Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Tuburi si conductoare

Tuburi si conductoare
TUBURI SI CONDUCTOARE

La o instalatie electrica interioara, circuitele de lumina si prize se realizeaza, dupa caz, cu conductoare din cupru sau cu conductoare din aluminiu , cu izolatie din cauciuc sau din material plastic . Datorita proprietatii montarea conductoarelor in tuburile de protectie si executarea legaturilor se executa diferit .
Montarea conductoarelor in tuburile de protectie se face pe baza unei scheme de instalatie care prevede pentru circuitul electric respective , numarul si sectiunile conductoarelor ce urmeaza sa fie montate pe portiunile de traseu ale acestuia .

La montarea conductoarelor trebuie sa se aiba in vedere respectarea urmatoarelor reguli :
─ Montarea se va face dupa pozarea si fixarea tuburilor de protectie si numai dupa ce tencuiala a fost bine uscata ;

se va avea grija ca in timpul uscarii tencuielii sa fie scoase dopurile de hartie din interiorul dozei , pentru a se face uscarea si in interiorul tubului de protectie ;
─ Conductoarele pentru circuitele de lumina si prize , in numarul prevazut pe diferitele portiuni ale traseului , se vor monta fiecare in parte , in cate un tub de protectie ; nu este permisa montarea intr-un tub de protectie a doua sau mai multe circuite de lumina sau prize ; exceptie se face in cazul instalatiei electrice monotub ( mononul ) , cand in acelasi tub se introduce un conductor de faza , pentru iluminat , un conductor de faza pentru prize si un singur conductor de nul , comun pentru iluminat si prize ;
prin acelasi tub de protectie nu este permis ca sa se monteze conductoare electrice pentru circuite cu tensiuni diferite ( 220 V ; 380 V ) ;
─ prin doza de derivatie a unui circuit este permisa trecerea directa a unui alt circuit , dar fara ca sa se execute vreo legatura sau ramificatie in aceasta doza .

A *. Montarea conductoarelor din cupru . in cazul unei instalatii electrice interioare cu tuburi de protectie ingropate , montarea conductoarelor se face cu destula usurinta . Capatul conductorului se desizoleaza pe o lungime de 4 — 5 cm , apoi capatul lui se indoaie astfel ca sa nu se agate in interiorul tubului , de cartonul izolant , in timpul tragerii conductorului prin tub .
Conductorul se introduce prin doza in capatul tubului de protectie , dupa care , manual se impinge cu atentie pana ce apare in celalalt capat al tubului , racordat la doza urmatoare a circuitului .

intrucit , pe anumite trasee ale circuitului , pe tubul de protectie urmeaza sa fie introduse mai multe conductoare , de exemplu 4 conductoare , cum este in cazul circuitului de lumina pentru luster , acestea sint trase pe tub impreuna , cu ajutorul unei sarme de otel zincate , introdusa in prealabil , pe lungimea tubului dintre cele doua doze de derivatie . Capetele conductoarelor se desizoleaza , se rasucesc bine impreuna si se prind de unul din capetele sarmei de otel . Apoi se trage cu atentie de celalalt capat , respectiv din doza in care urmeaza sa ajunga manunchiul de conductoare , supraveghind cu multa grija aceasta operatie , pentru a se evita blocarea tragerii pe traseu , pentru a se evita formarea de ochiuri din conductoare sau degradarea izolatiei . Pentru usurarea montarii , concomitent cu tragerea conductoarelor se face si impingerea lor in tubul de protectie .

Pentru trasee scurte ale circuitelor , ale caror lungimi se pot determina , se recomanda ca sa se masoare si sa se taie conductoarele la lungime si apoi sa se traga prin tubul de protectie , in acest fel operatia fiind mult usurata .
in cazul instalatiei electrice interioare montata aparent , condu:toarele din cupru se taie corespunzator lungimii tubului de protectie , apoi se introduc in tubul de protectie , dupa care se fixeaza intre doze , pe traseul circuitului electric .

B *. Montarea conductoarelor din aluminiu . La montarea conductoarelor din aluminiu este necesar sa se tina seama de proprietatile fizice si mecanice ale aluminiului , care sunt diferite de cele ale cuprului . Deoarece , conductoarele din aluminiu au o rezistenta mai mica , in special la tractiune , ele trebuie manipulate si montate cu mai multa atentie , fara a fi supuse la eforturi de tractiune , la indoiri repetate si in unghiuri ascutite , sau la formarea de ochiuri pentru legaturi , care pot conduce la ruperea conductorului .
Montarea conductoarelor din aluminiu se va face numai in tuburi de protectie bine uscate , deoarece umezeala provoaca corodarea lor , respectiv degradarea si ruperea lor . Montarea conductoarelor in tuburi se face numai prin operatia de impingere a lor ; nu este permisa tragerea lor cu sarma de otel , datorita slabei rezistente la tractiune .
Se recomanda , de asemenea , sa se evite montarea in acelasi tub de protectie a conductoarelor de aluminiu cu cele de cupru , precum si legarea lor in doze, prin rasucire , deoarece se produce o deteriorare electro - chimica a conductoarelor de aluminiu .

C *. Legarea conductoarelor . Legarea conductoarelor este o operatie folosita in multe cazuri si are drept scop asigurarea continuitatii caii electrice, dupa executarea unei prelungiri sau a unei ramificatii a circuitului electric .
Legarea conductoarelor trebuie sa se execute cu multa atentie si grija , astfel ca legatura sa nu creeze in circuit o rezistenta electrica mare , care sa conduca la incalzirea , respectiv la arderea conductorului . De aceea , legatura trebuie sa se execute astfel incat , cele doua capete desizolate , bine curatate , ferite de oxidare , murdarii sau grasimi, sa aiba un contact cat mai strans intre ele si pe o suprafata cat mai mare .

Legarea conductoarelor se face prin innadire ori rasucire , cum este in cazul celor din cupru sau prin cleme ori prin presare folosit mai mult in cazul celor din aluminiu .
La legarea prin innadire , extremitatile celor doua conductoare infasurate sub forma de spirala , unul peste altul , formeaza un fel de nod . Totusi, pentru ca innadirea sa indeplineasca rolul sau de imbinare si sa asigure o perfecta continuitate electrica . este necesar ca in final innadirea sa fie lipita cu aliaj de lipit , pentru a se evita orice loc intre capetele conductoarelor , joc care constituie cauza incalzirii si a unei transmisii discontinue a curentului electric , respectiv crearea unei surse de paraziti pentru intreaga instalatie .

Innadirea executata in aceste conditii este admisa si este aplicata la instalatiile cu circuite electrice aparente , precum si la legaturile din doze , deoarece constituie o buna imbinare si usor verificabila .
La legarea conductoarelor din aluminiu prii presare , se folosesc racorduri , in care se introduc capetele conductoarelor din aluminiu , in prezenta unei paste de contact , dupa care sunt presate cu un cleste special , izolarea racordului fiind realizata cu ajutorul unui capison izolant , in care se introduce racordul . Pasta de contact este formata din pulbere de zinc si vaselina neutra , care are rolul de a preintampina coroziunea electrochimica a imbinarii .MONTAREA TUBURILOR DE PROTECTIE

Conductoarele electrice ale instalatiilor interioare de iluminat sau de forta trebuie protejate impotriva loviturilor , contra prafului , umezelii sau contra actiunii corozive a diferitelor gaze , a acizilor etc. , care exista in anumite incaperi . In asemenea cazuri , izolatia conductoarelor se distruge repede si , ca urmare , se pot produce scurtcircuite , accidente prin electrocutare etc. De aceea , in majoritatea instalatiilor electrice , conductoarele se introduce in tuburi speciale care , in functie de caracteristicile lor constructive , feresc conductoarele de contactul cu mediul existent in incaperea respectiva . Aceste tuburi se numesc tuburi izolante si de protectie .

Se deosebesc urmatoarele tuburi de protectie :─ tub izolant usor protejat ( simbol IP ) ;

─ tub de protectie ( simbol P ) ;

─ tub izolant de protectie etans ( simbol IPE ) ;

─ tub din masa plastica inlocuitor de tub IP ( simbol PCV – IP ) ;

─ tub din masa plastica inlocuitor de tub IPE ( simbol PCV – IPE ) ;

─ tevi de otel pentru instalatii ( tevi de gaz ) .

Fixarea tuburilor de protectie pe peretii si tavanulincaperilor depinde de felul de executie a instalatiei ( aparenta sau ingropata ) si de tuburile de protectie folosite in instalatiile respective . Astfel , tuburile IP , IPE , PCV – IP , PVC – IPE si tevile de otel se pot monta fie aparent , fie ingropat . Tuburile P se monteaza numai aparent , cu exceptia instalatiilor telefonice , cand se monteaza si sub tencuiala .Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Interactiunea campului cu sarcina electrica
Circuite logice secventiale - Structura. Definitii. Clasificari
Raționamentul aproximativ
Memoriu de practica artistica
Calcularea dependentei de frecventaa sistemului de impamantare
SARCINA ELECTRICA. CAMPUL ELECTRIC
Compresoare rotative
Oscilatorul ColpittsTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu