Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Variatoare cu circuit de blocare paralel cu sarcina

Variatoare cu circuit de blocare paralel cu sarcina


Variatoare cu circuit de blocare paralel cu sarcina

La aceasta categorie de variatoare condensatorul de blocare este legat in paralel cu sarcina. Unul din avantajele acestor variatoare este faptul ca tensiunea de incarcare a condensatorului de blocare nu depinde de tensiunea electromotoare a MCC, prin urmare nici de viteza acestuia.

Se considera variatorul cu schema electrica reprezentata in figura 4.14.6. Se cere sa se deduca formele de unda ale tensiunilor si curentilor, explicandu-se astfel functionarea variatorului si sa elaboreze criteriile de dimensionare pentru elementele circuitului de comutatie C si Rc.

Se va considera IA = ct. si EA = ct. Formele de unda ale marimilor sunt reprezentate in figura 4.14.7. La momentul t0 se conecteaza T1. Prin T1 trece curentul IA si tot prin T1 si Rc se incarca condensatorul.

Deci: (4.10.43)

(4.10.44)

(4.10.45)

(4.10.46)

Ud = valoarea medie a tensiunii continue la bornele contactorului static.

Fig.4.14.6. Schema principiala a unui variator cu circuit de comutatie R-C paralel cu sarcina.

La t1 5 CRc condensatorul este incarcat la Ud. Dupa t1 se da comanda de blocare. La t2 se comanda T2. Instantaneu, potentialul catodului lui T1 creste la Ud fata de anodul sau si el se blocheaza, curentul de sarcina fiind preluat de T2. In continuare prin T2 trece curentul de sarcina IA si iR, .(4.10.47)

(4.10.48)

Presupunand curentul constant prin condensator, el se descarca liniar prin sarcina si se incarca tot liniar:

ua = Ud + uC (4.10.49)

Cand uC = -Ud , lucru ce se intampla la t3, ua = 0 si se deschide dioda de nul Df. La t3, . Acest curent trebuie sa fie mai mic decat curentul de mentinere al tiristorului T2 si ca atare tiristorul T2 se blocheaza la t4. Dupa timpul t3, condensatorul C se descarca prin Df si Rc, regim ce se termina la momentul t4. In intervalul de timp: t3 t4 sunt valabile relatiile:

(4.10.50)

Fig. 4.10.7. Formele de unda ale tensiunilor si curentiilor pentru contactorul static de tensiune continua.

(4.10.51)

uA= 0; if = IA + iR (4.10.52)

Pentru dimensionarea condensatorului C se considera timpul de dezamorsare al tiristorului principal T1,(tq ). Tiristorului principal T1 trebuie sa i se aplice tensiunea inversa un timp de :

cu ti > (1,31,5)tq (4.10.53)

Din relatia anterioara se poate alege capacitatea condensatorului de comutatie C.

Rezistenta Rc trebuie aleasa astfel incat: unde IH este curentul de mentinere all tiristorului de stingere T2 (de blocare).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.