Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » comunicare si relatii publice
Cariere in RELATII PUBLICE, comunicare publica si publicitate

Cariere in RELATII PUBLICE, comunicare publica si publicitateCariere in RELATII PUBLICE, comunicare publica si publicitateAceste domenii de activitate sint cele in care cifrele de afaceri sint de multe miliarde de dolari. Aproape orice tip de organizatie (comerciala, non-profit, politica, guvernamentala) foloseste, intr-un fel sau altul, servicii de acest gen. Ca rezultat, se asteapta ca industria RELATII PUBLICE sa creasca tot mai mult in secolul 21.

In societatea de azi, este greu sa nu fii afectat de comunicarea de masa. Radio, TV, anunturi tiparite, panouri de afisaj, ca si articole in ziare, reviste si alte tipuri de publicatii influenteaza gindirea si credintele publicului. Cele trei domenii de activitate (comunicare publica, RELATII PUBLICE si publicitate) au un impact asupra obiceiurilor in cumparare, lectura (citit) si vizionare si afecteaza opiniile, mentalitatile si deciziile publicului.

Aceste industrii reclama o mare varietate de angajati, cu diferite talente, priceperi, formare, antrenament si experienta. Secretare, contabili, operatori de computere, specialisti in vinzari, sint necesari, dar sint necesari si specialisti in RELATII PUBLICE si publicitate, publicisti, agenti de presa, copywriters, artisti graficieni, editori, manageri de marketing si altii.

Astfel de cariere sint deschise in domenii ca: activitatea editoriala, radioul si televiziunea, marile coRelatii Publiceoratii, industria, sportul si industria de agrement, turismul, organizatiile non-profit, cele politice, guvernul.

Desigur, firmele independente de specialitate sint cautate de cei care nu-si pot permite sustinerea unui departament specializat, dar care au inteles ca nu pot nici evolua fara suportul venit din domeniul RELATII PUBLICE.

Si iata si descrierea unor posibile cariere

Copywriter: cel care scrie efectiv texte pentru reclame tiparite sau pentru publicitate la radio sau TV sau pentru brosuri si buletine informative,  etc. Scrie si articole pentru ziare, reviste si publicatii interne si, in unele cazuri, scrie si scrisori, comunicate de presa, rapoarte, propuneri, cuvintari, scenarii pentru materiale audio-vizuale, instructiuni de utilizare sau manuale, „fluturasi” pentru imprastiat in public la vreo ocazie si alte tipuri de materiale promotionale.

Studii: se recomanda nivel de studii superioare, cu specializare in RELATII PUBLICE, comunicare, marketing

Priceperi: talent deosebit la scris, creativitate, originalitate, o buna cunoastere a limbii

Experienta: experienta la scris

Poate lucra in: agentii de publicitate, agentii de RELATII PUBLICE, organizatii non-profit, radio sau TV, redactii de ziare sau reviste, industrie, ori pe cont propriu.

Datorita dezvoltarii telemarketingului, copywriter-ii care pot scrie texte eficace pentru astfel de tip de afacere si pentru reclame cu raspuns vor fi foarte cautati.

Pentru a produce texte eficace, copywriter-ul trebuie sa vina cu conceptii creative capabile sa vinda produsul sau ideea sau sa le faca memorabile. El trebuie sa dezvolte o tema centrala sau o motivatie pentru a servi unei campanii de promovare. Uneori are de scris doar citeva cuvinte, alteori, pagini intregi.

Reporter (pentru presa scrisa): aduna informatii prin interviuri si investigatii; dezvolta o anumita perspectiva sau pune accentul pe un anumit lucru; scrie si editeaza articole si relatari. Reporterii din presa scrisa pot fi jurnalisti, editorialisti sau corespondenti. Functia lor este sa scrie articole interesante si informative cu informatii factuale. Ei pot fi reporteri generali sau specializati pe un domeniu, ori pot fi reporteri de investigatie.

Odata ce a primit o tema, reporterul trebuie sa adune informatii. Aceasta se face prin interviuri, investigatii, discutii cu oamenii la fata locului (in cazul unui eveniment), gasirea de noi directii si de noi ponturi, precum si revederea documentatiei preexistente. Esential este ca ei sa se asigure ca detin informatie corecta.

Dupa ce au faptele, reporterii isi aleg un unghi de vedere sau o idee asupra careia sa cada accentul si scriu articolul. Uneori este nevoie ca un articol sa fie rescris chiar de citeva ori pina e reusit. Pe linga aceasta, mai pot fi si alte responsabilitati: sa faca fotografii, sa scrie titluri sau sa editeze comunicate de presa anuntind vestea ce va fi detaliata in articol.Toata activitatea trebuie facuta intr-un timp anume, dat fiind ca publicatorii lucreaza cu limite de timp.

Subordonarea: fata de editorul sectiunii sau fata de redactorul sef.

Studii: de preferat, absolvent de facultate, cu specializare in jurnalism, comunicare

Priceperi: talent in comunicare si la scris, creativitate, insistenta, rezistenta la lucru sub tensiune

Experienta: In general nu se prea cere, dar e bine sa poti dovedi macar ca ai lucrat pentru revista liceului sau ca ai facut voluntariat in cadrul vreunui program sustinut de vreun ziar. Cei cu experienta primesc sarcini mai interesante

Poate lucra in: redactii de ziare si reviste de orice fel. Se pare ca asistam la o dezvoltare a ziarelor locale si a revistelor specializate pe anumite domenii, ceea ce face ca cererea de astfel de specialisti sa creasca.

Consultant in RELATII PUBLICE (Public Relation Counselor): dezvolta campanii de RELATII PUBLICE si creaza o imagine buna pentru client.

Orice organizatie introduce, in vreun fel, in activitatea sa, RELATII PUBLICE. Principala functie a RELATII PUBLICE este de a construi o imagine pozitiva a organizatiei (companie, societate, persoana, proiect etc.) si sa o mentina astfel in ochii publicului cit mai mult timp cu putinta. De conceperea acestei activitati se ocupa consultantul RELATII PUBLICE. Un astfel de specialist trebuie sa poata sa dezvolte campanii de RELATII PUBLICE pentru clientul sau, sa scrie comunicate de presa, sa editeze texte si sa supravegheze modul in care sint acestea pregatite pentru publicare (layout), sa faca design pentru diverse brosuri si cataloage de vinzare. Alte functii RELATII PUBLICE includ implementarea de miscari promotionale, intilniri cu clientii, pregatirea conferintelor de presa. In unele cazuri, ocupantul acestui gen de post are raspunderea intregii activitati de RELATII PUBLICE; in alte cazuri, ii revin doar functii precum cea de purtator de cuvint sau cea de consilier pentru pregatirea comunicarii cu presa. Tot intre atributiile unui consilier RELATII PUBLICE intra si pregatirea clientului pentru emisiuni radio sau televizate, talk shows etc., mentinerea la zi a listelor de adrese (de persoane, institutii, agentii de presa, redactii). Se intelege ca este necesar ca persoana cu rol de consilier RELATII PUBLICE trebuie sa fie la largul sau in relatiile cu presa, fie ca este vorba despre a raspunde reporterilor pe o tema anume, fie ca trebuie chiar sa apara direct la radio sau la televiziune pentru a-si reprezenta clientul ca purtator de cuvint.

Programul de lucru al unui astfel de consilier variaza in functie de situatie. Cei care fac parte din personalul organizatiei lucreaza cu program obisnuit. Cei angajati de la o agentie specializata, pentru un proiect anume sint adesea nevoiti sa lucreze si in afara programului, pentru a termina la data fixata proiectul pentru care au fost angajati.

Studii: se recomanda studii superioare in domenii ca RELATII PUBLICE, jurnalism, publicitate, litere (limbi straine si limba materna), comunicare.

Priceperi: talent la scris si o excelenta cunoastere a limbii in care are de desfasurat discursurile specifice activitatii sale, creativitate, originalitate, agresivitate, deschidere spre comunicare.

Experienta: necesara! In jurnalism, scris, publicitate, marketing. Experienta la scris este de cea mai mare importanta.

Poate lucra in firme specializate de RELATII PUBLICE, in agentii de publicitate, direct in organizatii cu caracter economic sau societati comerciale, in organizatii non-profit, companii de spectacole, turism, organizatii/personaje politice (pentru campanii), mari magazine (de tipul „mall”), firme de consultanta in domeniul RELATII PUBLICE.

Sint genul de competente care sint din ce in ce mai cerute pe piata.

Manager de marketing: creaza si implementeaza campanii de marketing, face studii de statistica a pietei, scrie materiale rezultate din cercetarile pe care le intreprinde. Este raspunzator de conceperea si derularea campaniilor menite sa introduca pe piata si sa promoveze produsul sau serviciile companiei.

Marketingul este o activitate foarte complexa. Cei implicati in acest gen de activitati lucreaza cu un mare numar de departamente din compania respectiva (vinzari, promovare, publicitate, RELATII PUBLICE, dar si departamentele de creatie-implementare, productie). Managerul de marketing conduce deptartamentul de marketing si este responsabil pentru determinarea cantitatii de reclame si a mijloacelor media care vor folosi la promovarea produsului sau serviciului, precum si pentru determinarea tipului de promovare, a tehnicilor de vinzare celor mai eficiente. Pentru aceasta, ei trebuie sa poata determina viabilitatea produsului (prin cercetari privind consumatorul, prin studii de piata).  Aceste studii se pot face prin interviuri, chestionare, cautari prin biblioteci, prin baze de date sau folosind informatii oferite de asociatiile comerciale, camerele de comert etc. Dupa ce a terminat cercetarea si testele de marketing, managerul de marketing structureaza, revede si inteRelatii Publicereteaza informatia. Trebuie acceptat faptul ca ai mult de scris in astfel de functie: comunicate de presa, rapoarte, propuneri, brosuri informative, buletine, memorii. In plus, managerul de marketing supravegheaza munca angajatilor departamentului, conduce intilniri de afaceri sau de vinzari, ii pregateste pe cei care se ocupa de vinzari sau de activitati de marketing, participa la evenimente (tirguri, expozitii, conferinte etc.).


Este o munca ce produce mult stress, intrucit cere creativitate tot timpul si mai cere si multe ore de lucru in afara programului.

Studii: cel putin studii superioare de comunicare, RELATII PUBLICE, marketing, jurnalism, publicitate, litere (limbi straine si limba materna), administrarea afacerilor, psihologie sociala.

Priceperi: creativitate, agresivitate, ambitie, capacitatea de a se motiva rapid, capacitate de a face cercetari, talent la scris si in comunicare

Experienta: e necesara experienta in marketing, publicitate, RELATII PUBLICE.

Poate lucra in absolut orice domeniu, de la industrie la invatamint, de la asigurari la radio-televiziune sau import-export. Perspectivele sint excelente, in orice domeniu, in contextul globalizarii, deoarece se prevede o schimbare importanta in ceea ce priveste promovarea in cariere in contextul mobilitatii generale a oamenilor. Sansele cele mai mari se prevad pentru consultanti in domeniu si pentru cei care fac aceste activitati pe cont propriu. Desigur, conteaza marimea coRelatii Publiceoratiei pentru care lucrezi, tipul de ramura economica, prestigiul companiei, localizarea acesteia (deocamdata!).

Editor de texte de coperta (jacket editor): scrie texte care se publica pe coperta a patra a cartilor sau pe supracoperta. Este vorba despre texte care prezinta cartea in asa fel incit sa incite la cumparare. Aceasta ocupatie presupune o capacitate deosebita de a extrage esenta dintr-un text si de a o prezenta cit se poate de atragator, dar pe scurt. Este ca un fel de critica literara concentrata (si obligatoriu pozitiva!).

Studii: superioare, de litere sau stiintele comunicarii.

Poate lucra in: edituri. Poate sa si dezvolte o companie pe cont propriu care sa-si ofere serviciile diverselor case editoriale.

Este aproape sigur ca am reusit sa captam atentia publicului (studentii de la Jurnalism). Se va fi remarcat deja ca mereu revenim la „comunicare” ca la un cuvint-cheie. Asa si este, un cuvint-cheie. Iar semiotica, atit de prezenta, isi justifica statutul de stiinta-instrument-metoda, servind pentru intelegerea din multiple perspective a fenomenului complex care este comunicarea. Predomina – oarecum – perspectiva pragmatica, cea mai apropiata de modul in care se ofera comunicarea spre studiu, ca activitate sociala (inteRelatii Publiceretarea pragmatica a discursurilor, de exemplu, seamana cu un fel de citire a gindurilor – cf. Paul Grice – iar scopul pragmaticii ar fi sa explice prapastia dintre sensul frazei – pe baza caruia destinatarul isi reprezinta sensul enuntului – si sensul pe care-l gindeste vorbitorul).Admitem, aici, publicitatea ca distincta de relatiile publice (al caror subdomeniu este, de fapt), pentru a pastra o oarecare coerenta, nu cu abordarile stiintifice, ci cu realitatile de pe piata muncii.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Fotografia si arta cinematografica
Instrumente ale comunicarii intrainstitutionale
Imaginea si transformarile ei in secolul XX si inceputul secolului XXI
Argumentarea
Metode de comunicare
Cerintele generale ale unei comunicari eficiente
Mesaj si limbaj audio-vizual
Era digitala


loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu