Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Pret platit - pret corect

Pret platit - pret corect


COLEGIUL ECONOMIC VIRGIL MADGEARU

Pret platit - pret corectCuprins :

Ce este pretul ?

Se poate schimba un pret ?

Strategii de pret ce duc la formarea imaginii dorite

Practici agresive - publicitatea agresiva- nereguli

Ce este pretul?

Definit in termeni generali, pretul este o suma de bani primita sau platita pentru cedarea, respectiv obtinerea unui bun sau serviciu. Cum in viata de toate zilele omul cumpara sau vinde nenumarate bunuri si servicii, pretul este omniprezent.
Din punct de vedere economic, pretul reprezinta expresia baneasca a valorii bunurilor sau serviciilor care fac obiectul schimbului si constituie o categorie economica.

Formarea preturilor, privite n mod izolat, pentru un produs sau altul, pare simpla, cel putin la prima vedere. In practica formarea preturilor trebuie privita si analizata in mod sistemic, deoarece nici un produs nu poate exista independent in economie, ci numai intr-un raport de proportionalitate si interdependenta cu alte produse similare sau care se afla in amonte sau in aval pe fluxul tehnologic de productie. In formarea preturilor actioneaza factori de o complexitate deosebita, iar nivelul preturilor rezulta din confruntarea de ansamblu, in cadrul pietei a producatorilor cu consumatorii, in conditii specifice fiecarei perioade.
In prezent, in orice tara cu economie de piata, principiul fundamental care sta la baza sistemului de preturi il constituie formarea lor libera pe piata, in functie de raportul cerere-oferta. In perioada de tranzitie o anumita importanta o au si principiile stabilitatii si unicitatii preturilor, pentru produsele de importanta deosebita.

Se poate schimba un pret ?

Caz real : O persoana a comandat un anumit produs de pe un site . I s-a confirmat pretul , dar cand sa plateasca surpriza; pretul era mai mare . Se poate schimba pretul ?

Evident ca fiind vorba de un contract, partile au dreptul sa modifice orice element al contractului. Deci daca magazinul ajunge la un compromis cu cumparatorul, atunci sa le fie de bine amandurora.
Dar magazinul nu poate impune o schimbare a contractului. Acest lucru este clar atit din punctul de vedere al teoriei generale a contractelor, si este intarita de dispozitiile pentru protectia consumatorului - OG 21/1992 privind protectia consumatorului Art 10


Art. 10. - Drepturile consumatorilor, la incheierea contractelor, sunt:
.
f) de a plati, pentru produsele sau serviciile de care beneficiaza, sume stabilite cu exactitate, in prealabil; majorarea pretului stabilit initial este posibila numai cu acordul consumatorului

Strategii de pret ce duc la formarea imaginii dorite

pretul de leader - este o varianta strategica, utilizata cel mai adesea de marile magazine ce consta in stabilirea unui nivel redus al preturilor pentru anumite produse, in vederea atragerii unui numar mare de cumparatori in speranta achizitionarii unei cantitati semnificative din intreaga categorie de produse oferite spre vanzare (nu doar a produselor cu preturi scazute). De regula produsele pentru care se stabilesc preturi mai mici sunt cele de referinata (ex.: zahar, ulei, detergenti) unde o scadere a pretului este usor de remarcat.

O astfel de stategie este practicata de hipermarketuri gen Carrefour, Cora care in lupta pentru a atrage cat mai multi clienti prezinta oferte saptamanale pentru produsele de larg consum.

pretul momela - este una dintre cele mai criticate strategii deoarece este considetata neetica. Consta in anuntarea unor preturi foarte scazute (preturi momela) pentru anumite produse. La vizitarae unitatii de desfacere clientului i se semnaleaza dezavantajele ofertei cu pret scazut prezentandu- se alternative mai atractive si mai costisitoare.
Sa zicem ca traversand bulevardul Magheru vedem o oferta incredibila la camasi: 40 RON bucata. Curiosi intram si vrem sa probam dar vanzatoarea ne atrage atentia ca are un mic defect la guler, insa ne prezinta alte produse similare de data aceasta la 80 RON si incerca sa ne convinga ca decat sa ne luam doua cu defecte mai bine ne achizitionam una si buna. Efectul nu este intotdeauna cel dorit de fortele de vanzare insa merita efortul ca nu se stie niciodata ce fel de oameni calca pragul magazinului.

3.3. pretul psihologic - studiile de marketing au relevat faptul ca pentru o gama larga de produse anumite niveluri ale pretului, numite preturi psihologice, pot determina o crestere a cantitatii achizitionate.

3.4. pretul magic - cel mai adesea preturile ale caror cifre finale sunt 5 si 9 sunt mai atractive decat cele cu alte terminatii.

Pret impar, cu o valoare imediat inferioara unui pret rotund (spre exemplu, 105 lei) sau o combinatie (spre exemplu, 45,99). Practicat frecvent, indeosebi in sistemul de vanzare la distanta (la vanzarea prin catalog), in supermarketuri, se considera ca este mult mai atractiv pentru cumparatori. Impactul psihologic al pretului de vanzare este subliniat prin sloganuri de genul:

3.5. pretul de prestigiu - utilizarea unei astfel de stategii de pret porneste de la faptul ca un pret ridicat sugereaza, cel mai adesea o calitatae superioara, ceea ce constituie un punct de atractie pentru o serie de cumparatori. O astfel de stategie este recomandata unor produse de lux (ex: bijuterii, parfumuri, incaltaminte).

3.6 cresterea consumului individual se poate obtine prin practicarea sistemului de vanzare a mai multor unitati dintr-un produs la un pret mai mic decat suma preturilor unitare.
Astefel de situatii sunt des inatalnite mai ales in preajma sarbatorilor. De exemplu campania Coca - Cola de Craciun: cumperi o sticla de Coca- Cola de 2.5 litri la pretul uneia de 2 litri .

. pretul forfetar (pansal) - vanzarea unui pachet alcatuit din mai multe produse sau servicii (de regula asociate in consum) la un pret mai mic decat cel obtinut prin insumarae preturilor unitare.
De exemplu o agentie de turism care vinde un pachet de servicii ce include transport, cazare, masa si agrement la locul de destinatie sau celebrele pachete continand detergenti si balsam de rufe.

Practici agresive - publicitatea agresiva - nereguli

Pe baza acestor tehnici de marketing au loc si numeroase nereguli , care sunt sesizate , verificate si ulterior amendate . Practicile de inselaciune ale marilor hipermarketuri se axeaza pe faptul ca foarte multi clienti nu verifica pretul fiecarui produs, caci ar dura o zi intreaga, cu atat mai mult cu cat cei care intra intr-un asemenea magazin intentioneaza sa cumpere mai multe produse.

Numeroase nereguli precum : neafisarea corecta a pretului , diferente de pret de  la raft pana la casa de marcat , pretul fara tva este scris cu caractere mari , pe cand pretul real cu caractere foarte mici , publicitatea este agresiva si folosita cat mai des de marile branduri si nu numai , duc la informarea gresita a consumatorului , si implicit la incalcarea drepturilor sale .

Conform Art. 8. , legea 363 / 2007- O practica comerciala este considerata agresiva daca, in contextul prezentarii situatiei de fapt si tinand cont de toate caracteristicile si circumstantele, limiteaza sau este susceptibila sa limiteze in mod semnificativ libertatea de alegere sau comportamentul consumatorului mediu cu privire la produs, prin hartuire, constrangere, inclusiv prin utilizarea fortei fizice sau prin influenta nejustificata si, prin urmare, determina sau este susceptibila sa determine consumatorul sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Campaniile publicitare agresiv ironice sunt pe val.

Alimentatia sanatoasa, incalzirea globala si chiar sportul de performanta au devenit tinta ironiilor intr-o serie de campanii publicitare aflate in derulare. La prima vedere, astfel de campanii agresiv ironice par de-a dreptul hazardate. Acestea ridiculizeaza problemele spinoase ale zilei, de care se leaga cele mai multe temeri si obsesii sociale. Insa nu o data marketingul a dovedit ca dispune de tehnici prin care poate sa intoarca cele mai grave situatii in favoarea lui.

Coca-Cola ridiculizeaza alimentatia sanatoasa

Recent, David Simpson, managerul unei agentii de publicitate , a facut o declaratie care a provocat multa rumoare in mass-media. El a spus ca bautura racoritoare Diet Coke Plus va fi lansata in Europa in luna octombrie sub un concept care ridiculizeaza alimentatia sanatoasa. Culmea este ca acesta este un produs revendicat de compania Coca-Cola ca fiind unul sanatos, intrucat contine un adaos de vitamine B6 si B12, Zinc si Magneziu. Insa, dupa cum spune Simpson, aceasta campanie denumita "a obiceiurilor ciudate' pleaca de la premisa ca uneori oamenii merg pana la limita ridicolului pentru a ramane sanatosi. Dar, de ce si-ar ironiza Coca-Cola tocmai targetul pe care il vizeaza? Pentru un asemenea produs, Coca-Cola "sanatoasa', campania publicitara de tip agresiv ironica este, probabil, cea mai sigura spre a putea fi tinuta sub control. Pentru multi, pare culmea cinismului sa atribui unui asemenea produs calitati terapeutice.

La ora actuala, si brandul Reebok se afla intr-o mega campanie denumita "Run Easy' - in care ridiculizeaza sportul, care a ajuns sa fie practicat intr-un mod exagerat de catre publicul larg, dupa modelul sportivilor de performanta. Campania are insa un dublu scop. Mai intai, sa reaminteasca publicului sa se bucure de miscare, nu sa o practice pana la epuizare. Pe de alta parte, este un atac direct asupra competitorului Nike, subminand celebrul slogan "Just Do It'.
Publicitarii recunosc si anticipeaza cinismul consumatorului. In consecinta, i-o iau inainte, ajungand sa coalizeze cu acesta pe teme care altfel i-ar fi pus in opozitie. Iar incorporarea in reclame a continutului anticorporatist pe care l-ar folosi activistii este o metoda deja verificata.
Multe campanii vin sa culpabilizeze consumatorul daca nu cumpara produsul X. Iata ca aceste campanii agresiv ironice vin sa-si disculpabilizeze consumatorii ca nu tin o dieta stricta, ca nu fac sport pana la epuizare, ca nu adera la niste convingeri care au devenit de-a dreptul obsesive pentru foarte multi. De fapt, aceste campanii asimileaza contra cultura creata fata de obsesiile sociale.

In urma acestor nereguli , practici incorecte si neloiale singurul care are de suferit este consumatorul . Desi companiile care practica aceste tehnici nelegale sunt amendate , suma platita de acestea este net inferioara profitului pe care il realizeaza .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.