Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Restabilirea tensiunii in circuite de curent continuu

Restabilirea tensiunii in circuite de curent continuu


Restabilirea tensiunii in circuite de curent continuu

A1. Circuite pur rezistive

Dupa deschiderea contactelor, inceputa la tb, curentul I va scadea in intensitate la zero in timpul arderii arcului ta - tb, conform figurii 1.20.

Scaderea curentului nu are loc dupa exponentiala obisnuita deoarece, scaderea curentului este mult mai rapida datorita deionizarii rapide a coloanei de arc. Pe masura ce elementele de contact se separa, in procesul de deconectare al circuitului, tensiunea la bornele aparatului creste tot mai repede de la valoarea practic zero (caderea de tensiune pe contacte si calea de curent) la valoarea tensiunii electromotoare a sursei.

Fig. 1.20 Restabilirea tensiunii in circuitele rezistive de cc

A2. Circuite inductive

In acest caz, tensiunea pe spatiul de arc va creste cu valoarea , deoarece la stingerea arcului are valori negative si deci energia acumulata in inductivitatea circuitului este retrocedata acestuia: .Variatiile tensiunii si curentului sunt prezente in fig.1.21. Se observa ca in momentul stingerii arcului (i=0), tensiunea depaseste tensiunea electromotoare a sursei.

Fig. 1.21. Restabilirea tensiunii in circuitele inductive de c.c

A . Circuite reale de c.c

Practic orice circuit are o anumita capacitate datorita capacitatii intre conductoare, intre conductoare si pamant, intre infasurarile transformatoarelor si masinilor electrice. Functie de valoarea rezistentei R a circuitului, restabilirea tensiunii poate avea caracter oscilant (figura 1.22), sau amortizat. Din suma curentilor din arc si condensator it=ia+ic rezulta ca, pentru o anumita capacitate C, curentul ic poate deveni suficient de mare, astfel incat ia sa devina foarte mic.

In practica, daca la bornele unui aparat de comutatie (in paralel cu contactele) se monteaza o capacitate, tensiunea de restabilire va avea un caracter oscilant, iar daca contactele se separa repede, nu se va forma arcul electric.

Fig. 1.22 Restabilirea tensiunii in circuite reale de curent continuu

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.