Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Podgoria Iasi

Podgoria Iasi


Podgoria Iasi


Regiunea Dealurile Moldovei

Istoric

Desi vinurile din Podgoria Iasi nu au avut, an veacurile trecute, renumele acelora de la Cotnari, Husi, Odobesti sau Nicoresti, cercetarea istorica dovedeste ca aceasta apreciere trebuie reconsiderata.
Zona viticola din partea de sud a hotarului targului Iasilor pare a fi cea mai veche, oricum ea este cea dintai atestata documentar. In 1469, Stefan cel Mare daruia Mitropoliei din Suceava o vie de la Socola, de langa Buciumi.
In secolul al XVII-lea, se constituie principalele suprafete viticole din sudul Iasilor, pe care le regasim pana astazi. Cele mai mari suprafete le detineau manastirile, din danii si cumparaturi, apoi marii boieri, negustorii, domnii si targovetii. Aceste suprafete de vii se extind treptat. Principala caracteristica economica a viticulturii de pe vechea mosie a Iasilor, din perioada dintre secolele al XVII-lea si al XIX-lea, o constituie proprietatea manastireasca, formata prin danii si cumparaturi. La sfarsitul secolului al XIX-lea filoxera a distrus vechile plantatii de vii si s-a trecut la infiintarea de noi plantatii cu vii altoite. Importante pentru dezvoltarea viticulturii an aceasta zona sunt Peniera viticola si pomicola de la Visan (1893) si Societatea viticola de la Iasi (1900). Mai tarziu (1957), la Iasi se anfiinteaza si Statiunea viti-vinicola, care a contribuit semnificat la relansarea viticulturii iesene.



Localizare geografica

Podgoria Iasi este situata an est-nord-estul Podisului Moldovenesc, an zona de contact a Campiei colinare a Moldovei cu Podisul Central Moldovenesc, contact marcat de impunatoarea ?Coasta a Iasilor?. Administrativ, podgoria Iasi se gaseste an judetul cu acelasi nume.

Cadrul natural

  • Soluri
    Solurile reprezentative pentru aceasta podgorie sunt: cernoziomurile cambice, solurile cenusii, regosolurile si solurile antropice.
  • Relief
    Relieful se dispune an doua trepte mari, corespondente celor doua subunitati geomorfologice ale Podisului Moldovei care se contacteaza an aria podgoriei, respectiv Campia Moldovei si Podisul Central Moldovenesc. Campia Moldovei se caracterizeaza printr-un relief de coline si de platouri netede, cu o altitudine medie de 150m. Podisul Central Moldovenesc, reprezentat de Coasta Iasului, are o altitudine de 300-350 m.
  • Hidrografie
    Hidrografia participa, prin volumul si calitatea apelor de suprafata si subterane, doar cu calificativul ?satisfacator? an cadrul ecosistemului viticol de aici. Bahluiul prin cursul sau inferior si Prutul prin cursul sau mijlociu constituie colectorii unor paraie relativ scurte si cu debite anuale reduse. Lavurile din zona sunt creatii antropice cu scopuri multiple, inclusiv pentru irigatii. Apele freatice, interceptate prin fantani sau descarcate prin izvoare, au debite relativ reduse si nu corespund unei categorii de calitate accesibila.
  • Climat
    Climatul este temperat continental cu nuante excesive, consecinta a pozitiei de interferenta antre climatul moderat continental al Podisului Central Moldovenesc si cel excesiv continental al Campiei Moldovei.

Centre viticole

  • Copou
  • Bucium-Tomesti
  • Uricani
  • Comarna

  Particularitati ale vinurilor

  • Feteasca Alba (soi recomandat) gaseste si la Iasi un areal care ai potenteaza calitatea. Este un vin alb, de mare rafinament si eleganta, anzestrat cu calitati de exceptie. Are o culoare galben-verzuie care poate ajunge an timp pana la galben-aurie. Frapeaza prin finetea si delicatetea aromei sale, asemanatoare cu miresmele unei plantatii de vie an plina anflorire. Gustul este savuros, ambietor, remarcabil prin armonia sa de ansamblu. Dintre toate vinurile albe ale podgoriei, Feteasca alba se bucura de cea mai mare popularitate.
  • Sauvignon (soi recomandat) este un vin alb, care se remarca prin fructuozitate. Aroma sa discreta al particularizeaza printre celelalte vinuri. Este preferat de consumatori atat ca vin tanar cat si ca vin vechi.
  • Feteasca Regala (soi autorizat) este un vin alb, apreciat mult pentru lejeritatea si armonia componentelor sale. Vioi, cu multa prospetime, se impune prin aroma sa destul de intensa, care seamana cu cea a fructelor de vara. Feteasca regala prezinta o nuanta de prospetime care ramane ca o amintire placuta an memoria consumatorului.
  • Aligota (soi recomandat) este un vin cu o aroma cu tenta minerala, specifica soiului, putin ierboasa cand vinul este tanar. Gustul este echilibrat, fructuossi are multa prospetime, ambietoare si revigoranta. Aligota-ul si-a gasit la Iasi a doua patrie.
  • Muscat Ottonel (soi recomandat si autorizat), vin aromat, este an general sec si suficient de acid pentru a realiza un bun echilibru cu gradul sau alcoolic. In anii favorabili, vinul este realizat demisec, demidulce sau chiar dulce. In astfel de cazuri aroma vinului este mai distincta, vinul este mai fin, mai generos. Muscat Ottonel-ul reprezinta una din atractiile podgoriei Iasi.
  • Feteasca Neagra (soi recomandat) vin rosu-rubiniu, cu o nuanta apropiata de cea a ardeiului gras rosu, este unul din vinurile reprezentative ale centrului viticol Uricani din Podgoria Iasi. Cu o anume asprime la tinerete, Feteasca neagra devine, dupa maturare si anvechire, catifelata si plina. Aroma vinului, specifica soiului, aminteste de prune uscate. Caracteristicile specifice, originalitatea distinctiva si renumele traditional au facut din Feteasca neagra de Uricani un vin de mare marca.
  • Pinot Noir (soi recomandat) este un vin cu o culoare rosie, de intensitate medie, cu nuanta violacee cand este tanar si usor caramizie dupa maturare si anvechire. Vinul capata, prin pastrare la butoi si ulterior an butelie, un buchet care ai sporeste valoarea.
  • Cabernet Sauvignon (soi autorizat) are personalitatea bine conturata, specifica soiului si potentata de conditiile arealului de producere. Are o culoare rosie intensa, asemanatoare cireselor negre. Vinul este putin cam dur si aspru cand este tanar, dar prin maturare la butoi si anvechire an butelii devine catifelat. La tinerete Cabernet-ul are un gust plin, foarte placut si o aroma asemanatoare miresmelor de toporas. Pe masura ce vinul se anvecheste apar tot mai evidente nuante caramelizate de ciocolata amaruie, malt sau piele.
  • Oporto (soi autorizat) atrage atentia printr-o aroma particulara si prin gustul catifelat datorat unei aciditati mai scazute. In ultimii ani, vinul a castigat mult an popularitate.
  • Babeasca Neagra (soi autorizat) are o culoare rosie-rubinie, mai frecvent rosie-coacaz, de intensitate variabila. Aroma rustica o aminteste pe cea a strugurelui de vita salbatica. Vinul este apreciat de consumatorii de vinuri rosii, lejere. Astringenta vinului este slab exprimata. Dupa 6-12 luni de pastrare an butoi si apoi an sticle, Babeasca neagra devine mai armonioasa si placuta.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.