Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
FIERUL PUR

FIERUL PUR


FIERUL PUR

Fierul este un metal de culoare cenusie si feromagnetic la temperatura obisnuita. Are o duritate Brinell de 50.70 HB, rezistenta de circa 23 daN/mm2, este plastic si tenace. De asemema, are o greutate specifica de 7,876 daN/dm3, rezistivitate ohmica de 9,9 mW cm, conductibilitate termica 0,113X4,18 KJ/cm *s *C si un coeficient de dilatare lineara de 12,5 *10-6 l/C. Rugineste usor formand un strat de oxid slab aderent.

Se topestc la 1530C, iar la racire si incalzire, intre temperatura ambianta si de topire, trece prin domenii de temperatura in care prezinta dispuneri cristalografice diferite (fig. 6.l).

Structura cubica cu volum centrat are un domeniu de existenta de la temperatura obisnuita pana la 910C.

Fierul la 786C sufera o rearanjare la nivel electronic ce determina ca feromagnetismul manifestat pana la aceasta temperatura sa dispara ramanand doar comportamentul de paramagnetism. O asemenea transformare se numeste transformare Curie, iar temperatura la care are loc, temperatura Curie.

Fierul desi nu prezinta intre 20C si 910C structuri diferite (este aceeasi, cubica cu volum centrat), pentru ca exista aceasta transformare Curie la 786C, pana la aceasta temperatura structura este numita Fea ,iar de la aceasta temperatura pana la 910C se numeste Feb. Datorita recristalizarii de la 910C a fierului de la o structura cubica cu volum centrat la una cubica cu fete centrate, intre 910C si 1400C structura existenta este C.F.C. si se numeste FegIn sfarsit, la 1400C dupa o noua recristalizare, fierul g trece in fier d de structura cubica cu volum centrat. Aceasta structura se pastreaza pana la 1539C cand fierul se topeste.

Fie ca este vorba de incalzire sau racire, trecerile de la o stare alotropica la alta au loc la temperatura constanta si cu un efect termic corespunzator transformarilor structurale.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.