Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » turism
SUCCCINTA DESCRIERE A SITUATIEI ACTUALE A AGROTURISMULUI ROMANESC

SUCCCINTA DESCRIERE A SITUATIEI ACTUALE A AGROTURISMULUI ROMANESCSUCCCINTA DESCRIERE A SITUATIEI ACTUALE A AGROTURISMULUI ROMANESC

SHORT DESCRIPTION OF THE CURRENT SITUATION ROMANIAN AGROTURISM

Referitor la situatia actuala a turismului rural din Romania, se poate arata ca aceasta, poate fi analizata numai prin cunoasterea unei evolutii anterioare. Structura principalelor aspecte referitoare la aceasta problema poate fi redata astfel:

• Un prim aspect este acela ca turismul rural reprezinta una din primele forme de manifestare a turismului in Romania. Astfel, o incursiune in timp, pentru a vedea cum s-au succedat formele de practicare a turismului, ar evidentia faptul ca turismul rural a fost practicat, alaturi de drumetie, turismul nautic si turismul hipic, inca din cele mai vechi timpuri.

• Un alt aspect consta in caracterul spontan si uneori, periodic, care s-a mentinut de milenii, pana la jumatatea secolului XX; vizitele la rude si prieteni din localitatile apropiate, ocazionate de diferite momente din viata comunitatilor, cum au fost: nunti, cumetrii, botezuri, apoi participarile la unele manifestari traditionale anuale (nedei, urcatul si coboratul animalelor la munte), la balciuri si iarmaroace (saptamanale, lunare si anuale), la hramurile unor biserici, schituri si manastiri etc., care au constituit tot atatea acte turistice. Aceste tipuri de manifestari s-au perpetuat pana in zilele noastre, pastrandu-se nealterata forta lor de atractie, chiar daca astazi exista oferte inlocuitoare a timpului liber mult mai numeroase (TV, discoteci etc.).• In evolutia sa istorica, turismul rural a avut perioade de ascensiune, de cadere, dar niciodata de disparitie. Asistam azi la un nou avant - dintre cele mai mari - al turismului rural, generator de speranta. Motivatii dintre cele mai diverse ii determina azi pe unii turisti sa aleaga pensiunea rurala in locul altor destinatii. Dintre acestea se pot enumera doar cateva: dorinta de libertate, de miscare, creata de spatiile deschise ale ruralului si de lipsa unor programe rigide pe zile, ore si obiective; conditiile de pret si de structura ale meniurilor alimentare; calitatea elementului uman local, dispus inca a oferi unele elemente componente ale produsului turistic in mod gratuit sau aproape gratuit; specificul local traditional si nu in ultimul rand, dorinta de a intra in intimitatea vietii rurale, descrise cu multa incantare de numerosi poeti si scriitori.

• Turismul rural actual este o prezenta activa in gospodarii, in special din zona montana si premontana a Romaniei, dar nu numai.

• In mod practic, activitatea de turism rural este una complexa, aflata in conexiune directa cu celelalte activitati locale. In mod absolut, in nici o localitate rurala, turismul nu poate fi disociat de viata economica, sociala si culturala a colectivitatii, in mediul careia se manifesta.

Turismul rural reprezinta o speranta reala pentru Romania. De aceea aceasta forma de turism a fost reconsiderata si redefinita, fiind extinsa ca arie de practicare asupra intregului teritoriu al tarii. S-a introdus forma de organizare a turismului rural si prin societati comerciale care au ca obiect unic de activitate turismul rural. In prezent, turismul rural detine circa 3% din oferta de turism si va fi sprijinit pentru a ajunge la 5-10%.

Turismul rural are avantajul ca nu creeaza in mod special produsele pe care le ofera turistilor asa cum fac marile hoteluri, ci valorifica ceea ce exista spre a le dezvolta in continuare, dar fara servicii este greu de dezvoltat chiar si aceasta ramura a turismului. Fiecare turist potential are propriile nevoi care influenteaza modul de petrecere a vacantei si de aceea paleta de servicii incluse in produsul turistic trebuie sa fie cat mai diversa. Trebuie sa se tina seama de faptul ca cu cat clientela vine din locuri mai indepartate, cu atat are nevoie de mai multe informatii despre petrecerea sejurului si, cu cat sejururile sunt mai scurte, cu atat trebuie organizate mai bine. Daca sejurul este mai indelungat, trebuie gasite mai multe atractii, crescand sansele de parteneriat local.


Popularitatea turismului rural a crescut in ultimii ani, de la initiative cu caracter individual s-a ajuns la o adevarata alternativa de petrecere a timpului liber. Motivul dezvoltarii turismului in mediul rural este constientizarea, de catre micii agricultori, a necesitatii diversificarii activitatii atat in cadrul fermei agricole, cat si in afara acesteia, prin angrenarea in silvicultura, turism sau apeland la anumite activitati pe timp determinat, in interiorul economiei locale.

Pana in anul 1989 nu a fost posibila organizarea activitatii de turism si nici amenajarea corespunzatoare a satelor turistice. In multe localitati nu s-au omologat gospodariile care intruneau conditiile de cazare (Rucar, Vatra Moldovitei, Vaideeni), in altele cazarea turistilor romani se facea in mod neorganizat si fara nici o evidenta (Fundata, Rucar), iar unele localitati nu au inregistrat nici o activitate turistica (Tismana, Bogdan Voda, Vaideeni).

Dupa 1990, interesul pentru turism rural renaste, iar primele zone cu activitate turistica, in conditiile economiei de piata, au fost Rucar, Moeciu, Bran, extinzandu-se apoi si in alte regiuni.

La nivelul anului 1994 existau deja peste 2.000 de exploatatii agroturistice montane selectionate, atestate si clasificate.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
IMPORTANTA DEZVOLTARII AGROTURISMULUI
INFRASTRUCTURA TURISTICA
Turismul rural in contextul cresterii economice si dezvoltarii durabile
Judetul Botosani
COMUNA GRADISTEA DIN JUDETUL CALARASI – MONOGRAFIE
Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie
TURISMUL RURAL IN STRATEGIA DEZVOLTARII TURISMULUI ROMANESC PE ERMEN MEDIU
PROIECT TEHNOLOGII HOTELIERE BEST WESTERN INTERNATIONAL


loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu