Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
Repere istorice in evolutia problematicilor si conceptului de ingineria sistemelor de productie

Repere istorice in evolutia problematicilor si conceptului de ingineria sistemelor de productieRepere istorice in evolutia problematicilor si conceptului de INGINERIA SISTEMELOR DE PRODUCTIE

Se poate vorbi despre sisteme de productie inca de la inceputurile istoriei civilizatiei umane, dovezile fiind remarcabilele vestigii pastrate de-a lungul secolelor: Piramidele egiptene, Partenonul grecesc, Marele zid chinezesc sau drumurile romane.

Pot fi apreciate cateva repere care marcheaza istoricul evolutiei problematicilor specifice asociate conceptului de sistem de productei si anume: revolutia industriala, dezvoltarea structurilor economice capitaliste primare, aparitia managementului stiintific, studiul factorului uman, cercetarile operationale sau revolutia in domeniul serviciilor. Unele dintre aceste repere merita descrise si analizate distinct.

Sistemel de productie anterioare anilor 1700 pot fi incadrate cu mice exceptii in categoria sistemelor casnice, deoarece activitatile umane erau legate de proppriul adapost si de rezolvarea unor nevoi individuale sau locale. Primul rpeper mentionat, revolutia industriala, s-a evodentiat pentru prima oara in Anglia secolelor XVIII-XIX si a constituit momentul demararii si dezvoltarii problematicilor si activitatilor specifice sistemelor de productie industriale.Intre numele faimoase ale perioadei de pionierat pot fi amintite cele ale lui Adam Smith, Charles Babbage; mathew Boulton Sau James Watt. Astfel Adam Smith este cel care introduce primul conceptele de diviziune si specializare a muncii. James Watt a fost nu numai om de stiinta, inventator al primei masini cu abur dar si unul din primii cercetatori si ingineri care s-a ocupat de aspectele generale ale fabricatiei in cadrul unor sisteme de productie.

Urmatoarele nume demne de amintit sunt legate de perioada de inceput a secolului XX si de un alt mare reper istoric - aparitia si dezvoltarea fundamentelor a ceea ce astazi denumim management stiintific. Este vorba de figuri ca Frederick Taylor, Franck si Lilian Gilbreth sau Henrz Gantt ale caror cercetari si lucrari au pus fundamentele teoretice si practice ale tuturor abordarilor si dezvoltarilor ulterioare.

Perioada dintre cele doua razboaIe mondiale consacra pe scara larga preocuparile pentru problematicile factorului uman si alte domenii: metodele de lucru, masurarea, evaluarea si remunerarea muncii, teoria organizarii, planificarea si controlul productIei.

Perioada celui de-al doilea razboi mondial marcheaza aparitia si dezvoltarea unor tehnici si metode consacrate sub titulatura de cercetari operationale, termenul operational fiind direct derivat din terminologia domeniului militar. Este vorba de utilizarea in cadrul cercetarii, programarii si desfasurarii operatiunilor militare a unor proceduri cu totul noi, realizate de catre specialisti a caror formatie nu avea aparent nici o tangenta cu domeniul militar. Putem aminti aici colectivul profesorului Blacket din Anglia a carui structura eterogena i-a si adus denumirea persiflanta de 'Circul lui Blacket' intrucat reunea specialisti din domenii extrem de diverse: matematica, fizica, biologie, medicina, psihologIe, etc.

Sub denumirea generica de cercetari operationale s-au dezvoltat si consacrat o serie de tehnici si metode care au fost transferate dupa razboi in domeniul aplicatiilor civile. Intrucat obiectul acestor metode il constituiau problemele asociate sistemelor integrate de oameni, materiale si echipamente, initial din sistemul fortelor armate, nu este de mirare totala compatibilitate cu problematicile ingineriei industriale si rapida integrare pentru aplicatii in cadrul sistemelor de productie, care au ca obiecte de studiu aceleasi componente dar in domeniul civil, respectiv in economie. Tot considerente de ordin economic dar deasemeni asociate unui context militar au determinat si aparitia unei alte tehnici consacrata direct in domeniul activitatii ingineriei industriale si anume Ingineria si analiza valorii.

Perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial este marcata de aparitia, dezvoltarea si implementarea unor metode tot mai evoluate, care au consacrat aplicatiile unor domenii noi ale matematicii pentru sectorul activitatilor productive. Este vorba de metodele programarii matematice, controlul statistic de calitate, teoria cozilor, teoria si controlul stocurilor. Perioada recenta este marcata de o alta revolutie in domeniul tehnic si industrial si anume de explozia informaticii, care a permis dezvoltarea si integrarea echipamentelor de calcul in cadrul sistemelor de productie, consacrand tehnici precum simularea, ingineria asistata de calculator CAE sau fabricatia integrata cu calculatorul CIM.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Managementul proiectelor multimedia
REHAU case study - Optimizarea proceselor de recrutare in companiile multinationale in contextul economic actual
Functia de antrenare
Evolutia modalitatilor de asigurare a calitatii produselor
Creativitate (definitie, forme, etape, factori)
Strategia si Planificarea Strategica
Training vanzari
Cultura ca metafora si metafore pentru cultura


loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu