Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Pe urmele lui Emil Racovita - descoperirea misterelor din pesteri

Pe urmele lui Emil Racovita - descoperirea misterelor din pesteri


Academia de Studii Economice

Pe urmele lui Emil Racovita

descoperirea misterelor din pesteri

Tema aleasa se refera la vizitarea principalelor pesteri din zona Banatului si a Muntilor Apuseni, pesteri care reprezinta obiective turistice si pot fi vizitate de turisiti.Am optat pentru vizitarea unora dintre cele mai interesante pesteri din tara noastra, impresionante si atragatoare prin diveristatea reliefului carstic in care s-au format, prin varietatea formelor stalactitelor si stalagmitelor, prin lungimea lor sau prin caracteristicile deosebite care pe unele le fac unice nu doar la noi in tara ci si peste hotare.Am ales aceasta tema deoarece lumea pesterilor si implicit a formelor de viata din acest mediu subteran mi se pare fascinanta, atragatoare si deosebita.E greu de inchipuit cum poate trai vreo vietate in conditiile din pesteri si totusi sunt asemenea vietuitoare, ne imaginam cu greu cum natura a putut crea astfel de forme de relief cu roci care fie iti atarna deasupra capului fie se ridica de jos ca niste stalpi, cu ape si tuneluri subterane pe mai multe niveluri si totusi ele exista si merita vizitate.Romania are un potential turistic de invidiat si nu doar la suprafata ci si in subteran.Asa ca nu ne ramane decat sa vrem sa descoperim o astfel de lume restul fiind realizbil.

Titlul ales este:"Pe urmele lui Emil Racovita - descoperirea misterelor din pesteri".Am considerat ca este un titlu sugestiv pentru ca turistii sa intelega foarte clar la ce se refera produsul turistic propus de noi.Totodata am vrut sa aduc aminte de numele marelui speolog Emil Racovita fondatorul speologiei, definita de el ca stiinta a formelor de viata din mediul subteran (pesteri si panze freatice de apa) si totodata a primului institut de speologie din lume.

Traseul. Vom incepe circuitul turistic din Bucuresti, vom trece prin orasele Pitesti, Campulung Muscel cu vizitarea Pesterii Dambovicioarei, apoi vom trece prin Curtea de Arges cu vizitarea mamastirii omonime, apoi Ramnicul Valcea, Targu Jiu in aceasta zona urmand sa vizitam Pesterile: Polovragi, Muierilor si Closani si ansamblul sculptural al lui Constatin Brancusi.Ne vom continua traseul spre Dorbeta Turnu Severin unde vom vizita Pestera Gura Ponicovei, Portile de FierI si complexul carstic Epuran - Topolnita.De aici ne vom indrepta spre statiunea Baile Herculane, apoi spre Comarnic cu vizitarea pesterii cu acelasi nume, ne vom indrepta spre Caransebes si apoi spre Sarmisegetuza unde vom vizita ruinele fostei cetati.Mai departe traseul va continua spre orasul Deva, apoi spre Arieseni in aceasta regiune urmand sa vizitam pesterile Huda lui Papara Scarisoara, Poarta lui Ionele si Getarul de sub Zgurasti.Mai departe vom trece prin statiunea Stana de Vale in aceasta zona avand multe obiective turistice de vizitat:pesterile Ursilor si Magura, Ghetarul de la Vartop, Pesterile Coiba Mare, apoi Cetatile Ponorului si pestera cu acelasi nume, Focul Viu, Pestera Cetatile Radesei, Meziad.Ne vom continua traseul spre Oradea apoi Cluj Napoca cu vizitarea in aceasta zona a pesterilor : Vantului si Vadu Crisului.De la Cluj Napoca ne vom indrepta spre Sibiu si apoi Pitesti pentru a reveni la sfarsitul circuitului tot in Bucuresti.

Circuitul turistic propus se desfasoara pe o perioada de 9 zile si 8 nopti de cazare, intre 20 si 29 iulie.Lungimea traselui va fi de aproximativ 2.150km.Mijlocul de transport folosit va fi un microbuz marca Mercedes Sprinter an de fabricatie 2005 avand 16 (14+2) locuri pus la dispozitie de compania EUROLINES.Microbuzul va avea ca dotari:

 aer conditionat

 incalzire suplimentara

 TV/Video/Audio

 microfon

 scaune rabatabile

Tarifele pentru transport includ:carburant, TVA, asigurare calatori si bagaje, diurna sofer, chiria microbuzului. Nu includ cazarea, masa soferilor si taxele de parcare.

In ceea ce priveste pretul acestui produs turistic acesta va fi de 1.845RON incluzand transportul, cazarea, micul dejun, pranzul si cina.Turistii vor fi cazati la hoteluri de 2 si 3 stele iar in tariful de cazare vor fi incluse micul dejun si toate taxele aferente.In ceea ce priveste conditiile de cazare hotelurile dispun de camere cu aer conditionat, baie proprie, apa curenta, televizor, telefon, cablu TV, mobilier confortabil si aspect imbietor.De asemenea hotelurile dispun si de restaurante unde turistii vor avea asigurata cina aceasta constand in: o gustare, meniul principal, o sticla de suc si un pahar de vin.Totodata hotelurile asigura parcare gratuita.Vom dispune in hotelurile respective de camere duble iar in cazul in care unii clienti vor dori o camera single urmand sa le satisfacem dorintele dar ei vor fi nevoiti sa plateasca in plus 35% fata de pretul initial.Referitor la masa de pranz in unele situatii turistii vor servi dejunul la hotelurile in care sunt cazati sau in alte situatii il vor servi in orasele in care ne vom opri pe traseu.Dejunul va consta in: o ciorba, meniul principal si un desert iar ca bautura o sticla de apa minerala.Produsul nostru turistic nu va asigura intrarea in pesteri in cazul in care la unele dintre ele se percepe o taxa de intrare.Totodata cazarea, masa soferului, diurna, cazarea si masa ghidului sunt incluse in pretul produsului turistic. Turistii trebuie sa dispuna de un echipament de munte minim( bocanci, haine groase, lanterna, rucsac).

Oferta noastra turistica se adreseaza in exclusivitate turistilor romani, in principal segmentului de persoane interesate de un astfel de turism, dormice sa afle cat mai multe despre pesteri si totodata care dispun de un venit peste mediu.Putem include in aceasta categorie pe cei care lucreaza in domeniul speologiei, geografiei, geologiei(profesori, cercetatori).Asta nu inseamna ca vor fi excluse celelalte categorii.In principiu poate participa oricine conditia esentiala fiind atractia pentru pesteri, pentru aventura si dorinta de a vedea o astfel de lume.Grupul va fi format din 14 persoane plus sofer si plus un ghid.

Programul circuitului va fi urmatorul:

Prima zi:

o      Traseu: Bucuresti - Pitesti - Campulung Muscel - Dambovicioara - Curtea de Arges - Ramnicul Valcea(280 km)

o      Program: Vom pleca din Bucuresti de la statia de metrou Pacii la ora 8 dimineata, ne vom deplasa spre Pitesti apoi Campulung Muscel si de aici prin Cheile Dambovicioarei spre pestera cu acelasi nume. Dupa vizitarea pesterii ne vom intoarce la Campulung unde vom lua masa de pranz la restaurantul cu specific international Iverique(intre orele 12:30 si 13:30).Dupa ce vizitam putin imprejurimile ne deplasam spre Curtea de Arges unde vom vizita renumita Manastire Curtea de Arges. Ne vom continua traseul spre orasul Ramnicul Valcea unde ne vom caza la hotel Capela de 2 stele.Vom merge apoi sa vizitam manastirea Cozia aflata in apropierea orasului.Ne intoarcem la hotel unde dupa serivrea cinei ( intre orele 19:30 si 20:30) turistii vor avea program liber.

o      Obiective turistice:

Pestera Dambovicioara lunga de peste 250 m are aspectul unei galerii putin ramificate, traseul sau fiind usor ascendent. Poate fi strabatuta usor intrucat plafonul este mai inalt decat statura omului. Temperatura oscileaza in jurul valorii de 10-12oC. Aici s-au gasit resturi fosile ale ursului de pestera.

Cheile Dambovicioarei Pestera Dambovicioarei

Manastirea Curtea de Arges construita dupa cum spune legenda de Mesterul Manole in timpul domniei lui Neagoe Basarab. Exista chiar si un punct rosu pe zid care indica locul unde se spune ca ar fi fost zidita Ana, sotia Mesterului Manole. De asemenea, in imediata vecinatate a manastirii se afla izvorul pe care localnicii il numesc 'Fantana lui Manole' indicand locul in care mesterul s-a prabusit incercand sa zboare dupa acoperisul manastirii

Manastirea Cozia ctitorita de Mircea cel Batran are si o mare insemnatate in ceea ce priveste cercetarea studiului de cultura si arta a poporului nostru in secolul al XIV-lea, fiind o bogata sursa de documentare pentru arhitectura, sculpturile in piatra si lemn, ca si in picture. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei

A 2-a zi:

o      Traseu: Ramnicu Valcea - Polovragi - Targu Jiu - Baia de Fier - Targu Jiu(170km)

o      Program: Dupa servirea micului dejun la restaurantul hotelului Capela in jurul orei 8:30 vom pleca spre Polovragi unde vom vizita Pestera Polovragi. Ne vom indrepta apoi spre Targu Jiu unde ne vom caza la hotel Anabell de 3 stele.Vom servi apoi pranzul la restaurantul hotelului(intre orele 12:30 si 13:30).Dupa-amiaza vom vizita ansamblul sculptural al lui Costantin Brancusi:Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Ne vom indrepta apoi spre Baia de Fier zona in care vom vizita Pestera Muierilor si Pestera Closani. Ne vom intoarce apoi la Targu Jiu unde turistii vor servi cina la restaurantul hotelului(intre orele 19:30 si 20:30).

o      Obiective turistice:

Pestera Polovragi Situata in Cheile Oltetului pestera are galerii ce formeaza un adevarat labirint. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decat lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani.

Ansamblul monumental de la Targu Jiu, ridicat in cinstea eroilor morti in primul razboi mondial exprima sentimental cosmic al lui Brancusi manifestat prin reuniunea celor patru elemente fundamentale ale lumii:

Apa - pornirea de la raul Jiu

Pamant - aleea din gradina publica, Masa Tacerii incorporeaza pamantul si Calea Eroilor

Foc - flacara care asigura triumful asupra mortii in 'Poarta Sarutului'

Aer - avantul "Coloanei fara sfarsit" care escaladeaza vazduhul in drumul catre cer

Masa Tacerii Poarta Sarutului Coloana Infinitului

Pestera Muierilor monument al naturii contine originale podoabe (concretiuni calcaroase) ce dau fantezie si splendoare pesterii. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: 'Sala liliecilor' (adaposteste numeroase colonii de lilieci), 'Galeria ursilor' (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna). Azi compet elecrificata formeaza si o rezervatie arheologica.

Pestera Closani. formata din doua galerii orizontale: Galeria Laboratoarelor si Galeria Matei Ghica. Peretii sunt acoperiti cu valuri de piatra care cad in cascade. Poteca serpuieste printre coloane, stalagmite si gururi cu marginile dantelate, pe sub un tavan impodobit cu o multime de stalactite albe sau colorate in tonuri de rosu.

A 3-a zi:

o      Traseu:Targu Jiu - Ciresu - Drobeta Turnu Severin - Portile de fier I - Orsova - Baile Herculane(170km)

o      Program: Dupa servirea micului dejun in jurul orei 8:30 la hotel Anabell ne vom indrepta psre localitatea Ciresu in apropierea careia se afla complexul carstic Epuran-Topolnita aflat la 31km de Drobeta Turnu Severin. Apoi ne indreptam spre orasul Drobeta Turnu Severin unde vom servi dejunul la restaurantul Dunareacu specific international. ( orele 12:30-13:30). Dupa masa de pranz vom merge sa vizitam Pestera Gura Ponicovei aflata in apropierea Portilor de Fier I. Cu aceasta ocazie vizitam si hidrocentrala Portile de Fier I. Pornim apoi spre Orsova si de aici spre statiunea Baile Herculane unde ne vom petrece si noaptea.Ne vom caza la Hotel Roman de 2 stele.Dupa cina la restaurantul hotelului( orele 19:30-20:30) turistii se pot bucura de o baie fierbinte si sanatoasa in apele termale din belsug in aceasta statiune.

o      Obiective turistice:

Complexul carstic Epuran-Topolnita

In interiorul pesterii Epuran se gasesc numeroase sali uriase, cu diferite denumiri: "Galeria cu bazine" (in interiorul careia se gaseste exceptionala "Feerie a apelor"), "Galeria Comorilor", "Sala Ursilor", "Sala Cavourilor".

Pestera Topolnita este una dintre cele mai mari pesteri din tara (ocupa locul doi dupa Pestera Vantului), cu o enorma retea de galerii-labirint, dispuse pe patru nivele, ce comunica intre ele prin nenumarate sali. In aceste sali se gasesc lacuri, draperii de perle de stanca, stalagmite de 4-5 m inaltime, stalactite etc. Aceasta pestera, cu o deosebita importanta turistica, a fost declarata monument al naturii.

Pestera Gura Ponicovei in interiorul careia se gasesc resturi scheletice, fosile ale ursului de caverna, are numeroase galerii largi, etajate, blocuri de prabusire.

Portile de Fier I cea mai mare hidrocentrala din tara.

Pestera Topolnita Pestera Topolnita Portile de Fier

A 4-a zi:

o      Traseu: Baile Herculane - Comarnic - Caransebes - Sarmisegetuza - Deva(250km)


o      Program: Dupa servirea micului dejun la Hotel Roman la ora 8:30 plecam spre localitatea Comarnic pentru a vizita Pestera Comarnic.Ne vom continua calatoria inspre Caransebes unde vom poposi pentru a servi pranzul la restaurantul cu specific international Tibiscum(orele 12:30-13:30).Dupa-masa ne vom indrepta spre Sarmisegetuza aici vizitand si ruinele vestitei capitale dacice Sarmisegetuza Regia .Vom pleca apoi spre Deva unde ne vom caza la hotel Sarmis de 2 stele.Dupa servirea cinei(orele 19:30- 20:30) turistii vor avea program liber.

o      Obiective turistice:

Pestera Comarnic cea mai lunga pestera din Banat. Celebra prin splendoarea si grandoarea formatiunulor stalagmitice(orga mare, zidurile chinezesti, crocodilul, ciupercile, gemenii, camila, clopotul) cit si prin monumentalitatea galeriilor si a salilor, pestera este declarata din 2000 rezervatie de interes national pentru protectia si conservarea unor formatiuni geologice, galerii, grote, fauna cavernicola etc. Este deschisa turismului larg, nefiind momentan amenajata si nici electrificata. Acest lucru insa nu ii stirbeste cu nimic frumusetea, din contra, confera vizitatorilor un aer de mister si aventura. Vizitarea pesterii se face sub conducerea unui ghid calificat de la cantonul Comarnic, care cunoaste in amanunt pestera si atrage atentia turistilor asupra frumusetii acestei lumi.

Sarmisegetuza Regia este un complex de sanctuare situate la 1200 m altitudine pe un platou terasat artificial, departe de ochii neinitiatilor, pare menit pentru descifrarea mecanismelor astrale si marilor cicluri cosmice. Cei mai multi istorici estimeaza ridicarea lor in secolele III-II i.Hr, dar sunt si calcule (raportate la ziua solstitiului de vara) din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare. Doua dintre ele sunt cele mai importante: sanctuarul mare rotund si 'soarele de andezit'.

A 5-a zi:

o      Traseu: Deva - Salciua - Campeni - Arieseni - Stana de Vale(200km)

o      Program: Dupa servirea micului dejun in jurul orei de 8:30 vom pleca spre Salciuaunde vom vizita pestera Huda lui Papara.Apoi ne vom indrepta spre Campeni unde vom servi dejunul la restaurantul Hanul Motilor(orele 12:30-13:30).Ne vom continua apoi traseul spre Arieseni in aceasta zona urmand sa vizitam pesterile: Scarisora, Poarta lui Ionele si Ghetarul de la Zgurasti. Dupa vizitarea acestor obiective ne vom indrepta spre Stana de Vale unde ne vom caza la Hotel Iadolina de 3 stele.Dupa cina la restaurantul hotelului(orele 19:30-20:30) turistii au program liber.

o      Obiective turistice:

Pestera Huda lui Papara este una din cele mai interesante pesteri din Muntii Apuseni-Trascau. Se desfasoara de-a lungul a 2000 m pe langa un parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste. Aici putem gasi guano si stalactite anemolite unice ca dimensiuni in Romania. Este una din putinele pesteri din tara cu zone de acumulare de aer cald (20 grade Celsius).

Pestera Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania, unica in sud-vestul Europei si printre putinele din lume.Ghetarul are 18-20 m grosime si un volum de circa 75000 m3. Nu s-a topit niciodata, desi are in jur de 3000 de ani.Pe traseu se poate vizita si Pestera Poarta lui Ionele in care este amenajat un muzeu speologic.Portalul si zona micilor cascade de la intrare dau o nota aparte de pitoresc specifica Muntilor Apuseni.In imediata vecinatate se afla si Pestera Getarul de la Zgurasti. Este constituita dintr-un aven larg, deschis la suprafata, pe fundul caruia zapada dainuie mai mult timp decat la exterior.Intreaga retea subterana de sub Pestera Ghetarul de la Zgurasti totalizeaza 775 m.

Pestera Scarisoara Scarisoara Pestera Poarta lui Ionele

A 6-a zi:

o      Traseu: Stana de Vale - Chiscau - Arieseni - Stana de Vale(200km)

o      Program: Luam micul dejun la restaurantul hotelui Iadolina si la 8:30 plecam spre Chiscau pentru a vizita Pestera Ursilor aflata in apropiere si Pestera Magura. ).La pranz poposim la Arieseni unde turisti vor putea servi dejunul la restaurantul Perla Ariesului(orele 12:30-13:30).Apoi vom merge sa vizitam Pestera Ghetarul de la Vartop si Pestera Coiba Mare aflata vis-a-vis de ghetar. Ne vom intoarce apoi la Stana de Vale unde turistii dupa ce vor servi cina( orele 19:30-20:30) vor avea program liber.

o      Obiective turistice:

Pestera Ursilor de o rara frumusete, se gaseste intr-o fosta cariera de marmura si incanta privirile vizitatorilor cu o superba arhitectura speologica.Aceasta deosebita rezervatie speologica cu o lungime de 1500 m, este alcatuita din doua nivele de galerii, unul superior, si unul inferior, cu numeroase stalagmite, stalactite, draperii, etc. In galeria inferioara a fost gasit scheletul unui urs de caverna, conservat intr-o terasa aluvionara; aceasta rasa de urs a disparut in urma cu 15 000 de ani.

Pestera Magura este considerata ca una dintre cele mai frumoase cavitati subterane din Romania si este caracterizata prin exceptionala bogatie si diversitate a concretiunilor pe care le adaposteste, multe dintre ele avand nume deosebit de pitoresi (de exemplu: Palmierul, Marele Domn, Galeria Valurilor.

Pestera Coiba Mare aceasta se remarca prin intrarea principala care este una dintre cele mai impozante deschideri de pestera din Apuseni cu cei 74m latime si 47m inaltime, comparandu-se doar cu portalul Cetatilor Ponorului.

Pestera Ghetarul de la Vartop este rezervatie speologica si se poate vizita doar in prezenta ghidului.Este declarata monument al naturii fiind cu adevarat splendida, fiecare centimetru fiind acoperit cu concretiuni incredibile si frumos colorate ca intr-o lume de basm. Ghetarul de la Vartop este renumit, in afara de bijuteriile din calcar, de prezenta unor urme lasate in crusta de calcit, vechi de peste 25000 de ani, de catre HOMO SAPIENS FOSSILIS sau 'Omul de la Vartop'.

A 7-a zi:

o      Traseu: Stana de Vale - Cabana Padis - Stana de Vale - Rameti - Oradea(230km)

o      Program: Dupa servirea micului dejun la restaurantul hotelului Iadolina la ora 8:30 vom pleca spre Cabana Padis unde vom vizita: Cetatile Ponorului si pestera omonima.La pranz ne oprim la Cabana Padis unde vom servi dejunul(orele 12:30-13:30).Dupa acest popas mergem sa vedem pesterile:Focul Viu si Cetatile Radesei. Ne intorcem spre Stana de Vale si o luam apoi spre localitatea Rameti in apropierea careia se afla Pestera Meziad. De aici mergem spre Oradea unde ne vom caza la Hotel Scorilo de 3 stele.Vom servi cina la restaurantul hotelului(orele 19:30- 20:30) dupa care turistii vor avea program liber.

o      Obiective turistice:

Complexul carstic Cetatile Ponorului  este cel mai grandios fenomen carstic din Romania. Trei doline, un imens portal in stanca, o pestera, tuneluri subterane, cascade, Valea Cetatilor (de obicei, seaca), raul din Lumea Pierduta, stanci, grohotis, 4 balcoane suspendate deasupra haului si privelisti de-o salbaticie si frumusete rar intalnite.Este declarat monument al naturii.

Focul Viu include un ghetar cu un volum de 25.000 m3-al treilea din Romania ca marime Pestera consta in doua sali, prima din ele de mari dimensiuni avand un imens ghetar. Accesul la pestera se face printr-o galerie pe o scara de lemn. Tavanul acestei sali mari este deschis printr-o fereastra naturala uriasa prin care o mare cantitate de busteni si zapada a cazut de afara, transformandu-se intr-o imensa gramada in centrul salii. Bustenii au fost prinsi ca intr-o capcana de gheata, capetele lor ramase libere au putrezit si au colorat astfel gheata. Prin fereastra din tavan intra suficienta lumina pentru a dezvalui spendoarea bucatilor stalagmitice de gheata care stralucesc in lumina dand impresia feerica de "foc viu".

Pestera Cetatile Radesei este vestita prin cele 5 ferestre naturale, lumina soarelui dand stancilor aspecte de basm.

Pestera Meziad are o lungime de 4750 m si este una dintre cele mai mari pesteri din Romania. Este dispusa pe trei nivele, avand galerii imense, in interiorul carora se afla poduri, scari, brauri, coloane, etc. si resturi fosile ale ursului de caverna. Pestera poate fi vizitata numai in prezenta unui ghid turistic.

A 8-a zi:

o      Traseu: Oradea - Vadu Crisului - Suncuius - Huedin - Cluj Napoca (250km)

o      Program:Dupa micul dejun la resurantul hotelului Scorilo, la ora 8:30 ne vom continua traseul prin Defileul Crisului Repede spre Cluj Napoca abatandu-ne pe drum spre localitatile Vadu Crisului si apoi spre Suncuius urmand sa vizitam pesterile Vadu Crisului si respectiv Vantului. La ora pranzului ne oprim in orasul Huedin unde vom servi masa la restaurantul Flamingo(orele 12:30-13:30).Apoi ne vom continua traseul spre Cluj Napoca.Seara ne cazam la Hotel Best Western Topaz de 3 stele din Cluj Napoca, luam cina la restaurantul hotelului(orele 19:30-20:30) dupa care turistii vor avea program liber.

o      Obiective turistice:

Pestera Vantului situata pe malul stang al Crisului Repede este cea mai lunga din Romania - peste 40 km, declarata monument al naturii. Dezvoltata in calcare de varsta mediotriasica, pestera se dezvolta pe trei nivele. Cel inferior parcurs de un parau subteran si doua etaje fosile, suprapuse legate intre ele prin puturi.Pestera este greu accesibila, putand fi vizitata doar insotit de un ghid turistic.

De la intrarea in Pestera Vadu Crisului iese un parau cu apa bogata si limpede ce vine din inima muntelui.Pestera este electrificata si amenajata pentru vizitare.

A 9-a zi:

o      Traseu: Cluj Napoca - Sibiu - Pitesti - Bucuresti(400km)

o      Program:Este cea din urma zi si o vom dedica intoarcerii la Bucuresti.Dupa ce vom servi micul-dejun la restaurantul hotelului Best Western Topaz vom pleca spre Sibiu unde ne vom poposi pentru a servi masa de pranz la restaurantul Egreta( orele 12:30-13:30) si pentru a mai vizita putin orasul, apoi ne continuam drumul spre Pitesti si in fine Bucuresti.

Analiza de pret:

Articole de

calculatie

Elemente de

Cheltuieli

Elemente de

calcul

Valoare per

Turist

(val totala/14)

Valoare

Totala

  1. Cheltuieli

Directe

Ch. cu cazare*

(Cazare hotel)

85RON*8nopti*16pers

777,14RON

10880RON

Ch cu alimentatia*

Pranz:30RON*9zile*16pers

Cina:25RON*8nopti*16pers

308,57RON

228,57RON

4320RON

3200RON

Ch cu transportul

2150km*1,5RON/Km

230,36RON

3225RON

Ch diurna ghid

50RON*9zile

32,14RON

450RON

Ch diurna soferul**

- - -

Ch organizatorice***

200RON

14,30RON

200 RON

Alte cheltuieli****

100RON

7,14RON

100 RON

Total ch directe

1598,21RON

22375RON

2. Comision

13% din ch. directe

207,77RON

2908,75RON

3. T.V.A.

19% din comision

39,48RON

552,66RON

4. Total costuri

1845,45RON

25836,41RON

5. Rotunjiri

-0,45 RON

-6,41 RON

6. Total pret vanz

1845RON

25830RON

Vom calcula pretul de vanzare stiind ca grupul este format din 14 persoane +1 ghid +1 sofer, iar circuitul se desfasoara pe o perioada de 9 zile.

*Cheltuielile cu cazarea includ si micul-dejun in pretul de cazare

**Diurna soferului este inclusa in tariful pentru transport.

***Cheltuielile organizatorice includ cheltuielile cu pliantele si cu telefonul;

**** Alte cheltuieli includ, spre exemplu, cheltuielile cu parcarea.

Comercializarea si promovarea produsului turistic Pe urmele lui Emil Racovita descoperirea misterelor din pesteri

Comercializarea si promovarea acestui produs turistic se vor face de catre agentia de turism Getica Turism in calitate de producator si comerciant.

In ceea ce priveste modalitatile de plata cei interesati vor putea plati in numerar(cash) sau prin carduri bancare.Referitor la conditiile de inscriere turistii sunt obligati ca la inscriere sa achite agentiei un avans de 40% din pretul produsului turistic, restul sumei urmand sa fie achitata cu cel mai tarziu 7 zile inainte de plecare.In situatia in care anumite persoane doresc sa se retraga din circuit vor trebui sa anunte agentia cu cel putin 3 saptamani inainte de plecare.In situatia in care vor depasi aceasta data nu vor mai primi integral suma ci doar 70% din ea in situatia in care isi anunta retragerea cu 2 saptamani inainte si 60% din suma in cazul in care anunta ca se retrag cu doar o saptamana inainte de plecare.O alta conditie care trebuie indeplinita de turisti se refera la respectarea datei, orei si locului de plecare.In situatia in care nu vor veni la timp turistii nu isi vor mai primi banii.

Promovarea acestui circuit turistic se va realize prin diferite mijloace clasice de pubicitate:radio, televiziune, reviste de specialitate, presa, panouri stradale amplasate in zonele populate, pliante distribuite in zone cu trafic intens precum si acolo unde exista institutii de speologie, geologie, geografie.Totodata pe site-ul agentiei(www.getica.ro) cei interesati vor gasi toate informatiile necesare.

Legat de promovarea prin intermediul radioului si a televiziunii se va recurge la transmiterea unor spoturi publicitare la orele de maxima audienta(17:00-22:00) si mai ales in cadrul unor emisiuni care au ca tema de dezbatere turismul si implicit pesterile.Se va pune accent pe urmatoarele posturi de radio si televiziune:Radio Romania Actualitati, Europa Fm, si respectiv:TVR1 si 2, TVR Cultural, PRO TV si Antena 1.Principalele reviste de specilaitate in care vom promova acest produs turistic vor fi:"Vacante si calatorii", "Romania pitoreasca" si "Traveller Magazin", iar principalele ziare:"Capital" si "Jurnalul National".

Agentia de turism urmareste nu doar atragerea turistilor ci si fidelizarea lor in vederea unei colaborari de durata.in acest scop agentia ofera clientilor fideli carduri de fidelitate pe baza carora pot obtine puncte , participarea la diferite tombole, anumite reduceri la serviciile oferite si chiar acordarea unor sejururi gratuite in baza punctelor accumulate.

Traseul circuitului:

"Pe urmele lui Emil Racovita"

descoperirea misterelor

din pesteri

Getica Turism va asigura ca veti petrece 9 zile deosebite in care veti descoperi ce ascunde lumea subterana a pesterilor si totodata frumusetile naturii si peisajului romanesc din Muntii Banatului si Muntii Apuseni.

Getica Turism

B-dul Iancu de Hunedoara nr. 29

Sector 1, Bucuresti

Telefon: 021/231.06.35

021/231.94.05

Mobil : 0744.341.301

0723.161.653

E-mail:office@getica.ro

Site-ul:www.getica.ro

De la Bucuresti la Ramnicul Valcea, Targu Jiu, Baile Herculane, Deva , Oradea, Cluj Napoca.

De la Pestera Dambovicioara la Pestera Muierilor, Topolnita,Comarnic, Scarisoara, Focul Viu, Ursilor, Meziad, Vantului, Vadu Crisului

Cazare la hoteluri de 2 si 3 stele

Toate mesele incluse in pret

Transport in conditii excelente

Sunteti interesati de pesteri, vreti sa le descoperiti frumusetile si particularitatile?

Atunci suntem ceea ce cautati.

Getica Turism va ofera exact ceea ce doriti.

Aveti ocazia sa vizitati cele mai frumoase si mai atracitve pesteri din Romania

Pestera Muierilor - "adapost in vremuri apuse"

Scarisoara - "ghetarul vesnic"

Focul Viu - "un taram feeric"

Topolnita - "un labirint subteran"

Ursilor - "o lume disparuta"

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.