Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp

Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp
Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp.

Boala se poate instala din camp pe plante insa, pagubele mari se inregistreaza in timpul depozitarii tuberculilor.

Simptome. Speciile genului Fusarium ce paraziteaza cartoful produc simptome variate. Fusarium oxysporum produce o ofilire in masa a plantelor si chiar pieirea lor, plantele prezentand un ritm lent de crestere ceea ce se observa printr-o neuniformitate a taliei plantelor. Tuberculii atacati au pulpa apoasa, putrezesc, frunzele se ofilesc, se ingalbenesc si se usuca iar tulpinile ca si tuberculii prezinta o brunificare a fasciculelor de vase.

Fusarium solani var. eumartii produce o ingalbenire a limbului foliar urmata de brunificarea frunzelor de la varful tulpinilor apoi si a celor bazale. Baza tulpinii si radacinile tinere putrezesc si devin sfaramicioase. In tulpini, in maduva si in pulpa tuberculilor apar pete brune si o brunificare a vaselor.

Fusarium coeruleum patrunde prin rani sau mici leziuni provocate de nematozi in tuberculi si evolueaza in depozitele prost aerisite unde temperaturile cresc (15-28oC) si umiditatea este mare (50-80 %).

Tuberculii infectati prin rani prezinta mai intai o incretire si brunificare a zonei afectate, apoi peridermul se increteste formand cercuri neregulate in zona brunificata si uscata, zona ce se scufunda. In mediu umed, pe suprafata tuberculului apar pustule pufoase albe, gri sau roz si tuberculul putrezeste in profunzime. In mediu uscat, tuberculii se intaresc si se sectioneaza cu greutate. Pulpa afectata devine sfaramicioasa sub  peridermul intact (fig. 57).

Agentii patogeni - Fusarium oxysporum Schlecht., F. solani (Mart.) Appel. et Wr. var. eumartii (Carp.) Wr. si F. solani var. coeruleum (Lib.) Sacc. - fam. Tuberculariaceae, ord. Moniliales, cl. Hyphomycetes, subincr. Deuteromycotina.

Agentii patogeni au aparatul vegetativ un tal filamentos, fin, hialin sau cu nuante usor roz. Conidiile grupate in sporodochii, sunt fusiforme, usor curbate, hialine, ascutite la capete, foarte variate ca dimensiuni.La Fusarium oxysporum macroconidiile au 35-50 x 3,5-5,5 m, microconidiile sunt ovoide sau reniforme, iar pe tal pot sa apara clamidospori unicelulari, sferici, bitunicati, de 9-10 m in diametru.

La Fusarium solani var. eumartii macroconidiile au 35-55 x 4,5-6 m iar microconidiile au 8-16 x 2-4 m, cele mai multe cu o septa transversala. Pe ramificatiile laterale sau terminale ale miceliului apar din abundenta clamidospori globulosi sau ovali, de 9-12 x 8-10 m.

Fusarium solani var. coeruleum are miceliul cenusiu-albicios, apoi violet-albastrui pe care apar microconidii ovale, unicelulare de 8-12 x 2-4 m apoi macroconidii cu 4 septe de 50-58 x 5 m si cu 5 septe de 60-65 x 5-5,5 m. Rareori apar pe miceliu si clamidospori globulosi de 8-10 m in diametru.

Epidemiologie. Agentii patogeni rezista mult timp in sol, in stadiu saprofit pe resturile de plante, sub forma lor conidiana sau sub forma de clamidospori

Epidemiologie. Agentii patogeni rezista mult timp in sol, in stadiu saprofit pe resturile de plante, sub forma lor conidiana sau sub forma de clamidospori.

Atacul nematozilor insotit de variatii brusce de temperatura si umiditate debiliteaza plantele si favorizeaza atacul agentilor patogeni ce se raspandesc apoi prin conidii cu ajutorul vantului (in cazul atacului tulpinilor si a foliajului) sau cu ajutorul apei din sol (in cazul atacului la tuberculi). La manipularea tuberculilor recol/tati, agentii sunt vehiculati odata cu containerele, cosurile sau sacii reutilizati si nedezinfectati.

Prevenire si combatere. Masurile agrofitotehnice prin care se creaza conditii optime de dezvol/tare plantelor, limiteaza posibilitatile de instalare a atacului acestor agenti fitopatogeni. La recoltare si insilozare se vor lua masuri pentru a feri tuberculii de rani. Tuberculii patati sau raniti nu vor fi introdusi in siloz unde exista riscul contaminarii tuberculilor sanatosi si a inregistrarii de pagube mari.

Depozitele precum si containerele, lazile sau sacii cu care se transporta tuberculii vor fi dezinfectati cu o solutie de formalina 5 %. Pastrarea unei temperaturi constante de 4-6oC si a unei aeratii corespunzatoare, creaza conditii nefavorabile evolutiei acestor agenti in timpul depozitarii.

Plantarea se va face cu tuberculi sanatosi ce au fost bine pastrati in siloz, tuberculi din soiuri rezistente la fuzarioza sau tratati cu produse din grupele:: Gr.D: Derosal 50 SC-0,1 % sau 0,2 kg/t (depozit); Derosal 50 WP-0,2 kg/t; Gr.G: Rovral 50 WP-0,2 % (depozit); Gr.L: Caroben 75 PTS-0,2 % (depozit).Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Densitatea optima la culturile camp
Instalatii si utilaje pentru industrializarea laptelui si a produselor lactate
RAPORT DE CERCETARE - TEHNOLOGII ALTERNATIVE, EFICIENTE ECONOMIC SI ECOLOGIC PENTRU PRODUCEREA CARTOFULUI TIMPURIU IN FERMELE DE MICI DIMENSIUNI
Rhizoctonioza cartofului -Rhizoctonia solani
Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp
Caracterizarea fizico-geografica a solurilor din Romania
INSECTOFUNGICIDE OMOLOGATE
BOLILE SECARIITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu