Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
PARTICULARITATILE EFICIENTEI ECONOMICE A INVESTITIILOR IN INDUSTRIA EXTRACTIVA

PARTICULARITATILE EFICIENTEI ECONOMICE A INVESTITIILOR IN INDUSTRIA EXTRACTIVA


Particularitatile eficientei economice a investitiilor in industria extractiva

Un rol important revine investitiilor in industria extractiva de petrol si gaze, care se caracterizeaza prin ponderea lor mare, si prin gradul de incertitudine din punct de vedere al eficientei lor economice, in comparatie cu celelalte categorii de investitii.

Exista particularitati importante ale industriei extractive intre care faptul ca:

- productia unui obiect de exploatare (zacamant) nu este constanta ci scade de la un an la altul, ca urmare a declinului natural al zacamantului sondelor;

- in industria extractiva de petrol o buna parte din investitii sunt folosite la saparea si echiparea sondelor pentru mentinerea productiei, alta parte pentru cresterea rezervelor de titei si numai o parte redusa serveste la cresterea productiei.Analiza eficientei economice a investitiilor in industria petrolului trebuie sa cuprinda trei laturi deosebite si anume:

- analiza pe actiuni, de exemplu forajul, echiparea sondelor si transportul titeiului;

- analiza eficientei economice a investitiilor pe obiecte concrete (zacamant, bloc tectonic etc.);

- analiza eficientei economice a investitiilor pe ramura, in timp.

In industria petrolului, structura investitiilor (I) cuprinde: investitii pentru lucrari geologice privind descoperirea de noi rezerve (Ig); investitii pentru foraj-exploatare (If); investitii pentru productie (Ip).

I = Ig +If +Ip (7.65)

Investitiile pentru lucrari geologice au o pondere relativ mare in totalul investitiilor materializate intr-un anumit numar de sonde, care pot fi ulterior folosite in extractia petrolului, dar, exista riscul de a nu fi folosite, prin instalarea acestora pe un teren neproductiv.

Investitiile pentru foraj-exploatare, cuprind cheltuielile pentru constructia sondelor noi. Volumul acestor investitii depinde de numarul sondelor si costul constructiei unei sonde necesare forajului de exploatare si a instalarii unor sonde de injectie.

Investitiile pentru productie cuprind cheltuielile necesare punerii in productie, a echiparii sondelor si investitii pentru instalatii si constructii de suprafata.

Particularitatea industriei petrolului confera si unele particularitati in insasi modalitatea de calcul a unor indicatori ai eficientei economice a investitiilor, astfel:

1. Investitia specifica a unui zacamant:

(7.66)

in care:

Isp, reprezinta investitia specifica;

I - valoarea investitiilor;

q - productia medie pe ultimii zece ani.

Se ia in calcul investitiei specifice a unui zacamant, productia medie pe ultimii zece ani, deoarece exista un declin al sondelor si nu ar fi corect sa se foloseasca productia primului an.

2. Investitia specifica a extractiei:


in care:

I, reprezinta valoarea investitiilor necesare sondelor noi;

qn - productia sondelor noi.

Separarea sondelor noi in industria petrolului reprezinta tocmai cresterea productiei.

In concluzie, investitia specifica a ramurii extractive de petrol se compune din suma investitiilor specifice pentru crearea unei tone de capacitate noua (Ispq), mentinerea capacitatii de o tona (Ispmq) si crearea rezervelor necesare pentru o tona de capacitate noua (Ispr). Aceasta marime desi are o mare importanta in analiza eficienta investitiilor, in extractia de petrol, nu poate fi comparata cu investitia specifica din alte ramuri, la un moment dat, ci numai pe o perioada mai mare de timp, fapt pentru care, se vor insuma investitiile in sondele noi necesare mentinerii productiei la acelasi nivel. In asemenea conditii desigur ca investitia specifica din industria petrolului este mai mare decat in alte ramuri unde se fac cheltuieli doar la inceput si care privesc o perioada viitoare mai mare.


3. Costul unitar al productiei este considerat cel mai important indicator de apreciere, deoarece el reflecta conditiile in care se desfasoara intregul proces de productie si se calculeaza astfel:

in care:

c reprezinta costul pe tona de titei extras (lei/tona);

Csa - costul mediu pe sonda/an;

Db - debitul mediu pe sonda/an;

cd - costul pe tona de rezerva descoperita.

In aceasta relatie cd este considerat constant (pe un cincinal), Csa variaza foarte putin de la un an la altul, iar Db scade treptat ca urmare a declinului natural al zacamantului, fapt ce determina ca, pe acelasi zacamant, costul sa creasca in fiecare an.

Intrucat scaderea lui Db este inevitabila, datorita conditiilor din tara noastra, toata atentia este indreptata asupra lui Csa care trebuie sa scada pentru a compensa ceva din scaderea continua a lui Db. In consecinta pentru a studia eficienta fiecarui zacamant pus in exploatare, costul unitar trebuie desfasurat pe ani, stabilindu-se o medie pe zece ani, de pilda, perioada pe care se poate stabili si un normativ al costului cu care sa se compare valoarea calculata.

In ce priveste indicatorii, coeficientul de eficienta al investitiei de recuperare, acestia nu au o semnificatie deosebita, dat fiind faptul ca pretul de vanzare al titeiului difera de la o perioada la alta. Aceasta face ca profitul, venitul net, sa nu fie indicatori concludenti, fiind determinati mai mult de jocul preturilor decat de fenomenul economic in sine.

4. Durata de recuperare (Dr) se poate stabili grafic la intersectia ecuatiei costurilor (de investitii si exploatare - dar fara amortizare) si valorii productiei, din relatia:

I +Dr. C =Dr P ,

de unde, 

(7.69)

in care:

C - reprezinta cheltuielile de exploatare anuale, fara amortizare;

P - valoarea productiei;

Am - amortizare.

Sub aceasta forma durata de recuperare are semnificatie si se utilizeaza in analiza eficientei investitiilor in industria extractiei de petrol.

5. Factorul de asigurare este un indicator specific industriei si se calculeaza dupa formula:


unde:

f reprezinta factorul de asigurare;

R - rezervele totale descoperite;

qn - productuia anuala a sondelor noi.

Acest indicator are urmatoarea semnificatie: pentru cati ani este asigurata economia nationala cu rezervele respective la capacitatile de extractie a sondelor noi.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.