Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
CUM SI CAND PUTETI EFECTUA SEMANATUL LA GRAU ORZ SI ORZOAICA ?

CUM SI CAND PUTETI EFECTUA SEMANATUL LA GRAU ORZ SI ORZOAICA ?
CUM SI CAND PUTETI EFECTUA  SEMANATUL LA GRAU ORZ SI ORZOAICA ?

Inaninte de semanat, samanta de grau se trateaza impotriva bolilor (malura, fusarioza, taciune, etc.) si a daunatorilor (viermi sarma, gandac ghebos, etc.).

Impotriva malurei si fusariozei se folosesc produse organofosforice precum Criptodin, Granosan 1,5 kg/t sau produse organice precum Dithane 75 WG 2,5 kg/t; Wondozeb 2,5 kg/t; Benit U 9,5 DS 1 kg/t; Tiramet 60 3 kg/t, etc.

Impotriva malurei, fusariozei si taciunelui zburator se pot folosi produsele Prelude SP 1,5 kg/t sau Vitavax 200 2 kg/t.

Daca graul urmeaza dupa grau sau alta cereala paioasa, este obligatoriu ca tratamentul sa se faca cu un insecto-fungicid care sa combata si gandacul ghebos. Se utilizeaza produsele FB 7 2-2,5 kg/t, Tirametox 90 3 kg/t, Gammavit 85 3 kg/t, Glinodintox 55 2,5 kg/t.

Epoca de semanat trebuie sa asigure pana la intrarea in iarna o perioada de 40-50 zile cu temperaturi peste 5oC, in care graul sa rasara si sa infrateasca. Suma gradelor de temperatura corespunzatoare acestei perioade este de 450-500oC.Calendaristic, in campia din nordul si vestul tarii, semanatul trebuie sa se incadreze intre 5 si 15 octombrie, iar in zonele colinare intre 25 septembrie si 5 octombrie.

Daca semanatul se face prea timpuriu , plantele intra in iarna cu o masa vegetativa prea bogata, sunt mai sensibile la ger si boli, imburuienarea incepe inca din toamna, se inregistreaza atac de musca de Hessa si afide, au loc dereglari fiziologice datorita temperaturilor ridicate din toamna care duc la stoparea cresterii in primavara.

Stabilirea densitatiide semanat trebuie sa aiba in vedere realizarea la recoltare a unui numar de 500 - 700 spice/m2, care asigura atingerea potentialului productiv al soiurilor zonate.

Cantitatea de samanta la grau este cuprinsa intre 180-250 kg/ha.

Adancimea de semanat pentru conditiile din tara noastra este cuprinsa intre 4-6 cm. In conditiile unor soluri grele si umede, in zonele cu ierni blande, se poate semana chiar si la 3 cm.

La stabilirea adancimi de semanat se are in vedere si lungimea coleoptilului soiului respectiv. Soiurile cu coleoptil scurt nu se seamana mai adanc de 5 cm.

Semanatul se face cu semanatorile SUP, de preferat perpendicular pe directia de arat. Mai intai se seamana capetii parcelei.

Este recomandat ca in functie de latimea de lucru a masinilor de erbicidat, la semanat sa se lase carari tehnologice pe care se va intra pentru efectuarea tratamentelor in vegetatie. In acest fel se vor evita suprapunerile sau gresurile la erbicidat, tratamente, fertilizat.

Cararile se realizeaza inchizand 3-4 subare de la SUP in dreptul fiecarei roti a tractorului, operatiune care se repeta la fiecare al doilea sau al treilea parcurs al semanatorii, in functie de latimea de lucru a acesteia si a masinilor de erbicidat si de fertilizat.

La orz samanta trebuie sa aibe puritatea peste 97 %, germinatia peste 90 % si MMB ridicata.

Samanta se trateaza impotriva agentilor patogeni (Ustilago nuda, Pyrenophora graminea) cu unul din produsele: Vitavax 200 FF 3 kg/t; Vincit P 1,5 kg/t; Prelude SP 2 kg/t; Benit Universal 2 kg/t; Raxil 2 W 1,5 kg/t; etc.

Epoca de semanatPentru o buna inradacinare, infratire si calire orzul are nevoie, pana la intrarea in iarna de 40 - 50 zile mai calde.

Comparativ cu graul, el isi reduce mai devreme procesele fiziologice la intrarea in iarna, avand cerinte mai ridicate fata de temperatura.

Orzul se va semana cu 5 - 10 zile inaintea graului.

La nivelul intregii tari epoca de semanat optima se intinde intre 15 septembrie -10 octombrie. Se va semana mai devreme (15 sept. - 1 oct.) in zonele mai reci (in partea nordica a tarii si in zonele colinare) si mai tarziu (1 oct. - 10 oct.) in zonele mai calde (sudul tarii, Campia Vestica).

Intarzierea semanatului, are efecte negative mai puternice decat in cazul graului, plantele intrand neinfratite si necalite in iarna, sunt sensibile la ger, astfel incat, se vor inregistra pierderi de plante prin inghet.

Semanatul prea timpuriu al orzului, este la fel de daunator, determinand o dezvoltare prea puternica a masei foliere insotita de scaderea rezistentei la ger.

La semanatul prea timpuriu se inregistreaza virozarea plantelor, datorita afidelor inca active, de asemenea este favorizat atacul de fainare si fuzarioza.

Densitatea de semanat pentru orzul de toamna este de 400 - 500 b.g./m.

Pentru realizarea acestor densitati in functie de indicii de calitate ai semintei (P, G, MMB) se va folosi intre 160 - 220 kg samanta/ha.

Distanta intre randuri este de 12,5 cm.

Adancimea de semanat este de 3 - 5 cm la formele de toamna si de  2 - 4 cm la cele de primavara.

Adancimea de semanat nu poate fi marita, intrucat se va obtine o densitate redusa de plante, ca urmare a pierderilor inregistrate in cursul rasaririi.

Orzoaica de primavara se seamana in prima urgenta, imediat ce se poate lucra in camp. Intarzierea semanatului duce la scaderea productiei si la cresterea continutului in proteina al boabelor, scazand calitatea lor.

La orzoaica de primavara se vor semana 450 - 500 b.g./m2.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

Innegrirea bazei tulpinii cartofului si putregaiul moale al tuberculilor - Erwinia carotovora pv. atroseptica si E. carotovora pv. carotovora
Virusul rasucirii frunzelor cartofului - Potato leafroll virus
Masini pentru scos casa seminala si taiat fructe in felii
INSECTOFUNGICIDE OMOLOGATE
Oameni care au scris despre apicultura
Raia neagra - Synchytrium endobioticum
Mana cartofului - Phytophthora infestans
Posibilitati de evitare a infectiilor transmisibile prin solTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu