Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
ASIGURAREA BUNURILOR SI VALORILOR, PENTRU CAZURILE DE FURT PRIN EFRACTIE SAU PRIN ACTE DE TALHARIE

ASIGURAREA BUNURILOR SI VALORILOR, PENTRU CAZURILE DE FURT PRIN EFRACTIE SAU PRIN ACTE DE TALHARIE


ASIGURAREA BUNURILOR SI VALORILOR, PENTRU CAZURILE DE FURT PRIN EFRACTIE SAU PRIN ACTE DE TALHARIE

Apararea proprietatii impotriva furtului sau talhariei revine nu numai fiecarui proprietar in parte (persoane fizice si agenti economici ) dar si statului. Prin functia sa interna, statul desfasoara, in acest sens, o serie de actiuni de prevenire a furturilor, jafului si talhariei; de urmarire si sanctionare penala a vinovatilor, determinand reconstituirea sau restituirea de catre acestia a bunurilor respective.

Protectia persoanelor fizice si juridice, impotriva furtului unor bunuri si actelor de talharie se poate face si prin intermediul asigurarii. Asigurarea bunurilor si valorilor, pentru riscul de furt, are loc, in tara noastra, in cadrul unor forme specifice de asigurare si anume:

a) pentru bunurile casnice si gospodaresti ale cetatenilor ca si pentru autoturisme se practica asigurarea facultativa complexa a gospodariilor populatiei, si respectiv asigurarea facultativa pentru avarii (auto-casco);

b) pentru bunurile altor categorii de asigurati se practica o forma specifica de asigurare, care priveste exclusiv acest risc, dar, prin luarea in considerare a doua ipoteze: 1) bunurile si valorile se afla in localul asiguratului; 2) valorile se afla asupra curierilor.10.5.1. Mecanismul asigurarii bunurilor sau valorilor aflate in localul asiguratului pentru cazurile de furt prin efractie sau prin acte de talharie

Asigurarea are caracter facultativ. Poate interveni intre agentii economici si societati de asigurare care promoveaza o asemenea forma de asigurare. Perioada de asigurare este de un an sau mai mica, dar cel putin trei luni.

Obiectul asigurarii il constiuie: mijloacele fixe, utilaje, mobilier, materii prime, semifabricate, produse finite, numerar, marci postale, timbre fiscale, cecuri de decontare etc. Nu fac obiectul acestei asigurari:- bunuri (mijoace fixe) care prin volumul lor ori prin faptul ca sunt inzidite, nu sunt expuse furtului, precum si animalele;

- bunuri situate in afara unei localitati care sunt nepazite;

- marfuri expuse in vitrine exterioare unei cladiri;

- pietre si obiecte pretioase (din aur, platina) care nu sunt pastrate in casa de bani, in fichet sau tezaur.

Riscul asigurat il constituie furtul prin efractie (prin spargere), adica acel furt dupa care raman urme ca faptuitorul l-a savarsit introducandu-se in incaperea incuiata, prin spargerea peretilor, usilor, ferestrelor, dispozitivelor de inchidere (broaste sau chei, lacate pe dinafara, zavoare pe dinauntru). Prin asimilare, se are in vedere si riscul de jaf prin violenta comis, in local, asupra unui angajat.

Furturile simple, deci fara asemenea urme, cu intrebuintarea de chei false ori de chei potrivite etc., nu se iau in seama in cadrul acestei asigurari.

In vederea asigurarii bunurilor contra furtului prin efractie se impune luarea unor minime conditii de securitate a lor, intre care: bunurile asigurate sa fie dispuse in incaperi avand usile exterioare inchise cu broasca, cu cheie sau cu lacat pe dinafara; cu zavoare pe dinauntru ori cu incuietori de siguranta; geamurile, inclusiv cele de la usi sa fie prevazute cu grilaje, bare, obloane; incaperile sa dispuna de sisteme de alarma.

Suma asigurata se stabileste tinand seama de valoarea reala a bunurilor inscrisa in declaratia de asigurare. La cererea asiguratului suma asigurata poate fi stabilita astfel:

a) global, pentru toate bunurile, respectiv valorile, din aceeasi grupa prevazuta in tariful de prime de asigurare;

b) separat, pentru fiecare bun sau pentru mai multe bunuri si valori, din aceeasi grupa prevazuta in tariful de prime de asigurare.

Pentru obiectele de muzeu sau de expozitie etc. sumele la care se face asigurarea se stabilesc intotdeauna separat pentru fiecare bun in parte.

Primele de asigurare sunt stabilite pentru perioada de un an, in baza cotelor de prima tarifara diferentiate pe categorii de bunuri asigurate (mijloace fixe, mijloace circulante, valori si obiecte de muzeu etc.). Plata primelor de asigurare se face anticipat.

Raspunderea societatii de asigurare incepe dupa 24 ore de la expirarea zilei in care s-a incheiat contractul si s-a achitat prima de de asigurare si expira la orele 24 a ultimei zile din cadrul perioadei de asigurare.

10.5.2. Mecanismul asigurarii valorilor, pentru cazurile de furt, prin acte de talharie, asupra curierilor

Asigurarea se incheie de catre agenti economici care manipuleaza, numerar si alte valori, prin curieri, cu societati de asigurare care activeaza in ramura asigurari de bunuri.

Obiectul asigurarii il constituie numerarul si alte valori, care se manipuleaza, prin curieri, in aceeasi localitate sau intre localitati.

Riscul asigurat il constituie furtul savarsit prin acte de violenta sau amenintari produse asupra unuia sau mai multor curieri, din serviciul asiguratului, aflati in exercitarea misiunii lor.

Asigurarea se poate incheia fie cu indicarea nominala a fiecarui curier si a sumei asigurate, fie cu indicarea numarului de curieri, in misiune, si a sumei globale la care se face asigurarea.

Suma asigurata pentru riscul de jaf asupra curierilor se stabileste in functie de sumele maxime aflate in mod curent asupra curierilor, precizate prin declaratia de asigurare.

Prima de asigurare se stabileste in baza unui sistem de cote tarfare diferentiate in raport cu ipoteza manipularii valorilor ( in aceeasi localitate sau intre localitati).

10.5.3. Constatarea, evaluarea pagubelor stabilirea si plata despagubirilor

In cazul producerii evenimentului asigurat, constatarea pagubelor produse are loc dupa normele generale. Ca specific, asiguratul este obligat:

a) sa instiinteze imediat, in scris, organele de politie si societatea de asigurare, despre producerea cazului asigurat;

b) sa ia masuri pentru ca urmele efractiei, in caz de furt prin efractie, si dovezile privind imprejurarile producerii talhariei, sa poata fi verificate, probele sa ramana neatinse;

c) sa dea informatii organelor de cercetare si societatii de asigurare cu privire la eveniment, in vederea identificarii faptasilor, dobandirea sau gasirea bunurilor si valorilor furate.

Paguba se stabileste in functie de valoarea bunurilor sau valorilor banesti, disparute ca urmare furtului prin efractie ori actelor de talharie, dovedite faptic, prin acte sau prin declaratii.

Despagubirea poate fi egala cu paguba, pe principiul proportionalitatii, in limita sumei asigurate.

In cazul actelor de jaf si talharie savarsite asupra curierilor se tine seama si de raportul dintre numarul de curieri asigurati si numarul celor insarcinati cu transportul valorilor asigurate.

Plata despagubirii are loc, de regula, intr-un termen limita calculat de la data instiintarii cu privire la producerea cazului asigurat. Prin contractul de asigurare este precizata obligatia asiguratului de a restitui sumele incasate cu titlul despagubiri, daca, ulterior, bunurile sau valorile furate sunt gasite si recuperate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.