Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Roti dintate executate din oteluri pentru carburare

Roti dintate executate din oteluri pentru carburare


Roti dintate executate din oteluri pentru carburare

Rotile dintate din oteluri pentru carburare (carbonitrurare) fac parte din categoria celor greu si foarte greu solicitate (cutii de viteza ale autovehiculelor, avioanelor, navelor, masinilor unelte, etc.) si se executa din semifabricate forjate. Dupa forjare se aplica unul din urmatoarele tratamente termice preliminare: normalizare, normalizare urmata de revenire inalta, recoacere izoterma sau recoacere completa. Urmeaza operatiile de prelucrari mecanice care includ si pe aceea de danturare(de regula fara finisare). In continuare se trece la executarea tratamentului termochimic de carburare (carbonitrurare, cianurare) dupa care sunt posibile diferite variante de prelucrari tehnologice care depind de tipul si calitatea otelului, de caracterul fabricatiei, de modalitatea de finisare a danturii si de cerintele impuse miezului (tabelul 6.7).

Tratamentele termice preliminare aplicate semifabricatelor forjate (matritate) din oteluri pentru carburare vizeaza in principal asigurarea unei prelucrabilitati optime prin aschiere, din punctul de vedere al productivitatii (viteze mari de aschiere), durabilitatii sculelor si calitatii suprafetei.

Aceste oteluri au in stare de semifabricat o structura predominant feritica, constituent moale, plastic, care adera la taisul activ al sculei, marind fortele de aschiere, uzura sculei si inrautatind rugozitatea suprafetei. Cele mai mari dificultati apar la otelurile nealiate sau slab aliate (OLC10, OLC15, 15Cr9, 18MnCr11, 20TiMnCr12) si se micsoreaza o data cu cresterea continutului in carbon si a complexitatii alierii, care maresc proportia fazei de carburi in microstructura.Pentru imbunatatirea prelucrabilitatii prin aschiere se va recurge la fragilizarea feritei si implicit la transformarea aschiilor de curgere in aschii de rupere si evitarea formarii depunerilor pe taisul sculei. La otelurile complex aliate apar si alte probleme determinate de cresterea calibilitatii si de aparitia unor constituenti structurali cu duritate mai ridicata. Pe langa compozitie si microstructura, capacitatea de prelucrare mai este influentata de tipul operatiei de aschiere. La otelurile carbon, slab si mediu aliate operatiile de degrosare se vor executa in stare normalizata, iar cele de finisare in stare imbunatatita, pe cand la otelurile cu grad de aliere mai ridicat, operatiile de degrosare se executa mai bine dupa normalizare cu revenire inalta, iar cele de finisare, dupa imbunatatire.

De asemenea, la otelurile slab sau mediu aliate se obtin rezultate bune daca se aplica tratamentul singular de recoacere izoterma. Acesta consta dintr-o austenitizare la temperaturi ridicate (960-1000 C) (pentru cresterea granulatiei si a gradului de omogenizare a austenitei) urmata de o racire brusca pana la temperatura de mentinere izoterma, apoi o mentinere timp de (1-2)h la aceasta temperatura si o racire ulterioara in aer. Temperatura si durata de descompunere izoterma a austenitei se stabilesc din diagrama de transformare izoterma a otelului considerat astfel incat din austenita subracita sa se obtina o structura de perlita predominant lamelara. La otelurile complex aliate cu calibilitate ridicata, tratamentul de recoacere izoterma nu poate fi aplicat din cauza duratelor exagerat de lungi necesare obtinerii unor structuri ferito-perlitice usor prelucrabile prin aschiere. In astfel de cazuri se recomanda aplicarea fie a unei normalizari urmata de revenire inalta, fie a unei imbunatatiri, ambele tratamente conducand la globulizarea structurii.

Tabelul 6.7 Variante tehnologice de executie a rotilor din oteluri pentru carburare

Oteluri nealiate: OLC10, OLC15

Oteluri aliate fara Ni sau cu continut redus in Ni: 15Cr9, 18MnCr11, 20TiMnCr12, 18MoCrNi06, 18MoCrNi13

Oteluri aliate cu Ni ridicat: 13CrNi30, 13CrNi35

Forjare (Matritare). Tratamentul termic preliminar. Prelucrari mecanice (inclusiv danturarea). Carburarea.

Varianta I

Varianta II

Varianta I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

Normalizare sau calire miez (I)

Normali-zare sau calire miez

Prelu-crari mecani-ce

Prelu-crari mecani-ce

Recoacere

Calire miez

Calire directa

Recoacere intermediara

Prelucrari mecanice

Calire

Calire

Prelucrari mecanice

Recoa-cere

Revenire joasa

Prelucrari mecanice

Calire strat

Reveni-re joasa

Reveni-re joasa

Calire

Prelucrari mecanice*

(Rectificare dantura)

Calire strat**

Revenire joasa

(Rectifi-care dantura)

(Rectifi-care dantura)

Revenire joasa

Calire strat

Revenire joasa

Rectifica-re dantura

(Rectifica-re dantura)

Reveni-re joasa

(Rectificare dantura)

(Rectifi-care dantura)

Observatii:

Daca la aceste prelucrari mecanice s-a finisat si dantura prin severuire, nu mai este necesara operatia ulterioara de rectificare a danturii.

Aceasta operatie de calire finala se poate executa si in varianta calirii termale (in bai de mentinere izoterma).

In tabelul 6.8 sunt prezentate tratamentele termice preliminare care se recomanda a fi aplicate semifabricatelor forjate (matritate) din oteluri pentru carburare destinate executiei rotilor dintate.

Tabelul 6.8 Tratamente termice preliminare recomandate otelurilor de carburare pentru roti dintate

Marca de otel

Tratament termic recomandat

Tinc si mediul de racire

Duritatea HB, daN/mm2

Observatii

OLC10, OLC15

Normalizare

C/aer sau apa

Racirea in apa se face pentru operatiile de finisare

15Cr9

Normalizare

C/aer

17MnCr10

18MnCr11

20MnCr12

Normalizare

C/aer

20TiMnCr12

Normalizare

C/aer

Pentru operatii de degrosare

28TiMnCr12

Normalizare + revenire inalta

C/aer + 650-670 C/aer

Pentru operatii de finisare

Recoacere izoterma

C/600-650 C/aer

Tratament singular

21MoMnCr12

18MoCrNi06

Normalizare + revenire inalta

C/aer + 650-700 C/aer

Pentru operatii de degrosare

17MoCrNi14

17CrNi16

Imbunatatire

C/ulei + 650-670 C/aer

Pentru operatii de finisare

18CrNi20

20MnCrSi11

Recoacere izoterma

C/600-650 C/aer

Tratament singular

13CrNi30

13CrNi35

20MoNi35

Normalizare + revenire inalta

C/aer + 650-700 C/aer

Carburarea rotilor dintate se realizeaza in medii solide sau gazoase, in functie de conditiile de dotare si de seria de fabricatie.

Astfel, pentru productia de unicate si de serie mica se recomanda carburarea in mediu solid, constituit din  70-90 carbon sub forma de carbune din lemn de mesteacan, 10-30 substante activatoare BaCO3, Na2CO3, Ba(CH3COO)2 si 3-5 CaCO3 (aceasta ultima substanta impiedica sinterizarea particulelor in timpul procesului. Amestecurile mai bogate in carbonat se folosesc la otelurile carbon si slab aliate fara nichel, iar cele cu mai putin carbonat la otelurile complex aliate si cu grad de aliere mai ridicat.

Temperatura procesului de tratament se recomanda a fi cuprinsa intre 900-930 C, iar durata de mentinere este functie de adancimea stratului care, la randul sau depinde de modulul rotii dintate (figura 6.15).


Datele prezentate in aceasta figura se refera la stratul final. Daca in urma carburarii se mai executa prelucrari ale danturii (rectificare, severuire) va trebui sa se tina seama si de adaosul de prelucrare, cu valori de 0,2-0,4mm. Tinand seama de dimensiunea minima a cutiei de carburare si de adancimea stratului, durata totala a carburarii la 910-930 C poate fi stabilita din tabelul 6.9.

Figura 6. 15 Selectia adancimii de carburare in functie de modulul rotii dintate.

Rotile dintate impreuna cu mediul de carburare si cu o proba martor (pentru controlul calitatii stratului carburat) se inchid etans in cutii executate din otel inoxidabil, in asa fel incat intre ele sa se lase distante convenabile (10-20mm) pentru circulatia gazelor rezultate din reactiile specifice procesului.

Dupa finalizarea operatiei de carburare este recomandabil ca racirea cutiilor sa se faca in aer (eventual chiar cu jet de aer comprimat), atat pentru a se scurta durata de ocupare a cuptorului cat si pentru a se atenua tendinta de formare a retelelor de carburi in stratul de suprafata.

Tabelul 6.9 Durata totala de carburare la 910-930 C

Dimensiunea minima a cutiei, in mm

Durata totala a carburarii, in ore, pentru adancimea de strat, in mm

Figura 6. 16 Metode de protectie a suprafetelor pinioanelor care nu trebuie carburate in productia de unicate si serie mica: 1 - snur de azbest; 2 - argila; 3 - teaca metalica; 4 - amestec de carburare; 5 - nisip.


Protejarea portiunilor din piesa care nu trebuiesc carburate se face prin diverse metode. Astfel, in productia de unicate si serie mica se lasa de obicei un adaos de prelucrare A=2 d, mm (d fiind adancimea stratului carburat), care va fi indepartat la prelucrarile mecanice ulterioare. De asemenea, se pot utiliza teci metalice etansate cu argila, snur de azbest sau nisip (figura 6.16). In cazul productiei de serie mare si de masa, protectia se face prin ungere cu paste de protectie sau prin cuprare electrolitica.

Carburarea in mediu gazos are cea mai larga aplicabilitate practica, indeosebi la productia de serie si de masa. Ea se poate realiza fie in gaz metan brut de la reteaua industriala, fie in atmosfera controlata (92-95 endogaz si 5-8 metan sau propan), fie in gaze de piroliza a hidrocarburilor lichide.

Figura 6. 17 Dispozitive de incarcare a rotilor dintate in cuptoare verticale de carburare.


Pentru carburarea in gaz natural rotile dintate asezate in dispozitive (figura 6.17) se introduc in cuptorul incalzit la temperatura procesului. Debitul optim de gaz depinde de suprafata de carburare si de volumul incintei, putandu-se alege conform datelor din tabelul 6.10.

Tabelul 6.10 Debitul de gaz la carburarea in mediu gazos

Volumul spatiului de carburare, m3

Consumul de gaz la carburare, m3/h

In perioada de incalzire

In perioada de mentinere

In perioada de racire

Ca regula generala se recomanda corelarea debitului de gaz cu suprafata totala de carburare a pieselor din spatiul de lucru, considerand ca in perioada de mentinere este necesar un consum specific de 0,35-0,40Nm3 gaz de carburare/h m2 de suprafata carburata. Pentru calculul suprafetei de carburare la rotile dintate se va tine seama de toate suprafetele expuse imbogatirii in carbon. Suprafata danturii va fi aproximata cu relatia: Scarb 7,6bmz in care: b este latimea dintelui, m - modulul si z - numarul de dinti. In general, temperatura procesului de carburare este cuprinsa intre 920 si 940 C, iar durata de mentinere este mai scurta decat la cea in mediu solid deoarece viteza de carburare este mai mare. Din tabelul 6.11 se pot aprecia valorile vitezei de carburare in functie de adancimea de strat si temperatura de lucru.

Raportul dintre adancimea stratului carburat (figura 6.15) si viteza medie de carburare (tabelul 6.11) permite aproximarea duratei de carburare.

Tabelul 6.11 Viteza medie de carburare in gaz natural

Adancimea stratului, mm

Viteza de carburare, mm/h, la temperatura

C

C

C

C

C

<0,50

Racirea dupa carburare in gaz natural se face de regula in gropi de racire sau in aer, iar in cazuri speciale in bai de calire.

Tratamentul termochimic de carbonitrurare se aplica aproape in exclusivitate la rotile dintate din oteluri aliate care pun mai bine in evidenta avantajele acestui procedeu: viteza mai mare de imbogatire respectiv durate mai mici de mentinere, calibilitate mai ridicata a stratului fapt care justifica necesitatea unor straturi mai subtiri si o durabilitate sporita in exploatare ca urmare a prezentei carbonitrurilor in strat.

Adancimea de carbonitrurare la rotile dintate este de circa 1,5 ori mai mica decat la carburarea propriu-zisa (in medie 0,50-0,70mm fata de 0,80-1,00mm).

Trebuie subliniat ca acest procedeu nu ofera avantaje deosebite fata de carburare la straturi cu adancimi mai mari de 0,70-0,80mm si de aceea el se aplica numai rotilor dintate de module mici care obisnuit se carbureaza pe adancimi de 0,80-1,10mm.

Atmosferele de carbonitrurare se pot obtine pe trei cai distincte:

prin adaos de (3-10) amoniac la gazul natural;

prin adaos de (3-10) amoniac la atmosfera carburanta formata din endogaz + gaz natural;

prin picurare de hidrocarburi lichide si adaos de amoniac.

La otelurile cu calibilitate proprie ridicata care conserva o cantitate mare de austenita reziduala in urma calirii, se va lucra cu o proportie mica de amoniac in amestecul gazos, iar temperatura de carbonitrurare va fi de 820-840 C. Rotile dintate executate din oteluri slab aliate fara nichel sau cu continut redus in nichel se vor carbonitrura la 840-860 C.

Avandu-se in vedere necesitatea unor straturi relativ subtiri si viteza de carbonitrurare relativ ridicata (0,15-0,20mm/h) dupa atingerea temperaturii de lucru, durata totala a procesului se reduce la 2-4h, in functie de adancimea impusa pentru strat.

Cercetarile au aratat ca in stratul carbonitrurat - calit - revenit jos, continutul in carbon trebuie sa fie de 0,60-0,85 , iar cel de azot se determina din relatia ( C+ N)optim=1,00-1,20 . La otelurile aliate cu molibden (19MoCr11, 21MoMnCr11) se admit si continuturi mai mari, respectiv Coptim=0,70-1,00 si ( C+ N)=1,25-1,60

Tratamentul termochimic de cianurare se recomanda a fi aplicat rotilor dintate cu modul mic din oteluri aliate cu continut scazut in carbon. Rotile dintate se supun cianurarii in stare finisata, protejand suprafetele care nu trebuie imbogatite in C si N prin cuprare (30-50mm). Inainte de cianurare piesele degresate si decapate vor fi preincalzite la 400-500 C. O baie de saruri recomandata contine 25 NaCN, 40 Na2CO3 si 35 NaCl. Temperatura de lucru este cuprinsa intre 820-860 C, iar durata de mentinere intre 1-2h, pentru obtinerea unei adancimi de strat de 0,15-0,40mm. Rotile dintate se introduc in baia de cianurare suspendate pe dispozitive corespunzatoare si cu bucse distantoare care sa permita expunerea danturii la actiunea baii topite si o manevrare usoara in cursul tratamentului termochimic (figura 6.18). De la temperatura de cianurare se aplica o calire directa urmata de o revenire joasa la 180-200 C obtinandu-se duritati de 58-62HRC.

Tratamentele termice finale aplicate rotilor dintate carburate (carbonitrurate) precum si influenta pe care o au asupra structurii si proprietatilor stratului si miezului se prezinta sintetic in tabelul 6.12.

Pentru stabilirea temperaturilor optime de tratament este necesara cunoasterea punctelor critice de transformare (tabelul 6.13).

Selectia uneia din variantele tehnologice de tratament termic final are in vedere otelul folosit la executia rotii dintate (prin calibilitatea miezului si a stratului), forma si dimensiunile acesteia, precum si pozitia tratamentului termochimic in succesiunea operatiilor tehnologice de prelucrare.

Figura 6. 18 Dispozitive pentru suspendarea rotilor dintate in baia de cianurare.


Tabelul 6.13 Punctele critice de transformare ale unor oteluri pentru carburare

Marca de

Puncte critice pentru miez, C

Puncte critice pentru strat, C*

otel

Ac1

Ar1

Ac3

Ar3

Ms

Mf

Ac1

Ar1

Acm

Ms

Mf

OLC10

OLC15

15Cr9

17MnCr10

18MnCr11

21MoMnCr12

20TiMnCr12

28TiMnCr12

17CrNi16

18MoCrNi06

17MoCrNi14

13CrNi30

13CrNi35

S-a considerat ca continutul in C al suprafetei carburate este de 0,90

Tabelul 6.12 Tratamente termice ulterioare carburarii (carbonitrurarii) rotilor dintate

Recomandari pentru aplicare

Numai la roti dintate de dimensiuni mici si forme simple supuse unor solicitari dinamice reduse

Roti dintate cu geometrie simpla si avand dimensiuni mici, care sunt executate din oteluri slab aliate cu granulatie controlata si care nu se mai supun unor prelucrari mecanice ulterioare (roti severuite). Aplicabile cu precadere dupa carbonitrurare sau cianurare.

Deformatii la calire

Medii spre mari

Medii spre mici, in functie de proportia de austenita reziduala

Mici

Influente asupra miezului

Scazuta

Scazuta

Scazuta (la granulatie mare) sau satisfacatoare (la granulatie medie)

Ridicata, la granulatie fina a miezului si scazuta la granulatie mare.

Scazuta

Scazuta

Satisfaca-toare

Satisfaca-toare

Nu se modifica

Nu se modifica

Nu se modifica

Nu se modifica

Influente asupra stratului

Rezistenta mecanica

Scazuta

Satisfa-catoare

Ridicata ca urmare a starii de tensiuni interne foarte convena-bile

Austenita reziduala

Multa

Putina

Putina

Starea carburilor

Dizolvate

Dizolvate sau partial precipita-te conve-nabil

Dizolvate sau partial precipita-te conve-nabil

Tipul tratamentului termic final

Calire directa cu racire continua de la temperatura de carburare

Calire directa cu preracire la 800-820 C si apoi continuata in apa (otel nealiat) sau ulei (otel aliat)

Calire directa cu preracire la 800-820 C si apoi racire termala in bai de saruri sau ulei cald

Tabelul 6.12 (continuare) Tratamente termice ulterioare carburarii (carbonitrurarii) rotilor dintate

Recomandari pentru aplicare

Roti dintate din oteluri slab aliate, la care finisarea prin severuire se face dupa carburare sau carbo-nitrurare, dar fara alte prelucrari mecanice

Ca la tratamentul anterior, dar cand sunt necesare si alte prelucrari mecanice in afara finisarii danturii. Aplicabil numai dupa danturare.

Roti dintate executate din oteluri aliate complex. Se aplica numai dupa carburare.

Defor-matii la calire

Medii. Reduse, dupa calire termala

Medii. Reduse, dupa calire termala

Mari

Influente asupra miezului

Scazuta

Ridicata, la granulatie fina si scazuta la granulatie mare

Ridicata, la granulatie fina si scazuta la granulatie mare

Ridicata

Scazuta

Satisfaca-toare

Satisfaca-toare

Ridicata

Nu se modifica

Partial finisata

Partial finisata

Finisata

Influente asupra stratului

Rezistenta mecanica

Satisfacatoare. Ridicata in varianta calirii termale

Buna. Ridicata in varianta calirii termale

Buna, in special la aplicarea calirii termale

Austenita reziduala

Medie

Putina

Medie spre redusa, in functie de %C in strat si de gradul de aliere al otelului

Starea carburilor

Precipita-te conve-nabil

Precipita-te conve-nabil

Precipita-te conve-nabil

Tipul tratamentului termic final

Calire simpla fara recoacere subcritica (revenire inalta) prealabila

Calire simpla cu recoacere subcritica (revenire inalta) prealabila

Calire dubla cu recoacere subcritica (revenire inalta) intermediara

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.