Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Podgoria Colinele Tutovei

Podgoria Colinele Tutovei


Podgoria Colinele Tutovei


Regiunea Dealurile Moldovei

Istoric

Viticultura reprezinta o preocupare veche a localnicilor din aceasta zona. Dovada o reprezinta vasele si uneltele specifice acestei andeletniciir (ciubar, troc etc.), aflate nu numai la muzeele viti-vinicole, dar si an inventarul actual al localnicilor.
Desi preocuparile viti-vinicole sunt foarte vechi, podgoria Colinele Tutovei a anceput sa se contureze dupa invazia filoxerei, ajungand an forma actuala an a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Localizare geograficaPodgoria este situata an sudul Podisului Moldovei, respectiv an sud-estul Colinelor Tutovei si an nord-vestul colinelor Covurluiului, separate de culoarul vaii Barladului. Particularitatile bio-pedo-climatice sunt sugerate de amplasamentul teritoriului antre paralele 46?07? si 46?27? latitudine nordica, de o parte si de alta a meridianului de 27?35 longitudine estica. Podgoria Colinele Tutovei se gaseste amplasata an judetul Vaslui si Galati.

Cadrul natural

 • Soluri
  Solurile reprezentative pentru aceasta podgorie sunt: solurile cenusii, cernoziomurile cambice, regosolurile si solurile antropice.
 • Relief
  Relieful este tipic deluros-colinar, dar cu unele diferentieri antre sectoarele celor doua subunitati geomorfologice ale podgoriei : sectorul sud-estic al Colinelor Tutovei si sectorul nord-vestic al Colinelor Covurluiului. Valea Barladului, an tronsonul de separare a celor doua sectoare colinare, are aspectul unui impunator culoar, cu o lunca larga (2-3 km) si inundabila, ansotita de terase etajate pana la peste 100-150 m si de versanti asimetrici.
 • Hidrografie
  Hidrografia este reprezentata prin paraie, colectorul exclusiv fiind raul Barlad. Cele cateva lacuri de acumulare au rolul de regularizare a scurgerii si de aprovizionare cu apa potabila, industriala si irigabila. Apele freatice au debite mici, pana la disparitie an optimul termic estival. Mai bogat este freaticul luncilor, ansa el nu corespunde standardului de calitate.. In general, aceasta podgorie este deficitara an resurse hidrice de suprafata sau de adancime.
 • Climat
  Climatul este temperat continental, cu vadit caracter de excesivitate est-europeana.

Centre viticole

 • Iana
 • Tutova
 • Balabanesti

  Particularitati ale vinurilor

 • Feteasca Alba (soi recomandat) este un vin cu o culoare galben-verzuie echilibrat si armonios din punct de vedere compozitional. Incanta prin aroma sa inconfundabila si suava si se bucura de o buna apreciere din partea consumatorilor. Toamnele lungi si secetoase adauga vinului un spor de calitate si o nota de autenticitate, care-i sporesc valoarea.
 • Riesling Italian (soi recomandat si autorizat) este un vin galben-verzui cu potential alcoolic moderat si cu o aciditate care-i imprima o nota de prospetime savuroasa. Mirosul si gustul Riesling-ului sunt antr-o perfecta armonie. Prin maturare si anvechire vinul capata un buchet fin, o culoare galben-pai pana la galben-aurie si devine onctuos si corpolent.,
 • Feteasca Regala (soi recomandat si autorizat), vin de culoare galben-verzuie cand este tanar, capata o croma aurie pe masura ce se matureaza. Cunoscut ca un vin lejer, cu o aciditatea destul de vioaie, Feteasca regala este atractiva si preferata de consumatorii amatori de vinuri albe, usoare si seci.
 • Aligota (soi recomandat si autorizat),este un vin alb, care se anscrie onorabil an randul vinurilor de consum curent si chiar de calitate superioara. Plantatiile cu soiul Aligota s-au dovedit avantajoase atunci cand li s-au alaturat plantatiile cu Feteasca regala. Vinificate ampreuna, cele doua soiuri au asigurat antotdeauna obtinerea unui vin bun.
 • Cabernet Sauvignon (soi recomandat) este cel mai reprezentativ vin rosu din podgorie. Are o culoare rosie-intensa, cu o nuanta usor violacee cand este tanar, care se pierde pe masura pastrarii la butoi si anvechirii an butelii. Vinul impresioneaza printr-o corpolenta evidenta, datorata continutului ridicat an extract si an tanin. Structura polifenolica specifica ai imprima Cabernet-ului un caracter barbatesc. Aroma si buchetul completeaza celelalte ansusiri ale acestui vin de mare marca. Cabernet-ul Sauvignon de la Iana-Puiesti poate intra an competitie cu oricare vin rosu de analta calitate din Moldova sau chiar in tara.
 • Feteasca Neagra (soi recomandat), vin sec cu o culoare rosie-granat, este pretuit pentru aroma sa particulara de strugure bine copt. Ca vin rosu se impune printr-o finete si eleganta aproapiata de cea a vinurilor albe. Rareori poate fi calificat ca vin aspru sau taninos.Calitativ, Feteasca neagra si Colinele Tutovei se potenteaza reciproc, ancat cele doua notiuni se reclama reciproc.
 • Merlot (soi autorizat), vin rosu sec, este apreciat pentru culoare sa rosie-rubinie si mai ales pentru ansusirile olfacto-gustative, care-l diferentiaza de celelalte vinuri rosii din podgorie. Moderat alcoolic, cu aciditatea nu prea ridicata, vinul se impune printr-o armonie care al face reprezentativ pentru soiul si locul an care se produce. Vinificat an amestec tehnologic cu Babeasca neagra, Merlot-ul s-a dovedit a fi capabil sa ridice valoarea partenerului, fara ansa a-si diminua calitatea.

Babeasca Neagra (soi autorizat), este un vin sec, de culoare rosie-purpurie, mai putin intensa decat cea a vinurilor rosii de calitate. Prezinta o fructuozitate si o nuanta de prospetime rar antalnite la vinurile rosii si o aroma-buchet care-i dau tipicitate. Babeasca neagra este un vin promitator si de perspectiva pentru podgoria Colinele Tutovei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.