Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Podgoria Minis-Maderat

Podgoria Minis-Maderat
Podgoria Minis-Maderat


Regiunea Crisana si Maramuresul

Istoric :

Podgoria Minis-Maderat este una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul Romaniei. Numeroase marturii arheologice si istorice atesta ca viticultura ocupa un loc important an viata locuitorilor din aceasta zona. Cele mai vechi documente de atestare istorica a podgoriei Aradului dateaza din prima jumatate a secolului al XI-lea.
De-a lungul timpului, viticultura acestei podgorii se dezvolta progresiv, ajungand ca an secolele XV-XVI ca vinul sa fie considerat un articol de necesitate, care asigura 80% din veniturile domeniilor si ale cetatenilor. In functie de stapanire (otomana sau austriaca), suprafata cultivata cu vita de vie a oscilat antre 700 ha (anul 1562) si 2.100-2.800 ha (anul 1746). In perioadele care au urmat, suprafata viticola continua sa se extinda ajungand la 6540 ha, an anul 1880. Intre anii 1907 si 1944 suprafata viticola a oscilat antre 5570 si 6248 ha.
Transformarile cele mai importante an viticultura podgoriei s-au anregistrat dupa Unirea Transilvaniei cu tara si mai ales dupa reforma agrara din 1921. Actiunile de sustinere a viticulturii au anregistrat an aceasta zona si forme organizate, cum a fost de exemplu sindicatul viticol din judetul Arad.
In podgoria Minis-Maderat s-a desfasurat si se desfasoara o intensa activitate de pregatire profesionala a viticultorilor si de cercetare stiintifica viti-vinicola.Localizare geografica

Podgoria Minis-Maderat se gaseste an judetul Arad, avantajata fiind de prezenta municipiului Arad si a oraselor Lipova, Pancota, Curtici, Ineu si Sebis. Este localizata antre paralele de 46?05? si 46?35?, latitudine nordica si meridianele de 21?15? si 22?00?, longitudine estica.

Cadrul natural

 • Soluri
  Tipurile de sol reprezentative sunt solurile eu-mezobazice si brune luvice. Pe versantii de la contactul cu campia, predomina solurile brune eu-mezobazice tipice. In partea nordica a podgoriei, solurile predominante sunt cele brune argiloiluviale si regosolurile.
 • Relief
  Relieful este reprezentat de trei unitati morfogenetice:
  - muntii Zarandului, care, de la altitudini an jur de 800 m coboara an largi nivele de eroziune spre colinele sau campiile anvecinate. Cel mai important contact al constituie aliniamentul ?iria-Lipova, pe care sunt amplasate majoritatea plantatiilor centrului viticol Minis. Acesti munti sunt adanc de numeroase vai torentiale.
  - colinele piemontane apartin Dealurilor vestice (Dealurile Cigherului si Dealurile Codru-Mona) si sunt separate de vai cu versanti si procese deluviale moderat-accentuate. Ele coboara domol de la circa 350-300 m la circa 200-150 m.
  - Campia Aradului, caracterizata ca fiind o campie loessica tabulara si slab accidentata de vai meandrate si putin adancite, de cursuri parasite, de crovuri, grinduri aplatizate si lucrari antropice.
 • Hidrografie
  Apele curgatoare sunt tributare Muresului si Crisului Alb. Cele care dreneaza zona montana si colinara au o densitate apreciabila, debite anuale moderate si o scurgere permanenta sau semipermanenta. Apele din campie au debite relativ bogate, dar variabile de la un sezon la altul. Lacurile naturale sau antropice, sunt localizate cu deosebire an Campia Ineu-Cigher.Apele freatice din zona colinara sunt cantonate la baza depozitelor piemontane, la o adancime de 10-15 m. La campia, apele freatice sunt apropiate de suprafata, aflandu-se la numai 1-3 m an campia tabulara si la 3-5 m an fasia glacisurilor de contact cu muntele si colinele.
 • Climat
  Climatul este tipic temperat, moderat continental, cu influente benefice adriatico-mediteraneene.

Centre viticole

 • Minis
 • Maderat

  Particularitati ale vinurilor

 • Riesling Italian (soi recomandat) este un vin alb, sec si cu multa prospetime, care reprezinta una din atractiile consumatorilor de vinuri albe. Este unul dintre vinurile care reprezinta podgoria Minis-Maderat.
 • Feteasca Regala (soi autorizat), are o culoare galben-verzuie, care se conserva pe o perioada mare de timp. Aciditatea sa, destul de ridicata, asemanatoare merelor de vara, al face sa apara ca un vin plin de viata. Cu o personalitate de areal mai putin pregnanta, Feteasca regala se impune printr-o buna armonie antre aroma si gust.
 • Muscat Ottonel (soi autorizat) este un vin alb aromat. Preparat ca vin demisec si demidulce, vinul poate garanta antotdeuna succesul si celor mai pretentioase deserturi. Avantajat de renumele soiului, Muscat-ul Ottonel capata calitati si caracteristici noi an podgoria Minis-Maderat. Parfumul de iasomie al acestui vin ai confera acestuia valenta de a fi utilizat la realizarea unor cupaje de vinuri albe.
 • Cabernet Sauvignon (soi recomandat) de Minis-Maderat reprezinta la fel de bine si soiul si podgoria. Avantajat de posibilitatea recoltarii tarzie a strugurilor, vinul de Cabernet Sauvignon anglobeaza tot ceea ce este mai bun pentru afirmarea lui. Atunci cand pastreaza urme nefermentate de zahar, vinul pune mai bine an valoare aromele devenind mai atractiv si distins.
 • Merlot (soi recomandat) este un vin rosu care este atragator atat ca vin tanar cat si ca vin evoluat. La tinerete, vinul conserva foarte bine aromele si gustul fructelor de padure. Maturat an butoi de lemn, timp de 1-2 ani, vinul de Merlot castiga an complexitatea sa calitativa prin buchetul specific, care aminteste de lemnul de stejar si de vanilie.
 • Cadarca (soi recomandat) este un vin traditional, specific podgoriei de care este nemijlocit legat. Numele de Cadarca este asociat antotdeuna podgoriei Minis-Maderat. Stramosii nostri numeau vinul de Cadarca ?sange de taur?, renume pe care localnicii al pastreaza si an prezent, definindu-i prin acesta culoarea rosie-rubinie, personalitatea si puterea. Cadarca a fost si va ramane un vin rosu de referinta a podgoriei Minis-Maderat.
 • Mustoasa de Maderat (soi recomandat), asa cum arata si numele sau, este un vin alb, tipic podgoriei. Are o culoare galben-verzuie, apropiata de cea a lamaiei crude. Vinul are un potential alcoolic moderat, dar antotdeauna se prezinta proaspat si racoros, datorita compozitiei sale si an special a aciditatii. Vinul seduce prin franchetea si finalul sau generos.
 • Burgund Mare (soi recomandat si autorizat) ramane un vin asimilat podgoriei, care nu eclipseaza alte vinuri, dar confirma valoarea podgoriei. Este un vin rosu, care la fel ca si Pinot-ul noir se poate ridica la un nivel calitativ foarte bun atunci cand este bine vinificat.
 • Pinot Noir (soi autorizat) se produce atat ca vin sec cat si ca vin demisec. Complexul natural al podgoriei este favorabil producerii vinurilor de Pinot noir de mare marca, ele putand concura oricand cu etalonul mondial al acestui vin, Pinot noir-ul de Bourgogne (Franta).
 • Oporto (soi autorizat) este un vin rosu, care se bucura an podgorie de o apreciere remarcabila. Desi personalitatea acestui vin este mai putin conturata, vinul atrage prin armonia si lejeritatea sa. Cand este tanar, vinul este fructuos si aromat. Aromele sale amintesc de afine si de coacaz negru. Ingrijit cu atentie, vinul de Oporto poate atinge maximul calitativ dupa o perioada scurta de pastrare.
 • Sangiovese (soi autorizat) este un vin rosu, intens colorat si cu aciditate ridicata,care poate oricand corecta, prin cupajare, compozitia altor vinuri rosii. Vinul tanar are un gust vegetal, care se atenueaza si dispare odata cu trecerea anilor. Maturat an vase de lemn de stejar, de la care preia savoarea lemnului, vinul devine ambietor. Taninurile, compusi fenolici specifici vinurilor rosii, asi diminueaza astringenta, ca apoi sa catifeleze bautura. Sangiovese este un vin robust, cu o tarie alcoolica moderata, care intra usor an gratiile consumatorilor de vinuri rosii.
Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu