Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » Istorie
ETNOGENEZA ROMANEASCA

ETNOGENEZA ROMANEASCAETNOGENEZA ROMANEASCA

Etnogeneza romaneasca  este una din problemele esentiale ale istoriei romanilor. A fost un proces lung si complex care a avut drept rezultat formarea unui nou popor, poporul roman.

 In  istoriografie sunt doua teorii opuse referitoare la  aceasta problema:

1. – originea daco – romana, autohtonia si continuitatea poporului roman in spatiul carpato – danubiano – pontic (admisa  de istoricii romani si de majoritatea celor straini);

2. – formarea poporului roman in sudul Dunarii, de unde a imigrat in evul mediu in teritoriul pe care-l locuieste in prezent. Aceasta este asa numita teorie imigrationista prezentata de istoricul austriac Robert Roesler in lucrarea sa intitulata Romanische Studien (Studii romanesti) publicata la Leipzig in 1871.

Principalele argumente  ale lui R. Roesler in sustinerea teoriei sale imigrationiste sunt:

- exterminarea dacilor la inceputul epocii romane;


- deplasarea intregii populatii din nordul Dunarii la sudul fluviului in urma retragerii aureliene;

- slaba romanizare a Daciei daca se are in vedere timpul scurt cat  acest teritoriu a fost sub stapanirea efectiva a Romei;

          - lipsa stirilor despre populatia romanica si apoi despre romani la nordul Dunarii in „mileniul intunecat”.

     In opinia lui Roesler, romanii s-ar fi format, ca popor, in Balcani, de unde ar proveni  caracterul sudic (bulgar) al elementelor slave din limba romana, precum si caracterul oriental si slav al bisericii romanesti.

      Istoriografia romana  a combatut punct cu punct aceasta falsa teorie. Noul tratat de istorie a Romaniei, aparut sub egida Academiei, aduna laolalta toate dovezile arheologice, istoriografice si lingvistice referitoare la originea si locul de formare a poporului nostru.

Romanizarea  a avut ca rezultat formarea  popoarelor romanice si a limbilor neo – latine. Dintre premisele romanizarii mentionam:

            - contactele dintre civilizatia daco - geta si cea romana in perioada ce a premers conflictului militar;

           - inglobarea unor teritorii nord – dunarene in imperiul roman si instaurarea stapanirii romane;

          - din amestecul dintre daco-geti si romani a rezultat o populatie romanica sau romanizata;

          - delimitarea  romanicilor de migratori (secolele  IV – V);

          - convietuirea  autohtonilor cu triburile slave si asimilarea acestora din urma (secolele VI – VIII).

Romanii s-au numit pe ei, intotdeauna, cu acest termen derivat din romanus (ceea ce l-a facut pe Nicolae Iorga sa vorbeasca despre „pecetea Romei”). Este singurul popor romanic care pastreaza acest nume cu trimitere directa la originea sa. Romanii reprezinta o oaza de romanitate intr-o masa de popoare  de alte origini.

       Popoarele neromanice precum germanii, slavii, maghiarii ii numesc pe romani, in izvoarele medievale, blachi, vlahi, volohi, olahi.

Romanizarea a fost, asadar, un complex proces istoric, politic si cultural  rod al unei indelungate interculturalitati.

     Daco–romanii sunt cel dintai grup de populatie romanizata ramasa in afara Imperiului Roman. Ei indeplinesc astfel prima conditie a constituirii intr-un neam romanic, caci toate aceste neamuri au aparut numai dupa  ce s-au rupt de intregul care fusese Imperiul Romei.

    Dintre popoarele migratoare, germanicii au avut aici un rol  neinsemnat in etnogeneza romaneasca. Ei au avut, in schimb, un rol foarte important in etnogeneza romanicilor din vestul Europei (ex. vizigotii in Spania, care au intemeiat un regat cu capitala la Toledo).

    In  regiunile carpato – dunarene un rol insemnat l-au avut slavii.

    Plecati  din zonele occidentale ale Ucrainei, de pe Nipru, in secolele V – VI slavii se aflau la nord – est de Carpati. Traiau in triburi conduse de sefi militari. Migreaza spre regiunile mai bogate fiind atrasi in special de mirajul Bizantului.

   In secolele V-VI intreprind primele raiduri la est de Carpati. In 550, triburile slave ierneaza pentru prima data la  sud de Dunare.

     In drumurile lor, ei au intalnit asezari romanice atat in Moldova, cat si in campia Dunarii. Ei au numit Campia Munteana  „Vlasca” adica tara „vlahilor”, a romanilor.

     Descoperiri arheologice care atesta migratia slavilor s-au facut in lunca Siretului, Campia Munteana si in sud – estul Transilvaniei (la Cernat  in jud. Covasna). Importante asezari mixte s-au identificat  la Iasi (secolul VI), Hlincea (com. Ciurea, jud. Iasi, descoperiri din secolul  VII); Suceava, Bucuresti (in cartierele Ciurel, Militari, Straulesti). O mare necropola, din secolele VI – VII, s-a descoperit  la Sarata Monteoru  (Buzau) unde s-a gasit ceramica amestecata, slava si de traditie daco-romana. In Oltenia si in Banat slavii patrund in secolul VII.  In secolele VIII-IX sunt atestati arheologic in Transilvania, la Medias si Bratei, Someseni (jud. Cluj) si Nusfalau (jud. Salaj).

      Cand au patruns pe teritoriul nostru, slavii erau pagani animisti; se incinerau, nu cunosteau roata olarului (faceau o ceramica rudimentara de mana; adopta roata de la populatia romanica.

      Trecerea masiva a triburilor slave in sudul Dunarii a facut ca la nordul Dunarii, unde ei au ramas in numar mai mic, sa nu poata schimba caracterul romanic al populatiei autohtone.De aceea, contributia slavilor a fost mai putin insemnata in etnogeneza (formarea poporului) si mult mai importanta in glotogeneza (formarea limbii). Aceasta influenta se reflecta mai cu seama in vocabular precum si in preluarea unor institutii cu terminologie slava.

*  *  * 

     

     In anul 602, limesul dunarean al Imperiului Bizantin  se prabuseste. Cea mai mare parte a slavilor din zonele nord – dunarene navalesc in imperiu, unde se stabilesc. Astfel, ei  rup blocul romanitatii balcano – carpatice. Interpunandu-se intre romanicii din Balcani si cei ramasi la nordul Dunarii, ii separa, pe acestia din urma, de Imperiul Bizantin. Populatia romanica din sudul Dunarii  este asimilata de slavi si slavizata. Enclave din  romanitatea balcanica, grupate in zone mai izolate, in regiunile montane, sunt vlahii balcanici (aromanii).

     Migratia bulgarilor (initial triburi de origine turanica, ulterior slavizati) si intemaierea , la sfarsitul secolului VII, a statului bulgar condus de Asparuh (in nord – estul  actualei Bulgarii) va aduce modificari notabile in regiunea Balcanilor.

       In schimb, la nordul Dunarii, slavii  vor fi asimilati de masa populatiei autohtone si romanizati in secolele VIII – X.. 

Romanitatea limbii  se dovedeste prin structura gramaticala, in principal, dar si prin cea lexicala. S-au pastrat circa 1 500 de cuvinte latine de baza (cuvinte tip). Specialistii au constatat ca limba romana este mai apropiata de latina decat limbile romanice occidentale. Corpul cuvintelor latine s-a  conservat mai bine in latina decat in alte limbi neolatine. Unele cuvinte latine s-au pastrat numai in limba romana datorita conservatorismului ariilor laterale.   Terminologia latina legata de agricultura si ocupatiile anexe dovedeste caracterul sedentar al locuitorilor acestui pamant.

      S-au pastrat 160 de cuvinte autohtone din fondul preroman (dacic). Din acestea amintim:

Substantivele:  - manz, viezure, barza, mistret;

                         - mazare, brad, gorun, maces;

                         - groapa , carlig, matura;

                         - pranz,  brau;

                         - prunc, copil, mos

                         - catun, bordei, vatra, gard;

verbele:  - a arunca, a baga, a darama, a  misca,  a rabda, a rezema, a scula.

Influentele slave  in limba romana  sunt   puternice.

Dintre cuvintele slave intrate in limba noastra amintim:

substantive:          

      - maica, nevasta, voievod, targ, corabie, navod.

toponime:

        - Cozia, Ocna, Zlatna (locul cu aur ), Balgrad (orasul alb – pentru Alba 

           Iulia), Soroca („cotofana);

hidronime: - Bistrita (raul „repede”), Crasna (raul  „frumos”).

onomastica: - Dan („daruitul”), Radu („veselul”), Parvu  („cel dintai”), Dobre („cel

                      Bun”), Bogdan, Mircea, Vlad, Vlaicu.

      Dupa cum spuneam mai sus, terminologia de baza a crestinismului nostru este de origine latina.

    Dupa crestinarea bulgarilor  (in 864, tarul  Boris  luand numele de Mihail, dupa cel al    imparatul Mihail al Bizantului), pe filiera sud - slava  sunt preluati termeni slavi  legati de  cult (de ritual) si de organizarea ierarhica (ex. rai, iad, utrenie, vecernie, Duh, a blagoslovi, vladica).

     Cateva secole mai tarziu, limba slavona va fi introdusa in biserica precum si in cancelariile statelor medievale Tara Romaneasca si Moldova. (Aceasta slavona are la baza un dialect  bulgar care se vorbea in secolul IX  in jurul  Salonicului).

 

Bibliografie

- N. Stoicescu, Continuitatea romanilor. Privire istoriografica, istoricul   

   problemei, dovezile continuitatii, Bucuresti,1980.

- Adolf Ambruster, Romanitatea romanilor. Istoria unei idei, Bucuresti, 1993.

- C.C.Giurescu, Formarea poporului roman, Craiova, 1973.

- A. Pop, Romani si maghiari in secolele  IX – XIV, Cluj – Napoca, 1996.

- D.Gh. Teodor, Romanitatea carpato – dunareana si Bizantul in veacurile V– XI  e.n.,   Iasi, 1981.

- Ligia Barzu, Stelian Brezeanu, Originea si continuitatea romanilor. Arheologie si traditie istorica, Bucuresti, 1991.

- St. Olteanu,  Societatea carpato – danubiano – pontica in secolele IV – XI, Bucuresti, 1997.

- D.Gh. Teodor, Civilizatia romanica la est de Carpatii in secolele V – VII e.n. (Asezarea de la Botosana – Suceava), Bucuresti, 1984.

- __________ Continuitatea populatiei autohtone la est de Carpati. Asezarile din secolele VI – XI de la Dodesti – Vaslui, Iasi, 1984.

- I. Coteanu, Originile limbii romane , Bucuresti, 1981.

- I.I. Rusu, Etnogeneza  romanilor. Fondul autohton traco – dacic si componenta  latino – romanica,  Bucuresti 1981.

                                    

                              

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Orientalism
ETNOGENEZA ROMANEASCA
Pravilele romanesti ca izvoare juridice
Discursul oficial asupra femeii
Tratatul de la Neuilly sur Seine (27 noiembrie 1919); recunoasterea internationala a unirii Cadrilaterului cu Romania
Istoria Poloniei, din 1945 pana in 1989
VASILE MOGA → LEGIUNEA A-XIII- A GEMINA
DOMNIILE LUI MATEI BASARAB (1632-1654) SI VASILE LUPU (1634-1653). IMPLINIRI CULTURALE


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu