Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
Analiza cantitativa

Analiza cantitativa


Analiza cantitativa

Aceasta analiza sintetizeaza rezultatele chestionarelor pe care cei 8 angajati din cadrul firmei S.A. QCNS ROMANIA le-au completat.

Intr-o echipa, informatia constituie cantitatea de date care modifica intelegerea intregii echipe si/sau a indivizilor din cadrul acesteia. Incurajarea membrilor de a-si comunica ideile, sentimentele, aspiratiile este forate importanta. Intrebarile deschise de tipul "De ce?", "Cum?", "Cine?", sunt de mare ajutor. Scopul este de a-i face pe indivizi sa-si articuleze si sa-si dezvolte un mod propriu de percepere a problemei semnalate liderului. Intrebarile inchise sunt cele la care se raspunde cu "Da" sau "Nu", de exemplu: "Comunicarea in cadrul echipei este deschisa si sincera?". In aceasta situatie, o intrebare deschisa potrivita ar fi: " Ce efecte are comunicarea deschisa asupra intregii echipe". In urma chestionarealor intocmite s-a constatat faptul ca majoritatea membrilor echipei se bazeaza pe o comunicare deschisa (75% isi exprima parerea liber, iar 25% prefera san u comunice):

Figura 9  Comunicarea intr-o echipa



O situatie conflictuala poate apare intre doua persoane cu opinii incompatibile, poate ajunge pana la doua grupuri mari care au opinii diferite sau interese diferite sau au probleme de natura personala. Conflictul poate fi privit din punct de vedere constructiv - 83% in cazul celor 8 membri care au completat chestionarele sau distructiv - 17%:

Figura 10  Tipuri de conflict

Cauzele organizationale ale conflictului sunt reprezentate de cele mai multe ori de felul in care se comunica in cadrul echipei, de conditiile de salarizare si promovare, de gradul de realizare al obiectivelor de fiecare membru al echipei, un alt factor important il reprezinta repartizarea rolurilor in echipa etc. Ponderea acestor factori care genereaza aparitia conflictelor este urmatoarea:

Figura 11  Factorii care genereaza aparitia conflictelor

Performanta poate fi apreciata prin nivelul rezultatelor obtinute de echipa. Iar daca acest nivel se inscrie in asteptarile organizatiei, reprezentate de obiectivele stabilite, el poate fi considerat ca performanta. Performanta ce poate fi obtinuta de o echipa, intr-o organizatie, depinde de mai multi factori, intre care: nivelul aptitudinilor, nivelul abilitatilor, intelegerea sarcinii sau sansa. Influenta acestor factori asupra performantei este distribuita de catre cei 8 membrii ai echipei astfel:

Figura 12  Influenta asupra performantei

Intre teoriile motivationale bazate pe nevoi, cea mai cunoscuta teorie a motivatiei este cea elaborate de Abraham Maslow . El porneste de la premise ca oamenii, in general au 5 categorii de nevoi, pe care le situeaza pe 5 trepte motivationale, incepand cu cele de baza, care sunt si cele mai imperative, si continuand cu cele mai importante, dar mai putin imperative. Aceste categorii de nevoi sunt:

  • Nevoi fiziologice, care sunt legate de supravietuirea persoanei si se refera la hrana, oxygen, apa, adapost etc.

Figura 13  Nevoi fiziologice

  • Nevoi de securitate, care reflecta tendinta de a fi in afara oricarui pericol, de a fi protejat intr-un mediu ordonat si bine structurat, care presupune siguranta locului de munca, mediu de lucrul confortabil, program de lucru confortabil, asigurari de pensii si de boala etc.

Figura 14  Nevoi de securitate

  • Nevoi de apartenenta, prin care se asigura afectiune, interactiune sociala, prietenie, asigurate prin lucrul in echipa si posibilitatea de a dezvolta relatii

Figura 15  Nevoi de apartenenta

  • Nevoi de stima si apreciere, care sa redea sentimental de competenta, putere, independenta, incredere, aprecierea si recunoasterea din partea celorlalti

Figura 16  Nevoi de stima si apreciere

  • Nevoi de autorealizare, care sunt cel mai greu de indeplinit, exprima tendinta persoanei de a-si dezvolta abilitatile, talentul si de a-si folosi cunostintele cu maxim de eficacitate, de a se descoperi pe ea insasi

Figura 17  Nevoi de autorealizare

Potrivit teoriei motivationale bazate pe nevoi, singurele nevoi care raman motivatoare sunt cele de pe ultimul nivel, de ordin superior, cele de autorealizare, care, pe masura ce sunt satisfacute, ele devin tot mai motivante. Dar, in procesul motivarii nu se poate trece la satisfacerea unor nevoi de pe un nivel superior (nevoi de autorealizare, nevoi de stima si apreciere, nevoi de apartenenta) pana cand cele de nivelurile inferioare (nevoi de securitate, nevoi fiziologice) nu au fost satisfacute. Nivelul de importanta acordat de fiecare membru pentru cele 5 nevoi este urmatorul?

Figura 18  Teoria ierarhizarii nevoilor a lui A. Maslow



Burdus Eugen, "Tratat de management", Editura Economica, 2005, pag 461





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.