Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Etalonul monetar

Etalonul monetar


Etalonul monetar

In istoria monedei, functia de etalon a fost indeplinita la inceputurile sale de marfuri obisnuite, pentru ca, treptat, aceasta pozitie sa fie cucerita de metalele pretioase (aur si argint), locul lor fiind luat ulterior de valute si devize. In prezent, se afirma in aceasta calitate un nou tip de etalon, cel al puterii de cumparare.

Notiunile de etalon monetar, moneda-etalon si unitate monetara sunt atat de legate intre ele incat nu de putine ori au fost considerate ca fiind sinonime. Totusi, trebuie facuta distinctia intre moneda legala, ca semn sau instrument monetar si etalonul monetar, ca modalitate de precizare si concretizare a unitatii monetare. Etalonul monetar a variat, insa, de la o perioada la alta si de la o tara la alta, fiind adoptat si dimensionat prin legea monetara din fiecare tara.

In functie de continutul etalonului monetar adoptat, practica monetara a consacrat mai multe tipuri de sisteme monetare:



sisteme monetare avand drept etalon metalul monetar, in raport de care au functionat sisteme monetare bimetaliste, bazate pe un dublu etalon (aur si argint); sisteme monetare monometaliste, functia de etalon fiind indeplinita de unul din cele doua metale (aur sau argint);

sisteme monetare bazate pe etalonul combinat (aur-devize);

sisteme monetare bazate pe etalonul putere de cumparare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.