Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
CONDITIILE IMPUSE SISTEMELOR DE COMANDA

CONDITIILE IMPUSE SISTEMELOR DE COMANDA


CONDITIILE IMPUSE SISTEMELOR DE COMANDA

Pentru o buna functionare, sistemele de comanda trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, in cele ce urmeaza se prezinta cateva din cele care au cea mai mare importanta.

SIMPLITATEA COMENZII

Simplitatea maxima a sistemelor de comanda este determinata de indeplinirea urmatoarelor conditii:

- utilizarea unei cantitati minime de aparate, instrumente si dispozitive componente;

- utilizarea unor dispozitive si aparate simple si de acelasi fel;- utilizarea unei cantitati minime de elemente (contacte, bobine, tuburi
electronice, conductoare etc.) in sisteme.

SIGURANTA  COMENZII

Siguranta in functionare a oricarui sistem depinde de siguranta aparatelor, dispozitivelor, instrumentelor sau a elementelor electrice care se utilizeaza la realizarea sistemului. Daca elementele componente vor fi robuste si sigure in exploatare si daca coeficientul de siguranta, admisa la proiectarea si exe­cutarea schemei, este marit, atunci si siguranta instalatiei este maxima.

Este necesar sa se prevada o protectie corespunzatoare din toate punctele de. vedere. Conductoarele de legatura trebuie sa fie montate rigid si sigur pe panou pentru preintampinarea strapungerii si a defectelor accidentale.

Siguranta creste daca se folosesc cele mai rationale sisteme de blocaj electric sau mecanic. Un sistem sigur nu trebuie sa permita aparitia avariei chiar daca se defecteaza unele din aparatele sau subansamblurile sistemului sau daca operatorul da o comanda gresita.

FLEXIBILITATEA SISTEMULUI SI  COMODITATEA COMENZII

Un sistem de comanda este cu atat mai flexibil cu cat este mai usoara trecerea de la un ciclu de lucru al masinii-unelte la alt ciclu, de la comanda manuala la cea automata sau invers. Comanda este mai comoda cand poate fi realizata din mai multe puncte ale masinii si cand este asigurat un control vizual al functionarii masinii de catre operator.

La proiectarea instalatiei trebuie avut in vedere ca amplasarea aparatelor de comanda sa fie astfel incat operatorul sa consume un minim de timp si energie pentru comanda.

CONTROLUL  INTEGRITATII SISTEMULUI

SI COMODITATEA DETERMINARII  DEFECTELOR

La sistemele electrice de o complexitate mai mare este necesar sa se prevada posibilitatea controlului starii de functionare a diferitelor clemente a detectarii rapide a defectelor ce apar. Din acest motiv sistemele complicate sunt sectionate iar sectiile se alimenteaza prin sigurante fuzibile si intreruptoare proprii. In plus se utilizeaza semnalizatoare luminoase care indica starea de functionare a diferitelor aparate si dispozitive, aparitia sau disparitia tensiunii in diferitele parti ale schemei.

PRECIZIA DE FUNCTIONARE A SISTEMELOR IN CAZUL REGIMULUI DE FUNCTIONARE NORMALA  SI DE AVARIE

Este necesar ca sistemul electric sau electronic sa asigure in orice regim o succesiune riguroasa a functionarii dispozitivelor si aparatelor din schema. Trebuie ca schemele sa fie astfel concepute incat sa se elimine posibilitatea formarii asa-numitelor circuite false prin arderea bobinelor releelor, lipirea contactelor, intreruperea conductoarelor etc.

UTILIZAREA JUDICIOASA A APARATAJULUI IN  SISTEMELE DE COMANDA

Utilizarea corecta a aparatajului si dispozitivelor in sistemele de comanda nu se rezuma numai la respectarea valorilor nominale ale curentilor tensiunilor si a altor parametri ci si la asigurarea concomitenta a tuturor conditiilor impuse do constructorul aparatajului.

Astfel, un contactor de curent continuu este corect utilizat daca in primul rand se respecta toate caracteristicile sale nominale: tensiunea nominala, curentul nominal de durata pentru contactele principale, pentru contactele auxiliare si pentru bobina, frecventa anclansarilor impusa de constructor, la deschiderea circuitului bobinei sa nu apara supratensiuni care depasesc valorile admise in schema, sa nu fie legate in paralel bobinele contactoarelor de diferite puteri, fapt care poate duce la lipsa preciziei actionarii contactoa­relor la deschidere, contactorul sa fie montat intr-o pozitie normala, sa nu fie supus la vibratii puternice si sa fie reglat corect, sa fie asigurate conditiile normale de racire, etc.

Un limitator de cursa este corect utilizat daca curentul si puterea de conec­tare nu depasesc valorile admise, daca cursa tijei este in limitele stabilite si daca este montat si reglat corect.

COMODITATEA  MONTARII, EXPLOATARII SI REPARARII SISTEMELOR DE COMANDA

In general, montarea si reglarea aparatajului din schemele de comanda constituie un proces complex. Din aceasta cauza unele parti ale sistemelor complicate sunt asamblate si reglate in laboratoare specializate, urmand ca apoi sa fie aduse la locul de instalare si montate impreuna cu motoarele elec­trice pe masina-unealta.

Montarea separata a panourilor blocurilor electrice trebuie realizata astfel incat asezarea conductoarelor sa se faca cu usurinta; de aceea, fiecare unitate are o placa cu contacte la care se efectueaza legaturile exterioare. Aceasta placa se executa cu contacte sub forma de borne cu cleme de sir pentru uni­tatile electrice. Pentru unitatile electronice placile cu contacte sunt constituite astfel incat legaturile exterioare se efectueaza prin lipire.

Sistemele de comanda au nevoie de reparatii fie preventive, fie in caz de aparitie a unor avarii. De aceea, trebuie luate masuri ca aceste reparatii sa se poata executa comod, in acest scop este necesar ca aparatajul sa fie astfel amplasat incat piesele care se uzeaza mai repede sa poata fi usor inlocuite. Comutatoarele de reglaj, dispozitivele de acordare ale releelor si ale altor aparate, reostatele de acordare ale blocurilor electronice etc. Trebuie sa fie usor accesibile pentru punerea la punct.

Este foarte util ca sistemele de comanda sa fie alcatuite din blocuri si panouri de acelasi tip. In acest fel exploatarea sistemului este mai simpla iar inlocuirea blocurilor defecte se poate realiza usor, din blocurile de rezerva.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.