Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Functionarea in doua si patru cadrane

Functionarea in doua si patru cadrane


Functionarea in doua si patru cadrane

Daca sursa este o baterie de acumulatoare se poate realiza franarea cu recuperare , deci functionarea in doua sau patru cadrane.

a) Se exemplifica functionarea schemei in doua cadrane pentru un MCC cu excitatie serie (schema utilizata in tractiunea electrica ) .

Tiristorul principal T1 formeaza semnalele dreptunghilare , iar tiristoarele TM , TG conduc in perioadele de functionare in regim de motor sau de frana .

Regimul de motor : curentul prin indus se inchide pe durata activa (0 < t < at) prin tiristorul T1, bobina de limitare L1 , infasurarea de excitatie Ex , dioda DM si tiristorul TM . In pauza curentul se inchide prin indus , tiristorul TM , dioda D , bobina L , infasurarea de excitatie Ex , dioda DM , din nou prin indus .

Regimul de franare cu recuperare : (MCC fuctioneaza ca generator ) : sensul t.e.m. EA se mentine , dar se schimba sensul curentului IA ; deci TG , DG au legaturi inverse fata de TM , DM

Traseul de circulatie al curentului este :

a) in perioada activa de acumulare de energie: prin rotor , DG , tiristorul T , bobina L , excitatia Ex ,tiristorul TG si iarasi prin rotor .

b) in pauza are loc incarcarea sursei prin: rotor, dioda DG , sursa , dioda D , bobina L , excitatia Ex , tiristorulTG , si iarasi prin rotor.

Observatie : Curentul care parcurge excitatia serie isi mentine tot timpul sensul.

a)

b)

Fig.4.10.4. Functionarea in mai multe cadrane a MCC alimentate cu esantione de tensiune continua: a) in doua cadrane ; b) in patru cadrane.

Franarea dinamica : daca sursa este un redresor care nu permite trecerea curentului in sens invers, in perioada de franare se inlocuieste cu o rezistenta ( R ), iar franarea devine dinamica .b) Functionarea in patru cadrane se exemplifica pentru MCC cu excitatie separata .

Pentru un sens de rotatie , de exemplu motorul se roteste in sens direct , in perioada activa functioneaza perechia de tiristoare T1 si T4 , iar in timpul pauzei curentul este preluat de diodele D2 si D3 . Tensiunea medie la bornele sarcinii este:

(4.10.42)

Um > 0 pentru reprezinta conditia de functionare in regim de motor .

Pentru sensul de rotatie invers conduc:

a) perioada activa : tiristoarele T2 , T3 .

b) perioada pasiva : diodele D1 , D4 .

Reversarea : sa presupunem ca tiristoarele T1 , T4 sunt comandate la . Se blocheaza T1 , T4 si se comanda T2 , T3 la .

Franarea cu recuperare pe toata durata procesului se obtine prin cresterea progresiva a lui rad .Pentru a asigura continuitatea curentului de reversare este necesar ca : a a

Duratele relative de conectare ale celor doua contactoare statice trebuie sa asigure opozitia tensiunii de alimentare pe indus in momentul trecerii din regim de motor in regim de frana .

Fig.4.10.5. Caracteristicile mecanice ale MCC cu excitatie separata.

alimentat cu esantione de tensiune continua la functionarea in patru cadrane.

Observatie Conditia a a =1 este similara conditiei a a =1800 de la alimentarea MCC prin redresoare comandate .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.