Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Keynesismul si teoria preferintei pentru lichiditate

Keynesismul si teoria preferintei pentru lichiditateKEYNESISMUL SI TEORIA PREFERINTEI PENTRU LICHIDITATE

In cartea „Teoria generala a ocuparii fortei de munca, dobanzii si banilor”, publicata in 1936, John Maynard Keynes prezinta a teorie a cererii de bani in care se evidentiaza importanta ratelor dobanzilor. In teoria sa, intitulata teoria preferintei pentru lichiditate Keynes analizeaza elementele care influenteaza deciziile indivizilor si postuleaza motivele pentru care indivizii doresc sa detina o anumita cantitate de bani:

Realizarea tranzactiilor. Potrivit teoriei lui Keynes, aceasta componenta a cererii de bani este determinata in primul rand de volumul tranzactiilor, care la randul sau este proportional cu venitul.

Precautie, cheltuieli neasteptate. Keynes considera ca detinerea de bani din motive de precautie este determinata in primul rand de nivelul (asteptat) al tranzactiilor viitoare, iar acesta este proportional cu venitul. Astfel, cererea de bani pentru motive de precautie sau cheltuieli neasteptate este proportional cu venitul.

Motive speculative. In modelul sau Keynes considera ca atat publicul, cat si firmele sunt influentati de motive speculative in compararea banilor cu celelalte tipuri de active (non-bani). Acest tip de comportament reprezinta un exemplu simplificat referitor la decizia de alocare a portofoliului. Ipoteza care sta la baza modelului lui Keynes este aceea ca publicul isi imparte averea intre doua active: bani si titluri (reprezentand toate celelalte tipuri de active financiare), iar castigul anticipat al titlurilor este determinat de rata dobanzii purtate de acestea, ajustata cu expectatiile privind castigurile sau pierderile de capital. Pentru bani (definiti la nivelul agregatului monetar M1), Keynes a presupus un castig zero[1].

Incorporand in modelul sau comportamentul descris la punctele 1-3, Keynes a ajuns la concluzia ca detinerile de bani ale publicului depind de venitul real Y si de rata dobanzii purtate de activele non-bani. Deci, cererea reala de bani este o functie L (preferinta pentru lichidate) de venitul real, Y si rata dobanzii, i:

(6)

+ –

Intrucat cererea de bani creste o data cu venitul si numarul tranzactiilor, o crestere in Y conduce la o crestere a – o relatie pozitiva (+). Deoarece o dobanda mai mare creste costul oportunitatii detinerii de bani, reducand astfel cererea de bani, o crestere a i determina o scadere a – o relatie negativa (–).

Relatia negativa dintre cererea de bani si rata dobanzii avansata de teoria preferintei pentru lichiditate a lui Keynes permite explicarea fluctuatiilor ce intervin in viteza de rotatie a banilor. Pentru a demonstra modificarile de viteza, putem rescrie ecuatia (6) dupa cum urmeaza:

(7)

Multiplicand cu Y ambii termeni obtinem:

(8)

Dar reprezinta viteza de rotatie (definitia lui Fisher), deci:

(9)

Ecuatia (9) pune in evidenta faptul ca viteza de rotatie a banilor variaza o data cu modificarile intervenite in venitul agregat si rata dobanzii.

Sa presupunem ca rata dobanzii corespunzatoare titlurilor, i, creste, dar venitul agregat, Y, ramane nemodificat. Deoarece costul oportunitatii detinerii de bani s-a majorat, publicul va utiliza o parte din bani pentru achizitionarea de titluri, reducand astfel cererea de bani. In aceste conditii, numitorul termenului din dreapta al ecuatiei (9) va scadea, iar acest lucru echivaleaza cu cresterea vitezei de rotatie a banilor. In concluzie, viteza de rotatie a banilor nu este constanta si este pozitiv influentata de rata dobanzii.

Intrucat dobanzile sunt prociclice – cresc in faza de expansiune, scad in faza de recesiune a ciclului economic –, iar teoria preferintei pentru lichiditate indica o relatie pozitiva intre acestea si viteza de rotatie a banilor, rezulta ca miscarile prociclice ale ratelor dobanzii determina un comportament prociclic al vitezei de rotatie.La momentul respectiv, depozitele la vedere nu erau remunerate.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CONFERINTA CADI SI KONRAD ADENAUER STIFTUNG DESPRE MECANISMELE CRIZEI ECONOMICE
Principiile sistemului monetar international
Cooperarea pentru asigurarea functiei de audit intern
PLANUL DE DEZVOLTARE RURALA AL ROMANIEI
Formele venitului macroeconomico-social
Modelarea comportamentului consumatorului
Elaborarea bilantului economic
Regulamentul de organizare si functionare al unitatii centrale de armonizare pentru auditul public intern
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu