Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Combaterea integrata a daunatorilor la porumb

Combaterea integrata a daunatorilor la porumb


Combaterea integrata a daunatorilor la porumb

COLEOPTERE

1. Gargarita frunzelor de pb (Tanymecus dilaticollis)-1 gen/an;PED-5 adulti/m2. Rotatia cult limiteaza pop daunat la fel si semanatul unei sem tratate. O importanta relativa in reducerea pop, o au si lucrarile de intretinere prin care se asigura distrugerea bur. Prin aceasta actiune se asigura o reducere a vietii adultilor si a prolificitatii lor, care nu mai dispun de hrana accesibila in per de la desprimav pina la rasarirea pb. Cea mai sigura si eficienta met de comb a daunat e tratamentul sem, care se face, in general, cu prod pe baza de carbofuran. In cazul in care nu s-a efectuat tratamentul sem, daca exista cond favorabile atacului, in per de rasarire a pb se aplica si tratamente curative, cu urmatoarele insecticide : Sinoratox, Decis, Karate.

2.Lema melanopa(gandacul balos al ovazului)-1gen/an;PED-10adulti/m2sau250larve/m2;adultii si larvele rod frunzele. Met biol se cunoaste fenom de rez sau toleranta la atacul acestui daunat, datorita unui mecanism genetic ce det, mai ales, o pilozitate accentuata a frunz pl. Aceasta pilozitate det pe de o parte evitarea depunerii oualelor pe frunz, si pe de alta parte, se inregistreaza o mortalitate crescuta a larvelor ce se dezv pe aceste pl. Pt comb acestor daunat (adulti hibernanti, cat si larvele) se fol o serie de insecticide avizate si trecute in Codex.3. Gandacul de NV al radacinilor de pb (Diabrotica virgifera virgifera)-1gen/an;PED-2larve/pl sau 8-10adulti/pl la matasire. Rotatia cult are un rol esential in comb daunat, iar diferitele practici agricole de favorizare a cresterii rad, contribuie la micsorarea pagubelor produse de atacul larvelor. Se cunosc sp (HB si LC) rez sau tolerante la atacul acestui daunat. Pt comb larvelor se utilizau in 1995, in SUA, insecticide pe baza de fenophos, trebuphos si treflutrin. Comb adultilor se realiz doar in anumiti ani sau atunci cand se urmareste comb daunat pe supr intinse. Se utilizeazs in acest scop insecticide pe baza de diazinon, malation, prometril si o serie de capcane cu curcubitaceu (o subst existenta in sem de dovleac).

4.Melolontha melolontha(carabusul de mai)-1gen/3-4ani;PED-10viermi albi/m2;larvele rod rad, adultii rod frz sau fructele.

5.Anoxia villosa(carabusul se stepa)-1gen/3ani;PED-5larve/m2;larvele rod rad, adultii rod frunzele. Cele mai indicate masuri de comb sunt cele ch. Pana la densitatea de 2 larve/m2, au eficacitate buna tratamentele la sam. La infestari puternice, tratamentele la sam vor fi completate cu cele aplicate la supraf solului, cu insecticide granulate, in timpul semanatului (Furadan, Lindatox).

6.Pentodon idiota(gandacul negru al pb)-1-2gen/an;rod pl de la colet.

HOMOPTERE

7.Schizaphis graminum(paduchele verde al cerealelor)-15gen/an;PED-25afide/pl in mai-iunie. Combatere:respectarea epocii de semanat, inlaturarea samulastrei, tratam ch. Cea mai economica masura de comb a afidelor, toamna, e evitarea semanatului timpuriu a cerealelor. Dupa recolt, se recomanda dezmiristirea si distrugerea samulastrei de paioase.care e locul in care se dezv afidele. Se urmareste crearea de soiuri rez la atcul acestui daunat si introducerea lor in cult. Pt acest daunat se cunosc insecte pradatoare sau parazite care contribuie la mentinerea pop de daunat sub PED. Pt comb afidelor au fost avizate si sunt fol o serie de insecticide, ca Sinoratox, Sumi Alpha etc.

LEPIDOPTERE

8. Sfredelitorul pb (Ostrinia nubilalis)-1-2gen/an;larvele consuma maduva din tulpini. Lupta impotriva acestui daunat se bazeaza mai ales, pe masuri preventive, care urmaresc reducerea pop daunat. E recomandata taierea si transportarea cocenilor, pt eliberarea terenurilor pe care urmaza sa fie efectuate araturile de toamna, distrugere prin ardere a resturilor de cocenisau utilizarea cocenilor in hrana animalelor. Se cunoasc sp rez sau tolerante la atacul acestui daunat. Hibrizii de pb rom HS 412, HS 370 sunt mai rez la atacul sfredelitorului, datorita prezentei in pl a glicozidului toxic, care poate cauza stagnarea dezv si moartea larvelor. In general e greu de obtinut o rez la atacul acestui daunat pastrand cal de productie, de aceea in lucrarile de ameliorare se urmareste obtinerea unor linii sau hibrizi toleranti. Pt comb acestui daunat, in domeniul iotehnologiei, s-a reusit introducerea genei care determina sinteza toxinei produsa de Bacillus thurigiensis, fie direct in genotipul pl fie in bacteriile care traiesc in vasele conducatoare ale pl. Ex posibilitatea comb daunat prin folosirea entomofagului parazit al oualor Trichogramma maydis (100 mii exemplare/ha) la max de zbor al fluturilor. In general nu se aplica tratamente ch de comb a daunat. In cazul in care, atacul e f puternic si starea de vegetatie a pb permite tratamente, terestre sau aeriene, se recomanda aplicarea produsului Oltitox, 30 kg/ha sau a tratamentelor lichide bazate pe Bacillus thurigiensis.

Alti daunatori

9. Viermii sarma / gandacii pocnitori (Agriotes sp) pe reducerea pop daunat se evita insamantarea pb in terenurile care in anul premergator, au fost cultivate cu o cult deasa sau cult de grau imburuienate, care au mentinut in stratul de la suprf solului o stare permanenta de U, absolut necesara supravietuirii larvelor. E recomandat semanatul pl in terenuri in care au fost cultivate pl mai putin consumate de daunat (leguminoase anuale, in, rapita). Aplicarea de ingrasamintelor minerale echilibrate, amendarea cu Ca a solurilor podzolice si drenarea lor, evitarea semanatului la adancime, asigura totodata o densitate mare a pl/ha si reducerea pop de daunat. Pp masura de comb economica, sigura si eficace folosita in prezent in practica agricola, e folosirea tratamentelor sem cu produse pe baza de carbofuran : Carbodan, Diafuran, Furadan. Comb daunat se poate realiz si prin tratarea solului, acolo unde are o U suficienta cu produsul organofosforic Sinoratox 10G, 20 kg/ha, administrat odata cu semanatul. Ingrasamintele cu N reduc atacul acestor daunat.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.