Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Functiile comertului

Functiile comertului
Functiile comertului

Deoarece comertul se situeaza ca intermediar intre producatori si consumatori, putem identifica mai multe functii ale lui, prin care asigura avantaje atat pentru producatori cat si pentru consumatori:

n     Functia principala a comertului este cumpararea marfurilor de la producatori sau colectori si depozitarea lor pentru ca mai apoi acestea sa fie pregatite pentru vanzarea catre alti intermediari sau consumatorii finali.

n     O alta functie este stocarea marfurilor, care reprezinta o functie indispensabila pentru asigurarea unei circulatii normale ale marfurilor. Aceasta functie decurge din faptul ca, comertul reprezinta o veriga intre productie si consum. Chiar daca in economie se asigura o anumita coordonare a productiei cu consumul, sincronizarea nu poate fi intotdeauna perfecta din cauza mai multor factori, dintre care cel mai important este sezonalitatea. Stocarea asigura deci realizarea acestui echilibru intre productie si consum, respectiv oferta si cerere de marfuri.

n     Pregatirea marfurilor pentru vanzare este a treia functie pe care o are comertul. Necesitatea existentei acestei functii a comertului decurge din faptul ca marfurile care ies din sfera productiei trebuie sa treaca peste o serie de procese inainte de a fi gata pentru a intra in sfera consumului. Operatiunile prin care pot trece marfurile in procesul de pregatire pentru vanzare sunt: finisarea marfurilor, portionarea, dozarea, preambalarea, asortarea loturilor, formarea sortimentelor comerciale, a partizilor de marfuri.

n     Miscarea marfurilor este necesara pentru ca productia si consumul sunt separate in timp si spatiu. Comertul trebuie deci sa indeplineasca functia de transfer a marfurilor la locul si in momentul in care se manifesta cererea, pentru ca marfurile sa poata ajunge la consumatori.n     Indeplinirea de catre comert a functiilor amintite anterior genereaza o alta functie specifica, numita crearea conditiilor necesare pentru desfasurarea actelor de vanzare-cumparare. Aceasta functie include operatii precum asigurarea bazei materiale necesare desfasurarii procesului de circulatie a marfurilor, o retea corespunzatoare de unitati comerciale, dotarea acestora cu utilaj comercial adecvat si asigurarea cu forta de munca care sa serveasca acest proces.

n     Promovarea produselor sau a vanzarilor este functia pe care trebuie sa o indeplineasca comertul pentru buna desfasurare a activitatii comerciale. In acest scop, comertul recurge la o serie de tehnici specifice acestui scop, cum ar fi publicitate la locul vanzarii, merchandising, publicitate prin mass-media. Toate acestea au scopul de a informa consumatorii si de a le influenta comportamentul de cumparare.

n     Cercetarea cererii de marfuri si servicii este poate una dintre cele mai importante functii ale comertului, asigurand informatii pentru supravietuirea societatilor comerciale. Firmele producatoare trebuie sa produca conform cererii de pe piata, oferta trebuind sa corespunda cererii din punct de vedere cantitativ, calitativ si structural. Intreprinderile comerciale sunt mai potrivite pentru indeplinirea acestei functii decat cele producatoare, deoarece ele sunt cele care intra permanent in contact direct cu consumatorii. (Bintintan, P., 2006)

Desfasurarea unui comert modern contribuie la cresterea calitatii vietii. Astfel putem spune ca prin desfasurarea activitatii sale, inafara de functia economica, comertul indeplineste si o functie sociala, contribuind la satisfacerea cerintelor consumatorilor. Prin functiile pe care le indeplineste, comertul are un rol justificat ca intermediar activ intre productie si consum.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Discounturi
SOCIETATEA IN NUME COLECTIV
Vanzarea de produse alcoolice si nealcoolice in Egipt si alte tari musulmane
Nomenclator clienti
SOCIETATEA IN COMANDITA SIMPLA
Cererea de bunuri de folosinta indelungata
Tehnici comerciale la Magazinul Altex - Studiu de caz
Corespondenta comerciala in activitatea de import exportTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu