Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » legislatie » legislatie
SEMNALIZARE VERTICALA

SEMNALIZARE VERTICALASEMNALIZARE VERTICALA

C U P R I N S :

CAPITOLUL1 - GENERALITATI


CAPITOLUL2 - TIPURI DE INDICATOARE

CAPITOLUL3 – CONFECTIONAREA INDICATOARELOR

CAPITOLUL4 – DIMENSIUNILE INDICATOARELOR

CAPITOLUL5 – CONDITII DE CALITATE ALE FOLIEI RETROREFLECTORIZANTE

CAPITOLUL6 – CONTROLUL CALITATII SI RECEPTIA INDICATOARELOR

CAPITOLUL1

GENERALITATI

1.1.Obiect si domeniu de aplicare

Prezentul caiet de sarcini se refera la executia indicatoarelor de semnalizare rutiera si la receptia acestora.

Acesta cuprinde clasificari dupa dimensiuni, simboluri, forme, prescriptii tehnice precum si alte conditii ce trebuie indeplinite de indicatoarele rutiere in vederea utilizarii lor pentru semnalizarea drumurilor europene ce urmeaza a se reabilita.

1.2.Prevederi generale

Confectionarea indicatoarelor rutiere si calitatea acestora trebuie sa corespunda prevederilor seriei de standardelor in vigoare.

Producatorul va asigura prin mijloace proprii sau prin colaborare cu unitati de specialitate, efectuarea incercarilor si determinarilor rezultate din aplicarea prezentului caiet de sarcini.

Antreprenorul este obligat ca la cererea beneficiarului sa efectueze pe cheltuiala sa verificari suplimentare fata de cele prevazute in prezentul caiet de sarcini.

Producatorul este obligat sa asigure adoptarea masurilor tehnologice si organizatorice care sa conduca la respectarea stricta a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

In cazul in care se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini, beneficiarul va dispune inlocuirea indicatoarelor necorespunzatoare siaplicarea masurilor prevazute de contract si de reglementarile legale in vigoare.

CAPITOLUL2

TIPURI DE INDICATOARE

2.1.Forme, culori, simboluri ale indicatoarelor

Formele si simbolurile indicatoarelor sunt prezentate in Anexa 1 a prezentului caiet de sarcini.

2.1.1. Indicatoare de avertizare a pericolului

Acest tip de indicatoare se prezinta in urmatoarele forme:

*Triunghi echilateral cu chenar rosu avand simbolul desenat cu negru pe fond alb.

*Dreptunghiuri cu fond alb pe care sunt figurate varfuri de sageti rosii care indica sensul virajului sau benzi rosii inclinate descendent spre partea carosabila.

2.1.2.Indicatoare de reglementare

2.1.2.1.Indicatoare de prioritate, avand urmatoarele forme:

* sageti incrucisate - pentru semnalizarea trecerilor la nivel cu calea ferata, de culoare alba cu chenar rosu;

* triunghi echilateral alb cu chenar rosu - pentru cedarea trecerii;

* octogon de culoare rosie avand inscriptia ,,STOP”;

* romb cu fond alb si chenare galbene si negre pentru drumul cu prioritate;

* circular cu fond alb si chenarul rosu, avand ca simbol doua sageti de sens contrar, una rosie si una neagra;

* patrat cu doua sageti de sens contrar, una rosie si una alba, pe fond albastru;

2.1.2.2. Indicatoare de interzicere si restrictii:

Au forma circulara cu chenar rosu si simbolurile negre sau, dupa caz, rosii pe fond alb sau albastru.

 

2.1.2.3. Indicatoare de obligatie:

Au forma circulara cu inscrisuri de culoare alba pe fond albastru

2.1.3. Indicatoare de orientare si informare.

Aceste indicatoare au fondul de culoare verde pe autostrazi, albastra pe celelalte drumuri din afara localitatilor si alba pentru obiective locale. Semnalizarea devierii temporare a circulatiei este pe fond galben.

2.1.3.1.Indicatoare de orientare:

Au urmatoarele forme:

·     dreptunghiulara - pentru panourile de presemnalizare;

·     sageata - pentru orientarea in intersectii.

Pe autostrazi, scrierea va fi de tip ,,normal” cu inaltimea literei majuscule de 250 mm, iar pe celelalte drumuriva fi de tip,,ingust”,cu inaltimealitereimajusculeH=200 mm. sau H=250 mm.

2.1.3.2.Indicatoare de informare: Au formepatratesaudreptunghiulare cu inscrisuri de culoare alba sau cu simbol negru ori rosu intr-un patrat cu fond alb.


2.1.4. Semne aditionale:

Aceste panouri au forme de dreptunghi, patrat sau sageatasi sunt montate sub indicatoarele descrise anterior sau sub semafoarele rutiere din intersectiile de drumuri, completandu-le semnificatia.

2.1.5. Indicatoare de semnalizare a lucrarilor

Aceste indicatoare se realizeazasimilar cu indicatoarele pentru semnalizarea curenta cu diferenta ca se executa pe fondgalben.

CAPITOLUL3

CONFECTIONAREA INDICATOARELOR

3.1. Indicatoarele se vor confectiona din tabla de otel cu grosimea de minimum 1 mmsau aluminiu grosimea de minimum 2 mm, astfel incat sa se realizeze cu precizie formele si dimensiunile prevazute in prezentul caiet de sarcini.

3.2. Indicatoarele triunghiulare, circulare, in forma de sageata si cele dreptunghiulare cu laturi sub 1000 mm vor avea conturul ranforsat prin indoire la un unghi de 900. Pe drumurile europene se vor utiliza de preferinta indicatoare din aluminiu la care ranforsarea se va face prin dubla indoire.. La cererea Beneficiarului se pot executa si pe alt tip de suport. La indicatoarele din otel, bordurarea poate fi facuta prin simpla indoire. Indicatoarele din otel vor fi protejate prin zincare cu un strat de acoperire in grosime de minimum 8 microni si apoi vopsite cu un strat de acoperire in grosime de minimum60 microni. Vopsirea se executain camp electrostatic pentru indicatoare cu dimensiunea maximade 3 m si prin grunduire si vopsire pentru celelalte dimensiuni. Indicatoarele din aluminiu se vopsesc numai pe spate si pe canturi in culoare gri deschis, mata sau semimata spre a evita efectul de oglinda. Se interzice utilizarea vopselelor pe baza de ulei peste care nu adera folia retroreflectorizanta.

Protectia anticoroziva trebuie sa asigure o durata de serviciu a suportului metalic egala cu durata de serviciu a foliei retroreflectorizante utilizate, in conditii normale de exploatare.

3.3. Legatura intre indicatoare si sistemul de prindere pe stalpi se va realiza cu suruburi montate in gauri practicate pe rebordul indicatoarelor, prin bolturi filetate sudate pe spatele indicatoarelor sau prin benzi dublu adezive speciale.

3.4. Panourile dreptunghiulare sau patrate avand la care latura cea mai mica depaseste1000 mm.,se executa astfel:

- in mai multe foi de tablaranforsate cu corniere sau profile de tabla indoita, pe contur si la imbinarea foilor de tabla;

- din profile speciale din aluminiu.

3.5. La indicatoarele mentionate la punctul 3.2. fetele indicatoarelor se executa din folii retroreflectorizante clasa 2 sau 3 pe drumurile europene si clasa 1 pe celelalte drumuri si pentru semnalizarea lucrarilor. Conturul de culoare rosie al indicatoarelor triunghiulare si circulare, precum si fondul albastru sau verde al indicatoarelor de obligare si informare, se executa prin serigrafiere. Simbolul de culoare neagra al indicatoarelor triunghiulare si circulare precum si a celor de informare se poate realiza fie prin serigrafiere, fie prin aplicarea simbolului decupat din folie neagra autoadeziva.

3.6. Fondul de culoare albastra sau verde aferent fetelor indicatoarelor de orientare situate pe drumurile clasate ca drumuri europene(drumuri ,,E”) se va realiza prin aplicarea de folii retroreflectorizante din clasa 1. Pe acest fond se vor aplica chenarul si scrierea din folie retroreflectorizanta de culoare alba din clasa 2

Pentru realizarea indicatoarelor cu inscrisuri, se poate proceda la aplicarea pe panou a unor folii retroreflectorizante de clasa 2 (High intensity grade) sau clasa 3 (Diamond grade) peste care se aplica un film colorat de culoare verde sau albastra din care au fost decupate literele constituind mesajul dorit.

3.7. Spatele indicatorului si rebordul se vopsesc in culoare gri.

3.8. Suruburile utilizate trebuie protejate anticoroziv prin zincare sau cadmiere.

3.9. Foliaretroreflectorizantade clasa 1 trebuie sa aiba durata deserviciugarantata de7 ani iar ceadin clasa 2 si 3 de 10 ani .

3.10. Pregatirea suprafetei indicatoarelor in vederea aplicarii foliei retroreflectorizante comporta urmatoarele operatiuni:

·     degresarea cu apa si detergenti a suprafetei pentru a indeparta orice urma de ulei, la o temperatura de cca. 250 C ;

·     inlaturarea urmelor de praf cu o carpa moale curata si stergerea cu o carpa inmuiata in alcool;

·     dupa zvantare se poate trece la aplicarea foliei retroreflectorizante.

3.11. Aplicarea foliei retroreflectorizante:

3.11.1. Foliile retroreflectorizante trebuie sa corespunda calitativ conditiilor din acest caiet de sarcini.

3.11.2. Aplicarea foliei se poate face ,,la rece” atunci cand se foloseste folie cu adeziv activat prin presare, sau ,,la cald”, in instalatii speciale, atunci cand se foloseste folie cu adeziv activat la cald.

3.11.3.Realizarea fetelor indicatoarelor de avertizare, de reglementare, de obligare, de interzicere si restrictii, se face prin imprimare cu metoda serigrafica sau prin aplicarea simbolului din folie neagra sau rosie pe fondul alb al indicatorului.

3.11.4.In cazul aplicarii ,,la rece”,atat indicatorul cat si folia se lasa cel putin 24 ore la temperatura incaperii, care trebuie sa fiede 20 - 250 C.

          3.12. Ambalarea indicatoarelor:

Indicatoarele se ambaleaza cate doua bucati, fata in fata, separate printr-o foaie de hartie de protectie. Depozitarea se face pe stelaje a caror rafturi sa nu fie la inaltime mai mare de 1,50 m, in pozitie verticala, fara a se sprijini direct unele de altele spre a evita zgarieturile.

Indicatoarele de presemnalizare care au dimensiuni mai mari se ambaleaza astfel incat sa nu fie degradate in timpul manipularii si a transportului.

Pe ambalaj se vor aplica sau atasa etichete pe care se va inscrie numarul figurii din Anexa 1 la prezentul caiet de sarcini si denumirile indicatoarelor ambalate.

CAPITOLUL4

DIMENSIUNILE INDICATOARELOR

Dimensiunile indicatoarelor pentru autostrazi sunt din categoria ,,foarte mari” iar pentru celelalte drumuri nationale de dimensiuni ,,mari”, asacum sunt prevazute in STAS 1848/2 - 86. Dimensiunile sunt date in mm, cu o toleranta de + 5 mm.

4.1. Indicatoare de avertizare, reglementare, interzicere sau restrictii si obligare:

4.1.1. Indicatoare triunghiulare:

a) ,,Cedeaza trecerea” - fig. 34.


Elementul Tipodimensiuni

Foarte mariMari

latura……………15001200

latimea chenarului200150

latimea benzii albepe contur1513

Celelalte indicatoare triunghiulare:


Elementul Tipodimensiuni

Foarte mariMari

latura………………1200900

latimea chenarului=15075

4.1.2. Indicatoare circulare:


Elementul Tipodimensiuni

Foarte mariMari

diametrul …………1000800

latimea chenarului=10075

4.1.3. Indicatoare octogonale


Elementul Tipodimensiuni

Foarte mariMari

inaltimea………….1100950

latimea chenarului1412

4.1.4. Indicatoare patrate:

latura……………650

Fac exceptie indicatoarele de trecere pentru pietoni care in situatii speciale, la comanda beneficiarului, pot avea latura de 850 mm.

4.15. Indicatoare dreptunghiulare:

a) Indicator ,,Curba deosebit de periculoasa” (fig. 5a)

lungime…………1200

latime…………..500

b) Indicator ,,Trecerea la nivel cu calea ferata”(fig. 31)

lungime…………1000

latime…………..330

4.2. Indicatoare de orientare si informare

4.2.1. Indicatoare de orientare

a) Panouri de presemnalizare pentru orientare - dimensiunile rezulta din calcul in functie de informatiile continute. Forma poate varia de la patrat la dreptunghi cu conditia ca raportul lungime / latime sa fie de maximum 2,5

b) Panouri de orientare in forma de sageti:

latime…………. = 330 pentru un inscris sau650 pentru doua inscrisuri sau denumirescrisa pe doua randuri;

lungime.……….= rezulta din calcul in functie de lungimea inscrisurilor.

4.2.2. Indicatoare de informare

a) patrate

latura………….= 650, cu exceptia indicatorului fig.105b, ,,Trecere pentru pietoni’’ – cu contur din folie cl.3 de culoare galbena fluorescenta, care are latura de 850 mm

b)  dreptunghiulare de ,,Identificare a drumurilor”

lungime……….= 550

latime…………= 330

c)   dreptunghiulare pentru ,,Sens unic”

lungime………… = 1200

latime…………..=330

d) celelalte indicatoare dreptunghiulare de informare


Elementul Tipodimensiuni

Foarte mariMari

Tip,,a”

latime…………650500

inaltime……….850650

Tip,,b”

latime…………800650

inaltime……….1200850

Tipul ,,b” se utilizeaza numai pentru anumite indicatoare si anume: fig.89 si 90 - Selectarea circulatiei pe directii de mers,fig.91 – Banda destinata circulatiei vehiculelor lente, fig. 82f – Drum inchis sau deschis, fig. 129 – Cantar pentru autovehicule, fig.130 – Informatii rutiere si fig.131 – Control radar.

4.3. Semne aditionale - au dimensiuni de:

450x200 (fig. a, b, d, f); 600x200 (fig. e, g, k si s); 600x600 (fig. l, n si o); 300x110 (fig. h, j si i); sageata 200x600 avand varful cu baza 200 si inaltimea 150.

4.4 Tolerante pentru dimensiunile indicatoarelor

Sunt in conformitate cu prevederile STAS 1848/2-86, capitolul 6.

CAPITOLUL5

CONDITII DE CALITATE ALE FOLIEI

RETROREFLECTORIZANTE

5.1. Generalitati

5.1.1. Prezentele specificatii privind calitatea foliilor retroreflectorizante permit Administratiei Nationale a Drumurilor autorizarea instalarii indicatoarelor de semnalizare rutiera executate in conditii optime si cu o durata de exploatare corespunzatoare.

5.1.2. Foliile retroreflectorizante mai frecvent utilizate in Romania sunt cele din clasele 1 si 2 descrise mai jos:

a) Folii retroreflectorizante de clasa 1 (engineering grade) - sunt constituite din microbile de sticla inglobate intr-o rasina transparenta care are fata vazuta neteda, iar fata cealalta este acoperita cu un adeziv durabil activat la cald sau la rece prin simpla presare.

b) Folii retroreflectorizante de clasa 2 (high intensity grade) - au performante de retroreflexie mult superioare foliilor de clasa 1. Aceste folii au spre exterior aer incapsulat intre suprafatamicrobilelor si fatasuperioara afoliei

5.1.3. Metodele de testare se refera la foliile retroreflectorizante noi si la indicatoarele vechi aflate in exploatare si constau din teste fotometrice, incercari la actiuni mecanice si rezistenta la medii agresive.

5.1.4. Foliile reflectorizante de orice tip trebuie fie insotite in vederea contractarii de un buletin de calitate emis de unul din laboratoarele specializate recunoscute pe plan european mentionate in Anexa 2.

5.1.5. Tehnologiile de prelucrare, aplicare si imprimare a foliilor retroreflectorizante trebuie sa respecte prescriptiile fabricantului foliei privind precautiile de luat la efectuarea acestor operatii.

5.1.6. Indicatoarele terminate trebuie sa poarte pe spate o eticheta indestructibila cu o suprafata de max.30 cm2 care sa precizeze producatorul indicatorului, producatorul foliei retroreflectorizante si anul de fabricatie precum si cuvintele ,,indicator garantat”

5.1.7. Pregatirea si conditionarea mostrelor in vedereaefectuarii incercarilor de laborator.Mostrele de folii retroreflectorizante se aplica peplacute din aluminiu cu grosimea de 2 mm. sau pe aliaje de aluminiu asemanatoare cu Al 2 Mg 2 Mn O 3 ori se decupeaza din indicatoare existente. Suprafata placutei trebuie sa fie plana. Conditionarea mostrelor se face prin pastrarea lor timp de 24 ore la temperatura de 230 + 20 C si umiditate de 50 RH + 5%

5.1.8.Rezultatele testarii se exprima ca o marime medie, provenita din cel putin 3 determinari pe 3 mostre testate in conditii asemanatoare.

5.2. Analize fotometrice5.2.1. Determinarea coeficientului de retroreflexie

·     Determinarea se face pe mostre cu dimensiunile de 15 x 15 cm., la unghiuri de incidenta b a sursei luminoase de 50, 300, 400 fata de normala si la unghiuri de receptie a de0,20 ; 0,30 ; 0,330 ; 10 si 20 in raport cu fasciculul incident. Valorile minime admisibile sunt cele inscrise in Tabelul A anexat. Pentru foliile albe serigrafiate cu culori transparente coeficientul R’ nu trebuie sa fie mai mic de 70% din valorile pentru foliile colorate inscrise inTabelele A1 si A2.

Coeficient minim de retroreflexie- R(Cd /Lx.m2)

Iluminant: CIE- Iluminant Standard A

TabelulA1 – Folii clasa 1.

a

b

Alb

Galben

Rosu

Verde

Albastru

Maro

Oranj

50

70

50

14,5

9

4

1

25

0,20

300

30

22

6

3,5

1,7

0,3

7

400

10

7

2

1,5

0,5

0,1

2,2

50

50

35

10

7

2

0,6

20

0,330

300

24

16

4

3

1

0,2

4,5

400

9

6

1,8

1,2

0,4

-

2,2

50

12

7,5

2

1,5

0,5

0,2

1,7

10

300

6

3,5

1

0,7

0,2

0,1

1,0

400

2

1

0,7

0,5

0,1

-

0,7

50

5

3

0.8

0,6

0,2

-

1,2

20

300

2,5

1,5

0,4

0,3

0.1

-

0,6

400

1,5

1

0,3

0,2

-

-

0,4

Tabelul A2 – Folii din clasa 2.

a

b

Alb

Galben

Rosu

VerdeAlbastru

Maro

Oranj

50

250

170

45

45

20

12

100

0,20

300

150

100

25

25

11

8,5

60

400

110

70

15

12

8

5

29

50

180

122

25

21

14

8,5

65

0,330

300

100

67

14

12

8

5

40

400

95

64

13

11

7

3

20

50

15

9

2,5

2

0,5

0,4

4,5

10

300

7,5

4,5

1,5

1

0,3

0,2

2,5

400

4,5

3

1

0,5

0,2

0,1

2

50

5

3

0,8

0,6

0,2

0,2

1,5

20

300

2,5

1,5

0,4

0,3

0,1

0,1

0,9

400

1,5

1

0,3

0,2

-

-

NOTA: Coeficientul de retroreflexie pe suprafata uda pentru ambele clase de folie se determina numai de un laborator specializatdotat cu aparatura adecvata.

Pentru foliile galbene serigrafiate cu lac transparent rosu, coeficientul R’ nu trebuie sa fie mai mic decat 50% din valoarea indicata pentru culoarea rosie in Tabelele A1 si A2.

5.2.2. Culoarea

Culoarea foliilor reflectorizante se determina pe mostre avand dimensiunile de 5 x 5 cm. aplicate pe placute metalice.

Pentru foliile retroreflectorizante, domeniile de culoare sunt exprimate prin coordonatele punctelor de colt din diagrama CIE 1931Domeniile de culoare pentru materiale noi sunt delimitate pe diagrama din Fig.3 Domeniile coordonatelor cromatice pentru foliile retroreflectorizante noi sunt inscrise in Tabelul B.

Tabelul B – Folii din clasele 1 si 2

Culoare

1

2

3

4

Alb

X

0,305

0,335

0,325

0,295y

0,315

0,345

0,355

0,325

Galben

X

0,494

0,470

0,513

0,545

y

0,505

0,480

0,437

0,454

Rosu

X

0,660

0,610

0,638

0,690

y

0,340

0,340

0,312

0,310

Verde

X

0,110

0,170

0,170

0,110

y

0,415

0,415

0,500

0,500

Albastru

X

0,130

0,160

0,160

0,130

y

0,090

0,090

0,140

NOTA: Pentru culorile Maro si Oranj, punctele de colt sunt cele inscrise in Tabelul C.

