Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Circuite basculante bistabile de tip S-R sincron

Circuite basculante bistabile de tip S-R sincron


Circuite basculante bistabile de tip S-R sincron

Pentru a justifica necesitatea unor comenzi sincrone este necesar sa se examineze circuitul din fig 12.

Se constata astfel ca semnalul de comanda care se aplica pe borna S a CBB este:S=AxB.Sa consideram ca exista urmatoarea situatie Qn =0 , Rn =0 , An

Bn =0 si deci Sn =0 si ca in functionarea normala a circuitului trebuie sa apara o schimbare a starilor intrarilor A si B care insa sa nu influenteze starea bistabilului In primul caz starea bistabilului nu se modifica Q n+1 = Q n=0 , pe cand in cel de-al doilea caz , datorita faptului ca semnalul An a comutat in urma semnalului de pe B n prin intrarea S a bistabilului apare un impuls parazit care il trece in stareaQ n+1

(Fig13)CBB de tip S-R sincron: a)cu porti SAU-NU; b)cu porti SI-NU; c),d)tabelele de adevar pentru circuitele de la punctele a si b; e) si f) tabele de adevar pentru intrarile asincrone ale circuitelor de la punctele a si b .

Pe durata cat portile de intrare sunt deschise , circuitul functioneaza asincron . Pentru caracterizarea acestei situatii se poate introduce notiunea de transparent in raport cu intrarile de date .De exemplu pentru bistabilul din figura 14 b pentru T=1 , orice modificari ale intrarilor de date se produc la iesire , momentele de tranzitie fiind determinate numai de modificarile intrarilor .

Pentru asigurarea functionarii sincrone trebuie evitate schimbarile intrarilor de date pe durata cat portile de intrare sunt inchise . Comenzile intr-un asemenea circuit se vor executa in ritmul impulsurilor de tact . La fiecare impuls se executa cate un pas in procesul prelucrarii informatiei , ceea ce justifica denumirea de impulsuri de ceas .

In afara intrarilor sincrone la aceste bistabile se introduce si una sau doua intrari asincrone . Aceste intrari servesc la aducerea la 0 a bistabilului sau la aducerea lui in starea 1 . Aparitia unor comenzi pe aceste intrari se executa independent de prezenta tacului . Din acest motiv intrarile acestea pot fi considerate prioritare in raport cu celelalte . Toate bistabilele sincrone sunt prevazute cu intrare de aducere la 0 (numita Reset ), unele din ele au si o intrare de aducere in starea 1 a bistabilului .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.