vapoare, salupe si alte mici ambarcatiuni.De exemplu:

a.   Mijloacele de transport auto, in special autoturisme, constituie mijlocul cel mai frevent folosite in contrabanda cu stupefiante, deoarece in ele se pot ascunde si transporta pana la 110 kg, fara a atrage atentia autoritatilor.

b.   Vagoanele de cale ferata reprezinta, in contrabanda cu stipefiante , mijloce de transport des folosite de trsficanti, din cauza multiplelor posibilitati de ascundere si a controlului prin sondaj ce se face de catre autoritatile vamale la trecerea frontierei din cauza timpului limitat avut la dispotitie.

c.   In avioane drogurile se pot transporta in bagajele pasagerilor si in numeroase alte locuri care le ofera posibilitati in acest sens, uneori cu complicitatea personalului din aeroporturi.

d.   Pe vapoare, locurile cele mai propice pentru ascunderea drogurilor sunt:trompa de vant, tevile, cisternele goale de carburanti, dulapurile si rafturile cu registrele pentru navigatie, centurile de salvare, magaziile, frigoriferele, elicea etc.

2.2 Locurile in obiectele de imbracaminte sau pe corp. Traficantii transporta personal drogurile disimulandu-le in diferite obiecte pe care le au asupra lor, sau in imbracaminte, ca si toate cavitatile anatomice ale femeilor si barbatilor. Ele pot fi ascunse in gura, in reverul hainei, epoleti, interiorul cravatei, buzunare, captuseala, catarama de la curea, mansetele pantalonilor, varful pantofilor, tocuri false etc.

Drogurile pot fi transportate in ascunzatori realizate in corsete, sitiene , slipuri, proteze,suporturi special confectionate pentru ascunderea stupefiantelor pe corp, incaltaminte special confectionata. Placutele de canabis sunt modelate sub forma de talpa interioara si acoperite cu brantul din piele al fabricii. Femeile pot simula graviditatea, ascunzand stupefiante in saculeti fixate pe abdomen.[1]

In obiecte de uz casnic si personal. Potrivit bogatei pracitci existente in materie,cel mai adesea se constata: confectionarea unor valize cu fund dublu ; folosirea ramelor de tablouri, bastoane de sprijin, umbrele; ascunderea drogurilor in stilouri, pixuri, tocuri de ochelari, genti, printre carti, pudriere, rujuri, tablouri, papusi, bibelouri de lemn, in mici carpete, la radacina unei flori, in cutia unei benzi de casetofon etc.

In alimente, bauturi, tigari, stupefiantele pot fi ascunse in cutii de conserve de carne, peste, legume, etc., in fructe, cascaval, salam, cutii de lapte, oua, cuburi de zahar imbibate cu LSD, ciocolata amestecata cu stupefiante, paine,etc.

3. Moduri de operare frecvente ale traficantilor de droguriPentru efectuarea traficului de droguri, in sensul sau larg, se apeleaza la cele mai diverse moduri de fabricare, de transport si de consumare propriu-zise a stupefiantelor.

3.1 Fabricarea drogurilor.O mare varietate de narcotice –codeina, methadona stimulente si depresive, sunt fabricate legal in scopuri medicale. Aceste droguri insa pot fi subiect al abuzului si al traficului ilicit

O alta categorie o reprezinta stupefiantele a caror materie prima este data de culturile clandestine de mac opiaceu, canabis, planta de coca, ciuperci halucinogene etc.

Culturile clandestine sporesc adesea in detrimentul culturilor alimentare. Acest gen de activitate ilegala il face pe fermier complet dependent de banii proveniti de la traficantii de droguri, la bunul plac al acestora si in opozitie cu guvernul.

Ca si culturile, fabricarea stupefiantelor se face in mod clandestin, in laboratoare special amenajate la subsoluri, bucatarii nefolosite sau depozite de unelte dar in cladiri special construite in locuri izolate. Echipamentul tehnic este improvizat, foarte ieftin, fiind cumparat din magazine fara a trezi suspiciuni. Practica a dovedit ca traficantii nu folosesc prea des aceeasi incapere pentru producerea de stupefiante, ci schimba frecvent laboratorul pentru a nu fi identificati de politie. Existenta unui laborator clandestin este tradata de mirosul de acetona, amoniac sau alte substante chimice,care sunt indispensabile in pprocesul de fabricare al heroinei.

In afara marijuanei, celelalte droguri, atat cele produse prin sinteza cat si cele sintetice in totalitate, necesita pentru a fi fabricate tehnologii si substante chimice, precursori. Traficarea acestor chimicale face parte din activitatea traficantului de drouguri fiind pedepsita ca atare de lege.

