Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
ASIGURARI COMERCIALE - PENSII PRIVATE FACULTATIVE

ASIGURARI COMERCIALE - PENSII PRIVATE FACULTATIVE


UNIVERSITATEA "DIMITRIE CANTEMIR"

TARGU-MURESASIGURARI COMERCIALE

~ PENSII PRIVATE FACULTATIVE~

Pensii private facultative

Daca vrem mai multi bani decat cei care ne vin din pensia de stat sau cea obligatorie, atunci trebuie ne gandim si la o pensie facultativa. Astfel, avem posibilitatea de a avea un venit suplimentar, care ne va ajuta sa pastram standardele de viata in momentul in care nu vom mai lucra. Pensia facultativa este singura pensie la care putem contribui cu pana la 15% din salariu. Si, evident, cu cat dam mai mult acum, cu atat o sa avem mai mult la batranete. Pe scurt: este perfecta pentru cei care nu-si permit o pensie mica.

Daca dorim un venit decent in momentul pensionarii, putem sa alegem ce ne potriveste mai bine: ING ne pune la dispozitie 2 fonduri de pensii facultative, ING Clasic si ING Optim

Inainte de a alege unul dintre fondurile ING, este bine sa luam in calcul beneficiile pe care ne dorim la varsta pensionarii si nivelul de risc pe care suntem dispusi sa acceptam. Obiectivul principal al Fondurilor ING este cresterea pe termen lung a capitalului investit.

E bine sa stim ca fondurile de pensii facultative propuse de ING au un grad mediu de risc cu o structura mixta intre clase de active, in limitele Legii. Mai exact, banii vor fi investiti in titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni cotate pe piete reglementate.

Acum voi prezenta  unul dintre cele doua pensii facultative.

Fondul de pensii facultative ING Optim

Admininstrator

ING ASIGURARI DE VIATA SA

Numar registru

SAA-RO-9112925

Fondul de Pensii Facultative

ING Optim

Numar Registru

FP3-1069

Situatia zilnica a valorii activului net pentru fondurile de pensii facultative ING:

Situatia valorii unitare a activului net la data de

ING ASIGURARI DE VIATA SA

Data curenta

Data precedenta

Diferente

Lei

Valoarea activului total

Valoarea activului net

Valoarea unitara a activului net

Numarul de unitati de fond

Numar participanti

Situatia valorii unitare a activului net la data de

ING ASIGURARI DE VIATA SA

Data curenta

Data precedenta

Diferente

Lei

Valoarea activului total

Valoarea activului net


Valoarea unitara a activului net

Numarul de unitati de fond

Numar participanti

Obiectivul Fondului ING Optim este cresterea pe termen lung a capitalului investit, in scopul dobandirii de catre participanti a unei pensii facultative. Acest obiectiv va fi urmarit prin investirea intr-o structura mixta intre clasele de active, in limitele legii, ale Normei de investitii si ale Prospectului. Fondul va urmari in principal, dar fara a se limita la acestea, 3 mari clase de active: titluri de stat, obligatiuni corporative si actiuni listate pe piete reglementate.

Profilul de risc al fondului este mediu.

BENEFICII

1. Castigam mai multi bani cand iesim la pensie. Cu cat contributia e mai mare, pensia va fi mai mare.

2. Nu platim impozit pentru contributie, daca aceasta este mai mica de 400 Euro pe an. Pensia facultativa este scutita de impozit. Suma cu care contribuim se deduce din impozitul pe venit, limita maxima fiind de 400 Euro pe an fiscal.

3. Suntem protejati financiar. La 60 de ani, suma acumulata in cont va fi la dispozitia noastra. La fel se va intampla si in caz de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul nostru.

4. Avem libertate de miscare. Noi decidem: fondul de pensii la care contribuim, nivelul contributiei si perioada in care o sa cotizam.

5. Beneficiem de protectia sistemului. Rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii se compara cu rata minima de rentabilitate a fondurilor din piata. Daca un fond este sub rata minima timp de patru trimestre consecutive, administratorul pierde autorizatia de functionare, iar activele vor fi transferate altui fond.

CONTRIBUTII

Putem alege singuri cu ce suma vrem sa contribuim, cu conditia ca suma la care ne-am gandit sa nu depaseasca 15% din venitul nostru lunar brut impozabil. Suma minima a contributiei trebuie sa fie de 45 RON/luna.

Cum platim contributia?

- Putem plati chiar noi, prin mijloacele oferite de banca la care ne-am deschis contul curent sau de salariu.

- Sau poate plati angajatorul nostru: el va retine lunar din salariul nostru suma ce reprezinta contributia , transferand-o catre administratorul fondului de pensii.

Daca si angajatorul a decis sa contribuie in numele lui pentru noi, va transfera lunar contributia sa catre administratorul de fond, sumele respective fiind convertite in unitati de fond care vor intra in contul nostru.

Pe ce perioada trebuie sa contribuim?

Produsul este flexibil in aceasta privinta. Putem contribui:

- pe intreaga perioada dintre momentul in care am decis sa participam la un fond de pensii facultative si pana cand putem solicita dreptul la pensie sau

- pe o perioada mai scurta

Cum sunt investite contributiile?

Nu este nevoie sa fim experti in instrumente financiare si politici investitionale pentru a alege un fond de pensii. Trebuie sa stim insa ca fondurile de pensii facultative ING au o structura mixta intre clase de active, in limitele legii. Fondurile vor urmari in principal trei mari clase de active:

- titlurile de stat

- obligatiunile corporative

- actiunile cotate pe piete reglementate.

Cand putem beneficia de banii acumulati?

La 60 de ani:

Putem incepe sa beneficiem de banii acumulati sub forma de pensie lunara daca:

. am implinit varsta de 60 de ani

. am platit cel putin 90 de contributii lunare

. valoarea contului individual depaseste un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege

Dupa 60 de ani:

Daca dorim sa acumulam si dupa 60 de ani, putem plati in continuare contributii si sa incepem sa beneficiem de pensie mai tarziu.

Totusi, daca am implinit 60 de ani si avem nevoie de acesti bani dar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite (nu am platit minim 90 de contributii lunare si/ sau valoarea contului este prea mica), vom primi suma din cont sub forma de suma forfetara.

TRANZACTII

Avem libertatea de a decide. Pe tot parcursul derularii contractului nostru de pensii facultative, putem oricand sa:

1. modificam nivelul contributiei

In functie de situatia financiara  la un moment dat, putem creste sau scade nivelul contributiei, respectand insa limitele minime (≥45 RON/luna) si maxime (≤15% din venitul lunar brut impozabil). Putem face asta foarte simplu, completand noile valori ale contributiilor precum si luna pentru care se va plati prima contributie modificata in Formularul pentru modificarea contributiei, pe care il trimitem in original, semnat si stampilat la sediul ING: ING Asigurari de Viata, Opera Center, Str. Costache Negri nr. 1-5, Bucuresti, in atentia Departamentului Mid Office- Pensii Facultative- cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data modificarii contributiei.

2.transferam contributia catre un alt fond

In orice moment ne putem transfera la un alt fond de pensii facultative al aceluiasi administrator sau al unui administrator diferit.

3.suspendam pentru o perioada sau sa incetam plata contributiei

In functie de prioritatile noastre financiare, putem sa suspendam sau sa decidem incetarea platii contributiilor. Tot ce trebuie sa facem este sa descarcam si sa completam Formularul pentru suspendarea/incetarea platii contributiilor si sa-l trimitem in original, semnat si stampilat la sediul firmei: ING Asigurari de Viata, Opera Center, Str. Costache Negri nr. 1-5, Bucuresti, in atentia Departamentului Mid Office- Pensii Facultative- cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data suspendarii/ incetarii platii contributiei.

4.reluam plata contributiei

Pensia facultativa este un produs care ne permite reluarea platii contributiilor oricand, chiar daca la un moment dat am ales suspendarea platii. Ca sa putem relua aceasta plata trebuie sa fi achitat pana in acel moment cel putin o contributie in fondul de pensii facultative ales. Sunt doar cativa pasi: trebuie sa descarcam si sa completam luna cu care dorim reluarea platii in Formularul pentru reluarea platii contributiilor, apoi sa-l trimitem in original, semnat si stampilat la adresa: ING Asigurari de Viata, Opera Center, Str. Costache Negri nr. 1-5, Bucuresti, in atentia Departamentului Mid Office- Pensii Facultative- cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de reluarii platii contributiei.

PLATA PENSIEI

Avem dreptul la pensia facultativa daca indeplinim trei conditii:

- am implinit 60 de ani;

- avem cel putin 90 de contributii lunare;

- valoarea contului nostrum depaseste un nivel ce urmeaza sa fie stabilit prin lege.

In cazul in care suntem in continuare eligibil pentru a contribui la o pensie facultativa, putem face acest lucru si dupa varsta de 60 de ani.

Daca am implinit aceasta varsta si dorim sa avem acces la bani, iar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite, vom primi suma din cont sub forma de plata unica.

Cum procedam in cazul in care dorim deschiderea dreptului la pensie?

Daca am implinit varsta de 60 de ani si nu mai vrem sa continuim plata contributiilor la pensia facultativa, este necesar sa:

. tiparim si sa completam Cererea pentru acordarea pensiei facultative. Aceasta trebuie insotita de o copie a actului de identitate

. semnam in original atat Cererea pentru acordarea pensiei facultative cat si copia actului de identitate si le trimitem la adresa : ING Asigurari de Viata, Opera Center, Str. Costache Negri nr. 1-5, Bucuresti, in atentia Departamentului Pensii Facultative.

COMISIOANE

Comisioane suportate din activul fondului

Comision anual de administrare

1,36% pe an aplicat la media activului net total al Fondului.

(Nivel maxim legal: 2,4%)

Comision de depozitare

12.000 EURO pe an

Taxa de auditare a fondului

12.000 RON pe an, perceputa dupa procesul de auditare a fondului

Comisioane suportate din contributiile participantului

Comision de administrare

retinut din fiecare contributie. Aceasta deducere va avea loc inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond

Penalitati de transfer

aplicat la activul tau personal ce urmeaza a fi transferat, in cazul in care transferul se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii administrat de ING Asigurari de Viata. Penalitatea nu este perceputa daca te transferi de la un fond de pensii facultative ING la alt fond de pensii facultative ING.

Tarife pentru servicii de informare suplimentare

. Administratorul poate decide, la alegerea sa, sa perceapa tarife pentru serviciile de informare suplimentare.Cuantumul tarifelor percepute se va incadra in limitele prevazute de lege.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.