Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp

Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp


Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp.

Boala se poate instala din camp pe plante insa, pagubele mari se inregistreaza in timpul depozitarii tuberculilor.

Simptome. Speciile genului Fusarium ce paraziteaza cartoful produc simptome variate. Fusarium oxysporum produce o ofilire in masa a plantelor si chiar pieirea lor, plantele prezentand un ritm lent de crestere ceea ce se observa printr-o neuniformitate a taliei plantelor. Tuberculii atacati au pulpa apoasa, putrezesc, frunzele se ofilesc, se ingalbenesc si se usuca iar tulpinile ca si tuberculii prezinta o brunificare a fasciculelor de vase.

Fusarium solani var. eumartii produce o ingalbenire a limbului foliar urmata de brunificarea frunzelor de la varful tulpinilor apoi si a celor bazale. Baza tulpinii si radacinile tinere putrezesc si devin sfaramicioase. In tulpini, in maduva si in pulpa tuberculilor apar pete brune si o brunificare a vaselor.

Fusarium coeruleum patrunde prin rani sau mici leziuni provocate de nematozi in tuberculi si evolueaza in depozitele prost aerisite unde temperaturile cresc (15-28oC) si umiditatea este mare (50-80 %).

Tuberculii infectati prin rani prezinta mai intai o incretire si brunificare a zonei afectate, apoi peridermul se increteste formand cercuri neregulate in zona brunificata si uscata, zona ce se scufunda. In mediu umed, pe suprafata tuberculului apar pustule pufoase albe, gri sau roz si tuberculul putrezeste in profunzime. In mediu uscat, tuberculii se intaresc si se sectioneaza cu greutate. Pulpa afectata devine sfaramicioasa sub  peridermul intact (fig. 57).

Agentii patogeni - Fusarium oxysporum Schlecht., F. solani (Mart.) Appel. et Wr. var. eumartii (Carp.) Wr. si F. solani var. coeruleum (Lib.) Sacc. - fam. Tuberculariaceae, ord. Moniliales, cl. Hyphomycetes, subincr. Deuteromycotina.

Agentii patogeni au aparatul vegetativ un tal filamentos, fin, hialin sau cu nuante usor roz. Conidiile grupate in sporodochii, sunt fusiforme, usor curbate, hialine, ascutite la capete, foarte variate ca dimensiuni.La Fusarium oxysporum macroconidiile au 35-50 x 3,5-5,5 m, microconidiile sunt ovoide sau reniforme, iar pe tal pot sa apara clamidospori unicelulari, sferici, bitunicati, de 9-10 m in diametru.

La Fusarium solani var. eumartii macroconidiile au 35-55 x 4,5-6 m iar microconidiile au 8-16 x 2-4 m, cele mai multe cu o septa transversala. Pe ramificatiile laterale sau terminale ale miceliului apar din abundenta clamidospori globulosi sau ovali, de 9-12 x 8-10 m.

Fusarium solani var. coeruleum are miceliul cenusiu-albicios, apoi violet-albastrui pe care apar microconidii ovale, unicelulare de 8-12 x 2-4 m apoi macroconidii cu 4 septe de 50-58 x 5 m si cu 5 septe de 60-65 x 5-5,5 m. Rareori apar pe miceliu si clamidospori globulosi de 8-10 m in diametru.

Epidemiologie. Agentii patogeni rezista mult timp in sol, in stadiu saprofit pe resturile de plante, sub forma lor conidiana sau sub forma de clamidospori

Epidemiologie. Agentii patogeni rezista mult timp in sol, in stadiu saprofit pe resturile de plante, sub forma lor conidiana sau sub forma de clamidospori.

Atacul nematozilor insotit de variatii brusce de temperatura si umiditate debiliteaza plantele si favorizeaza atacul agentilor patogeni ce se raspandesc apoi prin conidii cu ajutorul vantului (in cazul atacului tulpinilor si a foliajului) sau cu ajutorul apei din sol (in cazul atacului la tuberculi). La manipularea tuberculilor recol/tati, agentii sunt vehiculati odata cu containerele, cosurile sau sacii reutilizati si nedezinfectati.

Prevenire si combatere. Masurile agrofitotehnice prin care se creaza conditii optime de dezvol/tare plantelor, limiteaza posibilitatile de instalare a atacului acestor agenti fitopatogeni. La recoltare si insilozare se vor lua masuri pentru a feri tuberculii de rani. Tuberculii patati sau raniti nu vor fi introdusi in siloz unde exista riscul contaminarii tuberculilor sanatosi si a inregistrarii de pagube mari.

Depozitele precum si containerele, lazile sau sacii cu care se transporta tuberculii vor fi dezinfectati cu o solutie de formalina 5 %. Pastrarea unei temperaturi constante de 4-6oC si a unei aeratii corespunzatoare, creaza conditii nefavorabile evolutiei acestor agenti in timpul depozitarii.

Plantarea se va face cu tuberculi sanatosi ce au fost bine pastrati in siloz, tuberculi din soiuri rezistente la fuzarioza sau tratati cu produse din grupele:: Gr.D: Derosal 50 SC-0,1 % sau 0,2 kg/t (depozit); Derosal 50 WP-0,2 kg/t; Gr.G: Rovral 50 WP-0,2 % (depozit); Gr.L: Caroben 75 PTS-0,2 % (depozit).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.