3.2 Transportul drogurilor.Transportul drogurilor se face pe rute aeriene, rutiere si maritime. Mijloacele de transport, asa cum s-a vazut, sunt diferite, incepand cu omul si terminand cu elicopterul sau avionul.

Traficantii folosesc tot mai multe autovehicule cu numere de inmatriculare false sau numere de tranzit de tip Z sau W pentru transportarea marfurilor de contrabanda si implicit s drogurilor. Uneori contrabandistii ascund drogurile in autovehicule aflate in traficul international, fara ca personalul de deservire al acestora sa aiba cunostinta de acest fapt.

Transportul de droguri se efectueaza, in general, cu autovehicule de tip TIR ,cu trenuri, aeronave sau nave. In cazul transporturilor de droguri efectuate cu autovehicule de tip TIR, traficantii profita de faptul ca acestea, fiind de cele mai multe ori cu produse alimentare perisabile, nu pot fi oprite si controlate timp indelungat.

In zona est-europeana, deci inclusiv in Romania, drogurile sunt transportate in autoturisme particulare, aparent “inocente”, care nu apar pe listele organelor de politie, astfel incat daca acestea au unele informatii, urmaresc camionul, iar transportul de droguri este dus la destinatie de autoturism. In alte imprejurari masina este abandonata de traficanti intr-un oras timp de cateva zile, dupa care marfa este preluata de alti traficanti si predata la destinatie.

Organele de politie au totusi sub control traficul ilegal de stupefiante, iar pentru unele lovituri mai mari, drogul este lasat intentionat sa treaca, pentu a permite “livrarea controlata”. Se apreciaza insa ca, intreaga cantitate ce se transporta ilicit, doar 10 este interceptata de organele de control.

Distribuirea drogurilor.

Piata neagra sau piata secreta unde sunt desfacute stupefiantele este diferita. In unele locuri aceasta piata nu este insa chiar atat de secreta. De exemplu, in Asia de Sud-Est opiul de vinde in mod deschis. In America Latina, sacii cu frunze de coca sunt scosi in plina strada. Unele persoane vand hasisul prin bodegi, iar altele isi expun marfa chiar pe caldaramul strazii.

Ambalarea si prezentarea spre desfacere a stupefiantelor este o chestiune foarte importanta pentru traficanti. Producatorii de opiu il ambaleaza in saculete de panza si ii dau forma unei turte. Pe marfa ambalata se aplica si o marca de recunoastere.

Aceasta marca poate consta intr-un desen reprezentand un paun, fluturi, carti de joc etc. Pe unele pachete se poate citii: “de cea mai buna calitate” , “opiul are un gust excelent” sau “opiul este cel mai bun” .

In ceea cei priveste pe narcomani, pentru procurarea drogurilor, acestia folosesc metode si mijloace diferite, de la cele mai pajnice pana la cele mai violente.

La inceput, cei ce se dedau consumului de stupefiante au certitudinea ca vor putea renunta oricand la ele si deci ar putea sa faca uz de acestea pentru a le simtii “efectele binefacatoare” . Se inseala, deoareca stupefiatele pun stapanire pe intregul sistem nervos central, pe care il afecteaza, astfel ca vointa individului de a se abtine de la consumul de stupefiante este anulata.

Nevoia sistemului nervos, a celulelor nervoase in speta, este o intensitate deosebita;”este o sete mai mare decat aceea a unui om care ar mrge cateva zile fara a avea apa, prin pustiurile Saharei”. Atata timp cat toxicomanii au la indemana sau isi pot procura cu regularitate stupefiantul, sunt, de regula, linistiti si pasnici, ganditori la fericirea pe care si-au creat-o in mod artificial. Cand nu mai au drogul dorit, sau ajung la un grad de intoxicare deosebit, pot deveni periculosi, manifestandu-se ca niste elemente antisociale inraite, in cele din urma intrand in marea criminalitate.V. Berchesan,C-tin Pletea,supra cit.,p.90
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CRIMINOLOGIE
ACTIVITATI DE PREVENIRE A CRIMINALITATII ÎN ROMÂNIA SI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Cronologia terorii kamikaze in ultimul deceniu
Motivatia infractionala la persoanele adulte care executa pedepse privative de libertate
Dezvoltarea conduitelor agresive
Cuplul penal victima–agresor
Stabilirea autenticitatii si a vechimii unui document
CONSTATAREA INFRACTIUNILOR DE CATRE JANDARMI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu