Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Prezentarea principalelor burse internationale

Prezentarea principalelor burse internationale


Prezentarea principalelor burse internationale

Cele mai mari 10 burse din lume dupa capitalizarea

pietei la sfarsitul anului 2003

Bursa mld. USD

1 NYSE2 TSE

3 NASDAQ

4 LSE

5 Euronext

6 Deutsche Börse

7 TSX Group

8 Elvetia

9 Spania

10 Hong Kong

Sursa: Raportul anual 2004, FIBV, p. 62.

Bursa din New York

(New York Stock Exchange)

Bursa din New York (de acum o vom numi prescurtat NYSE) este situate pe Str Wall Street 11 in Manhattan-ul de Jos  , New York , SUA . Este cea mai mare bursa de valori din lume ca valoare a summum-ului titlurilor tranzactionate , aceasta atingand in octombrie 2008 cuantumul de 10.100 miliarde de dolari . NYSE opereaza sub conducerea NYSE Euronext care a fost format prin fuziunea din 2007 dintre NYSE si bursa complet informatizata Euronext . Sediul de tranzactionare al NYSE este compus din 4 camere destinate realizarii operatiunilor de tranzactionare . O a 5-a camera de tranzactionare situata pe strada Broad Street 30 a fost inchisa in Februarie 2007. Cladirea principala situata pe Wall Street 18 a fost inscrisa pe lista monumentelor istorice in anul 1978 .

Sediul Bursei din New York , Str. Wall Street 11

Originile NYSE le regasim la 17 mai 1792 cand a fost semnata Intelegerea Buttonwood de catre 24 brokeri pe Wall Street 68 . La 8 martie 1817 , institutia devine Bursa din New York ( NYSE - New York Stock Exchange ) , denumirea sa actuala .

Principalele Evenimente din istoria NYSE

La 16 septembrie1920 o bomba a exploadat pe Wall Street in afara cladirii NYSE . Acest incident s-a soldat cu moartea a 33 de oameni si ranirea altor 400 . Cei care au planuit atacul nu au fost niciodata prinsi . Urmele incidentului sunt inca vizibile pe fatada cladirii NYSE precum si pe cea a Bancii J.P. Morgan .

Joia Neagra si Vinerea Neagra (24 respectiv 29 octombrie ,1929) sunt adesea invocate pentru precipitarea evenimentelor care au condos la Marea Criza din 1929 .

Cel mai cunoscut si uzitat indice este indicele de prima generatie Dow Jones Industrial Average (DJIASM) care cuprinde 30 actiuni reprezentative din diverse ramuri ale industriei americane. Numele indicelui provine de la Charles Dow si Edward Jones, celebrii analisti financiari, primul fiind creatorul "Wall Street Journal". Acest indice e cel mai frecvent

folosit de publicul larg pentru a caracteriza nivelul economiei americane la un moment dat. Pentru analistii financiari insa, importanta indicelui nu e aceeasi deoarece pe baza lui analiza e restransa doar la ramura industriei. Dow Jones Industrial Average este valoarea medie a pretului mediu al celor 30 de actiuni ce compun indicele:

- Alcoa

- American Express

- AT&T

- Boeing

- Caterpillar

- Citigroup

- Coca-Cola

- DuPont

- Eastman Kodak

- Exxon Mobil

- General Electric

- General Motors

- Hewlett-Packard

- Home Depot

- Honeywell International


- Intel

- International Business Machines

- International Paper

- J.P. Morgan

- Johnson & Johnson

- McDonald's

- Merck

- Microsoft

- Minnesota Mining & Manufacturing

- Philip Morris

- Procter & Gamble

- SBC Communications

- United Technologies

- Wal-Mart Stores

- Walt Disney

In 1996 Bursa de Valori din New York (New York Stock-Exchange si-a inaugurat propriul indice, numit NYSE Composite Index. Acest indice ia in calcul toate actiunile listate in bursa new-yorkeza, cu ponderare fata de o valoare medie, astfel incat modificarile in indice sunt dominate de

actiunile companiilor mari.

Cel mai folosit indice de analistii financiari care caracterizeaza ansamblul pietei americane este indicele Corporatiei Standard & Poor's, creat in 1923 si numit Standard & Poor's 500. In alcatuirea lui intra 500 de actiuni ale societatilor reprezentative pentru toate ramurile, sectoarele si domeniile de activitate americane.

Admiterea la Cota NYSE

NYSE are reguli de admitere foarte stricte:

- ca sa poata fi cotate la bursa, societatile trebuie sa fi avut in cursul ultimilor trei ani beneficii de cel putin 6,5 milioane USD;

- firmele trebuie sa aiba un activ total de 18 milioane de USD;

- inainte de a fi admisa la NYSE, intreprinderea trebuie sa fi plasat prin oferta publica 1,1 milioane de actiuni, in valoare totala de 9 milioane USD;

- din acest plasament, cel putin 2.000 de actionari trebuie sa posede fiecare cate un pachet de 100 de actiuni.

Scopul acestor conditii este de a permite intrarea pe aceasta piata doar a intreprinderilor mari, care pun in circulatie multe actiuni, astfel ca piata sa fie intotdeauna "lichida

Bursa din Tokio

Tōkyō Shōken Torihikisho

Bursa din Tokio ( TSE ) este a 2-a bursa din lume ca valoare, secunda numai celei din New York , avand 2.414 companii listate cu o valoare de capitalizare insumand 4.300 de miliarde de dolari . Sediul principal este situat la 2-1 Nihombashi Kabutocho, Chūō, Tokyo, Japonia . Orele de tranzactionare sunt urmatoarele : de la 9 la 11 dimineata si de la 12:30 la 3:00 dupa-amiaza .

Sediul Principal al Bursei din Tokio

Actiunile listate la Bursa din Tokio sunt divizate in 3 sectiuni . Prima sectiune cuprinde companiile mari , a 2-a sectiune este rezervata companiilor mijlocii , iar cea de-a 3-a sectiune , numita sugestiv " Mame " este destinata companiilor nou tranzactionate si cu un grad ridicat de crestere . In martie 2006 distributia acestor sectiuni era urmatoarea : 1721 de companii in prima sectiune , 489 de companii in cea de-a 2-a sectiune , iar sectiunea " Mame " avand alocate cel mai mic numar de companii , si anume , 156 .

In Japonia exista opt burse independente pe o piata in puternica dezvoltare. Principala piata este

Tokyo Stock Exchange (TSE) ea concentrand 80% din tranzactii, departe de pietele Osaka si Nagoya, burse regionale autonome. Un astfel de sistem a franat mult timp dezvoltarea bursei deoarece o aceeasi societate putea sa aiba titlurile cotate la cursuri diferite de la un loc la altul si sa fie obligata,pentru o operatiune financiara sa respecte dispozitiile fiecarei burse regionale.

Tranzactiile sunt efectuate exclusiv de case de titluri care opereaza sub dublul control al Ministerului Finantelor si al SESC. Inspirandu-se din Glass Steagle Act-ul american, legislatia separa activitatile de credit de cele de titlu, ceea ce impiedica bancile sa devina membre ale unei burse de

valori. Cu toate acestea, ele pot, din 1993, sa aiba participatii la casele de titluri. Casele de titluri straine au fost autorizate dupa 1983 si reprezinta in prezent 20% din membrii TSE.

Piata la vedere (de gré à gré) se aseamana foarte mult cu sistemul american. Operatiunile sunt efectuate de membrii JSDA (Japan Securities Dealers Association) care sunt, in general, case de titluri agreate de Ministerul Finantelor. JSDA are, drept functiuni principale, sa ofere informatii referitoare la cursuri, sa dezvolte pietele de derivate si sa-i protejeze pe investitori. Din 1991, JSDA dispune de un sistem de tranzactii electronice denumit JASDAQ, identic cu cel american NASDAQ si care se dezvolta rapid.

De-a lungul anilor, piata bursiera aponeza s-a dezvoltat indeosebi pe baza investitiilor locale, pentru a deveni, in 1989, prima piata mondiala. Dezumflarea "bulei financiare" si puternica scadere a indicelui Nikkei au adus piata nipona la niveluri mai modeste. Nescapand de cateva scandaluri bursiere,ce au condus la o criza profunda a sectorului financiar, puternic criticata pentru apasarea birocratica care i-a costat scump atat pe intermediari, cat si pe emitenti, piata a incercat sa se reformeze treptat.

Desi in anul 1989 a reprezentat prima piata mondiala, in 1995 TSE cu greu a reusit sa se situeze la jumatatea celei din New York. Aceasta evolutie risca sa fragilizeze pozitia TSE ca prima piata a Asiei.

Principalii indici ai TSE sunt

NIKKEI - se calculeaza pe baza a 225 de valori de referinta pentru piata japoneza

TOPIX - masoara performanta de ansamblu a titlurilor cotate in ring (prima sectiune) si a altor circa 1.100 de titluri. Acesta a devenit treptat cel mai important indice bursier japonez.

Bursa din Londra

(London Stock Exchange)

Bursa din Londra ( LSE ) a fost fondata in anul 1801 , fiind una din cele mai mari din lume , avand cotate multe companii de peste hotarele Marii Britanii alaturi de cele autohtone . Bursa din Londra este parte a grupului London Stock Exchange Group . Sediul sau actual este situat in Paternoster Square in apropierea vestitei catedrale Saint Paul din Londra .

Sediul Bursei din Londra situata in Paternoster Square reprezentat de  cladirea mare din dreapta imaginii

Bursa de Valori din Londra ( London Stock Exchange ), grupeaza in prezent diverse piete pentru listarea diferitelor titluri:

cea principala, unde se tranzactioneaza cele mai importante actiuni din Marea Britanie precum si din lume,

Alternative Investment Market, destinata pentru companiile tinere, aflate in faza de crestere

techMark, o noua piata pe care pot fi listate actiuni ale companiilor care activeaza in domeniul tehnologiilor de varf.

Cum prima societate pe actiuni a fost fondata la Londra in 1553 (Compania Muscovy), acest tip de companie a cunoscut treptat o larga dezvoltare in Anglia, ceea ce a dus la aparitia unor persoane specializate in tranzactionarea titlurilor emise de astfel de societati (actiuni), adica a brokerilor, actionand ca intermediari pentru investitori.

In 1760, un grup de 150 de brokeri au format un club la o cafenea din Londra, unde se intalneau pentru a tranzactiona titluri, iar in 1773, membrii clubului au votat pentru schimbarea numelui acestuia (Jonathan Coffee House) cu cel de Bursa de Valori (Stock Exchange).

Bursa de la Londra s-a dezvoltat rapid, impulsionata si de noile descoperiri ale stiintei si tehnicii, s-au deschis mai mult de 20 de burse de valori in tara care au operat independent pana in 1973, cand a avut loc integrarea tuturor pietelor din Marea Britanie pe care se tranzactioneaza titluri de valoare.

Din 1986, Bursa de la Londra a devenit o companie privata cu raspundere limitata, iar sistemul de tranzactionare s-a schimbat, de la tranzactionarea in ringul Bursei trecandu-se la cea prin intermediul telefonului si calculatorului din camere de tranzactionare separate.

In iunie 1995, Bursa de la Londra a lansat o noua piata de tranzactionare-Alternative Investment Market ( AIM ), accesibila si firmelor mai mici, nou infiintate sau aflate in accensiune, care nu indeplinesc conditiile de listare impuse de piata principala. De la data infiintarii si pana in prezent, peste 400 de companii si-au listat actiunile pe acesta piata alternativa, in timp ce peste 50 de societati, initial tranzactionate pe AIM, au trecut pe piata principala a Bursei de la Londra. In prezent, la Bursa de la Londra exista sisteme de tranzactionare diferite, in functie de performantele companiilor listate. Astfel, pentru actiunile incluse in indicele FTSE 100 (precum si actiunile de rezerva ale indicelui FTSE 100 - cele care din diferite motive nu mai fac parte din cosul indicelui) s-a introdus in octombrie 1997 sistemul SETS, care asigura o tranzactionare in intregime automata. In cadrul acestui sistem, in momentul in care ordinele de vanzare si de cumparare se potrivesc sub aspectul pretului si cantitatii, ele se executa automat.

Pentru celelalte actiuni, in cadrul sistemului SEAQ formatorii de piata sunt obligati sa afiseze in piata, de-a lungul intregii sedinte de tranzactionare si pentru toate actiunile la care au cotatii, pretul de cumparare si cel de vanzare, precum si cantitatile pe care sunt dispusi sa le tranzactioneze la preturile afisate. Aceste cotatii sunt ferme, in timp ce preturile pentru tranzactii mai mari pot fi negociate.

La Bursa de la Londra erau listate in 1998 peste 12160 de titluri (actiuni ale companiilor din Marea Britanie, actiuni ale unor companii intrnationale, titluri emise de guvernul Marii Britanii, obligatiuni emise de companii sau autoritati administrative locale, euroobligatiuni, certificate de depozit, optiuni). La Bursa de la Londra erau listate 2900 de companii, din care 500 din afara Marii Britanii. In 1998 s-a atins, al optulea an consecutiv, un volum anual record de tranzactionare-1037 miliarde de lire sterline pentru actiunile societatilor din

Marea Britanie (in crestere cu 2,4% fata de 1997) si 2,183 miliarde de lire sterline pentru sectorul international (cu 51% mai mult fata de anul precedent). Volumul mediu zilnic de tranzactionare pentru actiunile companiilor engleze a fost in 1998 de 4,1 miliarde de lire sterline, realizat in peste 63900 de tranzactii in fiecare zi. Valoarea medie a unei tranzactii a fost in 1998 de 64000 de lire sterline pentru titlurile societatilor britanice si de 386000 de lire sterline pentru titlurile cotate in sectorul international.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.