Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Virusul ingalbenirii necrotice a salatei

Virusul ingalbenirii necrotice a salateiVirusul ingalbenirii necrotice a salatei - Lettuce necrotic yellows virus LNYV, Cytorhabdovirus, Rhabdoviridae, (Ref. Pop, 2009, TVV, III, 13). Boala este cunoscuta la Lactuca sativa inca din 1954 in Victoria, Australia, unde a fost descrisa si studiata de Stubbs si Grogan (1963, Aust. J. Agric. Res. 14, 439). În prezent, virusul este raspandit in Victoria, South Australia, New South Wales si Queensland din Australia, Noua Zeelanda, Spania si Italia, aria lui de raspandire corespunzand cu a speciilor Embergeria megalocarpa, Reichardia picroides si Sonchus oleraceus, care sunt principalele gazde rezervoare in natura. Infectii naturale cu acest virus s-au gasit la putine specii, unele manifestand simptome persistente, la altele simptomele disparand complet la scurt timp dupa infectie. Plantele de salata (Lactuca sativa) infectate natural devin la inceput de culoare verde mata, apoi clorotice, cu frunzele exterioare fara vigoare vegetativa, bronzate si, uneori, necrotice, talia lor fiind redusa, iar salatele infectate intr-un stadiu mai avansat manifesta pete necrotice pe frunzele din centrul capatanii. La plantele de Embergeria megalocarpa, Pterolobium tingitana, Sonchus oleracea si S. hydrophilus infectiile nu se manifesta prin simptome externe. Prin inoculare de suc, virusul a fost transmis la Datura stramonium, Gomphrena globosa, Lactuca sativa, Lycopersicon esculentum, Nicotiana clevelandii, N. glutinosa, N. glutinosa x clevelandii, Petunia hybrida, Sonchus oleraceus si Spinacia oleracea.

Inoculat artificial, virusul produce leziuni locale clorotice si ingalbenirea, rugozitatea si deformarea frunzelor tinere la Nicotiana glutinosa, ingalbenirea si deformarea frunzelor la Lactuca sativa, cloroze internervuriene la Datura stramonium si pete clorotice sistemice la Calendula officinalis, unele izolate infectand si plantele de Gomphrena globosa, Lycopersicon esculentum, N. tabacum, Petunia hybrida si Spinacia oleracea. În plantele de N. glutinosa si Sonchus arvensis, virionii s-au gasit in citoplasma celulelor infectate din mezofil, epiderma, perisori, floem si xilemul tanar, unde se gasesc si incluziuni sub forma de corpusculi membranosi continand particule virale. S-au izolat forme ale virusului care pot fi deosebite prin gravitatea simptomelor plantelor de Nicotiana glutinosa, cea mai cunoscuta fiind izolata severa SE 3. Experimental, viusul este transmisibil prin inoculare de suc. În natura este transmis, in mod persistent, prin afidul Hypermyzus lactucae, virusul fiind retinut la naparlire, se multiplica in vector si este transmis, in proportie redusa, la urmasi. Principala sursa de infectie in natura sunt plantele de Sonchus arvensis, gazde favorabile atat pentru virus cat si pentru vector. Specia Hyperamyzus lactucae nu se dezvolta pe plantele de salata, care sunt infectate insa prin intepaturile de proba de 1-5 minute. Sucul foliar contine putini sau mai multi virioni. Inactivarea termica are loc la 52-54°C, longevitatea in vitro este de 1-8 h, iar dilutia limita 10-2. Virionii sunt prevazuti cu anvelope, au forme de bastonase sau cartuse, avand lungimi modale clare de 227 nm in preparatele colorate negativ si 360 nm in sectiunile ultrafine si grosimi de 52 respectiv 66 nm, canalul central fiind evident, structura helicoidala obscura si distanta dintre spirale de 4,5 nm. La ultracentrifugare, preparatele purificate se sedimenteaza sub forma unui singur component, genomul consta din ARN monocatenar, unipartit, iar principalele masuri de prevenire constau in distrugerea plantelor gazda spontane perene si combaterea afidului vector.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Lythrum salicaria (Fam Lythraceae)
Virusul clorozei in flacari a cerealelor
Acidul ribonucleic satelit al virusului mozaicului castravetilor
Virusul sfeclei transmisibil prin sol
Brunckenthalia spiculifolia (Fam Ericaceae)
Virusul marocan al ardeiului
Chelidonium majus (Fam Papaveraceae)
Virusul tristezei citrusilor


loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu