Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Eficienta economica a robotizarii proceselor industriale

Eficienta economica a robotizarii proceselor industriale


Eficienta economica a robotizarii proceselor industriale

Introducerea robotilor in procesele de productie nu numai ca ridica cu anumite procente eficacitatea economica a automatizarii, dar implementarea lor schimba radical insasi conceptia de structurare a proceselor tehnologice.

Robotii cu grad ridicat de fiexibilitate in miscari confera proceselor tehnologice posibilitatea de adaptare rapida si eficienta sub raport economic, la realizarea de operatii noi, in succesiuni diferite. Ca efect, se obtine o reducere considerabila a cheltuielilor si termenelor de pregatire a fabricatiei de produse cu caracter de serie mica sau unicate. Astfel, se deschide calea organizarii tehnologice fiexibile, in care devine preponderenta specializarea-produs in opozitie cu specializarea-proces cunoscuta in fabricile conventionale. O astfel de organizare presupune realizarea in cadrul unei aceleiasi linii de fabricate a unor operatii diferite, ca: prelucrari mecanice, asamblari, tratamente de suprafata, control de calitate etc. Asemenea instalatii robotizate, cu functionare automata sunt cunoscute sub denumirea de celule fiexibile de fabricate si ele constituie punctul de plecare in organizarea, la un nivel mai malt, a 'sistemelor fiexibile de fabricate' si a 'fabricii complet automatizate'.

In etapa actuala, costurile robotilor industriali sunt ridicate, ceea ce impune ca once implementare a acestora in procesul de productie sa fie fundamental din punct de vedere economic.

Pentru a stabili, Tntr-un caz concret, daca este sau nu oportuna introducerea sau modernizarea automatizarii se poate proceda la un calcul comparativ intre solutia propusa si situatia existenta, luandu-se in considerare baza de comparatie corespunzatoare cazului de analizat. Se noteaza cu indicele '1' solutia existenta si cu indicele '2' solutia ce se elaboreaza. Calculul comparativ se face pe baza a doi indicatori: indicatorul de credere a performantelor (Kp) i indicatorul de disponibilitate (K^).

Indicatorul de crestere a performantelor (Kp) depinde de raportul preciziilor in efectuarea operatiilor, raportul numarului locurilor de munca servite, raportul numarului operatiilor tehnologice executate etc.

Indicatorul de disponibilitate (Kd) se calculeaza cu relatia:

Kd=

in care: T0 = durata medie de buna functionare; Tb = durata lucrarilor de reparatie si intretinere.

Se considera ca actiunea de automatizare este oportuna, daca Kp > 1 si Kd2 > Kdl.

Eficienta economica rezultata prin introducerea automatizarii se poate determina, de exemplu, prin calcularea termenului de recuperare a investitiei (Tr):

T r =Pi- P2in care: It = cheltuieli de investitii totale necesare pentru introducerea automatizarii; P = costul unitar al productiei.

Investitia si respectiv actiunea de automatizare intr-un caz concret este considerata rationala daca termenul de recuperare nu depaseste 7 ani si, bineinteles, daca sporul de productie obtinut este corelat cu cerintele pietei.

Tendintele de perfectionare a robotilor industriali se refera la urmatoarele aspecte:

marirea gradelor de liberate in miscare, structura constructive compacta;

viteza mai mare;

schimbarea facila a programului de lucru;

vedere artificiala;

cresterea capacitatii de memorare, de luare a deciziilor etc.

TEHNOLOGII INDUSTRIALE

BIBLIOGRAFIE

  1. Circuite si echipamente electronice industriale

Autor: Radoi C

Editura Tehnica 1986

  1. Electronica functionala

Autor: Dragulanescu M

Editura Tehnica 1991

  1. Tehnologie electronica

Autor: Catuneanu V

Editura Didactica si Pedagogica

  1. Informatica industriala

Autor: Filip F Gh

Editura Tehnica Bucuresti 1998

  1. Build Your Own Pentium III

Autor: Pilgrim A

Editura McGraw-Hill New York 2000

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.