Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Internetul. Tehnologia viitorului si comertul

Internetul. Tehnologia viitorului si comertul


Internetul. Tehnologia viitorului

In lumea afacerilor de azi tehnologia este vazuta ca un important factor catalizator al proceselor de restructurare a activitatilor comerciale precum si a strategiilor de dezvoltare a companiilor.

Companii care activeaza in cele mai diverse domenii (sectorul bancar, divertisment, telecomunicatii, distributie) isi modifica modul de derulare a afacerilor pentru a profita de puterea noilor tehnologii.

In ultima perioada se poate constata o proliferare a aplicatilor comerciale care profita de avantajele oferite de standardele de operare publica pe care le ofera Internetul. Aceste aplicatii cumuleaza accesul la Internet cu sistemele de tranzactionare de baze de date sau automatizare a proceselor comerciale.

1.1.Despre InternetInternetul este o vasta retea de calculatoare (sau multe calculatoare legate intre ele), care conecteaza milioane de retele mai mici din intreaga lume. La reteaua Internet pot fi conectate toate tipurile de calculatoare. Toate calculatoarele conectate la internet fac schimb de informatii.   Aceasta retea uriasa de calculatoare nu este controlata de nici un guvern sau organizatie, nu are un administrator unic. Totusi o parte dintre retele conectate la Internet sunt controlate de anumite companii.   Initial reteaua de calculatoare precursoare a Internetului a fost constituita in ideea de a-i ajuta pe cercetatori si pe cei care lucrau in domeniul educational sa lucreze mai eficient, in sensul schimbului de date si al documentatiei. Nu putine au fost cazurile in care unii cercetatori au muncit ani de zile pentru a afla apoi ca munca lor fusese deja facuta sau ca altcineva era deja intr-un stadiu mai avansat.  

Putem schita o definitie Internetului tinand cont doua aspecte - calculatoarele si oamenii. Pe de-o parte Internetul este o uriasa retea de calculatoare la care oricine isi poate

conecta propriul dispozitiv. Ne putem insa gandi la Internetul si ca la o vasta comunitate de oameni care se conecteaza la retea.

Cele patru elemente esentiale de care aveti nevoie pentru a lucra in Internet sunt: un calculator, un modem, un cont Internet si programe pentru Internet.

Internetul promite sa schimbe radical modul in care ne facem cumparaturile, comunicam, ne petrecem timpul liber, aflam ultimele stiri si informatii diverse, ne desfasuram activitatea la locul de munca si multe altele.

1.2.La inceput

In perioada anilor '60 Departamentul de Aparare al Statelor Unite avea nevoie de o retea de comunicatii care sa reziste in cazul unui atac nuclear. RAND, o corporatie militara, a propus centralizarea comunicarii intr-o retea. Aceasta retea continea nodurile capabile sa trasmita si sa primeasca mesaje. Fiecare nod isi avea propria adresa, astfel incat mesajul putea fi transmis unui anumit nod.   In anul 1969 Departamentul Apararii pentru proiecte avansate al USA (The Defense Department's Advansed Research Projects Agency) cunoscut sub numele de ARPA sau DARPA a decis sa extinda aceasta retea.  

In 1983, din motive pragmatice, ARPAnet s-a despartit in doua sisteme diferite numite ARPAnet si MILNET. ARPAnet a fost rezervata domeniilor civile, precum cercetarea, in timp ce MILNET a fost destinata exclusiv operatiunilor militare. Retelele au ramas conectate,astfel incat utilizatorii sa poata schimba informatii; acest sistem a devenit cunoscut sub numele de Internet.

Internetul contemporan

In anul 1991 au fost aproximativ 4,5 milioane de utilizatori de Internet si in numai 11 ani, in 2002, s-a ajuns la un numar impresionant de 679,7 milioane de utilizatori. Pentru anul 2004 s-a inregistrat un numar total de 940 de milioane de utilizatori de Internet, la o populatie mondiala de 6,3 miliarde de oameni, ceea ce reprezinta o crestere cu 38,3% fata de 2002 si in anul 2008 un total de 1,6 miliarde utilizatori de internet. Moderna tehnologie a comunicatiei ofera oportunitati uriase obiectivelor educationale si de pregatire, raspandirii stiintei si a noilor descoperiri, tranzactiilor economice si divertismentului.

In prezent mediul Internet este constituit din circa 8500 de retele conectate, aproape 2500 de calculatoare. In fiecare luna milioane de oameni testeaza Internetul si decid ca este ceea ce le trebuie. Viitorul Internetului este deosebit de promitator. Programele folosite devin din ce in ce mai prietenoase si mai usor de folosit. De asemenea conexiunile se realizeaza cu viteze din ce in ce mai mari.   In principiu oricine poate avea acces la Internet. Accesul la reteaua Internet se poate face prin intermediul propriului calculator, daca a fost conectat la retea sau prin intermediul altor calculatoare conectate la internet

"Impiedicandu-se" de bariere tehnologice foarte mici, Internetul este un sistem liber de comunicatie fara limite de comunicare. Oriunde exista echipamentul (hardware si software) necesar conectarii la Internet, informatia poate fi transmisa netinand seama de distante si nici de jurisdictii. Pentru societate acest lucru ofera niste oportunitati neasteptate si care vor creste intr-un mod in care putini dintre noi ne-am fi imaginat vreodata. Dar, sa nu uitam ca provocarile si responsabilitatile apar odata cu oportunitatile.

S-au facut mari progrese in domeniul conferintelor audio sau video. De exemplu, exista tehnologii care permit colaborarea la anumite documente prin intermediul retelei. De asemenea, puteti sa luati parte la conferinte audio si chiar sa folositi o "planseta" electronica pentru a va expune temele si proiectele, astfel incat acestea sa poata fi vizualizate de catre toti participantii.

Unul din cele mai importante aspecte, deseori trecut cu vederea, este largimea de banda a utilizatorilor particulari. Largimea de banda se refera la cantitatea de date care se poate transmite sau receptiona printr-o conexiune la Internet. Ea se apropie rapid de punctul in care videoconferintele, filmele la cerere, aplicatiile multimedia cu efecte uluitoare si aplicatiile de distribuite vor deveni intr-adevar practice. In mod cert, majoritatea celor care se conecteaza Ia Internet se afIa in Statele Unite, dar Internetul este disponibil peste tot in lume.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.