Coordonatele cromatice pentru foliile neretroreflectorizante gri si negru utilizate la confectionarea indicatoarelor rutiere sunt prezentate in Tabelul C de mai jos:

Tabel C

Culoare

1

2

3

4

Factor de iluminareminimmaxim

Gri

X

0,305

0,350

0,340

0,295

0,080,10

Y

0,315

0,360

0,370

0,325

Negru

X

0,300

0,385

0,345

0,260

<0,02

y

0,270

0,355

0,395

0,310

5.3. Caracteristici mecanice

5.3.1. Adeziunea la suport

Foliile retroreflectorizante trebuie sa prezinteo buna aderenta la suport, indepartarea prin jupuire neputand fi posibila fara distrugerea foliei.

Testul de adeziune la suport se executa pe esantioane avand dimensiunile de 10 x 15 cm. Cu un cutit sau lama se jupoaie folia de pe suport, astfel ca pe suport sa mai ramana prinsa la un capat o bucata de 2 x 2 cm. Se incearca jupuirea mai departe a foliei cu mana. Daca aceasta nu este posibila decat prin distrugerea foliei, testul de adeziune se considera ca fiind corespunzator.

5.3.2. Rezistenta la soc

·     O mostra cu dimensiunile de 15 x 15 cm. decupata din indicatorul rutier este asezata pe o rama avand laturile de 10 x 10 cmDe la o inaltime de 25 cm. cade o bila de otel cudiametrul de 51 mm. avand o greutate de 540 gr.

·     Testul se considera corespunzator daca folia nu se desprinde de suport sau nu prezinta crapaturi.

5.4. Rezistenta la mediu

5.4.1.Rezistenta la caldura uscata

Mostrele de testare avand dimensiunile de 7,5 x 15,0 cm. se mentin 24 ore in etuva la temperatura de 710 + 30 C, apoi se conditioneaza 2 ore la temperatura camerei, dupa care se poate interpreta testul. Testul este considerat corespunzator daca mostra nu prezinta defecte de tipul fisuri, cojiri sau desprinderi de suport.

5.4.2.Rezistenta la frig

Mostrele, avand dimensiunile de 7,5 x 15,0 cm. se pastreaza timp de 72 ore in congelator la temperatura de - 350 + 30 C, dupa care se conditioneaza 2 ore la temperatura camerei si se interpreteaza testul. Testul este considerat corespunzator daca mostra nu prezinta defecte de tipul fisuri, cojiri sau desprinderi de suport.

5.4.3.Rezistenta la coroziune

Testul consta in determinarea rezistentei la ceata salina produsa prin pulverizarea la temperatura de 350 + 20 C a unei solutii de 5 parti in greutate clorura de sodiu dizolvata in 95 parti apa distilata. Mostrele de testat, cu dimensiunile de 15,0 x 15,0 cm., sunt supuse actiunii cetii salina la min. 2 cicluri de cate 22 ore fiecare, separate de un interval de 2 ore la temperatura camerei, timp in care mostrele pot fi uscate. La terminarea ambelor cicluri, mostrele se spala cu apa distilata si se usuca cu o pasla in vederea examinarii.

Testul se considera corespunzator daca mostrele nu prezinta defecte de suprafata de tipul fisuri, decolorari etc., iar coeficientul de retroreflexie si coordonatele cromatice corespund conditiilor inscrise in Tabelele A1si A2, respectiv Tabelele B si C.

5.4.4.Rezistenta la intemperii

Mostrele de folii retroreflectorizante se expun in diferite zone climatice timp de 2 ani, cu fata orientata spre sud si la o inclinare de 450 fata de orizontala. Suprafata mostrei se spala periodic pentru indepartarea pulberilor depuse din atmosfera. In vederea interpretarii testului, mostrele se spala cu apa distilata si se conditioneaza conform prevederilor de la punctul5.1.7.

Testul se considera corespunzator daca:

·     mostrele nu prezinta defecte de suprafata de tip fisuri, umflaturi, cojiri, contractii ce depasesc 0,8 mm., intinderi sau desprinderi de suport;

·     coeficientul de retroreflexiemasurat pentru un unghi a = 0,330 si un unghi b = 50, nu trebuie sa fie mai mic decat valorile inscrise in Tabelele A1 si A2, astfel:

Folii din clasa 1……….50%

Folii din clasa 2……….80%

·     valorile cromatice nu trebuie sa se situeze in afara domeniului de culoare prezentate in Fig. 3.. Durata de serviciu garantata a foliilor retroreflectorizante este urmatoarea:

Folii din clasa 1……….7 ani, respectiv 3 ani pentru semnalizarea lucrarilor

Folii din clasa 2………10 ani

5.5.Documente de certificare a calitatii pentrufolii retroreflectorizante.

1.Buletin de analiza emis de unul din laboratoarele europene specializate inscrise in Anexa 2, care trebuie sa contina conditiile tehnice de la punctele 5.1.; 5.2.;5.3; 5.4.;

2.Agrement tehnic pentru folie , MLPAT-CATC.

CAPITOLUL 6

CONFECTIONAREA SI VOPSIREA STALPILOR DE SUSTINERE AI INDICATOARELOR

6.1. Stalpii pentru sustinerea indicatoarelor metalice au lungimi curente de min.3,5 m . Stalpi de lungime mai mica se utilizeaza numai pentru indicatoare amplasate pe colturile insulelor separatoare sau directionale din intersectii.

6.2 , Stalpii pentru indicatoarele triunghiulare, circulare, octogonale, rombice, precum si cele dreptunghiulare avand latura de celmult 1,0 m pot avea sectiune circulara cu diametrul de48 – 51 mm cu grosimea peretilor de min. 3 mm , saucu profil special tip ,,omega’’. Pentru indicatoare cu dimensiuni mai mari se pot utiliza stalpidiametrul de 70 mm.

6.3. La indicatoare amplasate pe sectoare de drum cu ramblee inalte, proiectantul poate prevedea masuri suplimentare pentru asigurarea stabilitatii ti rezistentei mijloacelor de sustinere a indicatoarelor prin prevederea unor elemente de sprijin inclinate (proptele) sau proiectarea altor sisteme speciale (stalpi cu zabrele, console etc , iar dupa caz, console si portale).

Eventualele dispozitive speciale de sustinere trebuie precizate in cadrul ofertei.

6.4. Dispozitivele de sustinere ale indicatoarelor se protejeaza anticorozivcu grund din minium de fier sau plumb urmat de vopsire in culoare gri.

CAPITOLUL7

CONTROLUL CALITATII SI RECEPTIAINDICATOARELOR

7.1. Fiecare lot de indicatoare livrate trebuie sa fie insotit de un buletin de calitate emis de producator.

7.2. Verificarea calitatii, a cantitatii si receptia indicatoarelor se fac de catre reprezentantii beneficiarului (consultant)

  7.3.Verificarea calitatii

          7.3.1.Furnizorul trebuie sa-si asigure colaborarea unui laborator competent in domeniu acceptat si de beneficiar.

          7.3.2.Furnizorul va trebui sa propuna un plan de control al calitatii, insusit de beneficiar, cuprinzand testele ce se vor efectua la fabricatie.

          7.3.3.In plus fata de acesteteste, beneficiarul isi rezerva dreptul de a face contra expertizele pe care le considera necesare, pe cheltuiala furnizorului.

          7.3.4.Verificarea integritatii si a calitatii indicatoarelor la preluarea din depozitul furnizorului.

          7.3.5.Verificarea prin sondaj a planeitatii fetei indicatoarelor si a dimensiunilor.

          7.3.6.Verificarea integritatii ambalajelor.

          7.3.7. Verificarea corespondentei indicatorului cu imaginile prezentate in ANEXA 1la prezentul caiet de sarcini.

7.4.Controlul cantitatilor -consta din:

7.4.1.Verificarea numarului de indicatoare din fiecare tip.

7.4.2.Verificarea buletinului de calitate ce insoteste marfa, emis de producator.

7.5.Receptia:

Receptia se face atat in ce priveste cantitatea, calitatea cat si in ce priveste tipodimensiunile, precum si verificarea documentelor de atestare a calitatii care insotesc produsele livrate..

Toate produsele care nu corespundcaietului de sarcini vor fi refuzate.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
59 de legi haioase din Statele Unite ale Amercicii
DRUMUL SI SEMNELE DE CIRCULATIE
VIGILENTA LA DRUM - CHESTIONAR
SEMNALIZARE VERTICALA


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu