Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Amplificatoare clasa A, B, AB, C si D

Amplificatoare clasa A, B, AB, C si D
Amplificatoare clasa A, B, AB, C si D

Definitie

Dupa modul de reproducere la iesire a formei de unda de la intrare, amplificatoarele pot fi impartite pe clase. Aceste clase sunt desemnate cu literele A, B, AB, C si D.

Amplificator clasa A

amplificator clasa A

In cazul amplificatoarelor de clasa A, intreg semnalul de intrare este reprodus la iesire. Acest mod de operare al tranzistorului poate fi atins doar atunci cand acest functioneaza tot timpul in zona activa, ne-atingand niciodata punctul de saturatie sau de blocare. Pentru realizarea acestui lucru, este nevoie de o tensiune de polarizare de curent continuu suficient de mare pentru functionarea tranzistorului intre zona de blocare si cea de saturatie. In acest fel, semnalul de intrare in curent alternativ va fi perfect „centrat” intre limita superioara si cea inferioara a nivelului de semnal al amplificatorului.

Amplificator clasa B

amplificator clasa B

Amplificatorul de clasa B este ceea ce am obtinut in cazul amplificatorului emitor comun, cu semnal de intrare in curent alternativ dar fara nicio tensiune de polarizare in curent continuu conectata la intrare. In acest caz, tranzistorul petrece doar o jumatate de timp in zona activa de functionare, iar in cealalta jumatate de timp este blocat, datorita faptului ca tensiunea de intrare este prea mica, sau chiar de polaritate inversa, pentru a putea polariza direct jonctiunea baza-emitor.
Configuratia contratimp

conectarea a doua amplificatoare clasa B in contratimp (push-pull)

Folosit individual, amplificatorul de clasa B nu este foarte folositor. De cele mai multe ori, distorsiunile foarte mari introduse in forme de unda, prin eliminarea unei semi-alternante, nu sunt acceptabile. Totusi, aceasta modalitate de polarizare a amplificatoarelor este folositoare daca se folosesc doua amplificatoare de clasa B in configuratie contratimp (push-pull), fiecare amplificator reproducand doar o jumatate a formei de unda.

Avantaje

Un avantaj al amplificatorului de clasa B (contratimp) fata de cel de clasa A, consta intr-o capacitate mai mare a puterii de iesire. In clasa A, tranzistorul disipa o putere considerabila sub forma de caldura datorita faptului ca acesta se afla tot timpul in zona activa de functionare. In clasa B, fiecare tranzistor conduce doar jumatate din timp, iar in cealalta jumatate este blocat, nu conduce curent electric, si prin urmare, puterea disipata sub forma de caldura este zero. Astfel, fiecare tranzistor are timp de „odihna” si de racire, atunci cand celalalt tranzistor se afla in conductie. Amplificatoarele de clasa A sunt mai simplu de construit, dar sunt limitate doar la aplicatiile de putere joasa datorita caldurii generate.

Amplificator clasa AB

Amplificatoarele de clasa AB sunt undeva intre clasa A si clasa B; tranzistorul conduce mai mult de 50% din timp, dar mai putin de 100%.

Amplificator clasa C

amplificator clasa C

Daca semnalul de intrare al amplificatorului este usor negativ (sursa de tensiune in curent alternativ inversata), semnalul de iesire va fi taiat si mai mult fata de semnalul de iesire al amplificatorului de clasa B. Tranzistorul va petrece majoritatea timpului in stare blocata.

Introducerea unui circuit rezonant la iesire

amplificator clasa C cu iesire rezonanta

Desi aceasta configuratie nu pare practica, daca se conecteaza un circuit rezonant condensator-bobina la iesire, semnalul ocazional produs de amplificator la iesire este suficient pentru punerea in functionare a oscilatorului.

Observatii

Datorita faptului ca tranzistorul este in mare parte a timpului blocat, puterea la bornele sale poate fi mult mai mare decat in cazul celorlalte doua configuratii vazute mai sus. Datorita dependentei de circuitul rezonante de la iesire, acest amplificator poate fi folosit doar pentru semnale de o anumita frecventa fixa.Factorul de umplere

Factorul de umplere reprezinta raportul dintre durata in care semnalul este maxim si durata in care semnalul este zero. Cu alte cuvinte, reprezinta durata de functionare al unui dispozitiv, in general. Factorul de umplere variaza odata cu amplitudinea instantanee a semnalului de intrare.

Amplificator clasa D

Acest tip de amplificator este total diferit fata de amplificatoarele de clasa A, B, AB sau C. Acesta nu este obtinut prin aplicarea unei anumite tensiuni de polarizare, precum este cazul celorlalte clase, ci necesita o modificare a circuitului de amplificare. Nu vom intra pentru moment in detaliile construirii unui astfel de amplificator, dar vom discuta in schimb principiul sau de functionare.

principiul de functionare al amplificatorului clasa D; formele de unda de intrare si iesire nefiltrata

Un amplificator clasa D reproduce profilul formei de unda a tensiunii de la intrare prin generarea unui semnal de iesire dreptunghiular cu o rata de pulsatie mare.

Cu cat amplitudinea instantanee a semnalului de intrare este mai mare, cu atat factorul de umplere al formei de unda dreptunghiulare este mai mare. Singurul motiv pentru folosirea amplificatorului de clasa D, este evitarea functionarii tranzistorului in zona activa de functionare; tranzistorul va fi tot timpul fie blocat fie saturat. Puterea disipata de tranzistor va fi foarte mica in acest caz.

Dezavantaje

Dezavantajul metodei consta in prezenta armonicilor la iesire. Din fericire, din moment ce frecventa acestor armonici este mult mai mare decat frecventa semnalului de intrare, acestea pot fi filtrate relativ usor cu ajutorul unui filtru trece-jos, rezultand un semnal de iesire mult mai asemanator cu semnalul de intrare original.

Aplicatii

Amplificatoarele de clasa D sunt folosite de obicei in locurile unde este nevoie de puteri mari la frecvente relativ joase, precum invertoarele industriale (dispozitive ce transforma curentul continuu in curent alternativ) si amplificatoarele audio de inalta performanta.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

TRADUCTOR DE PRESIUNE
Amplificatorul exponential
Caracteristici ale aparatelor de masura analogice si digitale
Sursa de tensiune sigura UPS-SA pentru circuite secundare
Comanda manuala a motoarelor electrice
CONDUCTIVITATEA MATERIALELOR ELECTROIZOLANTE SOLIDE
Variatoare de tensiune continua cu comutatie proprie
Evaluarea si exprimarea incertitudinii de masura la voltmetre

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu