Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
ORGANIZAREA SI DESFASURAREA UNEI EXCURSII TIP IN TURISMUL INTERNATIONAL

ORGANIZAREA SI DESFASURAREA UNEI EXCURSII TIP IN TURISMUL INTERNATIONAL


ORGANIZAREA SI DESFASURAREA UNEI EXCURSII TIP IN TURISMUL INTERNATIONAL

ARGUMENT

Turismul e o forma de activitate umana destinata in principal odihnei dar si cunoasterii, el impunandu-se in viata inca din cele mai vechi timpuri.

Una din cele mai vechi definitii ale cuvantului turism a fost data de catre economistul austriac Hermann Von Schullard in 1910. El a definit turismul ca pe o 'suma de operatori, in principal de tip economic, care se refera direct la intrarea, stationarea si deplasarea strainilor in interioriul sau in exteriorul unei anumite tari, oras sau regiune''.Mai tarziu, in 1976, Tourism Society of England defineste turismul ca fiind o 'miscare temporara, pe termen scurt a persoanelor catre destinatii diferite de cele in care traiesc si muncesc, precum si toate activitatile intreprinse de acestia in timpul sederii la fiecare din destinatii.

Formele superioare de manifestare solicita stabilirea unor obiective turistice precise, care trebuiesc atinse in concordanta cu scopul propus si pe de alta parte, un nivel de confort, odihna, masa si transport ceea ce se poate observa si in aceasta lucrare.Toate aceste lucruri s-au realizat treptat, dar mai intens in ultimele patru-cinci decenii, cunoscand o larga difersificare.

La formele traditionale (recreerea la final de saptamana, drumetiile montane pe parcursul mai multor zile, odihna si tratamentul in statiunile balneare sau climaterice s-au adaugat turismul de afaceri, cel cultural, ori cel sportiv.

Am intocmit aceasta lucrare, dintr-o pasiune izvorata din dorinta de cunoastere si ca urmare a acumularii de informatii din cei 4 ani de liceu, in timpul orelor, in zilele de practica pe care le-am avut, sau chiar in practicarea unor activitati de ghid.

La aceasta pasiune s-a adaugat si dorinta de a impartasi altora, cum ar fi colegilor mai mici cate ceva din volumul insemnat de cunostinte si informatii al acestei lucrari.

Realizarea unei astfel de lucrari, asemenea celei pe care am realizat-o si organizat-o eu, pare usoara la prima vedere, dar care este in realitate un lucru totusi dificil, deoarece culegerea de informatii necesita mult timp, precum si maniera in care am conceput redarea lor in lucrare.

Lucrarea nu e usor de realizat, intrucat aceasta presupune selectionarea informatiilor, subiectelor, o anumita redare a datelor si un material ilustriv sugestiv, in concordanta cu textul.

Acest lucru iese in evidenta in ultima parte a lucrarii mele, unde am exemplificat prezentarea unui traseu extern, turismul extern reprezentand o activitate turistica practicata de rezidentii unei tari care calatoresc pe teritoriul altei tari.

Am oferit astfel metodologia prezentarii itinerariilor si a obiectivelor turistice pentru cei interesati de astfel de informatii.

Sper ca prezentarea traseului extern va fi o lectura agreabila, dar si un ghid in cunoasterea valorosului potential turistic.

Am ales acest subiect pentru lucrare, deoarece ghidul national de turism e unul din cele mai importante persoane care face parte la organizarea si desfasurarea unei excursii, a unui circuit, etc.

Se observa de-alungul lucrarii cate obligatii are o astfel de persoana dar si care sunt obligatiile, responsabilitatile unui ghid national de turism.

Avand in vedere faptul ca specializarea mea este : tehnician in turism, profilul turism si alimentatie publica, cred ca am ales una din cele mai bune si potrivite teme dintre toate cele propuse de profesorul coordonator.

I

PLANIFICAREA EXCURSIEI

Pentru planificarea optima a excursiei trebuie avute in vedere urmatoarele elemente:

1.1 Alegerea ofertei – De regula se face la agentie (practic se preia de la agentul de turism care s-a ocupat cu promovarea si comercializarea programului respectiv,inclusiv cu formarea grupului) avand in vedere si anumite variante alternative ale rutei pentru situatiile deosebite ce pot aparea.

1.2 Participantii la excursie – Ghidul National de turism trebuie sa se informeze asupra participantilor la excursie, lucru care se poate face odata cu preluarea dosarului, actiunii referitor la:

-numarul participantilor (care pot fi in grup mare, mediu sau turisti individuali)

-varsta turistilor (pentru a se stabili daca grupul este omogen in ceea ce priveste varsta sau care este ponderea turistilor de aceeasi varsta in numarul total al turistilor);

-mediul din care provin turistii;

-profesiile lor;

-hobby-uri sau preferinte

Importanta culegerii acestor informatii consta in faptul ca ghidul national de turism isi poate alcatui un program echilibrat, o prelegere adecvata turistilor din punct de vedere al limbajului pe care il folosesc cat si al cantitatii de informatii oferite sau poate alcatui si propane excursii optionale in functie de preferinte, preocupari, cerinte.

1.3 Nivelul calitatii – se poate stabili in functie de etalonul participantilor la excursie si/sau nivelul calitativ al serviciilor oferite prin program, acestea doua fiind intr-o relatie direct proportionala.

Evident ca in concediu fiecare persoana doreste sa se simta confortabil si sa primeasca servicii de calitate in conformitate cu pretul platit.Dar este impropriu sa alcatuiesti o excursie care se adreseaza in totalitate studentilor (cazare, masa, transport) intr-o retea hoteliera foarte scumpa cu dineuri la restaurant de lux si transport cu avionul, in conditiile in care serviciile pot fi substituite cu altele similar, dar mai accesibile acestora.

Totusi, indiferent de serviciile oferite, ghidul trebuie sa se asigure ca acestea sunt cele mai bune pentru pretul platit.Exista situatii in care nu se pot oferi serviciile comandate la nivelul contractat.In acest caz, ghidul national este obligat sa recompenseze sau sa despagubeasca turistii prin oferirea unui serviciu suplimentar, sau prin returnarea banilor la sfarsitul excursiei.

1.4 Cat de mult se poate include – depinde de talentul ghidului in evaluarea turistilor din punct de vedere al interesului pe care l-ar putea manifesta pentru vizitarea unor obiective turistice, de a participa la excursii optionale, de cunoastere si imbogatire a culturii.El isi va pregati o prezentare cat mai detaliata care sa poata satisface curiozitatea turistilor,insa doar la fata locului v-a putea sesiza interesul mai ridicat sau mai scazut al turistilor pentru un obiectiv turistic care va fi prezentat mai pe scurt sau mai pe larg.De exemplu, in cazul vizitarii unui muzeu, in functie de interesul turistilor, ghidul va hotara asupra caror sali sau exponate sa insiste mai mult ( fiind nevoit sa tina cont si de timpul alocat vizitarii fiecarui obiectiv) sau, daca constata ca turistii au un nivel cultural mai ridicat si isi exprima dorinta de a acumula cat mai multe informatii in timpul excursiei, el va fi pregatit sa le ofere toate detaliile.

1.5 Transportul – Ghidul national de turism va avea obligatia ca, inainte de plecarea in excursie, sa culeaga toate informatiile despre mijlocul de transport folosit, programul ales, traseul urmat, opriri pe parcurs si durata acestora.Dupa cum se stie, intr-o excursie se poate folosi un singur mijloc de transport sau transportul combinat (situatie in care ghidul trebuie sa cunoasca punctele de legatura si orarul mijloacelor de transport).

*Transportul cu autocarul –Ghidul national de turism trebuie sa cunoasca tipul de autocar cu care se va efectua transportul (lasificarea sa trebuie sa corespunda cu comanda facuta la agentie), facilitatile pe care le ofera (aer conditionat, video, bar,toaleta), ora si locul intalnirii si sa preia documentatia referitoare la comandarea si confirmarea inchirierii mijlocului de transport).Daca transportul pe intreaga durata a excursiei se efectueaza doar cu autocarul, ghidul trebuie sa-si stabileasca de la inceput numarul si durata popasurilor (la ce ora se fac opririle si de cate minute sunt acestea), in functie de distanta pe care o parcurg intr-o zi, alegand de pe traseu parcari amenajate sau benzinarii cu grup sanitar (de preferat).

*Transportul cu avionul – consta in doua variante: fie plecarea cu grupul din aeroport - situatie in care ghidul pleaca cu turistii romani in strainatate, fie preia grupul de la aeroport – situatie in care se realizeaza o excursie cu turisti straini in tara).

In prima situatie referitoare la calatoria peste hotare – ghidul va detine asupra sa biletele de calatorie si pasapoartele turistilor (cu viza daca este cazul) si va informa grupul asupra orei si locului de intalnire din aeroport, bagajele ce le pot transporta (20 kg-economic class), obiecte, cadouri ce pot fi trecute prin vama.

In a doua situatie cea a preluarii grupului din aeroport, ghidul national de turism va trebui sa se ocupe si de mijlocul de transport necesar transferului pana la hotel sau pana la destinatia dorita.

*Transportul cu trenul – presupune cele doua situatii distincte mentionate mai sus.

Totusi, in practica, se foloseste mai putin trenul ca mijloc de transport pentru excursii in strainatate.

In cazul transportului combinat, ghidul trebuie sa aiba in vedere coordonarea acestora pentru a asigura continuitatea desfasurarii programului.

1.6 Cazarea la hotel – In aceasta situatie, ghidul trebuie sa fie informat cu privire la:

s tipul hotelului;

s situarea sa in oras (distanta de principalele obiective);

s serviciile pe care le ofera (cu sau fara plata);

sora la care se cazeaza si ora la care turistul paraseste camera.

1.7 Meniul oferit – ghidul trebuie sa fie informat asupra tipului de meniu oferit (a la carte, bufet suedez, meniu fix) pentru a putea oferi relatii si pentru a fi sigur ca aceasta corespunde cu cerintele sau preferintele turistilor si nu incalca anumite reguli impuse de obiceiuri sau religie. (cum ar fi consumul de carne de porc, perioade de post)

1.8 Imprimarea unui ritm sustinut excursiei – Acest lucru trebuie avut in vedere si planificat la excursiile in circuit, atunci cand exista un program dinainte stabilit care trebuie sa se incadreze intre anumite limite orare, pentru ca toate obiectivele incluse in program sa poata fi atinse.

1.9 Opriri pentru odihna si masa – acestea sunt necesare mai ales la parcurgerea unor distante mai lungi (excursii cu autocarul).Se pot planifica opriri scurte, de maxim 15 minute, la fiecare 2-3 ore de mers si o oprire de aproximativ 45 de minute pentru a putea servi masa.In situatia in care masa nu este inclusa in pretul excursiei pentru a fi servita la un restaurant de pe traseu ghidul trebuie sa prevada o parcare care sa cuprinda toate utilitatile.

1.10 Echilibrarea excursiei – pentru ca excursia sa nu devina monotona, ghidul va cauta pe langa expunerea pe care o are de facut pe parcurs, sa fie pregatit sa intercaleze momente muzicale, sa initieze diverse discutii pentru atragerea turistilor.

1.11 Timpul de oprire la obiectivele turistice – acest timp este dinainte stabilit in cadrul excursiilor organizate totusi in functie de importanta acordata obiectivului respectiv, de locul sau de amplasare (in aer liber sau acoperit), de perioada in care se viziteaza, ghidul national de turism il poate modifica, evident cu acordul turistilor.

1.12 Agrementul – trebuie sa fie informati dinainte de posibilitatile de agrement existente in zona, pentru a putea sfatui turistii asupra modului de petrecere a timpului liber in cazul nerespectarii programului din cauza vremii nefavorabile sau a unor situatii neprevazute care ar putea sa apara.In acelasi timp, ghidul are un rol important in realizarea agrementului atat pe parcursul excursiei, dar mai ales in cazul in care cazarea se realizeaza in afara localitatii (cabane montane) iar singura modalitate de a petrece timpul este de a organiza diverse jocuri, discutii pe anumite teme.Acestea trebuie sa fie dinainte planificate pentru a putea fi derulate la momentul potrivit.

1.13 Locuri de interes special – acestea pot constitui obiective intalnite pe traseu sau la destinatie, neincluse in programul turistic, dar asupra carora ghidul este bine sa fie informat dinainte, iar daca este cazul sa poata face o prezentare a lor, evidentiind de ce prezinta interes ( ca obiectiv istoric, arheologic, economic) si in functie de posibilitati,chiar poate organiza excursii optionale cu turistii interesati.

II

INTALNIREA CU GRUPUL DE TURISTI (PRELUAREA GRUPULUI)

Daca excursia este cu turisti straini in Romania, ghidul poate prelua grupul de la aeroport sau direct de la hotel (in situatia in care grupul a avut ghid de transfer).

Daca excursia este cu turisti romani in strainatate, ghidul se poate intalni cu grupul direct la aeroport sau in locul de plecare a autocarului.

CAZUL A – excursii cu turisti straini in tara

a). Preluarea grupului de la aeroport

Ghidul are obligatia sa verifice ora de sosire a cursei (de preferat sa telefoneze la aeroport pentru a verifica daca intarzie sau nu).Sosirea la aeroport se va face cu cel putin 1 ora inainte.Pentru a fi recunoscut de turisti, ghidul va avea asupra sa o pancarda mare, vizibila, cu insemnele agentiei.Este important ca ghidul sa cunoasca aeroportul pentru a nu incurca iesirile din acesta.Pe masura ce apar turistii, acestia se vor grupa intr-un loc care nu incomodeaza,nu blocheaza trecerea pana se vor aduna toti membrii grupului.De asemenea, ghidul trebuie sa sfatuiasca turistii sa fie atenti cu bagajele lor in aeroport deoarece exista riscul ca acestea sa se rataceasca sau sa dispara.Cand turistii vor fi toti prezenti, bagajele vor fi numarate si notate in lista de bagaje, dupa aceea ghidul va aduce autocarul intr-un loc convenabil pentru ca turistii sa urce, iar bagajele sa fie aranjate, apoi se pleaca spre destinatie.

b). Preluarea grupului de la hotel – este o situatie specifica pentru turismul de sejur, cand grupul soseste la hotel insotit de ghidul de transfer, iar formalitatile de cazare le indeplineste acesta, urmand ca grupul sa fie preluat de catre ghidul de sejur.Pentru aceasta el va aranja un loc de intalnire cu grupul in holul hotelului sau intr-o incapere special amenajata in acest scop, va plasa un buletin de informare intr-un loc vizibil in care va specifica ora si locul intalnirii; de asemenea, mai poate scrie mesaje in acest scop pe care le va plasa in casuta de la cheie, astfel incat turistii sa preia mesajul odata cu cheia.

CAZUL B – excursii cu turistii romani peste hotare

a). Preluarea grupului in cazul plecarii cu avionul – Ghidul national de turism se va intalni cu grupul la aeroport, cu 2 ore inaintea plecarii (turistii vor fi informati asupra orei si locului de intalnire de la agentie). Totusi ghidul national de turism va trebui sa ajunga la aeroport cu aproximativ ½ de ora inaintea grupului pentru a verifica poarta de imbarcare, ora de deschidere pentru ghiseul de check-in, supravegherea formalitatilor vamale.El va trebui sa aiba asupra sa biletele de calatorie si actele turistilor-pasapoartele cu viza (in cazul in care se calatoreste intr-o tara care necesita viza) pe care le preia de la o agentie odata cu dosarul actiunii.

Formalitatile vamale (in aeroport) :

-Verificarea bagajelor si pasapoartelor

-Repartizarea locurilor in avion

-Trecerea frontierei.

b). Preluarea grupului in cazul plecarii cu autocarul – Ghidul National de turism trebuie sa ajunga la locul de intalnire cu grupul mai devreme pentru a verifica starea autocarului (curatenia, daca acesta corespunde cu rezervarea facuta, functionarea aparaturii de bord : microfon, difuzoare, radio, video) si pentru a lua legatura cu soferul in vederea discutarii traseului ce va fi urmat, opririle pe parcurs.Ca si in situatia anterioara ghidul va prelua de la agentie documentele necesare calatoriei ( cu dosarul actiunii).Trecerea frontierei presupune ca ghidul sa supravegheze comportamentul turistilor in vama.Acestia vor fi sfatuiti sa nu paraseasca autocarul, sa stea pe locuri, sa nu faca poze, sa prezinte bagajul la cererea vamesului, declararea bunurilor si valorilor supuse restrictiilor vamale (conform codului vamal in vigoare).Ghidul va prezenta pasapoartele la vama si lista de pasageri pentru a intocmi procedura de verificare.

III

SOSIREA LA HOTEL

Daca este posibil, ghidul va suna la hotel, odata cu plecarea din aeroport sau inainte de sosirea la destinatie, pentru a anunta timpul aproximativ de sosire (ca o ultima verificare a rezervarii efectuate).

3.1 Operatiunile principale care se efectueaza de catre ghidul national de turism la sosirea la hotel sunt :

-verificarea turistilor si a bagajelor ;

-prezentarea la receptie a rooming-list-ului pentru repartizarea camerelor ;

-verificarea cerintelor speciale din partea turistilor (preferinte la camere, meniuri speciale, regim alimentar, vegetarian) ;

-preluarea cheilor de la receptie ;

-verificarea camerelor si rezolvarea problemelor (daca apar) ;

-stabilirea orelor de masa si a locului rezervat turistilor pentru servirea micului dejun, a dejunului si a cinei ;

-prezentarea facilitatilor oferite de hotel (piscina, bar, discoteca, salon de coafura) precum si a modalitatii de acces pentru turistii hotelului (cu sau fara plata).

Informatiile primite de ghid vor fi transmise cu promptitudine turistilor.Suplimentar se mai comunica urmatoarele :

-locul unde va fi plasat un buletin informativ asupra desfasurarii programului sau unde se vor face diverse comunicari ;

-numarul camerei ghidului care va fi precizat verbal ;

-rugamintea ca toate reclamatiile sau cererile turistilor sa fie semnalate mai intai ghidului, iar acesta le va aduce la cunostinta celor in masura sa le remedieze.

3.2 Alte operatiuni care trebuie efectuate (in functie de specificul fiecarui grup sau program)

-supravegherea transportului bagajelor in camera (in situatia in care acest lucru este facut de personalul hotelului) ;

-comunicarea la receptie a orei de trezire pentru a doua zi dimineata, in situatia in care grupul are in program plecarea la o ora matinala ;

-aranjarea ca in loc de dejun sa se dea turistilor hrana la pachet – atunci cand acestia au hotarat sa plece intr-o excursie optionala cu durata de o zi.

IV

PLECAREA DE LA HOTEL

Daca excursia se face cu autocarul, plecarea se face de regula dupa micul dejun.Ghidul va trebui sa ajunga inaintea grupului, cu aproximativ un sfert de ora inainte de servirea micului dejun, pentru a verifica daca totul este in regula.Plecarea de la hotel impune ca ghidul national de turism sa urmareasca :

-daca bagajele au fost coborate in hol, sa verifice etichetele si sa le numere ;

-sa supravegheze incarcarea lor in autocar de catre sofer ;

-sa verifice la receptie daca toate serviciile solicitate de turisti, care nu apareau in voucher, au fost platite de acestia (exemplu : convorbiri telefonice) ;

-sa verifice daca toate cheile au fost returnate ;

-sa verifice daca toate pasapoartele au fost luate ;

-sa numere turistii si sa se asigure daca acestia si-au ocupat locurile in autocar ;

-sa salute turistii, prezentandu-le un sumar al zilei, cu itinerarul de urmat si obiectivele de vizitat ;

-ca plecarea sa se faca la ora stabilita pentru a nu permite turistilor sa intarzie in mod constant.

V

PREZENTAREA GENERALA A EXCURSIEI

Se face de catre ghidul national de turism, urmarind o anumita schema logica, indiferent daca acest lucru se intampla la hotel odata cu preluarea grupului sau in autocar.

•Introducere de bun venit.

•Descrierea turului – la ce sa se astepte.Se face o descriere mai ampla, motivand obiectivele turistice incluse in program, pentru a trezi interesul turistilor.

•Ritmul excursiei – se stabileste in functie de programul excursiei.De regula la circuite unde sunt distante mai lungi de parcurs si mai multe obiective de vizitat, ritmul va fi mai alert, astfel incat sa nu existe discontinuitati pe parcurs.

•Rolul diverselor persoane implicate in excursie.Se face prezentarea ghizilor locali, a soferului, personalului de la agentia partenera sau alte persoane care au legaturi directe cu grupul, pe masura aparitiei si implicarii lor in relatia cu turistul.

•Regulile excursiei – se stabilesc reguli de calatorie (mai ales, in cazul excursiilor cu autocarul), de participare la excursii optionale, de punctualitate.

•Bagaje – se atrage atentia asupra numarului de genti si volumul acestora, numarul de kg admise in transportul aerian, obligativitatea insemnarii acestora.

•Securitatea turistilor – se atrage atentia asupra eventualelor pericole, generale sau locale ;

•Obiceiurile dintr-o tara – cum sa nu fie ofensate.Se aduce la cunostinta turistilor regulile de comportament, regimul amenzilor, relatia cu autoritatile locale, obiceiurile localnicilor.Se ofera informatii asupra cursului valutar, birouri de schimb valutar, orarul magazinelor, locuri de interes special, pozitia hotelului in planul orasului (central, periferic).

•Mancare si bautura – turistii vor primi informatii referitoare si la alte localuri (eventual cu specific local, national) in care se pot consuma mancaruri si bauturi traditionale (este bine ca acestia sa fie avertizati si asupra continutului meniurilor traditionale pentru a nu exista surprize).

•Transport – se fac referiri asupra mijlocului (sau mijloacelor) de transport, categorie, legaturi (in cazul in care se schimba mai multe mijloace), facilitati oferite.

•Rata de schimb – se specifica paritatea fata de moneda nationala sau fata de dolar, comisioanele practicate, unde se poate face schimb valutar – eventual programul caselor de schimb sau al bancilor – sau unde se poate extrage numerar de pe carduri.

•Cumparaturi – ghidul va informa turistii asupra centrelor comerciale mai importante de pe traseu unde se pot gasi suveniruri traditionale, ce produse pot trece granita.

•Excursii optionale – sunt prezentate programele optionale (pe care ghidul le preia fie de la agentia de turism organizatoare, fie de la alte agentii partenere sau locale), precizandu-se in ce constau punctele de atractie, cat costa, conditii de inscriere si participare, formulare de completat.

VI

REGULI GENERALE IN EXCURSIE

Se stabilesc in special pentru transportul cu autocarul (reguli de calatorie) , si se refera la :

A.Reguli de transport

•Fumat – este interzis in autocar sau in spatiile inchise.

•Servirea mesei si a bauturilor in autocar – se interzice consumul bauturilor alcoolice sau servirea alimentelor in autocar.

•Servirea mesei – se stabilesc de la inceput ora si punctele speciale unde va opri autocarul (parcari amenajate pentru a consuma mancarea de la pachet sau un restaurant, fast-food).

•Rotatia locurilor in autocar – se face pentru ca toti turistii sa poata ocupa pe rand locurile din fata.Aceasta regula se stabileste de la bun inceput de catre ghid, odata cu plecarea in traseu, dar se poate stabili si de la agentie, ghidul preluand schema autocarului.

•Curatenia in autocar – soferului ii revine sarcina de a face curatenie, iar turistii au obligatia sa o pastreze.

•Bagajele – vor fi etichetate cu insemnul specific firmei, iar ghidul va tine o evidenta stricta a lor, respectiv numarul de bagaje ce revine fiecarui turist si modificarile intervenite.

•Bagajele de mana se afla in grija fiecarui turist, cu obligatiile de rigoare care vor fi aduse la cunostinta turistilor, in functie de mijlocul de trnsport folosit.

•Caratul bagajelor – aceasta sarcina revine turistilor, ghidul poate da o mana de ajutor celor care se afla in dificultate, soferul (sau ajutorul de sofer) este cel care aranjeaza bagajele in autocar.

•Cheltuieli suplimentare la hotel – turistii vor fi avertizati asupra serviciilor suplimentare oferite de hotel si in sarcina cui revin la plata acestea (de exemplu : intrarea la discoteca,piscina).

•Cheia de la camera – obligatoriu de returnat (de regula unii turisti o uita in buzunar sau in geanta).

•Disponibilitatea ghidului – turistii vor avea posibilitatea sa contacteze ghidul la camera unde acesta va sta sau lasandu-i mesaje la un loc dinainte stabilit (exemplu : la receptie).

B. Reguli privind bagajele :

Este bine ca si in aceasta privinta ghidul national de turism sa stabileasca niste reguli pentru a nu avea reclamatii referitoare la disparitia lor sau a lucrurilor din bagaje.Turistii ar trebui sa fie informati de la agentie asupra bagajelor (spre exemplu : maxim 20 kg in calatoria cu avionul, la tren si autocar nu exista limita de kg, dar sa nu fie voluminoase), totusi ghidul ar trebui sa atraga atentia asupra urmatoarelor :

-De obicei, un singur bagaj (geamantan, geanta de voiaj)/persoana poate fi pus sub autocar si o geanta mica cu obiecte personale se poate lua in autocar deoarece sunt companii care taxeaza pentru bagaje suplimentare.

-Plata serviciului pentru caraul bagajelor in aeroport este inclusa in pretul excursiei.La fiecare oprire, este obligatia ghidului sa plateasca acest serviciu.

-Bagajele trebuie sa fie clar etichetate eventual sa se aplice un sticker cu insemnele grupului, respectiv ale agentiei (ghidul trebuie sa stie in orice moment cate geamantane, genti exista pentru tot grupul).

-La sosirea in hotel, ghidul va asista la descarcarea lor din autocar si le va marca pe fiecare.

-La plecarea din hotel bagajele vor fi coborate cu cca. 45 min. Inainte pentru a putea fi numarate.

-Turistii nu au voie sa adauge sau sa reduca numarul geamantanelor fara a informa ghidul.

-Bagajele vor fi asezate/aranjate de catre sofer in autocar.

-Orice stricaciune care apare pe parcursul calatoriei va fi raportata de ghidul national de turism impreuna cu o declaratie scrisa in care se descriu imprejurarile imprejurarile in care s-a produs paguba, declaratie necesara pentru asigurare, in situatia in care aceasta s-a facut.

-Pierderea bagajelor in aeroport va fi semnalata printr-o declaratie la oficiul de bagaje pierdute, iar ghidul va fi nevoit sa pastreze legatura cu acest oficiu.

-Pierderea sau furtul bagajelor la hotel se va semnala la receptia hotelului.

C. Reguli privind soferul autocarului :

Inca de la inceputul calatoriei ghidul va trebui sa discute cu soferul, stabilind serviciile si responsabilitatile ce-i revin acestuia pe parcursul excursiei.In principiu, acesta va avea urmatoarele obligatii :


•incarcarea si descarcarea bagajelor ;

•curatarea geamurilor ;

•curatatul autocarului in interior si in exterior ;

•asigurarea unui sac pentru gunoi ;

•sa ajute pasagerii la coborat, in cazul in care acest lucru e necesar;

•sa respecte pauzele de masa ;

•sa efectueze toate opririle prevazute in program ;

•sa respecte traseul stabilit, modificari de traseu putand fi facute doar in situatii absolut necesare si cu acordul ghidului ;

•atitudinea fata de pasageri sa fie plina de solicitudine, sa emane incredere ;

-sa aibe o tinuta decenta, ingrijita ;

-sa asigure functionarea aparaturii de bord (tv, microfon, frigider) ;

-sa participe la excursiile optionale ;

-sa incuie usa autocarului la fiecare oprire (sau semafor), oricat de scurta ar fi.

In ceea ce priveste durata unei zile de lucru a soferului, aceasta se stabileste in functie de numarul de km parcursi zilnic, putand exista chiar doi soferi (ex : la excursiile in circuit, cand distanta zilnica parcursa depaseste 450 km sau 8 ore de condus).

D. Reguli privind folosirea microfonului :

Avand in vedere faptul ca microfonul reprezinta pentru ghid ,,obiectul muncii'' , el trebuie sa dovedeasca dexteritate in folosirea acestuia.Prin urmare va cauta :

-sa nu priveasca microfonul in timp ce vorbeste (ca si cum ar vorbi cu el), ci dimpotriva, de cate ori este posibil sa priveasca turistii, pentru a sti ca ei sunt cei carora li se adreseaza prezentarea ;

-sa verifice volumul intreband turistii daca se aude in tot autocarul ;

-sa nu tina microfonul la o distanta mare fata de gura, dar nici sa nu vorbeasca prea aproape de el, fiindca sunetul se distorsioneaza ;

-sa nu stea sub difuzor pentru a crea efectul de microfonie ;

-atunci cand raspunde la intrebari, sa repete intrebarea astfel incat toti turistii sa poata intelege la ce se refera raspunsul ;

-sa nu lase microfonul pe mana turistilor pentru mici interventii, s-ar putea ca acestia sa-l acapareze ;

-in situatia in care nu mai functioneaza, sa gaseasca o pozitie astfel incat sa fie auzit de toata lumea ;

VII

CREAREA UNEI RELATII BUNE CU GRUPUL :

Se face intr-o maniera profesionala, ghidul dovedind o atitudine pozitiva fata de turistii de la primire si pe toata perioada excursiei care se va reflecta in :

-politete in comunicare ;

-eficienta in conducerea excursiei ;

-cunostinte bine fundamentate pentru realizarea unor expuneri inchegate, atractive si la obiect ;

-asumarea responsabilitatii in ceea ce priveste serviciul si informatiile oferite turistilor, precum si securitatea acestora ;

-acuratete.

Se cunoaste importanta ghidului in reusita excursiei, de el depinde, in mare parte, satisfactia sau insatisfactia turistilor.De cele mai multe ori, cand anumite servicii primite nu se ridica la nivelul cerut, ghidul este cel care mentine la un standard ridicat excursia, prin agrementul oferit si prin calitatile acestuia de a tine turistii uniti in realizarea programului, deoarece un turist multumit este cel caruia i-au fost satisfacute nevoile de petrecere a timpului liber.Prin urmare, se poate spune ca ghidul de turism este cel care face sau desface o excursie prin gradul de satisfactie sau insatisfactie manifestat de turisti.

VIII

COMENTARII SI OPRIRI PE PARCURSUL EXCURSIEI :

Ghidul national de turism va face comentarii in functie de obiectivele stabilite in programul excursiei si va stabili opriri pentru diverse necesitati.

8.1 Comentariile presupun

•Prezentari scurte si la obiect, intr-un limbaj agreabil nici sofisticat, dar nici monoton.

•Referiri asupra lucrurilor practice continute in program.

•Informatiile generale referitoare la tara sau orasul care se viziteaza, privind economia, cultura, obiceiurile, traditiile, religia, personalitatile cunoscute din diverse domenii.Subiectul tratat va fi ales si in functie de structura grupului.

•Prezentarea obiectivelor importante intalnite pe traseu, chiar daca nu se fac opriri.

•Prezentarea hotelului unde vor fi cazati turistii (grad de confort, pozitie in oras, facilitati oferite).

•Se pot intercala in prezentare si anumite glume, anecdote, legende sau se poate cere si participarea membrilor grupului (pentru a-i scoate din monotonie)- dar se vor evita discutiile contradictorii care creeaza conflicte intre turisti (in niciun caz, ghidul nu se va lasa antrenat in astfel de discutii).

8.2 Opririle pe parcurs se fac :

−intr-un loc amenajat, cel putin una la 2 ore de mers cu autocarul ;

-pentru fotografii ;

-pentru cumparaturi ;

-pentru masa de la restaurant.

Mai pot fi opriri neprevazute in program, fara insa a devia de la traseu sau a intarzia atingerea celorlalte obiective turistice incluse.

Atentie! Dupa fiecare oprire se numara turistii, dupa ce si-au reluat locurile in autocar.

IX

VIZITAREA UNUI OBIECTIV TURISTIC :

Indiferent de locul unde se desfasoara vizita, in interior (muzeu) sau in exterior (tur de oras pe jos), ghidul va trebui sa tina seama de particularitatile insotirii unui grup, avand grija ca :

-mersul sa fie potrivit, asigurandu-se ca turistii il urmeaza ;

-grupul sa se adune departe de multimi, de intrari la obiective, sa nu se amestece cu alte grupuri ;

-sa nu dea intalnire grupului intr-un loc neprotejat (de soare sau ploaie) ;

-turistii sa fie avetizati sa aiba grija de lucrurile pe care le au asupra lor (sa nu fie buzunariti) ;

-grupul sa stie cat dureaza vizitarea obiectivului respectiv (deci cat au de stat in picioare) si daca exista posibilitatea unor locuri pentru odihna ;

-sa indice un loc si o ora de intalnire (in cazul in care cineva se rataceste) ;

-fiecare turist sa cunoasca numele hotelului sau locul de parcare al autocarului ;

-comentariul la locul vizitei sa fie facut intr-un limbaj accesibil, pe intelesul tuturor ;

-vocea sa fie bine dozata, sa se faca auzitade tot grupul, nu doar de primii turisti ;

-sa fie incurajate intrebarile venite din partea turistilor.

X

EXCURSII OPTIONALE

Pe parcursul unui program turistic, ghidul national de turism are ocazia de a vinde excursii optionale pe care le poate prelua la plecare de la agentie sau pot fi achizitionate pe plan local, de la agentii care se ocupa doar de promovarea programelor de agrement sau de la agentia partenera din zona.Pentru a promova si vinde aceste excursii, ghidul trebuie sa aiba in vedere :

•identificarea agentiilor care organizeaza aceste excursii ;

•planificarea lor intr-o perioada propice (in functie de distanta la care se gasesc obiectivele turistice, timpul alocat, disponibilitatea turistilor) ;

•intocmirea unei liste cu posibilele excursii optionale care va servi si ca formular de rezervare ;

•tipurile de excursii pentru care se poate opta (tururi de oras, spectacole, expozitii) ;

•descriere amanuntita a lor, astfel incat turistii sa stie la ce sa se astepte ;

•momentul vanzarii : de obicei se prezinta turistilor cam in a treia zi, dupa micul dejun ;

•formularul pentru rezervarea/inscrierea la excursiile optionale (se poate alcatui in functie de numarul de excursii, oferind diverse detalii, neexistand un formular tip pentru acestea) care se da fiecarui turist in parte pentru a-si completa numele, numarul excursiilor la care doreste sa participe; in final, acest formular reprezinta ,,cererea de rezervare '' a turistului pentru excursiile optionale ;

•anulari la excursiile optionale- nu se fac.Incasarea contravalorii se face odata cu predarea de catre turist a formularului (datorita faptului ca timpul este relativ scurt, ghidul va lansa comanda la agentia organizatoare de indata ce va strange banii) ;

•costurile pe care le implica organizarea acestor excursii presupun existenta unui numar minim obligatoriu de participanti.

FORMULAR PENTRU INSCRIEREA LA

EXCURSII OPTIONALE

NUMELE :

Ziua

Excursia

Pretul/pers

Nr.pers.

Pretul total

Sambata

Excursie la Castelul Linderhof

Luni

Venetia: Plimbare romantica cu gondola

Venetia: Croaziera in laguna

Venetia: Cina pe Canalul Venetian

Miercuri

Lucerna: Muntele Pilatus

Joi

Paris:Cina festiva de adio

Vineri

Paris: Versailles

Paris: Paradis latin

Buticuri/Magazine de suveniruri

Pretul

Nr. casete

Total USD

Cadeta video 95 min., contine multe vederi impresionante de pe traseu

$ 59

Oberammergau – un sat minunat, o molima distrugatoare, minunata poveste a unei mari credinte

$ 13

Doua casete cu peste 100 de cantece asociate continentului european

Regele din Blarnez – caseta cu cele mai hazoase glume din topul comicilor irlandezi

Rezervarile sunt definitive!

Pentru o mai buna verificare,va rugam treceti totalul ▬▬▬▬

Rata de schimb pentru 1 USD

Voi colecta acest formular inainte de pauza de masa din Kőln.Apoi,in drumul spre Oberammergau se vor face incasarile.De preferat in numerar sau cecuri de calatorie pentru sume mai mici de 100 USD, iar pentru sume de pana in 500 USD se pot folosi cardurile, cu conditia ca valabilitatea lor sa depaseasca 30 de zile de la incheierea calatoriei.

Va dorim calatorie placuta!

XI

SITUATII NEPREVAZUTE

Pe parcursul unei calatorii pot aparea situatii neprevazute la care ghidul trebuie sa reactioneze spontan, astfel incat sa faca fata crizei.Desi aceeasi situatie neprevazuta poate aparea in mai multe excursii, nu se pot da solutii universal valabile, acestea rezolvandu-se de la caz la caz.Doar unele recomandari pot fi facute :

-greve : inlocuirea obiectivelor cu altele.

-zboruri suprarezervate – la alta cursa, in aceeasi zi.

-intarzieri ale turistilor – se poate astepta pana la maximum un sfert de ora peste ora plecarii, in cazul transportului cu autocarul.Se incearca contactarea turistului, daca nu e posibil se anunta la agentie neprezentarea, urmand ca de aici sa se faca anularile.

-bagaje pierdute sau deteriorate – se poate intampla in cazul transportului cu avionul si se lasa o reclamatie la biroul de bagaje pierdute.Se urmareste pe baza numarului de inregistrare primit.

-pierderea biletelor de transport – se poate elibera un alt bilet daca exista dovada ca turistul se afla pe lista pasagerilor (la transportul cu avionul).

-pierderea sau furtul lucrurilor personale – se face o plangere la politie sau la receptia hotelului (in functie de locul unde se intampla).

-pierderea unui pasaport – se anunta la consulat sau la ambasada pentru eliberarea unui duplicat.

-lipsa unui turist – daca nu-i lipsesc si bagajele atunci se anunta politia.

-imbolnavire – se acorda primul ajutor in situatii care nu necesita punerea unui diagnostic sau, in cazuri mai grave, se solicita personal calificat (se cheama ambulanta, se interneaza turistul).

-decese – se anunta familia pentru a putea veni sa se ocupe de formalitatile de transport.

Pentru imbolnavire si deces se plateste asigurare.

Alte probleme :

-arestarea turistilor

-probleme politice (ex. Revolutii)

-dezlantuiri ale naturii

-incendii

-defectarea mijlocului de transport.

XII

FINALUL EXCURSIEI

Pentru ca excursia sa se sfarseasca in bune conditii, ghidul va trebui sa se ingrijeasca de :

-reconfirmarea zborului cu cel putin 72 ore inainte ;

-organizarea unei mese festive (daca nu este inclusa in program) ;

-colectarea chestionarelor de la turisti pentru a putea analiza nivelul calitativ al excursiei (pe servicii in parte si pe ansamblu) si eventualele sugestii facute ;

-despartirea de grup se va face in termeni cordiali ;

-depunerea la agentie a dosarului actiunii ce va cuprinde decontul si raportul ghidului.

VA RUGAM COMPLETATI

NUME :

Dl/Dna/Dra

ADRESA :  Strada

Localitatea

Tara

SIMBOLUL GRUPULUI :  DATA PLECARII :

NR. MEMBRILOR DE FAMILIE :

AEROPORT/GARA DE PLECARE :

AGENTIE DE TURISM :

Care a fost impresia generala despre :

Slab Satisfacator Bun Excelent

Zboruri interne  □ □ □ □

Standardul zborului intern □ □ □ □

Ghizi locali  □ □ □ □

Excursii  □ □ □ □

Standardul hotelului  □ □ □ □

Serviciul la hotel □ □ □ □

Standardul meniurilor □ □ □ □

Servicii si comentarii oferite□ □ □ □

Ghidul insotitor □ □ □ □

Tinand cont de toate acestea,

Cum vi s-a parut excursia □ □ □ □

In totalitate v-a placut excursia? DA □ NU □

Cum a fost vremea in timpul excursiei ?

Daca aveti alte comentarii suplimentare, va rugam notati :

XIII

COMISIOANE

Se practica in functie de obiceiul din fiecare tara, se lasa fie in numele touroperatorului, fie de fiecare turist in parte, in functie de serviciile oferite.

In numele touroperatorului se lasa :

la hotel, aeroport – pentru caratul bagajelor

-la receptia hotelului si la restaurant – pentru serviciile oferite

De catre fiecare turist in parte, pentru serviciile primite,se ofera :

-steward-ului (croaziere)

-ghizilor locali (insotitori)

-soferului (de autocar,taxi)

-room service (chelner)

-alte servicii oferite (restaurant,camerista,etc.)

In aceste situatii ghidul explica turistilor care este obiceiul locului si eventual sugereaza si suma care se practica.

XIV

RAPORTUL GHIDULUI SI DECONTAREA ACTIUNII TURISTICE

14.1 Raportul ghidului de turism

La incheierea actiunii turistice, ghidul de turism va intocmi ,,Raportul de ghid '' catre conducerea agentiei de turism, care va cuprinde :

•programul si perioada de desfasurare a actiunii turistice ;

•descrierea zi de zi a efectuarii actiunii turistice ;

•calitatea transportului, a eventualelor schimbari de traseu, prestatia soferului ;

•comentarii asupra fiecarui hotel in care au fost cazati turistii ;

•calitatea mesei servite in restaurante si recomandari de viitor ;

•comentarii asupra ghizilor locali si a relevantei unor obiective turistice vizitate ;

•aprecieri asupra excursiilor optionale valorificate si a prestatiilor suplimentare ;

•aspecte relevante asupra altor parti ale programului turistic derulat ;

•comentarii asupra componentei grupului sau privind turistii care au creat probleme desfasurarii actiunii turistice ;

•aspecte esentiale privind trecerea granitei de stat si a vamii de catre turisti ;

•propuneri pentru actiunile turistice viitoare ; alte aspecte.

14.2 Decontul actiunii turistice

Odata cu depunerea ,, Raportului de ghid '' , se intocmeste si decontul actiunii, care reprezinta sinteza justificarii legale a cheltuielilor efectuate pentru buna desfasurare a excursiei interne sau externe.

Decontul actiunii turistice trebuie intocmit cu multa atentie, exactitate si acte justificative, in 24 de ore de la incheierea excursiei interne, respectiv in 48 de ore de la incheierea celei externe.Un decont al actiunii poate fi intocmit si pe documente tip de care dispune agentia de turism.

In decont trebuie incluse raportul asupra respectarii cheltuielilor efectuate, rata de schimb valutar pentru cheltuielile efectuate in alte tari, lista exacta a comisioanelor la diversi prestatori, sumele necesare pentru sarbatorirea unor turisti sau a zilei nationale etc.

Daca ghidul realizeaza economii la un element de cheltuieli, acestea pot fi utilizate pentru imbunatatirea altui element de cheltuieli cu acte justificative.

In cazul in care economiile rezulta in urma neparticiparii unor turisti la excursie, acestea nu pot fi cheltuite pentru alte servicii suplimentare si se restituie integral la caseria agentiei de turism.

Decontul va avea anexat programul actiunii turistice, copiile comenzilor, note de plata, chitante si facturi fiscale,copiile notelor de decomandare (cand este cazul), diagramele de transport auto si cazare, eventual un scurt raport al soferului,carnetul de cec-uri, voucher-ul confirmat si semnat de reprezentantul firmei partenere si ale ghidului de turism.

Certificarea serviciilor pe voucher se va face doar in momentul in care serviciile comandate au fost efectiv prestate.In cazul in care turistul intrerupe excursia, se vor mentiona pe voucher serviciile primite si datele la care au fost primite.

Serviciile de care nu au beneficiat turistii care nu s-au prezentat la actiunea turistica respectiva sau au beneficiat numai partial, se anuleaza de catre ghidul de turism si se consemneaza in decontul actiunii turistice.

EXCURSIE : ORADEA-BUDAPESTA-VIENA

ZIUA

ORA

LOCALITATEA

PROGRAMUL

SERVICII

I

Oradea

Plecare din Oradea

HajdÚszoboslÓ

Vizitarea Aqua Park-ului

1 intrare

Dejun la Restaurantul ,,HajdÚszoboslÓ''

Budapesta

Vizitarea Muzeului de Istorie

1 intrare

Szeged

Cumparaturi

Cina + cazare la Restaurantul ,,Korona''

II

Vizitarea lacului Balaton (,,Marea Ungureasca'')

1 intrare

Dejun la  Restaurantul ,,Balaton''

Viena

Vizitarea parcului de distractii ,,Prater''

Cina + cazare la Hotelul ,,Imperial''

Vizitarea Palatului ,,Hofburg''

1 intrare

Dejun la Restaurantul ,,Francesco''

Vizitarea Palatului ,,Schonbrunn''

1 intrare

Vizitarea ,,Scolii Spaniole de Echitatie''

1 intrare

Sosire in Oradea

PREZENTAREA TRASEULUI

LACUL BALATON este situat in partea sud-vestica a Ungariei la 150 km de capitala tarii-Budapesta. Lacul este localizat in regiunea Somogy si Veszprem. Lacul se desfasoara pe aliniamentul NE-SV. Fata de nivelul marii lacul este situat la altitudinea de 104,8 m.

Din cauza faptului ca Ungaria nu are iesire la mare, lacul Balaton mai este denumit si “Marea Ungariei”. Este usor de inteles de ce maghiarii il numesc cu mandrie “mare” dar si nostalgic in acelasi timp.

Din punct de vedere climatologic, regiunea lacului Balaton este incadrat in tipul continental, caracterizat de veri calde ce tin din mai pana in octombrie. Apa lacului atinge vara, temperaturi de 23°C. Datorita temperaturilor scazute ce se inregistreaza in depresiunea Panonica, lacul Balaton ingheata. Datorita acestui lucru, pe suprafata lacului se formeaza un strat subtire de gheata, cu o grosime de cca. 30 cm. In noptile cu ierni geroase si zile mai insorite, pe lac se produc niste crapaturi in podul de gheata, ca urmare a fenomenul de contractie si dilatare, insotite de niste zgomote foarte puternice, cunoscute in limbajul populatiei locale ca „Bubuitul Balatonului”. Perioada podului de gheata este cuprinsa intre lunile ianuarie-februarie. Vanturile dominante bat din directia NV, datorita acestui lucru, malul SV al lacului este supus unei eroziuni extrem de puternice.

Cauzele formarii lacului sunt de origine tectonica. La inceput lacul era format din cinci lacuri mai mici care s-au extins pe directia NS. Urme ale acestui lucru pot fi vazute si in configuratia actuala a lacului si in peninsula Tihany, care porneste din malul nordic si ingusteaza lacul pana la o latime de 1.6 km. Initial peninsula Tihany era la baza o insula, care s-a format in urma aluviunilor purtate de valuri au legat-o de tarm. In peninsula Tihany ca ultime reflexe ale unei activitati vulcanice intense altadata (timpuri geologice) sunt aparitiile de izvoare termale.

Sezonul turistic de varf, se intinde de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lui august. Temperatura medie a apei este de 25°C. facand posibil inotul.

Principalele atractii turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice, vizitarea obiectivelor turistice din zona. Tarmul sudic al lacului este alcatuit din plaje, in timp ce tarmul nordic este alcatuit din dealuri si munti de origine vulcanica. Malurile sudice sunt ideale pentru copii datorita apelor mai putin adanci. In partea nordica apele sunt mai adanci.

Apa si namolul catifelat sunt remedii foarte eficace impotriva stresului, nevrozelor si anemiilor. Datorita solului vulcanic aici se cultiva vita de vie cu renumitul vin de Badacsony, pesterile in rocile vulcanice de la Talpoca, sunt elemente care completeaza cadrul peisagistic al lacului Balaton, conferindu-i cel mai important loc in turismul maghiar.

Anual lacul Balaton este vizitat de peste 2 milioane de turisti, generand 1/3 din veniturile Ungariei din urma turismului. Numeroase casute de odihna, ascunse la marginea tarmului tivit cu stuf, statiunile balneoclimaterice dezvoltate in partea NE, au facut din lacul Balaton un cunoscut loc de odihna folosit la sfarsit de saptamana.

Malurile lacului sunt alcatuite din mai multe habitate, 58% sunt considerate a fi in stare naturala, 12% bolovani imprastiati in mod artificial iar restul de 30% este pavat cu dalii. Partea naturala de pe tarmul nordic al lacului este alcatuita din portiuni acoperite de zone de trestie.

Specia dominanta este trestia comuna (Phragmites australis (Cav.) Trin.) Distributia macrofitelor este restrictionata datorita valurilor puternice din lac. Doar 3% din suprafata lacului este acoperita de trestie. Producatorii principali sunt reprezentati de fitoplancton.

STRAND, AQUAPARK,UNGARIA

Strandul situat intr-un parc de 30 de hectare este deschis in fiecare an de la 1 mai pana la 30  septembrie. Cele 13 piscine sunt fara exceptie foarte frecventate, toate generatiile de la mic la mare pot sa aleaga dintre multitudinea de piscine de inot, cu valuri, de distractie, jacuzzi si piscine pentru copii. Figurinele de joaca din piscinele pentru copii: cai,  foci,  broaste testoase, le plac foarte mult micilor vizitatori.

Cea mai mare atractie a strandului este „litoralul mediteranean” inconjurat de palmieri. Pe malul cu nisip al piscinei uriase, plina cu apa curata cristalina si cu valuri,  vasul piratilor si farul incanta pe vizitatori.

Centrul de sport al statiunii ii asteapta pe pasionatii sportului cu: terenuri de volei, de fotbal, de streetball, de tenis, si de tenis de picior.

La dispozitia clientilor stau mai multe restaurante, pizzerii, fast-food  cu mancaruri specific unguresti, dar  si cu oferte gastronomice din toata Europa.

Pe teritoriul statiunii se afla primul „paradis acvatic” al Ungariei-Aquapark-ul construit in anul 2000.

 Cei indragostiti de topogane  pot  alege dintre 9 tipuri de tobogane, toate pornind de la 12 metri altitudine. Lungimea totala a toboganelor  ( tobogan-concurs cu patru piste, kamikaze, hidrotobogan, gaura neagra, fluviul torential, toboganul urias, Niagara, big hole, twister), depaseste un kilometru! 

Distractia pentru cei mici este garantata de mini-topoganuri, in piscina elefanti fideli realitatii, cetate acvatica, si teren de joaca construit din lemn!

Cei care prefera  experiente acvatice mai linistite le oferim fluviul torential.

 In Aquapark se poate intra numai cu bilet de intrare cumparat separat.

Budapesta – Muzeul de Istorie Nationala

Considerata una dintre cele mai frumoase asezari din Europa, capitala Ungariei, Budapesta, inalta spre soare o multime de statui, de parcuri, de biserici si palate. Printre acestea din urma se numara Muzeul de Istorie Nationala, al carui inceput poate fi datat in anul 1802 cand contele Ferenc Széchény a donat natiunii intreaga colectie de monede, manuscrise, carti rare, antichitati si cateva portrete, obtinand in acest scop aprobarea si sprijinul imparatului Franz Joseph.

La inceput, exponatele au fost gazduite in vechea manastire Paulina pentru ca apoi sa fie mutate la Universitate. In 1867 Dieta accepta statutul din institutia nationala pentru muzeu si donatiile publice se inmultesc. In 1832 se hotaraste alocarea sumei de o jumatate de milion pentru construirea unui nou sediu al muzeului.

Lucrarea este incredintata arhitectului Mihály Pollack si munca se desfasoara intre 1837-1847. Constructia a fost intrerupta in 1938 in timpul unei inundatii catastrofale, dar a fost gata la timp pentru a sluji ca fundal adunarii populare din 15 martie 1848, care a marcat inceputul revolutiei. Cu aceasta ocazie marele poet Sandor Petöfi recita imnul national si exemplare ale acestuia sunt impartite in public, momentul fiind considerat adevarata inaugurare a cladirii, mai presus decat orice alta ceremonie oficiala. De atunci muzeul a devenit un simbol al libertatii nationale pentru ca in parcul din fata lui se aduna locuitorii orasului pentru diverse adunari si pentru a sarbatori ziua nationala.

Muzeul are o inaltime de 24 metri, ocupa o suprafata de 7894 mp si o fatada cu coloane corintiene. Timpanul a fost realizat de sculptorul Raffael Monti din Milano si reprezinta o alegorie sugestiva. In centru se afla Pannonia avand la dreapta Stiinta si Arta si la stanga Istoria si Faima. Sculptura din coltul drept reprezinta Dunarea iar cea din coltul stang, Drava. Interiorul a fost realizat in stil clasic. Peretii si tavanul scarilor principale prezinta impresionante fresce alegorice opere ale lui Károly Lotz si Már Thau.

La parterul muzeului sunt expuse bijuteriile Coroanei Ungare, insemne ale puterii incepand cu coroana Sfantului Stefan si cea bizantina a imparatului Mihail Ducas. Tot aici se afla un tron de marmura rosie, obiecte de cult, arme si piese de mobilier. Sunt evocate domnia regelui Mathias, Rascoala lui Gheorghe Doja, batalia de la Mohács, perioada intunecata de dominatie otomana.

Salile de la etaj continua sa evoce istoria zbuciumata a tarii, de o importanta deosebita fiind cele inchinate anilor 1848, 1867, 1918. In parcul muzeului multe personalitati maghiare: scriitori, oameni de stiinta, artisti au propriile lor memoriale. In fata intrarii se afla monumentul poetului János Arany, ridicat in 1893 din bronz, pe un soclu de calcar.

Organizat cronologic si tematic, muzeul iti ofera o imagine ampla a istoriei Ungariei reprezentand munca unor echipe de istorici, arheologi, muzeografi, pe parcursul a doua secole de lupte si rasturnari spectaculoase. Cu toate distrugerile suferite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Muzeul de Istorie Nationala si-a recapatat stralucirea de odinioara, impresionand atat prin eleganta constructiei si aerul ei impunator, cat si prin valoarea exponatelor acoperind secole de convulsii si de viata.

SZEGED, ORASUL CUMPARATURILOR-UNGARIA

Szeged-ul este supranumit orasul cumparaturilor in Ungaria, deoarece acolo exista numeroase magazine si hypermarket-uri cu preturi foarte accesibile.Magazinul de tip Tesco, hypermarket-ul de electrocasnice si un magazin de tip Plaza sunt doar cateva din cele mai cunoscute magazine ale orasului.In aceste locuri electrocasnicele, articolele de imbracaminte, produsele de uz casnic si cele de igiena menajera sunt doar cateva dintre produsele mai scazute la pret.La fel sunt si produsele cosmetice, bauturile alcoolice.

PARCUL DE DISTRACTII PRATER –VIENA

Praterul este un parc de distractii gigantic, el se intinde pe o suprafata de 6 km2.

Numele de Prater vine probabil de la „pratum“ sau „prado“ (latina pasune sau spaniola campie, pasune)

Parcul de distractii din Viena, Parcul Prater are cate ceva pentru fiecare pasionat de distractie. Puteti sa faceti o plimbare cu trenul care va duce in lumea povestilor, puteti sa va plimbati prin “Castelul Bantuit” sau puteti sa petreceti cateva clipe romantice intr-un carusel cu totul special. Atractiile din acest parc sunt foarte variate si pentru toate categoriile de vizitatori: trambuline, carusel, roller coaster, mini-golf, roti centrifuge, trenulete dar si bungee-jamping, alaturi de multe altele. Acest parc este unul dintre cele mai vechi parcuri de distractie din lume, functionand din 1766. Un lucru care trebuie mentionat este acela ca accesul in parc este gratuit, vizitatorii platind doar pentru atractiile de care sunt interesati.

Prater (Viena) este un modern parc de distractii care ofera vizitatorilor peste 250 de puncte de interes.Roata gigantica numita Riesenrad, care ofera o panorama extraordinara asupra Vienei,este cea mai renumita si un simbol al orasului,totodata.Praterul este situat in zona numita Leopoldstadt,avand de o parte Dunarea si de cealalta un canal al fluviului. 

Celebra roata a fost inaugurata in 1897 celebrand a 50-a aniversare a domniei lui F.Josef.In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial a fost distrusa si reconstituita in 1947.De atunci nu si-a mai incetat activitatea.Cateva date tehnice despre roata :

-inaltime=64.75 m

-diametru=60.96 m

-greutatea totala=430.05 to

-viteza de rotire=0.75 m/s sau 2.7 km/h

-numar de cabine=30 (pana in 1945 avea doar 15 cabine).

Carousel-ul cu cai vii(Ponny- Caroussel)

O cursa in animalul-simbol al Vienei:calul e o alta atractie a parcului.

Space Shot e destinatia urmatoare. Important e sa ai inima tare si sa fii rezistent la socuri. Un lift urca pe un pilon asemenea unei rachete pana la inaltimea unui bloc de 12 etaje si apoi coboara, pardon! Cade pana la jumatate, pentru a se urca iar si a cobora in mare viteza la parter.

Poate vreti sa testati toboganul cu apa pe care intri cvasiinconstient de ceea ce ti se va intampla si iesi lesinat dupa ce ai vazut cum e sa plutesti la inaltime intr-un modul in forma de ceasca care aluneca de la vreo 15 metri pe apa in jos ca sa urce din nou.

Exista un soi de scranciob gigant care te leagana pe deasupra restaurantelor si barurilor din Prater, asa, numai la zece metri inaltime, rotindu-te in acelasi timp, si descriind un arc de cerc de circa 20 de metri la dreapta si la stanga.

Trebuie sa testati turbo buster-ul neaparat. Un pendul inalt cu doua scaune la un capat si alte doua la celalalt capat care se misca pendular.

Top Spin e o masinarie care tintuieste in scaune vreo 40 de nebuni pe care ii roteste cu disperare in sus si in jos, si ii mai da si peste cap.  E o splendoare sa le vezi  fetele cand coboara din ele la sfarsitul turului.

Vizitati Castelul Bantuit pentru a va lua doza de adrenalina. O sa va speriati ingrozitor cand va aparea de nicaieri o fantoma care va urla, dar o sa va trezeasca din soc un monstru care are un topor infipt in cap.

Exista in acest orasel al nebuniei si distractii mai soft. De pilda, trenuletul Liliputbahn care strabate tot parcul Prater si in care, va asigur, nu e nimic primejdios. De asemenea, Roata mica din Prater poate fi o optiune, dupa cum Casino Admiral Prater –a realizat-o in stil egiptean din perioada faraonilor – ofera genul acela de distractii care iti iau banii, dar te lasa, sa zicem, cu stomacul la locul lui.

Pentru copii este un loc extraordinar pentru ca doar aici pot gasi un autodrom, un miniteren de golf, un castel suspendat ca in povesti, numeroase labirinturi si case ale fantomelor alaturi de personajele lor indragite din desene-animate, masinute, topogane, carusele si un planetarium. Cine doreste sa afle cum a fost in vremea dinozaurilor e bine sa viziteze Blue Planet.

PALATUL HOFBURG

Hofburg este resedința imperiala de alta data. Palatul Hofburg din Viena a fost resedinta oficiala intre 1480 si 1580, respectiv 1620 - 1806, a suveranilor Sfantului Imperiu Roman, care au provenit cu exceptia lui Carol al VII-lea de Wittelsbach, din dinastia de Habsburg. Din 1804 si pana in 1918 a fost resedinta imparatilor nou-creatului Imperiu Austriac, care au provenit fara exceptie din Casa de Habsburg.
In prezent este resedinta Presedintiei Federale a Austriei.
Complexul arhitectural s-a extins de-a lungul timpului continuu. La ora actuala edificiul cuprinde 18 corpuri și 19 spații exterioare. Adapostește mai multe muzee (Muzeul de Arta Populara, colecții de instrumente muzicale, Camera Armelor, colecții ale Muzeului de Istorie a Artei, Muzeul „Sissi”),precum și Biblioteca Naționala a Austriei. Capela curții și Capela muzicala se regasesc in aripa veche a palatului (Schweizerhof) ce dateaza din 1277. Grajdurile imperiale din secolul al XVI-lea au fost amplasate pe locul destinat inițial reședinței principelui Maximilian al II-lea. Astazi se gasesc aici Școala de calarie spaniola și muzeul „Lipizzaner”. In „Camera Comorilor” vizitatorul poate admira printre altele coroana imperiala aparținand Sfantului Imperiu Roman (datand de prin 962), coroana imperiala austriaca (1602), comoara Burgunzilor din secolul al XV-lea și comoara Ordinului Lanii de Aur. Tot aici se mai pot vizita apartamentele imperiale, spațiul privat ce a aparținut Majestații sale Imparatul Franz Josef, saloanele de mese, de bal, etc.
Program: din septembrie pana in iunie - 9ss-17³s; din iulie pana in august - 9ss-18ss. Taxa de intrare: 9,50 €; cu „Silberkammer” sau muzeul „Sissi” și apartamentele imperiale inclus - 12,40€.

PALATUL SCHONBRUNN

Schonbrunn, rezidenta de vara a familiei imperiale, este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa.
Imparatul Franz Joseph, care s-a casatorit cu incantatoarea imparateasa Sisi, s-a nascut aici in 1830.
Monarhul si-a petrecut ultimii ani din viata in acest palat, care a devenit proprietatea Republicii Austria dupa 2 ani de la moartea sa.
Astazi palatul este parte a patrimoniului cultural Unesco datorita importantei lui istorice, arhitecturii si mobilierului unicat.

SCOALA SPANIOLA DE ECHITATIE-VIENA

Scoala spaniola de echitatie din Viena este singurul institut de echitatie din lume, in care se pastreaza cea mai pura forma artistica a echitatiei si in care formarea este realizata pe baza metodelor transmise secole de-a randul pe cale verbala.

Incepand din antichitate, descoperita in Italia, continuata in Spania si Anglia, ajunsa la maturitate in Franta si gazduita in noua patrie pana in prezent la Scoala spaniola de echitatie din Viena.

Arta clasica de calarie a dainuit acolo unde omul a vazut caracterul nobil al calului. Arta calariei nu este patrimoniul unei natiuni, a unui singur popor, indiferent cine pastreaza la acel moment traditiile, iar daca astazi Scoala spaniola de echitatie se ocupa foarte intens de aceasta arta, atunci inseamna ca institutia si-a asumat o obligatie fata de intreaga lume. Daca ne intrebam cu privire la scopul unei institutii, cum este scoala in prezent, in epoca in care omul zboara pana pe luna, atunci primul raspuns este: pentru arta, iar al doilea raspuns: pentru dresura – sau poate chiar invers.

BIBLIOGRAFIE

● Colectiv, Ghidul turistic al Romaniei, Ed Sport Turism, Bucuresti,

● Colectiv, Romania, ghid turistic, Ed Garamond, Bucuresti

●https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Balaton

●https://ro.wikipedia.org/wiki/Prater

●https://harta.infoturism.ro/

●https://ro.wikipedia.org/wiki/Szeged

https://www.tvl.ro

●https://ro.wikipedia.org/wiki/Hofburg

●https://austria.hartaeuropa.com/

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.