Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
APARITIA SI EVOLUTIA FORMELOR DE TURISM RURAL IN ROMANIA

APARITIA SI EVOLUTIA FORMELOR DE TURISM RURAL IN ROMANIA
APARITIA SI EVOLUTIA FORMELOR DE TURISM RURAL IN ROMANIA

APPEARANCE AND EVOLUTION OF RURAL TOURISM FORMS IN ROMANIA

Turismul rural in tara noastra se practica dintotdeauna, dar spontan, sporadic, intamplator, si mai ales neorganizat; forma sa de materializare o reprezinta, incepand cu anii '20-'30, cazarea la cetateni a vizitatorilor ocazionali a unor asezari rurale.

Primele incercari de turism organizat s-au realizat in anii 1967-1968, pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul romanesc al Marii Negre. Se pare ca a fost un inceput promitator, caci in anul 1972 Ministerul Turismului elaboreaza ordinul 297/1972, urmare caruia Centrul de cercetare pentru promovarea turistica interantionala procedeaza la identificarea si selectarea unor localitati rurale reprezentative pentru satele romanesti ce urmau a fi lansate in turism. In urma acestor studii, de comun acord cu oficiile judetene de turism si organele administratiei locale s-a stabilit ca pot fi introduse in turismul intern si international circa 118 localitati rurale.Romania ofera mari oportunitati de dezvoltare a agroturismului, practicarea acestuia fiind chiar necesara in perioada actuala. Astfel, veniturile realizate din activitatea turistica vor contribui la ridicarea nivelului economic, social si de civilizatie a satului romanesc.

Trebuie spus ca turismul rural se practica in tara noastra dintotdeauna dar spontan, sporadic, intamplator si mai ales neorganizat; forma sa de materializare o reprezinta incepand cu anii 1920-'30 cazarea la cetateni a vizitatorilor ocazionali ai unei asezari rurale.

Primele initiative si cautari in ruralul romanesc, avand caracter turistic mai bine conturat dateaza inca din anii 1920-1930, procesul fiind stopat, in forma incipienta de evolutiile ulterioare, nefavorabile din punct de vedere politic.

Prin Ordinul ministrului turismului nr. 744 din 1973 erau declarate "sate turistice" 14 localitati rurale din 10 judete ale tarii: Bogdan Voda (Maramures), Leresti si Rucar (Arges), Murighiol, Crisan si Sfantu Gheorghe (Tulcea), Fundata si Sirnea (Brasov), Sibiel (Sibiu) Vatra Moldovitei (Suceava) Poiana Sarata (Bacau), Recas (Timis), Tismana (Gorj) Vaideeni (Valcea), care prin respectivul ordin primeau si instructiunile minime de organizare si functionare [11]. Un an mai tarziu insa, ordinul devine desuet, prin interzicerea expresa a cazarii turistilor straini in localitatile particulare din localitatile rurale. Practic, activitatea agroturistica era desfiintata. Se face totusi, in final, o dispensa speciala pentru patru localitati rurale: Leresti, Sibiel, Crisan si Murghiol (careia i s-a schimbat insa numele in Independenta, ceea ce a creat confuzii printre turistii straini), care insa erau supravegheate permanent. Desi, in aceste conditii, agroturismul nu s-a putut dezvolta, localitatile respective si mai ales specialistii in turism au avut un contact direct cu aceasta activitate, i-au intuit potentialul, au putut trage concluzii privind exploatarea turistica si perspectivele sale. Dupa anul 1990, la nivel national s-a incercat reorganizarea acestei activitati, in primul rand prin elaborarea unui pachet de legi care sa incurajeze aceasta activitate. Totusi activitatea agroturistica a demarat lent si a evoluat nesatisfacator.

Pentru a sprijini dezvoltarea regiunilor rurale romanesti, cu precadere a celor din zona montana, prin elaborarea si punerea in practica a unor politici viabile, a fost creata in anul 1994 Agentia Nationala a Zonei Montane asimilata Directiei Generale a Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Aceasta agentie dispunea de o retea de 28 de servicii de dezvoltare montana judetene (doar judetele care au munti pe teritoriul lor), de un institut de montanologie la Sibiu si de un Centru de formare si dezvoltare in Muntii Carpati, la Vatra Dornei. Din anul 1994, Agentia este reprezentata in Comitetul Director al Euromontana, iar din anul 1996 a devenit membru fondator conform noului statut al acestui organism. Printre realizarile obtinute de aceasta agentie se numara si inceperea si sprijinirea activitatilor de agroturism montan, cu rezultate deosebite in zona Bran - Moeciu, precum si actiunile Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) care are numeroase filiale in tara.Preocupari din ce in ce mai concrete au manifestat pentru acest domeniu: Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului si Sporturilor, Ministerul Educatiei Nationale (Invatamantului) si insusi Guvernul Romaniei.

Urmarea fireasca a interesului general a fost Legea nr. 145/1994 privind stabilirea unor facilitati pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din zona montana, Delta Dunarii si litoralul Marii Negre (Ordonanta Gguvernului nr. 62/24 august 1994) si Ordinul Ministerului Turismului nr. 20/1995 referitor la normele si criteriile de clasificare a pensiunilor si fermelor agroturistice.

ANTREC reunea la sfarsitul anului 1995 peste 2 000 de membri, in 15 filiale. Activitatea turistica s-a desfasurat in cadrul a 1 240 echipamente (ferme, pensiunii sau gospodarii taranesti), care au atras 18 500 de turisti - din care 3 500 turisti straini - cu un sejur mediu de 4 zile/turist.

Legat de strategia dezvoltarii turismului rural in tara noastra ANTREC si Ministerul Turismului au optat mai mult pentru calitate si nu atat pentru cantitate. Pentru solutionarea cu operativitate a problemelor privind organizarea, dezvoltarea si promovarea turismului rural in Romania a fost constituita, prin ordinul Ministerul turismului 59/ iulie 1995, Comisia tehnica pentru dezvoltarea turismului rural. Din acesta comisie fac parte specialisti de la ministerele si institutiile care-si pot aduce o contributie in acest domeniu: Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Ministerul Tineretului si Sporturilor, Institutul de Cercetare pentru Turism, Institutul National de Fomare Manageriala in Turism, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectia Mediului si Mministerul Educatiei Nationale.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI FENOMENULUI TURISTIC
Turismul in Romania
PREZENTAREA STATIUNII COVASNA
Consideratii generale ale ecoturismului
Turismul in parcurile naturale nationale si in cele regionale
Pe urmele lui Emil Racovita - descoperirea misterelor din pesteri
Crearea unui cadru de referinta pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania
PROIECT Tehnician in hotelarie - Tehnici promotionale in Hotel CentralTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu