Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
PIATA ASIGURARILOR DIN ROMANIA IN CONTEXTUL INTEGRARII EUROPENE

PIATA ASIGURARILOR DIN ROMANIA IN CONTEXTUL INTEGRARII EUROPENE


PIATA ASIGURARILOR DIN ROMANIA IN CONTEXTUL INTEGRARII EUROPENE

Conferinta desfasurata sub genericul "Piata asigurarilor din Romania in contextul integrarii europene" din prima zi a Forumului International de Asigurari - Reasigurari, FIAR 2002, a oferit, prin interventia unor personalitati de marca din

domeniul asigurarilor, prilejul conturarii unui tablou complex al acestei industrii, in acel moment.

FIAR 2002 a constituit ocazia unei intalniri in care toate partile prezente - societati de asigurari, mari societati internationale de reasigurare, brokeri de prim rang, societati de consultanta financiara si juridica, precum si reprezentanti ai

autoritatii de supraveghere - si-au exprimat opinia privind stadiul de dezvoltare a pietei asigurarilor din Romania.Pe parcursul discutiilor s-au conturat doua directii majore de abordare:

Stadiul de evolutie si, implicit de armonizare legislativa cu cerintele UE;

Aprecierea rezultatelor financiare.

Din conferinta s-au putut desprinde clar concluzii cu privire la legislatie, piata,

performantele financiare, clientii si viitorul asigurarilor in Romania.

v    LEGISLATIA

"Romania a pogresat semnificativ in implementarea noii legislatii primare si secundare din domeniul asigurarilor".

Anca Ioana,

Dr. General, Roland Berger Strategy Consultant

Anul 2001 a insemnat, pentru asigurarile din Romania, in primul rand intrarea intr-un cadru legal firesc.

Dupa promulgare, Legea 32 / 2000 a devenit functionala, 16 norme metodologice fiind deja publicate in Monitorul Oficial. Concomitent s-au realizat progrese semnificative in indeplinirea criteriilor de aderare la UE prin punerea in acord a activitatii de reglementare cu prevederile acquis-ului comunitar. Elaborarea si punerea in aplicare incepand cu 1 ianuarie 2002, a noilor standarde de contabilitate armonizate cu Directivele Europene si Standardele Internationale de Contabilitate, elaborarea si publicarea normelor metodologice privind criteriile de solvabilitate pentru societatile de asigurari, rezervele tehnice si activele admise in cadrul acestora,

insolvabilitatea, transferul de portofoliu, utilizarea si gestionarea Fondului de protejare a asiguratilor reprezinta primele realizari notabile in aceasta directie.

Interventia doamnei Anca Ioana semnaleaza insa cateva subiecte importante in privinta carora este necesara continuarea procesului legislativ si anume: cresterea

nivelului minim al capitalului social, elaborarea cadrului legislativ specific privind reasigurarea riscurilor de catastrofa, corpul de experti in asigurari, reglementari in

domeniul companiilor de asigurari mutuale, extinderea masurilor prudentiale pentru cei care incheie asigurari tip Carte Verde.

Nu au fost trecute cu vederea nici aspectele deficitare, asiguratorii fiind preocupati in general de urmatoarele probleme:

Deductibilitatea, avand in vedere ca noua lege a impozitului pe profit

abroga si da nastere la confuzii in interpretarea si aplicarea reglementarilor Legii 32 / 2000. La acest capitol, s-au adus in discutie si oportunitatile introducerii deductibilitatii, in acest sens fiind citata o crestere a pietei asigurarilor cu 85% in urma implementarii deductibilitatii, pe termen scurt;

Asigurarea riscurilor de accident si boli profesionale. S-a insistat asupra

faptului ca statul poate deveni un actor semnificativ pe piata romaneasca de asigurari daca noile reglementari legislative vor fi puse in practica, reducandu-se astfel din potentialele cote de piata privata.

Un alt element demn de semnalat a fost incheierea protocolului de cooperare intre BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in scopul realizarii unei supravegheri consolidate a pietei serviciilor financiare si in conformitate cu cerintele UE.

"Aceste progrese sunt" asa cum a tinut sa sublinieze, in interventia sa, domnul Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, in primul rand "rodul unei activitati extrem de laborioase si al unui efort deosebit depus de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. De asemenea, demn de semnalat este climatul de colaborare dintre CSA, UNSAR si Ministerul de Finante" entitati cu rol determinat in dezvoltarea pietei asigurarilor din Romania.

1. PERFORMANTELE FINANCIARE PE PIEATA ASIGURARILOR DE VIATA IN PERIOADA 1993 - 2001

Din anul 1993 pana in anul 2000 piata asigurarilor a aratat astfel. In grafic este reprezentata si ponderea asigurarilor de viata, ca si evolutia lor.

Din anul 1993 piata asigurarilor generale se afla intr-o crestere continua pana in anul 1999 (cu exceptia anului 1997). In anul 2000 s-a inregistrat o scadere.

Referitor la asigurarile de viata si primele subscrise pentru acestea sunt intr-o continua crestere, cu precizarea ca in anul 2000 desi si ele au inregistrat o scadere, ponderea in cadrul asigurarilor generale a crescut fata de anul anterior.

In anul 1995, sub aspect al cotelor de piata detinute piata asigurarilor arata astfel:

Se observa ca piata era dominata de Asirom, urmata de Unita si Felix. Ponderi nesemnificative aveau societatile Arinco si Omniasig.

Desi ponderea adunata a acestor cote de piata nu este de 100%, celelalte societati de asigurare au o pondere prea neansemnata pentru a fi notificata.

In anul 1996 situatia se prezenta astfel:

In acest an Asirom si Unita au inregistrat o crestere foarte mica. Au aparut pe piata Sara Merkur si Metropol. Felix a inregistrat o scadere a cotei de piata. Cea care domina piata este in continuare Asirom.

Anul 1997 se prezinta in felul urmator:

Denumire societate

Asirom

Omniasig

Unita

Nederlanden

Sara Merkur

Felix

Metropol

Sursa: Ziarul Financiar, 1 noiembrie 2000, pag. 13

In anul 1997 Asirom domina in continuare covarsitor piata, desi cota sa de piata s-a diminuat. Unita se mentine relativ constanta, iar Omniasig si Felix pierd ca si in anul precedent teren. Sara Merkur castiga din piata, iar Nederlanden are un debut promitator.

Arinco a iesit in acel an din top.

In anul 1998 pe piata asigurarilor de viata se inregistreaza urmatoarele schimbari.

Denumirea societati

Asirom

Omniasig

Unita

Nederlanden

Sara Merkur

Metropol

Sursa: Ziarul Financiar, 1 noiembrie 2000, pag.13

Asirom a inregistrat o pierdere de aproximativ 20 de procente;

Unita pierdut din piata aproximativ 7 procente;

Omniasig creste cu un procent in pozitia sa pe piata;

Sara Merkur si mai ales Nederlanden inregistreaza cresteri spectaculoase;

Felix si Arinco au iesit de pe piata.

In anul 2000 piata asigurarilor de viata arata astfel:

Denumirea societatii

Asirom

Omniasig

Unita

Nederlanden


Sara Merkur

Metropol

Agi Life

Interamerican

Asiban

Sursa: Ziarul Financiar, 1 noiembrie 2000, pag. 13

  • Asirom a inregistrat al treilea an consecutiv o scadere spectaculoasa, cu 15

procente;

  • Unita a pierdut din nou din piata, la fel si Omniasig;
  • Ardaf a inregistrat o crestere usoara, de 1%;
  • Sara Merkur a pierdut aproximativ 3%;
  • Au intrat pe piata AGI Life, Interamerican si Asiban;
  • Nederlanden, continuandu-si cresterea exploziva de la intrarea pe piata, a ajuns

sa o domine,cu 46,7%.

In anul 2001 situatia companiilor se prezenta astfel:

Compania

Cota de piata

Nederlanden

Asirom

Agi Life

Lukoil Asito

Unita

Sara Merkur

Commercial Union

Interamerican

Omniasig Life

Generali

  • Nederlanden este incontestabil liderul pietei detinand mai mult de jumatate;
  • Asirom urmeaza la o diferenta destul de mare, 15,07%;
  • Omniasig isi mentine pozitia in jurul valorii de 1%;
  • Unita, din 1995 si-a pierdut pozitia puternica pe care o avea, avand aproximativ

4% din piata.

Evolutia asigurarilor de viata si a primelor 10 companii de asigurari de viata, in anii 2002, 2003 si 2004, am analizat-o in capitolul IV "Coordonatele pietei asigurarilor in anii 2002-2003-2004" in subcapitolul IV.2. "Structura pietei".

2. EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR DE VIATA IN

PERIOADA 2002 - 2004

Pe piata romaneasca, segmentul asigurarilor de viata are o pondere inferioara segmentului de asigurari generale, chiar daca in ultimii ani raportul a manifestat o tendinta de echilibrare. Datorita diferentei dintre volumul primelor incasate la aceste doua categorii, asigurarile de viata au putut marca o crestere mai rapida decat asigurarile generale avand o baza mai redusa.

Ritmurile accelerate de crestere a incasarilor exprimate in euro, de 52% in anul 2001 fata de 2000 si de 63% in anul 2002, au avut insa si alte cauze.

Volumul primelor brute incasate pentru asigurarile de viata, in 2002, a fost de aproximativ 4171,19 miliarde lei.

Fata de sfarsitul anului 2001, competenta si ierarhia topului primelor 10 companii - asigurari de viata s-au schimbat substantial. Primele 4 pozitii ale clasamentului au ramas neschimbate, modificarile cotelor de piata detiunute de ocupantele lor nefiind de natura sa provoace schimbari notabile. De remarcat ca aceste companii continua sa detina, impreuna, circa 80% din volumul total de prime brute subscrise in perioada considerata.

A doua jumatate a clasamentului a constituit insa teatrul unor schimbari majore. Evolutia companiei AVIVA, care a urcat trei locuri in clasament, constituie un prim aspect demn de remarcat.

Se cuvine semnalata, de asemenea, intrarea in acest top, pentru prima data, a companiilor OMNIASIG LIFE, care s-a pozitionat direct in mijlocul clasamentului (locul 5) precum si revenirea in top a companiei SARA MERKUR (locul 9). Pozitia a 10-a este disputata de companiile GENERALI si ASIBAN care activeaza de putin timp pe piata asigurarilor de viata.

O alta mentiune interesanta se refera la faptul ca aproximativ 98% din volumul total de prime brute incasate pentru asigurari de viata a fost realizat de companiile de asigurari cu capital strain .

Rezultatele inregistrate in anul 2003 releva faptul ca evolutia asigurarilor de viata nu a fost una solida, in sensul ca a fost determinata in principal de o situatie conjuncturala. Este vorba despre oportunitatea creata de neclaritatile din legislatia fiscala, respectiv despre practica anumitor

angajatori de a-si eficientiza costurile salariale prin intermediul unor produse - hibrid de asigurari de grup.

Evolutia din anul 2003 ar fi fost oricum una mai lenta decat cea din anii anteriori, deoarece ritmuri de crestere de nivelul celor inregistrate in anii 2002 si 2001 sunt imposibil de sustinut pe termen mediu si lung.

Datele estimative privind nivelul primelor subscrise de principalii asiguratori de viata in anul 2003 indica o crestere in jur de 21 - 24%, in cazul exprimarilor in euro. Totodata, acestea semnaleaza si o serie de modificari in structura topului asiguratorilor de viata, mai ales in sensul modificarii cotelor de piata. Astfel se apreciaza ca ING NEDERLAND ar fi pierdut o importanta cota de piata, ponderea acestuia reducandu-se de la 55,9% la aproximativ 40 - 42%. De asemenea, se considera ca ASIROM ar putea marca o crestere de la 10,9% in anul 2002, la 12 - 16% in anul 2003, si se remarca evolutia rapida a societatilor ASIBAN, OMNIASIG LIFE si ALLIANZ TIRIAC.

Nivelul primelor brute subscrise si cotele de piata in anul 2003 comparativ cu anul 2002 al primelor 10 companii de asigurari

Nr. crt.

Societatea

Prime brute subscrise

(mil. euro)

Variatia primelor brute subscrise (%)

Cota de piata

ING NEDERLAND

ASIROM

OMNIASIG VIATA

AIG LIFE

ASIBAN

AVIVA

INTERAMERICAN

ALLIANZ TIRIAC

LUKOIL ASITO

UNITA

Gradul de concestrare a pietei asigurarilor de viata ramane in continuare foarte acentuat. Astfel, chiar daca ponderea primelor trei societati, ING NEDERLAND, ASIROM si AIG LIFE, pare sa se fi redus de la 75% in anul 2002, la 65% in anul 2003, societatile pozitionate pe primele zece locuri in topul asiguratorilor de viata continua sa reprezinte o cota de piata de aproximativ 95%. Aceasta se datoreaza in special celorlalte societati dinamice din clasament, respectiv OMNIASIG LIFE, ASIBAN si ALLIANZ TIRIAC.

Este de remarcat si faptul ca evolutia asscedenta a asiguratorilor de viata s-a datorat intr-o buna masura si dezvoltarii creditelor acordate persoanelor fizice. Astfel, chiar daca nu se poate vorbi despre o crestere "naturala", populatia necontractand asigurari pentru ca ar fi inteles necesitatea acestora, ci pentru ca ele conditioneaza acordarea unui credit, segmentul asigurarilor se indreapta intr-o directie buna.

In comparatie cu anul 2003, pana la sfarsitul lunii septembrie 2004, volumul primelor subscrise pe segmentul asigurarilor de viata a atins nivelul de 5424,85 miliarde lei, ceea ce reflecta o crestere nominala de 21%. Exprimata in euro, suma totala a primelor brute subscrise pe primele noua luni ale anului 2004 se ridica la 113,4 milioane euro, indicand o crestere de doar 10,8%.

Comparativ cu rata de crestere inregistrata pe segmentul asigurarilor generale, ritmul de crestere al asigurarilor de viata este si in 2004 mai redus. Astfel, daca din anul 1997, cel putin, si pana in anul 2003, raportul dintre primele subscrise pe segmentul asigurarilor de viata si cele subscrise pe segmentul asigurarilor generale a evoluat incet spre echilibru, in anul 2004 acest raport s-a deteriorat, diferenta dintre cele doua ramuri de asigurari accentuandu-se si mai mult.

In ceea ce priveste clasamentul companiilor de asigurari de viata, componenta grupului ING pare sa fie in continuare lider, cu o cota de piata semnificativa, de peste 40%, mai redusa insa decat cea din anul anterior. Alte schimbari din clasamentul primelor zece companii sunt reprezentate de inaintarea cu un loc a companiei AIG LIFE si de avansul cu doua locuri al companiei ALLIANZ TIRIAC. Totodata,

comparativ cu acceasi perioada a anului 2003, se remarca si cresterea cu peste 100% a patru companii: ALLIANZ TIRIAC, CARPATICA ASIG, GARANTA si GRAWE.

Tendinte de crestere s-au manifestat insa si la nivelul altor firme, dar nu intr-un ritm atat de accelerat (AIG LIFE, ARDAT, BT ASIGURARI si GENERALI).

De asemenea, si pe primele noua luni ale anului 2004 gradul de concentrare al segmentului asigurarilor de viata s-a mentinut mai ridicat decat cel de pe segmentul asigurarilor generale (91,95%, comparativ cu 87,03%).

Clasamentul primelor 10 companii de asigurari de viata , in functie de volumul primelor brute subscrise pe primele noua luni ale anului 2004

Nr. crt.

Compania

Prime brute subscrise

(mil. euro)

Variatia primelor brute subscrise (%)

Cota de piata (%)

ING NEDERLAND

ASIROM

AIG LIFE

OMNIASIG LIFE

ASIBAN

ALLIANZ TIRIAC

AVIVA

INTERAMERICAN

GRAWE

BCR ASIGURARI

Total primele 10 companii

Total piata

Surse : "Conjuctura pietei mondiale a asigurarilor - 2003 , Ed. Semne , Bucuresti 2004; Ziarul Financiar; Bursa; Adevarul .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.