Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Pastrarea vinului la sticle

Pastrarea vinului la sticle


Pastrarea vinului la sticle

Vinurile fine invechite in sticla isi pastreaza calitatile doar daca sunt depozitate corect. Pentru a nu compromite un vin vechi trebuie sa tinem cont de urmatoarele : caldura este unul din cei mai mari inamici ai vinului. Temperaturile mai mari de 10-15 grade Celsius duc la un proces de imba-tranire mai rapid , insa nesanatos. Aceasta "coacere" atenueaza caracterul de fruct , aroma si buche-tul. Alternanta temperaturilor este , de asemenea , periculoasa. Modificarile bruste de temperatura produc schimbari de presiune in sticla , fortand dopul si permitand patrunderea aerului. Expunerea prelungita la lumina are efect daunator asupra vinului , de aceea trebuie pastrat in incaperi intune-coase ; nu numai lumina soarelui afecteaza vinul , ci si cea artificiala , mai ales lumina fluorescenta.

Vibratiile sunt in detrimentul vinului , intrucat "deranjeaza" depozitele de sediment ce apar in pro-cesul de innobilare a vinului la sticla. Lipsa umiditatii duce la uscarea dopului de pluta , existand riscul patrunderii aerului. In cazul depozitarii pe o perioada indelungata , se recomanda o umiditate constanta , intre 50 si 70% a spatiului. Sticla trebuie pozitionata fie la orizontala , fie cu gatul in jos pentru ca vinul sa fie in contact cu dopul.

In drumul lor spre masa consumatorului , vinurile sunt nevoite sa treaca prin etapa pastrarii lor in depozite. Este vorba de un depozit de un tip special , cunoscut sub denumirea de "vinoteca" sau "oenoteca" , in care vinul imbuteliat isi petrece ultima parte a vietii sale. Vorbind despre pastrarea vunului la sticle ne vom referi nu la marile depozite ale unitatilor producatoare , la asa numitele vi-noteci de tip comercial , ci la depozitele de mai mici dimensiuni pe care este normal sa le detina uni-tatile de desfacere , in primul rand restaurantele , sau cele cu rol de colectie care pot deveni "comoa-ra" oricarui oenofil.In continuare se prezinta cateva recomandari referitoare la aceasta etapa a pastrarii vinurilor :

♠ incaperea destinata "vinotecii" trebuie sa raspunda urmatoarelor conditii : sa asigure o temperatura constanta , cuprinsa intre 10-15 C , sa aiba o umiditate potrivita , sa nu fie su-pusa unor trepidatii care pot deranja "linistea" vinului , sa nu prezinte mirosuri straine. Lu-mina influenteaza nefavorabil calitatea vinului , de unde conditia ca iluminarea vinotecii sa se faca numai cu ocazia vizitarii ei. Sunt foarte potrivite pentru pastrarea la sticle spatiile si-tuate in subsolurile cladirilor ( pivnite , magazii ) , bine izolate termic si prevazute cu o buna aerisire.

♠ vinurile care se introduc in vinoteca trebuie sa aiba o calitate care sa le faca apte de a evo-lua in cursul pastrarii lor la sticle , aceasta insemnand ca ele sa prezinte o constitutie normala si armonioasa ( mai ales sub aspectul continutului lor in alcool, aciditate , extract sec ) , sa nu fie catusi de putin oxidate , sa fie stabile biologic si fizico-chimic. Sticlele vor fi astupate cu dopuri de pluta de buna calitate.

♠ in vinoteca , sticlele cu vin se aseaza in pozitie culcata pe rafturi. Prin pastrarea sticlelor in aceasta pozitie se realizeaza un contact permanent al dopurilor cu lichidul , ceea ce asigura o buna inchidere a buteliilor. O folosire economica a spatiului se obtine prin asezarea culcata a sticlelor pe doua rafturi cu gaturile putin intrepatrunse spre interior.

♠ rafturile folosite pentru asezarea sticlelor pot fi confectionate din lemn , metal , caramida sau beton , precum si combinarea acestor materiale. Se asigura compartimentarea rafturilor , astfel ca in fiecare compartiment sa se introduca un singur sortiment de vin.

♠ pentru usurarea identificarii vinurilor , este necesar ca fiecare compartiment cu sticle ( nu-merotat ) sa poarte etichete pe care sa se inscrie denumirea vinului ( podgoria , soiul ) si anul de recolta. Pentru evidenta tuturor vinurilor pastrate in vinoteca este bine sa se intocmeasca sis a se tina la zi un registru care sa cuprinda urmatoarele date : numarul compartimentului , denumirea vinului ( podgoria , soiul ) , anul de recolta , anul introducerii vinului in vinoteca

furnizorul , principalele caracteristici de compozitie ( taria alcoolica , continutul in zahar si aciditate ) , numarul de sticle.

♠ durata pastrarii vinurilor in sticle depinde de mai multi factori , in primul rand de felul vinului si de gustul consumatorului. Sunt vinuri care au de castigat printr-o pastrare de mai lunga durata la sticle , din categoria acestora facand parte vinurile rosii , altele care au o viata mai scurta.

Trebuie retinut ca fiecare vin isi are viata sa , putand atinge varsta pe care i-o asigura modul in care este constituit , produs si pastrat.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.