Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Vestejirea bacteriana a cartofului - Pseudomonas solanacearum

Vestejirea bacteriana a cartofului - Pseudomonas solanacearum


Vestejirea bacteriana a cartofului - Pseudomonas solanacearum.

Boala este foarte raspandita in zonele tropicale, subtropicale si temperate ale globului, in Romania fiind semnalata de Tr. Savulescu in 1941. Este inclusa pe lista agentilor patogeni de carantina deoarece poate produce pagube destul de mari (1-15 %) la cartof, tutun, vinete, ardei, tomate, banan dar trece si la arahide, bumbac si ricin.

Simptome. Agentul patogen produce stagnarea cresterii in inaltime, insotita de vestejirea si ingalbenirea foliajului. Desi infectiile se pot produce pe toata perioada de vegetatie, cel mai mult sufera plantele tinere care se vestejesc rapid, foliolele se brunifica fara a se rula(fig.52).

Tesuturile vasculare infectate se innegresc iar din sectiunile facute in tulpini se scurge goma bacteriana de culoare gri-bruna, stralucitoare.

Tuberculii infectati au ochii din zona apicala de culoare cenusie-maro si prin ei iese goma bacteriana ce poate fixa glomerule de sol .

Epidemiologie. Agentul patogen este transmis de la un an la altul prin tuberculii de samanta. In zonele cu temperaturi mai scazute bacteria poate persista si in plante de Solanum dulcamara.Agentul patogen - Pseudomonas solanacearum (E.F. Smith.) E.F. Smith., fam. Pseudomonadaceae.

Bacteria are forma unui bastonas de 0,5-1,5 m, cu un cil polar si este gram negativa.

Buddenhagen (1962) distinge dupa patogenitate 3 rase fiziologice: rasa I ce ataca tutunul, tomatele, bananul si alte solanacee; rasa II ce ataca bananierii triploizi provocand boala MOCO si rasa III ce ataca foarte virulent cartoful si tomatele, care se ofilesc rapid si prezinta in tulpini tesuturile vasculare brunificate si pline cu goma alb-galbuie.

Prevenire si combatere. Ca metoda de prevenire se recomanda plantarea de tuberculi sanatosi. Toate celelalte metode de combatere chimica chiar si antibioticele s-au dovedit a fi ineficiente. Rotatia cartof-porumb-fasole a redus cantitatea de inocul pe gramul de sol. Scaderea pH-ului in sol a micsorat de asemenea procentul de atac al acestei bacterii. In vederea limitarii atacului se interzice taierea la plantare a tuberculilor, ceea ce ar putea mari de 2,5 ori frecventa atacului si distrugerea plantelor de Solanum dulcamara. Agentul patogen este inclus pe lista de carantina internationala a O.E.P.P. intrucat existenta raselor fiziologice si existenta unui cerc larg de plante gazda face deosebit de dificila prevenirea instalarii atacului.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.