Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Circuitul condensatorilor

Circuitul condensatorilor


Circuitul condensatorilor

Intr-o reprezentare schematica a unui circuit electric, un condensator este prezentat astfel, in functie de tipul sau.

Cand conectati un condensator de o baterie, iata ce se intampla (vezi fig. de mai jos):

  • Placa condensatorului care este atasata la terminalul negativ al bateriei accepta electronii produsi de aceasta;
  • Placa condensatorului care este atasata la terminalul pozitiv al bateriei pierde electroni, acestia ducandu-se la baterie.

Odata ce este incarcat, condensatorul va avea aceeasi tensiune electrica ca si bateria (daca bateria are 1,5 volti, atunci si condensatorul va avea tot 1,5 volti). Pentru un mic condensator, capacitatea este mica. Marii condensatori pot suporta putin mai multa sarcina electrica. Puteti gasi condensatori mai cat o conserva care pot sustine destula sarcina electrica necesara pentru a face posibila aprinderea unui bec timp de un minut mai sau mai mult.Chiar si natura are un "condensator" care functioneaza in forma fulgerelor. O "placa" sunt norii, iar cealalta este reprezentata de pamant, iar fulgerul apare intre aceste doua "placi". Evident, cu un condensator de aceste dimensiuni se poate stoca destula sarcina pentru a produce fulgerele.

In imaginea de mai sus este un circuit format dintr-un bec, o baterie si un condensator. Daca condensatorul este destul de mare, veti observa ca, atunci cand conectati bateria, becul va lumina in timp ce curentul de bateriei circula spre condensator si acest acumuleaza sarcina electrica. Lumina becului va creste in intensitate pana ce condensatorul isi atinge capacitatea maxima. Daca veti deconecta bateria de la circuit si o veti inlocui cu un fir, curentul va circula de la o placa a condensatorului la cealalta. Becul va emite initial o lumina intensa care apoi scade in intensitate pe masura ce condensatorul se descarca.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.