Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Arborele electric

Arborele electric


Arborele electric

In practica se folosesc situatii in care diferitele parti componente ale unei masini de lucru situate la distante apreciabile intre ele (6 - 8 m) trebuie sa se roteasca strict cu aceeasi turatie.

Acest lucru se poate realiza prin cuplarea partilor componente pe un acelasi ax mecanic.

Aceste solutii creeaza dificultati de instalare sau greutati de exploatare datorita deformatiilor pe care il poate lua axul. In aceste conditii este preferabil sa se foloseasca cate un motor pentru actionarea fiecarei parti componente a masinii de lucru fara legatura mecanica intre ele, dar legate electric, astfel incat sa se roteasca cu aceeasi turatie. In felul acesta se realizeaza un asa numit ax sau arbore electric. Arborii electrici se pot realiza in mai multe variante :

cu masini ajutatoare asincrone

cu reostat comun

Arborele electric cu masini ajutatoare asincrone

R

S


T


I M1 MA1 MA2 M2 II


Aceasta schema contine motoare A1 si A2 care actioneaza separat partile componente I ti II ale masinii de lucru ce trebuie sa le roteasca cu aceeasi turatie si motoarele asincrone auxiliare MA1 si MA2 cuplate mecanic cu motoarele principale M1 si respectiv M2. motoarele auxiliare sunt cu rotori bobinati si au rotoarele legate intre ele.

Toate motoarele sunt alimentate de la reteaua trifazata de curent alternativ. Mentionam ca atat motoarele principale N1 si N2 cat si cele auxiliare MA1 si MA2 trebuie sa fie identice intre ele.

Functionare. Daca motoarele principale se rotesc cu aceeasi turatie, tensiunile electromotoare in rotoarele motoarelor auxiliare sunt egale si rotoarele fiind legate in opozitie, aceste tensiuni se anuleaza, deci prin circuitul rotoric al motoarelor auxiliare nu circula curent.

Daca turatia motorului M1 scade, se micsoreaza si turatia motorului auxiliar MA1. Tensiunile electromotoare ale celor doua masini auxiliare nu se mai compenseaza in mod reciproc si in acest caz apare un curent de egalizare.



Acest curent determina un cuplu suplimentar pe arborele motorului auxiliar MA1 care adunat cu cuplul suplimentar dat de motorul M1 determina cresterea turatiei arborelui I.

Cand turatiile motoarelor M1 si M2 devin egale curentului de egalizare se anuleaza si instalatia revine la o functionare normala.

Arborele electric cu reostat comun

R

S

T

I MA1 MA2 II


R


Schema de principiu a unui asemenea arbore contine motoarele de actionare identice M1 si M2 asincrone cu rotor bobinat. Cele doua rotoare sunt legate intre ele si pe aceasta legatura comuna se monteaza reostatul trifazat R.

Functionare.

Daca turatiile motoarelor M1 si M2 sunt egale vor fi egale si tensiunile electromotoare rotorice, precum si curentii rotorici debitati pe reostatul comun R. Daca insa turatia unui motor, de exemplu M1 scade, se modifica si tensiunea sa electromotoare rotorica si datorita diferentei dintre cele doua tensiuni electromotoare rotorice ce apare un curent de egalizare intre cele doua rotoare. Acest curent determina aparitia unui cuplu suplimentar (de egalizare) la motorul M1 care se aduna cu cuplul initial determinand cresterea acestuia pana la egalizarea turatiilor celor doua motoare cand curentul de egalizare se anuleaza.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.