Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » asigurari
ASIGURARILE SI REASIGURARILE IN CONTEXTUAL TRANZITIEI LA ECONOMIA DE PIATA

ASIGURARILE SI REASIGURARILE IN CONTEXTUAL TRANZITIEI LA ECONOMIA DE PIATA
ASIGURARILE SI REASIGURARILE IN CONTEXTUAL TRANZITIEI LA ECONOMIA DE PIATA

In cadrul transformarilor antrenate de procesul general al trecerii la economia de piata, activitatea de asigurari si reasigurari a incetat sa mai fie monopol de stat. Adaptarea la noile conditii in activitatea de asigurare prezinta o serie de dificultati, chiar daca in Romania institutiile de asigurare sunt prezente de peste un secol.

Ponderea in PIB si gradul de patrundere in ansamblul activitatii economice se prezinta in Romania mult sub nivelul asigurarilor in tarile dezvoltate, gradul de patrundere al asigurarilor romanesti fiind mult mai mic decat media in tarile comunitare.

Aceasta discrepanta se datoreaza si faptului ca in tarile dezvoltate a existat timp indelungat si fara intrerupere o activitate concurentiala si performanta a asociatiilor de asigurari mutuale, ceea ce a permis o dezvoltare cantitativa si o diversificare a serviciilor de asigurare oferite, asigurandu-se la un nivel ridicat de protectie a asiguratilor.

Asupra dezvoltarii asigurarilor pana la un astfel de nivel si in Romania au o influenta negativa o serie de factori generali si specifici.
Pana in 1990, economia fiind preponderenta de stat, pierderile datorate calamitatilor si accidentelor se acopereau din fondurile de rezerva centralizate, nefiind implicati in raporturi de asigurare despagubitii, si deci fara ca acestia sa deprinda obisnuinta de a plati prime de asigurare. De aceea patrunderea si dezvoltarea asigurarilor printre agentii economici privati si de stat este dificila.

Totodata prin detinerea monopolului asigurarilor de catre ADAS in general asiguratii traiau cu impresia ca platesc “taxe” catre stat si nicidecum prime de asigurare pentru transferul riscului, deoarece in majoritatea dosarelor de dauna clientii nu erau despagubiti. In plus un factor specific este si acela al nedefinirii unui cadru normativ propice pt activitatea de asigurare, o perioada lunga de timp.

Totusi alaturi de cele 3 societati cu capital integral de stat infiintate in 1991, in perioada 1991-2004 au functionat peste 100 de societati de asigurari si agenti de intermediere cu capital privat, care au oferit o diversitate de conditii si forme de asigurare (posibile prin hotararea de Guvern 1279/1990)

S-au creeat conditii pentru o concurenta loiala in asigurari, primii avand beneficii chiar asiguratii. In prezent activitatea de pe piata asigurarilor este reglementata prin urmatoarele legi si acte normative:

1. Legea nr 136/1995 privind asigurarea si reasigurarea din Romania

2. Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurari si supravegherea asigurarilor

3. Legea nr. 76/2003 privind modificarile si completarea legii 32/2000

4. Legea nr. 172/2004 pt modificarea si completarea legii 136/1995

5. Legea nr 212/2004 privind asigurarile private de sanatate

Fara indoiala insa, cel mai mare merit in reglementarile aduse pe piata asigurarilor il are Legea nr. 32/2000. Pe langa o serie de clasificari stricte privind activitatea, autorizarea, penalitatile si procedura de ridicare a autorizarii de functionare, legea prevede si infiintarea organismului de supraveghere denumit Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)- acesta este imputernicit ca organ de autorizare, monitorizare si control a asigurarilor sau intermediarilor acestora.Independenta politicii a acestui organism este garantata, dupa cum au cerut negocierile cu UE, de faptul ca membrii Comisiei sunt alesi de catre Parlament pt mandate de 5 ani pt fiecare din cei 5 membri, cu posibilitatea realegerii acestora.

Prevederile Legii nr 32/2000 privesc si modificarile capitalului social subscris varsat minim (de la 1 aprilie 2001), astfel ca s-a ajuns la micsorarea nr de societati de asigurari, nu toate putand sa se alinieze la noile conditii de capital, in 2006 numarand 36 de societati de asigurari ramase pe piata romaneasca.

Garantiile privind achitarea obligatiilor de plata fata de clienti, controlul modalitatii de investire a lichiditatilor asigurarilor, procedura mai greoaie de acreditare a asiguratorilor, toate aceste elemente sunt menite sa creeze un mediu stabil pt interesele asiguratilor ale ec in general. Din cele 31 de capitole cuprinse de negocierile privind acquis-area (totalitatea masurilor) referitoare la problema de mediu, problema de cercetare, agricultura, ec, politici fiscale, monetare, sociale, avem si un calitol destinat liberei circulatii a serviciilor deci si a asigurarilor.

Privind acest capitol (3), Romania s-a conformat in proportie de 80%; s-a cerut o amanare pt: problema unificarii politei RCA cu cea de Carte Verde (incepand cu 2006), pt majorarea sumelor asigurate maxime pana la nivelul celor din UE, si pt cerinta comunitarilor privind practicarea fiecarei forme distincte de asigurari de catre societatile strict specializate. Pentru toate acestea, Romania a cerut o amanare a termenului pana in 2012.

Forma de societate cea mai potrivita mediului de afaceri romanesc este societatea pe actiuni; de aceea legislatia romana permite organizarea asiguratorilor numai sub forma societatilor pe actiuni in vederea protejarii intereselor asiguratilor.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Caracteristicile de baza ale asigurarilor
MARKETINGUL SI PIATA ASIGURARILOR
FUNDAMENTAREA TARIFELOR DE PRIME LA ASIGURARILE DE BUNURI
CLASIFICAREA ASIGURARILOR
ASIGURARI COMERCIALE - PENSII PRIVATE FACULTATIVE
ASIGURAREA DE BOALA
Studiul pietei asigurarilor
ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu