Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Dezvoltarea durabila - problematica fundamentala a secolului xxi

Dezvoltarea durabila - problematica fundamentala a secolului xxi


DEZVOLTAREA DURABILA - PROBLEMATICA FUNDAMENTALA A SECOLULUI XXI

1.1 ASPECTE GENERALE

De-a lungul istoriei, omenirea a avut multe probleme de rezolvat. Dar problema energiei a fost, este si va fi problema centrala, de rezolvarea careia depinde functionarea si dezvoltarea de mai departe a omenirii. Una din cele mai mari provocari ai secolului XXI consta in asigurarea accesului fiecarui cetatean al planetei Pamant la energie curata (nonpoluanta), durabila si la un cost rezonabil. Notiunile "durabil", "dezvoltare durabila", "economie durabila", etc. astazi se utilizeaza frecvent, chiar poate prea frecvent, incepand cu parlamente la elaborarea legilor si strategiilor de dezvoltare a tarii respective, guverne - in programele de guvernare, partide politice in programele lor electorale si terminand cu autoritatile publice locale si actorii economici, care trebuie sa realizeze in viata de toate zilele acest concept de dezvoltare. Dar putini cunosc, ca notiunile de "durabilitate - sustainability" si "dezvoltare durabila - sustainable development" sunt termeni relativ noi, care au fost lansati de Comisia Brundtland a ONU (Gro Varlem Brundtland in acea perioada era Prim-ministru al Norvegiei si concomitent Presedinte al Comisiei ONU) in raportul "Viitorul Nostru Comun" in anul 1987. Comisia a definit notiunea de dezvoltare durabila ca "o dezvoltare care satisface necesitatile prezentului fara a compromite capacitatile viitoarelor generatii sa-si satisfaca propriile necesitati" (Organizatia Natiunilor Unite, 1987 [1]). Dat fiind faptul ca producerea (conversia) energiei din surse fosile provoaca poluarea mediului, cresterea pericolului pentru sanatate, schimbarea climei, etc. conceptul de dezvoltare durabila a fost acceptat si concretizat, in primul rand, in contextul dezvoltarii sectorului energetic. Astfel, la Conferinta Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarea Climei, care a avut loc in anul 1992 la Rio de Janeiro s-a formulat o definitie mai ampla a conceptului dezvoltare durabila. Prin dezvoltare durabila trebuie inteles un proces al dezvoltarii economice care va avea ca rezultat o imbunatatire a nivelului de viata al omenirii, fara a se deteriora ecosistemul planetei noastre.Aceasta inseamna o folosire ordonata a resurselor naturale pentru ca fiecare membru al omenirii sa aiba portia sa de mediu curat, precum si obligatia sa de-a se stradui sa il imbunatateasca pentru a asigura copiilor sai o sansa mai buna decat a avut-o el insusi.

Pe parcurs de milenii omenirea a folosit pentru satisfacerea necesitatilor sale doar energie regenerabila - radiatia solara, lemne de foc, vantul si apa curgatoare, ultimele fiind derivate ale aceiasi energii solare.

Incepand cu secolul XIX se creeaza noi sisteme energetice bazate pe avantajele incontestabile ale surselor fosile: concentrare ridicata, posibilitate de stocare, pot fi transportate la distante mari si convertite in alte tipuri de energie - termica, mecanica, electrica. Pe parcursul a circa 200 ani omenirea a creat un complex energetic grandios si greu de imaginat, care asigura serviciile fundamentale: iluminatul, incalzirea, refrigerarea, transportul, procesele tehnologice, etc. Fara energie nu pot fi mentinute standardele moderne de bunastare, educatie si sanatate. Totodata, s-a recunoscut ca energia moderna este vinovata de aparitia a numeroase probleme de mediu.

Va trebui sa gasim un compromis intre cererea crescanda de servicii energetice si

necesitatea acuta de-a proteja mediul ambiant. In viziunea autorilor prezentei lucrari, solutia problemei consta in revenirea omenirii la surse regenerabile, altfel spus la energia solara. In asa mod se va repara lantul firesc, rupt acum 200 de ani. Secolul XIX a fost al aburilor, secolul XX -al electricitatii, iar secolul XXI va fi al soarelui sau nu va fi deloc.

1.2.CONCEPTE, DEFINITII

Definitia dezvoltarii durabile (conform Raportului Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare, 1987), este : Capacitatea omenirii de a asigura satisfacerea cerintelor generatiei prezente fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.

Pentru realizarea acestui deziderat, raportul considera ca economia mondiala trebuie sa accelereze cresterea economica, in contextul respectarii cerintelor legate de mediul inconjurator

1.2.1. Dezvoltarea economica, cresterea economica

Dezvoltarea economica implica schimbare, care conduce la ameliorarea vietii si la progres. In definitiile dezvoltarii se regasesc termenii de :schimbare si transformare.

Definitiile acceptate pentru dezvoltarea si cresterea economica sunt urmatoarele:

 1. Dezvoltarea economica reprezinta cresterea in timp a nivelului general de prosperitate a societatii.
 2. Cresterea economica este procesul de sporire al a capaciattii economiei de a produce bunuri si servicii. Se realizeaza prin intermediul factorilor de productie sau ai tehnologiei. Se masoara prin modificarea PNB.

Produsul National Brut (PNB) reprezinta valoarea totala de piata a produselor si serviciilor finale realizate intr-o economie intr-o perioada de timp data.

Dezvoltarea economica presupune o combinatie de trei tipuri de schimbari:

 • progres al utilitatii, manifestat prin satisfacerea cerintelor si realizarea prosperitatii indivizilor in societate: salariul real pe cap de locuitor, calitatea mediului;
 • progres in domeniile sanatatii , invatamantului, calitatea vietii;
 • putorespectul.

Conceptul de dezvoltare economica este mult mai larg decat cel de crestere economica.Cresterea economica contribuie la dezvoltarea economica, prin furnizarea de bunuri si servicii suplimentare si reprezinta doar o parte a dezvoltarii.

1.2.2. Mediul ambiant si dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila aloca o importanta mult mai mare ca in trecut calitatii mediului si serviciilor generale oferite de mediul natural si amenajat.

Functiile mediului sunt considerate obiective centrale in conceptul dezvoltarii durabile.Acestea au contibutii directe si indirecte la calitatea vietii, la produsul national brut prin intermediul unui sector de mediu, la activitatea economica prin intermediul input-ului de materii prime si energie precum si la sustinerea sistemelor suport ale vietii.

Mediul natural are trei functii majore care prezinta o semnificatie directa la modul de interpretare a dezvoltarii durabile :

 • utilitatea directa pentru indivizi ;
 • furnizarea de input-uri pentru procesele economica;
 • asigurarea unor servicii pentru sustinerea vietii.

Investitiile pentru protejarea mediului si furnizarea confortului creeaza venit si locuri de munca.Investitiile in domeniul mediului sunt mai putin productive, conducand la o crestere economica dar mai lenta.

Programele de mediu contribuie la crestrea produsului national brut in primul an , dar efectul in anul final poate fi pozitiv sau negativ.

Compatibilitatea cresterii economice cu cea a calitatii mediului este o problematica controversata. In acest sens au luat nastere doua curente:

A.Curentul anti-crestere - care sustine:

  • cresterea economica conduce inevitabil la degradarea mediului deoarece cresterea presupune utilizarea unei cantitati sporite de materii prime si energie care conduce la cresterea cantitatii de desuri;
  • cresterea cantitatii de deseuri pune in pericol epuizarea resurselor dar si circuitul deseurilor, care pot depasi capacitatea de asimilare a mediului.
 1. Curentul pro-crestere- ale carui concepte sunt:

o      cresterea economica este singura parghie prin care se pot genera fonduri pentru protectia mediului;

o      investitii prea mari in sectorul de mediul restrictioneaza cresterea,  dauneaza competitiei internationale si reduc locurile de munca.


1.2.3.Dezvoltarea durabila si echitatea

In ceea ce priveste dezvoltarea durabila si echitatea se admit urmatoarele definitii:

1.Echitatea - justetea cu care este distribuit venitul sau propsperitatea in cadrul societatii.

2.Optimalitate - este o cale de dezvoltare care maximizeaza valoarea prezenta a castigurilor viitoare ale bunastarii umane.

3.Durabilitatea - este o cale de dezvoltare in care bunastarea umana sporeste sau cel putin nu scade in timp.

4.Supravietuirea - este o cale care se situeaza deasupra unui nivel minim de bunastare. Orice nivel aflat sub cel minim nu este viabil.

Echitatea in cadrul aceleiasi generatii

O rezerva constanta sau in crestere a capitalului natural poate asigura justetea distributiei venitul in cadrul unei generatii in aceeasi tara . aceasta afirmatie este considerata valabila pentru tarile sarace, sau in dezvoltare dependenta de resursele proprii.

Exemple de echitate, in cadrul aceleiasi generatii, includ dependenta de:

 • biomasa - ca agent combustibil (lemn de foc, reziduri agricole, deseuri animale)
 • rezeve de apa netratate
 • ingrasaminte naturale
 • nutret pentru animale
 • vanat.

Protejarea mediului natural conduce implicit la apararea acestei dependente si contribuie la sanatatea si prosperiattea popultiei. Mentinerea capitalului natural impune costuri asupra celor sarci - plata de masuri pentru conservarea valorilor necesare

Importanta mentinerii accesului la acest capital in tarile dezvoltate este mai putin evidenta (pentru mentinerea echitatii).

Tendintele actuale se pot sintetiza in urmatoarele aspecte:

 • mdiul natural tinde sa fie bun public - daca sunt disponibile pot fi furnizate tuturor grupurilor . De exemplu : daca calitatea aerului este imbunatatita de un grup care a investit in acesta, de acest bun beneficiaza si persoanele care au fost indiferente la acest fenomen. Astfel bunurile publice sunt impartite si nici un grup nu poate fi exclus. Cei bogati detinanad mai multa putere politica decat cei saraci, ii pot forta pe acestia sa cumpere mi multa politica de mediu;
 • multe valori ale mediului tind sa fie mai mult locale decat globale. Exemplu: calitatea aerului variaza de la o zona la alta. Teoretic cei bogati pot "cumpara " o calitatea mai buna a aerului., prin alegerea locului in care traiesc si lucreaza. In practica insa aceasta mobilitate de alegere a zonei in care se desfasoara viata este restrictionata chiar in cadrul economiilor dezvoltate: este limitata de venituri si constringeri solciale;
 • beneficiile brute legate de imbunatatirile in domeniul mediului in lumea industrialala nu sunt sistemic legate de venit;
 • nu exista inca studii sistematice referitoare la influenta pe care o poate avea supra mediului.

Prin natura sa poluarea globala nu este legata de bogatie sau persoane. Efectele pot fi totusi mai severe in tarile sarace. In tarile sarace ( in special cele bazate pe agricultura) pe masura ce saracia se adanceste, mediul saraceste , mediul este degradat pentru obtinerea imediata a stocurilor de hrana.. Pe masura ce mediul este degradat perspectivele pentru generatiile urmatoare scad. Si se accelereaza un cerc vicios.Pentru tarile bogate evidenta functiei pozitive a echitatii este in general neconcludenta.

1.3. SCURT ISTORIC, EVENIMENTE MONDIALE CARE AU PUS PROBLEMA DEZVOLTARII DURABILE

1.3.1.Momente si aspecte legislative semnificative

Istoricul aparitiei conceptului (1970) se poate plasa in momentul cand problemele legate de mediu au inceput sa se situeze in primplanul dezbaterilor politice.

Initial, a fost o sintagma pentru atragerea suportului si nu un imbold pentru propulsarea schimbarilor din domeniul mediului.

Un scurt calendar al evenimentelor care au avut ca subiect principal dezvoltarea durabila poate fi sintetizat astfel:

- Intr-un document elaborat de Banca Moniala s-au identificat circa 60 de definitii pentru dezvoltarea durabila.

- S-a elaborat Raportul Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare - Raportul Brundland, in care s-a publicat definitia oficiala. Avcesta a devenit definitia standard.

1992 - Reuniunea de la Rio de Janeiro - S-a elaborat programul de realizare a dezvoltarii durabile si s-a semnat un  acord privind dezvoltarea economica si protectia mediului.

A.Raportul Brunland (1987), definitia oficiala a dezvoltarii durabile:

Capacitatea omenirii de a asigura satisfacerea cerintelor generatiei prezente fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.

Pentru realizarea acestui deziderats-a convenit ca economia mondiala trebuie sa accelereze cresterea economica in contextul respectarii restrictiilor legate de mediul inconjurator, prin asigurarea unui control adecvat al tehnologiei si dezvoltarii sociale.

In cadrul raportului se realizeaza:

 • prezentarea zonelor si domeniilor confruntate cu probleme economice si de mediu;
 • descrierea masurilor tehnologice si organizatorice care pot contribui la dezvoltarea durabila.

Aceste masuri pot contribui la :

o      prosperitatea economica

o      conservarea mediului.

Deziderate amintite sunt interdependente. Satisfacerea lor se poate realiza prin selectare rationala a optiunilor privind alegerea tehnologiei, organizarii sociale, reconcilierea parerilor privind compatibilitatea cresterii economice si a protectiei mediului inconjurator.

Obiectivele economice si sociale prevazute de Raportul Brundland se pot sintetiza astfel:

o      asigurarea cresterii economice cu luarea in considerare a conservarii resurselor naturale

o      asigurarea cerintelor esentiale de munca, hrana , energie, apa, locuinte si asistenta medicala pentru oameni

o      asigurarea unei noi calitati a proceselor de crestere economica

o      asigurarea unei cresteri controlate a populatiei

o      asigurarea conservarii si sporirii rezervei de resurse

o      asigurarea unei restructurari tehnologice si mentinerea sub control a posibilelor riscuri

o      asigurarea unei abordari integrate a protectiei mediului inconjurator, a cresterii economice si a necesarului de energie.

B. Reuniunea de la Rio de Janeiro (1992)

In cadrul acestui eveniment s-a elaborat Programul de realizare a dezvoltarii durabile. Participantii au semnat un acord privind dezvoltarea economica si protectia mediului.

Problematicile cuprinse in documentele oficiale sunt:

o      dezvoltarea durabila

o      Schimbarile climatice

o      protectia speciilor pe cale de disparitie

o      cresteri demografice.

Obiectivul principal al documentelor elaborate este propunerea unei solutii alternativa pentru dezvoltarea globala a secolului XXI.

Documentele oficiale elaborate in cadrul acestui eveniment mondial sunt:

 • Declaratia de la Rio privind mediul si dezvoltarea
 • Agenda 21

Declaratia de la Rio (1992)- se bazeaza pe Declaratia Conferintei Natiunilor Unite privind mediul Uman, adoptata la Stockolm , in 1972 unde s-a lansat proclamatia a 27 de principii privind Dezvoltarea Durabila.

Scopul unanim urmarit este: stabilirea de un nou partenariat prin creerea de noi nivele de cooperare intre state, sectoare cheie ale sociatatii. Prevede acordurile internatioanale care respecta interesele tuturor si protejeaza mediul global si sistemul de dezvoltare.

Agenda 21 (1993) - reprezinta un program de actiune globala destinat implementarii Declaratiei de la Rio. Este constituita dintr-un document care include cca. 100 de programe impartite in 40 de capitole. Toate reflecta un consens mondial si un angajament politic asupra cooperarii in materie de mediu si dezvoltare

Principalele sectiuni ale documentului sunt:

 1. dimensiunile sociale si economice:diminuarea saraciei, modele de consum, aspecte demografice, sanatate, asezari umane.
 2. conservarea si mangementul resurselor in scopul dezvoltarii:oceanele si apele dulci,agricultura,atmosfera,toate tipurile de deseuri, biotehnologiile,diversitatea biologica.
 3. intarirea rolului principalelor grupuri:femei,copii,fermieri,afaceri,industria
 4. mijloacele de implementare:mecanisme financiare, transfer de tehnologie, informatia, mecanismele institutionale.

Bibliografie

** Ecologically sustainable development. United Nations Industrial Development Organization, 1994.

2. ***Sustainable development: Changing production patterns, social eguity and the environment. United Nations, Economic Commission for Latin America and Caribbean, santiago, Chile, 1991.

**Action 21. Declaration de Rio sur l'environnement et le developpement, declaration de principes relatifs aux forrets, Conference des Nations Unies sur l'environnement et le developpement, Nations Unies, New York, 1993.

4.Auer J., Pinning hopes on renewable energies, Deutsche Bank Research, 2001.

**, Intelligent Energy for Europe, Programme 2003 - 20006, COM 2002.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.