Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Analiza infrastructurii turistice a Republicii Azerbaidjan

Analiza infrastructurii turistice a Republicii Azerbaidjan
Analiza infrastructurii turistice a Republicii Azerbaidjan

Azerbaidjanul a fost cunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca o regiune cu o economie infloritoare ,devenind motiv de disputa pentru imperiile puternice din zona .[1] La baza acestei economii sta comertul cu matase, Azerbaijanul fiind cunoscut ca principalul producator de matase.Astfel,multe dintre orasele actualei Republici Democrate Azerbaijan se aflau pe drumul caravanelor care faceau legatura intre sursele principale ale matasii,azeri si armenii, si cumparatorii –in general din Venetia si Florenta, dezvoltandu-se astfel infrastructura turistica incipienta.

1 Prezentarea infrastructurii specifice
Spatiile de cazare

Prima atestare a turismului in forma organizata este din anul 1900.Prima statiune din Azerbaijan dateaza din 1920 in satul Mardakan,din Peninsula Absheron.Dupa aceasta perioada statiunile turistice au inceput sa se dezvolte in intreaga regiune Absheron .

Cea mai mare parte din infrastructura turistica din Azerbaijan a fost creata in anii 1980 sa satisfaca nevoile turistilor din fosta Uniune Sovietica. Facilitatile turistice au fost infiintate in toate districtele din Azerbaijan, si puteau gazdui 14 000 de vizitatori in acelasi timp. Cam 460 000 turisti au fost serviti anual, incluzand 30 000 turisti straini.

Totusi, infrastructura turistica creata in timpul acelei perioade nu a fost in stare sa functioneze independent de fosta Uniune Sovietica, sau sa indeplineasca cererile unei piete libere. Mai mult, aproximativ 20 % din teritoriul Azerbaijanului este ocupat de Armenia si conflictul nu a fost inca rezolvat.

Multi refugiati din conflictul rezultat sunt cazati in hoteluri, sanatorii si alte facilitati turistice construite in perioada fostei Uniuni Sovietice.Din aceasta cauza a rezultat o pierdere de 60 – 70 % dintre aceste facilitati pentru turism.Cu toate acestea Azerbaijanul a fost in stare sa restaureze cea din imaginea turistica si sa inceapa redezvoltarea sectorului de turism. Revizuirea infrastructurii turistice si atractiile valabile sa promoveze turismul in Azerbaijan si pasii facuti de Ministerul Tineretului, Sportului si Turismului sa asigure ca infrastructura turismului si resurselor umane din industrie vor putea sa contribuie la dezvoltarea unei industrii ecoturistice capabila sa se sustina singura.

Raportul Organizatiei Mondiale a Turismului arata ca ,in total ,pe teritoriul Republicii Azerbaidjan sunt aproximativ 120 de hoteluri,23 moteluri si 122 spatii de cazare independente;acest numar putand fi chiar mai mic datorita refugiatilor care locuiesc in unele dintre ele si nu mai pot fi folosite pentru turisti.

Tabelul 1. Principalii indicatori ai spatiilor de cazare in perioada 2002-2007

Numarul total al unitatilor de cazare:

hotel

Motel

Hostel

Locuri de cazare

hotel

Motel

Hostel

Numarul total al camerelor

hotel

Motel

Hostel

Sursa :institutul national de statistici al Azerbaidjanului

Figura 1 Reprezentarea grafica a numarului de hotelurilor,motelurilor si hostelurilor dupa forma de proprietate

Figura 2 Suprafata hotelurilor ,motelurilor si hostelurilor (metrii patrati)

Tabelul 2 -Dinamica structurilor de primire ale Azerbaidjanului in perioada 2004-2007

Anii

Indicele de nivel

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Imediu= yn y 1,312

Rmediu Imediu – 1 = ³ yn y

Figura 3- Reprezentarea grafica a dinamicii unitatilor de cazare din Azerbaidjan in perioada 2004-2007

In urma analizei facute ,se observa ca numarul unitatilor de cazare a crescut de 1,312 ori , cu un ritm mediu de crestere de 0,312 ajungand de la 96 in 2004 la 285 in anul 2007.Capacitatea de cazare a resimtit o crestere alerta in anul 2005 ,de la 96 de unitati de cazare in anul 2004 la 238 in anul 2005.Aceasta crestere s-a datorat deschiderii unor noi unitati dar si introducerea an circuitul turistic a centrelor olimpice ca posibilitate de cazare.

Exista 6 hoteluri in Baku care se incadreaza in clasa 5 stele,cu servicii care ar multumii si cele mai inalte asteptari,acestea fiind si cele mai scumpe.Printre acestea se numara si lanturi multinationale ca Hyatt si Radisson dar si hoteluri boutique precum hotelul Diplomat si Hotelul Meridian.

Pretul unei camere la aceste hoteluri este intre 100$ si 250$.Aceste hoteluri sunt folosite in general de oamenii de afaceri din industria petroliera..

In regiunea Sheki exista putine optiuni de cazare.Cel mai cunoscut si cel care surprinde cel mai bine atmosfera specifica azerilor , este hotelul Caravan Serai.

Acesta este o fosta «caravanserai « a secolului XVII ,fiind renovat in anii 80 acum oferind servicii de cazare la standarde moderne.Camerele de tipul « Luxe«  sunt cele mai solicitate .Cu un pret de aproximativ 30 $ /noapte sunt in general rezervate pe toata perioada verii dar si in weekenduri.Mai multe hoteluri si pensiuni au fost deschise recent pentru a putea acoperii cererile de la hotelul Caravan Serai  . Majoritatea camerelor ofera conditii de cazare bune fiind echipate modern,dar exista si camere, la un pret mai scazut,care ofera conditii comode numai ca trebuie strabatuta intreaga curte exterioara pentru a se ajunge la grupul sanitar-acest lucru fiind o problema mai ales iarna.

Acestor spatii de cazare li se alatura noul Centru olimpic cu propriile pensiuni si hoteluri care adesea sunt destinate inchirierii de catre turisti atunci cand nu sunt folosite de catre atleti.In afara orasului exista case taranesti si zone deschise pentru turisti.

Daca regiunea Sheki se va dezvolta din punct de vedere turistic , va fi nevoie de marirea numarului spatiilor de cazare .Dat fiind atractiile arhitecturale locale dar si sarmul locuitorilor ,aceasta zona este pregatita pentru un program « Bed and Breakfast«.

In regiunea Guba intalnim hoteluri si pensiuni atat in oras cat si in suburbiile acestuia,multe dintre ele la standarde internationale, si mai mult decat suficiente pentru numarul turistilor din aceasta regiune.Acestea includ atat statiuni forestiere , cu cabane individuale dar si hoteluri moderne cu capacitati mari de cazare, cat si activitati ale sanatoriilor.Cel mai popular complex –statiune este Long Forest Chalet construit ca primul complex european pentru vacanta din Azerbaidjan.Pe viitor se urmareste implementarea sistemului « Bed and Breakfast « in special pentru satele montane din regiune. 

In Azerbaijan majoritatea monumentelor istorice si culturale se urmaresc a fi transformate in atractii turistice care sa intruneasca standarde moderne .Acestea urmeaza a fi deservite de spatiile de cazare aflate in imediata apropiere .Acest proiect este implementat de catre Ministerul Culturii ,sustinut de catre Guvernul Azerbadjan si finantat de catre Banca Mondiala.Acest proiect mai urmareste si restaurarea palatelor Shirvanshakh si Sheki ,dar si conservarea mormintelor ca Monunkhantun si Garabaghlar din regiunea Narkhivan.

Noi facilitati turistice si de infrastructura sunt dezvoltate de asemenea in Azerbaidjan.Infrastructura a fost mult imbunatatita si dezvoltata incepand cu perioada septembrie 1998,ca raspuns la programul Traceca.Noi complexe sportive au fost construite in Baku,Narhchivan ,Ganja, Sheki, Guba, Lenkaram si Banda pentru a ajuta sectorul hotelier sa faca fata fluxurilor turistice la standarde moderne

Tabelul 3 -Numarul total al camerelor pe unitati de cazare (unitati)

Numarul total de camere

Numarul total de camere in hoteluri

Numarul total de camere in moteluri

Numarul total de camere in hosteluri

Sursa :Institutul national de statistica al Azerbaidjanului

Figura 4 -Reprezentare grafica a capacitatii de cazare a hotelurilor,motelurilor si hostelurilor in anul 2007

Tabelul 4 -Dinamica capacitatii de cazare din Azerbaidjan in perioada 2004-2007

Anii

Indicele de nivel(locuri)

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1Imediu= yn y 1,2268 Rmediu= Imediu – 1 = ³ yn y 0,2268

Figura 5- Reprezentarea grafica a dinamicii capacitatii de cazare a Azerbaidjanului in perioada 2004-2007

In urma rezultatelor obtinute,se observa o crestere constanta a capacitatii de cazare a Azerbaidjan de 1,2268 ori, cu un ritm mediu de 0,2268 de la 5034 locuri in unitatile de cazare in anul 2004 la 11403 locuri in anul 2007.Acesta crestere se in principal deschiderii unor noi unitati de cazare mai ales pentru calatoriile in scop de afacere.

Spatiile de alimentatie

In Azerbaidjan ,industria restaurantelor este foarte dezvoltata.Turistii internationali se pot delecta cu mancare de buna calitate ,servicii excelente si in mare parte atat posibilitatea alegerii unui meniu specific cat si intenational la preturi rezonabile.

Aceasta este una dintre ariile sectorului turistic care se poate acomoda imediat la cresterea numarului turistilor internationali.

In timp ce capitala tarii,Baku, detine un numar foarte mare de restaurante,numarul si varietatea lor scade considerabil in celelalte regiuni.

In regiunea Ganja exista putine restaurante care ofera mancare cu specific azer.Restaurantului hotelului Ganja , de exemplu, ii lipseste personalitatea si traditionalismul , dar serviciile sunt de foarte buna calitate.Au fost deschise cateva restaurante in ultimii ani care ofera servire atat in interiorul acestuia cat si pe terase.Restaurantele din regiunea Ganja ofera mancare si servicii bune la preturi mai mari insa decat in capitala,dar se simte nevoia unui meniu mai diversificat.

In ceea ce priveste regiunea Guba,restaurantele pot fi impartite in doua categorii :cele care sunt in cadrul hotelurilor si complexelor ,si cele care sunt independente.In prima categorie :toate hotelurile si complexele detin propriile restaurante care servesc mancaruri locale.Un caz particular este restaurantul complexului Long Forest,care ofera meniu indian . In cea dea doua categorie se incadreaza multe restaurante independente localizate in jurul Gubei ,in asezarile pitoresti.Desi nu exista varietate in meniul acestora , calitatea mancarurilor si serviciilor este in general foarte buna si frumos prezentata.

In Sheki exista un singur restaurant,cel al hotelului Caravan Serai acesta servind un meniu variat al bucatariei azere,intr-o gradina foarte mare pe timpul verii si in interioriul restaurantului pe timpul iernii.

2 Posibilitati de acces in Republica Azerbaidjan

Unul dintre factorii principali ce contribuie la dezvoltarea turismului in Azerbaidjan ,este pozitia geografica favorabila.Republica se afla in partea sud-estica a Caucazului,avand granita cu Federatia Rusa,Georgia, Armenia, Iran, Turcia impreuna cu care detine numeroase autostrazi si linii de cale ferata.Posibilitatile de acces in Republica :

Transportul aerian :este cea mai usoara cale de a ajunge in Azerbaidjan, in capitala ,Baku-acolo unde se afla aeroportul international Heydar Aliyev (numit astfel dupa presedintele azer Heydar Aliyev) acesta afladu-se la 25 de km fata de centrul orasului.Distanta intre acestea doua se parcurge in jumatate de ora .Acest drum costa 10- 20 $ cu taxiul sau 50 de centi daca se folosesc mijloacele de transport in comun (autobuzul numarul 16).

Numarul companiilor aeriene vestice care opereaza pe aceste linii ,este in crestere,acestora adaugadu-se companiile tarilor fostului bloc sovietic(de exemplu exista cateva zboruri zilnice Baku- Moscova).

Aeroportul din Baku este renovat si adus la standarde moderne,facand astfel posibila aterizarea si decolarea aeronavelor companiilor mari:Lufthansa,Austrian Airlines, British Airways,Turkish Airlines,Aeroflot, Emirates Airlines.

Traficul aerian intern in schimb este limitat.Momentan Azerbaijan Airlines face legatura intre Baku si 3 regiuni ale tarii :Ganja, Sheki,Nakhchivan.Aeroporturile acestor regiuni sunt in conditii modeste iar biletele sunt dificil de cumparat.Cererile pentru

zborurile interne pentru alte regiuni ale tarii nu sunt suficiente pentru a marii numarul aeroporturilor.

Transportul rutier:Infrastructura rutiera a Azerbaidjanului este des criticata ca fiind de slaba calitate.Cu toate acestea arterele importante de pe teritoriul tarii sunt mai

bune decat in alte parti ale fostelor tari sovietice.Una dintre facilitatile dezvoltarii turismului o reprezinta insa numarul mare de drumuri si autostrazi ale Azerbaidjanului acestea facand legatura intre orasele si asezarile importante –chiar si in regiunile muntoase indepartate.Este posibila intrarea in Azebaidjan prin Georgia,Iran,Turcia,Rusia cu masina .Viza pentru automobilisti este aceeasi ca si pentru ceilalti turisti dar asigurarea auto este obligatorie.

Majoritatea turistilor care doresc sa faca o excursie in afara oraselor ,inchiriaza masina in general cu tot cu sofer,acest lucru datorandu-se faptului ca azeri sunt foarte agresivi in trafic, soferii azeri nerespectand semnele de circulatie sau pe ceilalti parteneri de trafic si adesea circula cu viteze foarte mari.Din aceasta cauza agentiile de inchirieri de masini dar si inchiriatorii privati ofera ca optiune sofer pentru masina pentru o suma modica. Alta varianta pentru inchirierile de masini o reprezinta taxiurile si autobuzele.Numarul taxiurilor este foarte mare ,dar putine sunt accesibile pentru turisti.Putini soferi vorbesc limba engleza sau o limba de circulatie internationala.

Exista o linie foarte dezvoltata de autobuze in majoritatea oraselor .Cu toate acestea nici rutele autobuzelor si nici orarele acestora nu sunt accesibile turistilor.Starea autobuzelor este precara si foarte des se intampla ca in calatoriile mai lungi autobuzele sa cedeze.

Transportul feroviar : Se poate calatorii cu trenul din Rusia, Ucraina, Georgia.Trenul Moscova- Baku face legatura intre Rusia si Baku de 3 ori pe saptamana.Exista 2.125 de km de cale ferata locala iar rutele principale sunt electrificate (1.278km) .Exista doua rute principale in Azerbaidjan :una spre nord-sud prin Baku, si cea dea doua spre est-vest.Exista o linie feroviara privata :American Express Travel,care trece prin Tbilisi,care asigura confortul european, oferind salon restaurant si cusete.Cu toate ca pretul este ridicat (170 $-fiecare drum) ramane modul cel mai bun de a ajunge in Tbilisi.

Transportul naval : se poate ajunge cu vaporul in Baku din Aktau (Kazakhstan) si Turkmenistan.Calatoria dureaza 12 ore si pretul biletului este intre 46-60

Tour-operatorii

Este foarte greu sa intri in contact cu o agentie de turism din Azerbaidjan pentru ca acestea lucreaza numai cu marile companii coordonatoare si nu cu turistii individuali.Din aceasta cauza unele hoteluri si-au dezvoltat un sistem interior de acomodare a clientilor si de prezentarea a oportunitatilor de calatorie.Din datele statistice se arata ca tour operatorii si agentiile de turism isi bazeaza afacerile pe vanzarea pachetelor turistice numai pentru turistii strain prin colaborare cu alte agentii.Astfel numarul de cereri turistice a crescut de la 11 595 in anul 2006 la 14 472 in anul 2007. Acest lucru a dus si la crestere numarului total de pachete turistice vandute de 16.444 in anul 2006 la 20256 vandute in anul 2007.

Nu exista o colaborare intre tour-operatorii azeri, din aceasta cauza costurile publicitatii pe plan intern sunt mari.

Pe de alta parte Improtex[3] este participant in « Great Silk Road Tour Operators Group« care include firme din Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan , Kazakhstan, China si apare regulat la targurile de turism din Londra si Berlin.

Centrele de informare turistica au fost stabilite in Narkhivan , Lenkaran, Ganja, Shamakhi, Guba, Khachmaz, Sheki si Baku.

3 Forme de turism practicate

1 Turismul de afaceri

Republica Azerbaidjan si-a dezvoltat si diversificat industria turismului pe baza calatoriilor de afaceri ,fiind una dintre cele mai vechi regiuni in extractia petrolului din platforma Marii Caspice.Astfel cele mai mari incasari ale industriei turismului se datoreaza turismului de afaceri .Tour-operatorii azeri au conceput pachete turistice in care,pe langa calatoriile de afaceri, se pot vizita si platforme petroliere vechi si se poate cunoaste istoria acestei industrii precum si legaturile existente in antichitate intre zonele de venerare ale zeitatilor si locurile unde pamantul erupe gaz metan sau petrol ,acestea la suprafata luand foc.Azerbaidjanul este prima tara care , a construit in scop turistic,o autostrada de aproximativ 60 km care sa faca legatura intre platformele petroliere si orase.

Tabelul 5 Numarul turistilor care calatoresc in scop de afaceri in Azerbaidjan in perioada 2005-2007

Numarul total de turisti ai Azerbaidjanului

Numarul turistilor care calatoresc in scop de afaceri

Numarul turistilor cazati in hoteluri

Numarul turistilor cazati in moteluri

Numarul turistilor cazati in hosteluri

Sursa :Institutul de statistici al Azerbaidjanului 2008

Figura 6- Reprezentarea grafica a numarului turistilor care calatoresc in scop de afaceri

Tabelul 6 - Dinamica numarului de turisti care au calatorit in Azerbaidjan in scop de afaceri in perioada 2005-2007

Anii

Indicele de nivel(nr.turisti)

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

I mediu= yn y 1,2045 Rmediu = Imediu – 1 = yn y 0,2045

Figura 7 -Reprezentarea grafica a dinamicii numarului turistilor care au calatorit in scop de afaceri in Azerbaidjan in perioada 2005-2007

In urma rezultatelor obtinute se observa o crestere constanta a numarului turistilor care calatoresc in Azerbaidjan in scop de afaceri cu un ritm mediu de 20%.Aceast lucru se datoreaza faptului ca ,in general in aceasta tara este practicat mai ales acest timp de turism, veniturile din acest sector al industriei fiind datorate acestei categorii de turisti.Sejurul maxim al acestora variaza intre 3 -5 zile , iar turistii rar aleg sa viziteze si alte zone ale tarii.

2 Turismul cultural ,istoric si religios

Din punct de vedere cultural si istoric, Azerbaidjanul s-a aflat la rascrucea numeroaselor schimbari, atat invadatorii cat si localnicii au construit impreuna multe din structurile importante, cum ar fi, castelele,monumente,orase,palate si locuri de venerare a zeitatilor.Ca rezultat, Azerbaidjanul pastreaza un bogat potential turistic dezvoltat in jurul acestor puncte cheie.

In interiorul si in jurul Baku-ului, dar si in restul regiunilor tarii, exista multe atractii culturale, religioase,si istorice .In primul rand in Guba se poate vizita fortareata din secolul XVI dar si o moschee si o baie publica din secolul XIX ; in afara orasului putand fii vizitate satele montane cu picturi pe roca.Diferite grupuri etnice traiesc in aceste sate asigurand o priveliste interesanta si diferita asupra modului de viata azer.Poate cel mai interesant loc de vizitat il intalnim mergand pe malurile raului Kudyal, aici afladu-se ceea ce este crezut a fi cea mai mare comunitate de evrei din afara Islamului numita Krasnaya Sloboda.Aceasta comunitate isi are inceputurile in urma cu cateva sute de ani,contine 7 sinagogi importante, fiind deschisa si ospitaliera cu turistii.

In Ganja ,cu toate ca nu este o destinatie turistica activa si este folosita in principal de vizitatori ca punct de tranzit in Georgia, contine cateva atractii turistice cu potential ridicat.In primul rand Ganja este locul natal al multor poeti si scriitori azeri,dar si strada principala ,care desi nu este folosita la intregul sau potential ar putea ajunge la nivelul strazilor europene pentru bazare.

Gobustan,in sudul Baku-ului are o zona unica de picturi pe roca,multe dintre ele cu o vechime de 10.000 de ani intinzandu-se pe 100 km de pesteri.

Preocuparea oamenilor pentru trecut,pentru cunoasterea mostenirii culturale , pentru individualizarea fiecarui popor, reprezinta numai cateva dintre elementele care stimuleaza din cele mai vechi timpuri calatoriile culturale.

Turismul cultural si istoric este una dintre cele mai cunoscute forme de turism practicate in Azerbaidjan. Aproximativ 90 % din totalul turistilor veniti in Azerbaidjan practica aceasta forma de turism.

Aditional culturii si istoriei bogate , Azerbaidjanul are si o diversitate artizanala bazata pe un numar mare de atractii religioase ,Republica reprezentand un mix de culte religioase ,putand fi intalnit atat musulmanismul cat si ortodoxismul sau zorostrianismul.

Locurile sfinte,monumentele si moscheele din regiuni precum Baku ,Apsheron , Shamakha sunt doar cateva incluse de catre tour-operatorii azeri in pelerinaje.Una dintre cele mai importante atractii incluse in pachetele turistice de acest fel o reprezinta templul de foc « Atechgah« loc de venerare pentru zeul Zorostrian ,aceasta fiind cea mai veche religie din lume.

Tabelul 7 - Numarul turistilor care prefera turismul cultural ,istoric si religios

Numarul total de turisti ai Azerbaidjanului

Numarul total de turisti care prefera  turismul cultural,istoric si religios

Sursa:institutul national de statistici al Azerbaidjanului

Tabelul 8- Dinamica numarului de turisti care au ales turismul cultural ,istoric ssi religios in Azerbaidjan in perioada 2005-2007

Anii

Indicele de nivel(nr.turisti)

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1Imediu=√yn /y =0,7821

Rmediu=Imediu -1= -0,2178

Figura 8 -Reprezentarea grafica a dinamicii numarului de turissti care au ales turismul cultural,istoric si religios in perioada 2005-2007

Din datele de mai sus se constata o scadere cu un ritm deiu de 0.21 de ori a turistilor care au ales pachetele pentru turismul cultural in Azerbaidjan .Astfel numarul turistilor a scazut de la 42455 in anul 2005 la 25 977 in anul 2007.Acesta involutie s-a datorat inchiderii unor obiective culturale pentru reconstructie si scoaterea lor pentru o perioada din circuitele turistice.

Ecoturismul si agroturismul

Alaturi de turismul cultural, istoric si religios, ecoturismul si agroturismul au de asemenea un potential dezvoltat in Azerbaidjan ,datorita atractiilor naturale variate.Mare parte din acest potential deriva din cele 9 zone climatice si diversitatea geografica .Astfel pe tot cuprinsul tari se pot practica diferite activitati precum calaria, alpinismul ,ski, pescuit, canoeing, inotul, rafting, si multe altele.

Datorita diversitatii climatice si geografice exista o varietate a florei si faunei ,ca rezultat,parcurile nationale si rezervatiile ofera o oportunitate unica in dezvoltarea turismului. Raportul Organizatiei Mondiale a turismului arata ca exista 14 rezervatii naturale si 20 de arii protejate sub supravegherea Ministerului Mediului ,unele dintre acestea urmand a fi transformate in « parcuri nationale« .Un exemplu este rezervatia Gyzl-Agach ,fiind cea mai mare din tara,renumita pentru numarul mare de pasari.

4300 de specii de plante traiesc in Azerbaidjan si peste 18.000 de specii de animale,zona litorala a Marii Caspice fiind principalul culoar de migratie a diferitelor specii de mamifere si pasari avand asfel o hydrofauna unica.Tour-operatorii azeri au inclus in pachetele Ecoturistice zone precum Peninsula Absheron,zona unica Gyzl ,vaile muntoase si rezervatiile forestiere din zona Ganja.

Tour-operatorul « Improtex«, unul dintre cei mai mari tour-operatori ai Azerbaidjanului, au inclus in oferta turistica un pachet turistic pentru pescuit si admiratul pasarilor (existand 365 de specii de pasari si 80 de specii de pesti ,50% dintre acestea fiind sedentare).Un astfel de pachet 6 nopti/7 zile costa :pentru 2 persoane -200 $ /zi/persoana, pentru 3- 4 persoane -165 $/zi/persoana si pentru grupuri mai mari de 4 persoane 120 $/zi/persoana.Numarul total al pachetelor vandute pentru acest tip de turism a crescut de la 149 in anul 2005 la 485 in 2006, iar in anul 2007 s-a inregistrat o crestere de aproximativ 50% ajungand la un numar de 813 pachete turistice vandute din totalul de 2637 la nivelul tarii.

Tabelul 9- Numarul pachetelor turistice pentru ecoturism vandute in anul 2007

Numarul total de pachete turistice vandute de tour-operatorii azeri

Numarul total de pachete vandute de tour-operatori pentru ecoturism

Sursa: Ministerul culturii ,turismului si sportului al Azerbaidjanului

Figura 9- Reprezentarea grafica a volumului pachetelor pentru ecoturism vandute in perioada 2005-2007 in Azerbaidjan

Tabelul 10- Dinamica pachetelor turistice pentru ecoturism vandute in Azerbaidjan in perioada 2005-2007

Anii

Indicele de nivel(nr.pachete)

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Imediu=√yn /y =2,3358

Rmediu=Imediu -1= 1,3358

Figura 9 -Reprezentarea grafica a dinamicii pachetelor turistice pentru ecoturism pentru perioada 2005-2007

In urma analizarii volumului de vanzari pentru pachetele de ecoturim constatam o crestere simtitoare cu un ritm mediu de 133,5 % a pechetelor vandute in anul 2006 fata de anul 2005.In anul 2007 a fost inregistrata o dublare a volumului vanzarilor pentru acest tip de pachet, la baza acestui lucru stand campaniile de promovare a ecoturismului duse atat de catre compania Improtex la toate targurile turistice,cat si de introducerea unor parcuri si arii protejate in patrimoniul UNESCO.

Agroturismul

Potentialul agroturistic al Azerbaidjanului este foarte ridicat, zona cea mai importanta din acest punt de vedere fiind Ganja (fiind si regiunea cheie din punct de vedere agricol).In prezent agroturismul este slab practicat dar se urmareste dezvoltarea sa. Agentiile tour-operatoare au introdus pachete turistice « carpet tours« sau tururi pentru degustarea vinurilor sau savurarea mancarurilor traditionale.Turistii sunt astfel indemnati spre zonele rurale,localnicii oferind spatii de cazare si invatandu-i indeletniciri precum olaritul,impletitul covoarelor, sculptura,turnatul obiectelor de sticla si al bijuteriilor .

Tabelul 11- Numarul turistilor care au ales agroturismul in anul 2007

Locuri de cazare puse la dipozitia turistilor in gospodarii

Numarul turistilor cazati

Sursa:Miniserul turismului din Azerbaidja

Figura 10 - Reprezentarea grafica a locurilor de cazare ocupate in zonele agroturistice in perioada 2005-2007

Tabelul 12- Dinamica numarului de turisti care au alea agroturismul in Azerbaidjan in perioada 2005-2007

Anii

Indicele de nivel(numar de turisti)

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Imediu=√yn /y =1,5978

Rmediu=Imediu -1= 0,5978

Figura 11 -Reprezentarea grafica a dinamicii numarului turistilor care au ales agroturismul in perioada 2005-2007

In urma analizei numarului turistilor care au ales agroturismul se constata o evolutie oscilanta.In perioada 2005 2006 numarului turistilor a avut o scadere de la 47 la 40 iar in anul urmator a resimtit o crestere cu un ritm mediu de 60% ajungand la un numar de 120 de turisti.Se prognozeaza o crestere a turistilor pentru aceasta forma de turism datorita investitiilor guvernamentale si fondurilor pentru dezvoltarea pensiunilor din zonele rurale,acestea urmand sa fie folosite mai ales pentru practicarea turismului de weekend.

4 Turismul de litoral

Turismul de litoral in Azerbaidjan este unul dintre cele mai putin dezvoltate forme de turism,cu toate ca linia de coasta a Marii Caspice este de 800 km.Zonele de plaja sunt putine la numar ,predominand zona de coasta, fiind incluse in ariile naturale protejate,Cele mai cunoscute statiuni din zonele de tarm sunt Khachmaz , Khudat , Yalama din regiunea Kudat-Khachmaz.acestea se af la la 200 km fata de Baku ,climatul fiind subtropical semidesertic.In aceasta regiune se afla cea mai cunoscuta zona de recreere din Azerbaidjan ,Nabran, zona de coasta dar ti tarmul cu nisip aducand anual sute de turisti atat azeri cat si straini.

Tabelul 13- Numarul turistilor cazati pe regiuni in anul 2007

Numarul total de turisti in Azerbaijan

Numarul total de turisti in regiunea Khachmaz

In regiunile de litoral Kzachmaz

In statiunea Nabran

Numarul turistilor cazati in hoteluri

Numarul turistilor cazati in moteluri

Numarul turistilor cazari in hosteluri

Sursa:institutul de statistici al Azerbaidjanului

Tabelul 14 Numarul pachetelor turistice vandute pentru regiunea de litoral

Pachete vandute turitilor straini

Pachete vandute turistilor locali

Numarul total al pachetelor turistice vandute in tara

Numarul pachetelor turistice vandute in regiunea Khachmaz

Sursa:initutul de statistici al Azerbaidjanului 2008

Figura 12 Reprezentarea grafica a numarului turistilor din zonele de litoral din Azerbaidjan in perioada 2005-2007

Numarul pachetelor vandute de catre tour-operatorii azeri pentru litoral se asteapta sa creasca datorita investitiilor in structurile de cazare din aceasta zona dar si datorita colaborarii Ministerului Azer al Turismului si Ministerului Maltez a Turismului ,fiind propuse noi strategii de dezvoltare si de promovare a acestei zone.

5 Turismul balnear

Alaturi de multitudinea de zone climatice si de impletirea armonioasa a formelor de relief,Azerbaidjanul este un izvor de ape minerale si termale,avand un potential foarte ridicat pentru turismul balnear.Apele minerale si termale precum si tratamentele azere sunt foarte apreciate in tarile fostului bloc comunist.Uleiul medicinal ,Naftan, este cunoscut ca fiind unic in lume ,iar in majoritatea zonelor muntoase ,precum Shirvan , exista izvoare de ape minerale sulfuroase si hidrocarbonatate. Statiunea Truskaves din regiunea Nakhchivan este foarte cunoscuta pentru tratamentele cu sare ,spaleoterapie ,terapie muzicala sau bai termale.Infrastructura turistica din aceste zone este slab dezvoltata si se fac investitii majore pentru aducerea ei la standarde occidentale.Promovarea acestor zone este deasemenea slaba, numarul turistilor straini fiind mic in comparatie cu turistii locali.Numarul turistilor care au ales aceasta forma de cazare in anul 2007 a reprezentat aproximativ 5% din totalul turistilor Azerbaidjanului.

Tabelul 15 -Repartizarea turistilor cu scop balnear din Azerbaidjan in perioada 2005 -2007

Numarul total de turisti in Azerbaijan

Numarul turistilor in scop balnearLocalnici

Straini

Numarul turistilor cazati in hoteluri

Numarul turistilor cazati in moteluri

Numarul turistilor cazati in hosteluri

Sursa:Ministerul de turism al Azerbaidjanului

Figura 13- Reprezentarea grafica turistilor veniti la tratament in perioada 2005-2007

Tabelul 16- Dinamica numarului de turisti cu scop balnear din Azerbaidjan in perioada 2005-2007

Anii

Indicele de nivel(numar de turisti)

Modificare absoluta

Indicii dinamici

Ritmul %

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Cu baza fixa

Dn/1

Cu baza in lant

D n/n-1

Cu baza fixa

I n/1

Imediu=√yn /y =1,2970

Rmediu=Imediu -1= 0,2970

Figura 14 -Reprezentarea grafica a dinamicii numarului turistilor care au ales turismul balnear din Azerbaidjan in perioada 2005-2007

In urma analizei numarului de turisti care au ales turismul balnear in Azerbaidjan se observa o scadere a numarului din anul 2007 comparativ cu anul 2005 dar o dublare a numarului turistilor din 2006 fata de 2005.Acest lucru s-a datorat cresterii numarului unitatilor de primire.

Se observa ca, in ansamblu , numarul turistilor care au ales Azerbaidjanul ca destinatie turistica in perioada 2005-2007 a avut o evolutie oscilanta.Acest lucru se datoreaza in primul rand intrarii intr-un proces de modernizare a unor structuri de primire ,dar si a investitiilor din domeniul hotelier.

Infrastructura turistica a Azerbaidjanului ofera posibilitati multiple de cazare dar si de agrement in spatii care imbina atat standardele occidentale cat si cultura si traditionalismul tarii.Numarul turistilor care aleg aceasta tara este in crestere atat datorita investitiilor cat si datorita diversificarii formelor de turism.Agentiile azere au conceput pachete atractive , iincluzand activitati noi si cautate precum turismul de supravietuire , turismul culinar sau de degustare a vinurilor in incercarea atragerii atat a celor care calatoresc in interes de afaceri cat si pentru turismul de masa.

Azerbaidjan

IV. Posibilitati si resurse de punere in valoare a potentialului turistic din Republica Azerbaidjan

Azerbaidjanul are un potential mare de dezvoltare a industriei turismului –orasele antice palatele, cetatile,moscheile,mousoleele, Republica fiind intotdeauna faimoasa pentru sursele sale vesnice de incendii-atashgets.Exista un loc numit Yamardag (muntele in flacari) in Absheron dar si izvoare termale in unele parti precum Nakhichivan,Kelbejar, Masali, Lenkoran.In Surakhani , exista un loc al focului vesnic.Din cele mai vechi timpuri veneratorii focului de la distante mari chiar si preotii indieni veneau in Absheron in cautare de incendii.Ei ai construit aici templele principale din regiunea Surakhani si Ateshgah.

4.1 Analiza SWOT

Turismul este un mic dar in ce in ce mai important contribuabil la economia Azerbaidjanului,cu incasari in valoare de 730 milioane AZN in 2007 si asteptandu-se sa se ajunga la 900 de milioane AZN in 2008.Acesta reprezinta 5-6 % din PIB-ul tarii.

Turismul in Azerbaidjan a resimtit o imbunatatire considerabila in perioada de revizuire , existand o crestere semnificativa din 2000 pina in 2007. Principalul motiv pentru performanta puternica a turismului este datorata industriei petrolului si a gazelor naturale,care a atras investitii straine. Acest lucru a contribuit foarte mult la dezvoltarea turismului de afaceri care sa conduca la imbunatatiri semnificative in spatiile de cazare si in infrastructura de transport..

In continuare este prezentata analiza SWOT din punct de vedere turistic a Republicii Azerbaidjan .Slabiciunile in industria turismului sunt serioase, dar exista oportunitati si puncte forte care pot fi folosite la dezvolaterea turismului fara costuri prea mari.

Puncte forte

 • Bogatie istorica
 • Numarul mare al atractiilor turistice
 • Siguranta turistica
 • Hoteluri si restaurante de foarte buna calitate
 • Cetatea dar si orasul cosmopolit Baku

Puncte slabe

 • Informatii putine despre Republica Azerbaidjan
 • Dificultati economice recente
 • Conflictul cu Armenia si relatii tensionate cu Iranul
 • Costuri ridicate pentru a ajunge in Azerbaidjan
 • Tour-operatorii azeri nu sunt pregatiti la nivel international
 • Lipsa marketingului si a materialelor promotionale
 • Incapacitatea de a intra pe piata turistica Caucaziana

Oportunitati

Oportunitatile sunt reprezentate de posibilitatile de valorificare a potentialului turistic dintr-o anumita zona.In Republica Azerbaidjan intalnim nenumarate oportunitati, printre care :

 • Posibilitatea organizarii de vacante culturale
 • Posibilitatea organizarii de pelerinaje
 • Conceperea de pachete turistice cu statele vecine
 • Pachete pentru vacante de lunga durata.
 • Posibilitati de marketing datorita pozitiei in Caucaz
 • Producerea de articole de artizanat unice
 • Recrutarea personalului turistic din randul refugiatilor
 • Crearea de locuri pentru vanzarea suvenirurilor in cadrul muzeelor si altor atractii turistice

Amenintari

 • Instabilitatea politica din zona Caucazului
 • Competitivitate din partea celorlalte tari ale fostului bloc sovietic
 • Cea mai mare amenintare :lipsa investitiilor in acest domeniu.

Azerbaidjanul are toate incredientele pentru dezvoltarea turismului in special daca privim pozitia sa in calitate de “capitala” a Drumului Matasii.Mai mult ,Republica poate oferii razele de soare si plajele ecologice si istorice.Totusi, exista putina comercializare a atractiilor majore ale tarii in afara granitelor .Turismul in cea mai mare parte este reprezentat de catre Ministerul Culturii si Turismului,cu foarte putini « jucatori » capabili de a asigura participarea la marile targuri internationale de turism.In plus,exista o lipsa de materiale de marketing ,cum ar fi, flyere, brosuri, harti si carduri postale.Exista ghiduri publicate de Minister in fiecare an ;cu toate acestea ,ghidurile contin in cea mai mare parte reclame, cu unele informatii cu privire la regiuni.Informatiile in format electronic sunt foarte putine.Exista unele site-uri web ale agentiilor de turism dar acestea sunt foarte greu de gasit.Cel mai mare site, www.tourism.az, se presupune a fi poarta catre turismul in Azerbaidjan ,acesta oferind informatii cu privire la tara ,la istorie ,natura la disponibilitatile infrastructurii de turism si servicii, in special cu privire la zonele de agrement,hoteluri, trasee turistice, harti,curs valutar, orare de tren.Cu toate acestea detine informatii limitate si este greu de navigat.

Toti factorii enumerati mai sus impiedica incercarile tarii de a atrage turismul international.Acest lucru,la randul sau se reflecta negativ asupra turismului intern cauzand o pierdere a potentialelor venituri.Mai mult decat atat, din cauza lipsei relative de informatii in interiorul tarii turistii in scop de afaceri nu isi prelungesc sederea in tara.Ministerul Turismului este in lucru cu PNUD (Programul Natiunilor Unite de Dezvoltare) pentru imbunatatirea marketingului intern prin crearea de centre de informare intr-o serie de regiuni.

O alta activitate care a resimtit o imbunatatire in perioada 2005-2007 o reprezinta inchirierea masinilor.Treptat ,odata cu imbunatatirea infrastructurii rutiere numarul inchirierilor auto in scopuri turistice a crescut simtitor, cu toate ca principala piata o reprezinta comunitatea de afaceri.Mai mult decat atat ,un numar de agentii de turism au inceput sa ofere servicii de inchirieri auto pentru a atrage clientii.Se estimeaza ca vanzarile pe internet de servicii de inchirieri auto sa creasca rapid..

4. 2 Proiecte si programe implementate pentru dezvoltarea turismului in Azerbaidjan

Republica Azerbidjan dispune de un potential turistic deosebit, existand mai mult de 6 mii de monumente istorice si de arhitectura pe teritoriul Azerbaidjanului ,dar si conditii climatice unice ,9 zone climatice din 11 existand in Azerbaidjan ,asezarea geografica favorabila fiind unul dintre cei mai importanti factori care determina dezvoltare turismului.Regiunile cu climat cald-moderat putand fii folosite din punct de vedere turistic pentru turismul de relaxare,regiunile cu climat rece sunt potrivite pentru specializarea in turismul montan –alpinism ,sporturi de iarna .Pe langa acestea, alte regiuni favorabile dezvoltarii turismului sunt regiunile forestiere cu plaje precum Nhudat,Hudat-Yalamin ,si coasta de nord a Apsheronului.Aceste regiuni au plaje splendide de nisip ,temperatura apei este de 22-26 de grade ,5 luni pe an,acest lucru oferind un timp considerabil turismului de litoral.Zona muntoasa din Azerbaidjan ocupa doua treimi din teritoriu iar zona padurilor 12% din suprafata tarii.Padurile sunt situate adesea la baza vailor de munte si pe malurile raurilor.Cele mai importante sunt cele de pe panta muntelui Talish –sunt formate din specii foarte rare de copaci precum :salcamul meek ,caseta-de-copac ,lignum vitae(demir agach).

Existenta unor loturi de izvoare minerale pe teritoriul Azerbaidjanului reprezinta unul dintre cei mai importanti factori in dezvolatarea industriei turistice.Mai ales in Nakchivan , deosebit de bogat in astfel de izvoare minerale ,Naftalan fiind unicul centru din lume care se axeaza pe utilizarea de uleiuri de tratament. 

Avantajoasa locatie geografica precum si bogatile naturale au facut din teritoriul Republicii Azerbaidjan obiect de invazie de catre vecinii puternici.Informatiile despre cele mai importante etape istorice de dezvoltare sunt expuse in muzeele istorice-artistice, muzeele de studiere a tinutului ,de istorie,economie,si memoriale ale Republicii.Turistii pot primi integral informatii despre istoria Azerbaidjanului prin companiile turistice sau ghizi.Numeroasele sapaturi arheologice efectuate pe teritoriul Azerbaidjanului ,dau posibilitatea turistilor sa traseze istoria tarii ,incepand din paleolitic.Originalismul arhitectural al Azrbaidjanului isi are un loc important in istoria arhitecturii lumii.Nivelul ridicat de cunostinte tehnice si artistice al poporului,originalitatea si semnificatiile unice, caracterizeaza multe monumente conservate,acestea fiind unice atat prin importanta istorica cat si arhitecturala.Astfel de exemple sunt Palatul Shirvanshahs din Baku,turnul Casatoriei –acestea avand stricta legatura cu legendele istorice ;constructiile antice de aparare cum sunt castelele din Apsheron ,construite in conformitate cu nivelul de dezvoltare militara ; mousoleu de la Nahchivan ornat cu crom si mozaic ;bolta funerara de la Moscheea « Diri Baba« .Insa un monument unic de arta in Azerbaidjan din perioada sacolelor VII-VIII i.Hr sunt desenele pe roca din Gobustan,existand mai mult de 4 mii de imagini si scene de vanatoare dar si imagini de cult cu animale domestice si salbatice.

Datorita acestui potential turistic inca neexploatat, in ultimii ani Ministerul Culturii, Turismului si Sportului al Republicii alaturi de Consiliile Locale si cativa investitori au facut eforturi pentru reconsiderarea locului turismului.Atingerea acestor obiective trebuie sa conduca la:

Cresterea numarului de turisti locali si straini

Sporirea contributiei turismului la veniturile tarii

Sustinerea dezvoltarii turismului local

Crearea de noi locuri de munca in domeniul turismului

Una dintre cele mai importante viitoare surse de venit este turismul.De aceea punerea in aplicare a unor programe cu finantare interna sau externa ,participarea la actiuni de promovare in strainatate,valorificare potentialului natural si antropic sunt cateva din directiile de actiune in vederea dezvoltarii turismului azer.

Proiecte si programe pentru dezvoltarea turismului azer aplicate in perioada 2004-2007:

 • Proiectele rurale sustine de Guvernul Azerbaidjanului,prin care fiecare persoana din zona rurala era improprietarita cu pamant si poate avea acces la fondurile pentru dezvoltarea infastructurii turistice (imbunatatirea conditiilor de cazare in casele localnicilor, construirea de pensiuni si hanuri)
 • Renovarea Hotelului Caravan Serai ,dar si construirea in capitala Baku a mai multor hoteluri de 5 stele printre care Hyatt si Radison ,dar si a unor hoteluri boutique (Hotel Diplomat,Hotel Meridian).Acest lucru s-a datorat numarului in crestere a oamenilor de afaceri care calatoresc in Azerbaidjan si cauta unitati de cazare la standarde europene.
 • Organizatia scotiana “Long Forest “ a construit o statiune turistica de recreere in regiunea Guba .Organizatia se axeaza in principal pe dezvoltarea turismului azer,Statiunea Long Forest Chalet oferind conditii de cazare la nivel europena si in afara capitalei tarii., dar are deasemenea proiecte implementate si pentru dezvoltarea agriculturii si a domeniul forestier, colaborand atat cu firme din sectorul privat cat si cu firme din sectorul public din Azerbaidjan
 • Banca Mondiala a oferit fonduri si asistenta in construirea de hoteluri in Baku dar si pentru reconsolitdarea “orasului vechi” Baku.
 • Agentia de Comert si Dezvoltare a Statelor Unite a investit peste 300.000$ in crearea unui plan de dezvoltare turistica a Azerbaidjanului
 • Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei a investit in poiecte de dezvoltare a regiunii Sheki si a imprejurimilor acesteia in special in restaurarea orasului
 • A fost initiat proiectul “Drumului Matasii” conceput pentru dezvoltarea turistica a tarilor aflate pe vechiul drum al matasii
 • A fost introdusa o linie feroviara particulara “American Express Travel” care asigura standarde ridicate de calatorie .
 • In unele unitati de cazare turistica a fost implementat programul “Bed & Breakfast”
 • Au aparut primele ghiduri turistice in limba engleza
 • A fost sustinuta initiative private in crearea si dezvoltarea de unitati turistice cu servicii la standarde internationale
 • Au fost amenajate zonele cu potential cinegetic,cultural si ambiental
 • Au fost concepute pachete turistice pentru ecoturism odata cu intrarea in patrimonial UNESCO a unor parcuri si arii potejate.
 • S-a inceput modernizarea infrastructurii turistice
 • Ministerul Turismului Azer a semnat o colaborare in domeniul turismului cu Ministerul Turismului din Maldive,pentru elaborarea unor strategii de promovare a Azerbaidjanului la nivel international
 • Dezvoltarea unor forme noi de turism incluse in pachetele turistice precum :turismul de supravietuire (orientarea cu busola si harta ,trecerea peste rauri cu ajutorul echipamentelor de alpinism,construirea de adaposturi de noapte) ,mountain-bike, bungee-jumping.

4 .3 Propuneri de dezvoltare a industriei turismului in Azerbaidjan

Potentialul turistic al Republicii Azerbaidjan este foarte ridicat , cu un bogat patrimoniu cultural,istoric si arhitectural , dar cu toate ca exista importante statiuni turistice si balneoclimaterice , acestea nu sunt folosite la intreaga lor capacitate din cauza dotarilor tehnice necorespunzatoare, a reclamei turistice insuficiente sau datorita unor servicii de slaba calitate.

Exista cateva puncte cheie pe care poate fi bazata dezvoltarea turismului azer.Tara ofera siguranta, ospitalitate si foarte multa cultura.Capitala, Baku, este un oras cosmopolit si vibrant, imrejurimile ei avand fenomene fascinante precum vulcanii noroiosi si « focurile vii« .Azerbaidjanul detine o frumusete particulara, pura, cu arii rurale neatinse de o varietate incredibila.Muntii din Caucaz ofera peisaje superbe, cu satele pe cursurile raurilor, precum Jar sau Illisu. Accesul in aceste zone,in special in zona de nord-est ,ofera posibilitatea turistului de a colinda tinutul de cele mai multe ori calare.Cu toate ca numarul factorilor care pot duce la o dezvoltare rapida a turismului este mare, exista puncte slabe care pot crea probleme.

Pentru imbunatatirea veniturilor din turism in capitala tarii, dar si in imprejurimile acesteia ,este necesar construirea de cafenele , terase sau locuri pentru achizitionarea de suveniruri.Acest lucru ar duce la cresterea cheltuielilor turistilor in interiorul tarii aducand un profit substantial sectorului turistic.Producatorii de suveniruri ar putea fi ajutati de guvern pentru obtinerea mai rapida a licentelor.

Consiliile locale ale regiunilor ar trebuie sa acorde mai multa atentie, pe langa proiectele de dezvoltare a infrastructurii turistice « traditionale« , si proiectelor mai mici precum traducerea semnelor de circulatie ,sau scaderea numarului organelor de politie care fac controale de indentificare in statiile de metrou, trainingului personalului din servicii dar si strategiilor de marketing promovate.

Posibilitatile de agrement sunt multiple atat pentru iubitoriii de teatru, balet, opera, sau muzee.Acestora li se pot aduce insa multe imbunatatiri.In muzee , de exemplu, placutele cu explicatiile continutului istoric al obiectelor expuse ar trebui tradus intr-o limba de circulatie internationala ; ghizii ar trebui sa poata da informatii si sa raspunda intrebarilor intr-o limba de circulatie, dar si instalarea de magazine pentru cadouri si suveniruri care ar putea aduce un venit substantial muzeelor.

Dar factorul cheie care sta la baza dezvoltarii turismului este promovarea.Potentialul turist intra pentru prima data in contact cu Republica Azerbaidjan prin intermediul agentiilor tour-operatoare. In acest sector se resimte nevoia unui sistem de training bine pus la punct pentru un personal de calitate.Agentiile trebuie sa intocmeasca itinerarii pentru clientela internationala, oferind excursii atat in interiorul Baku-ului cat si in celelalte regiuni.Acestea ar trebui sa priveasca turisti azeri ca o sursa substantiala de venit, oferindu-le posibilitatea de a achizitiona pachete turistice pentru litoral sau pentru turismul balnear.

Urmatorul pas al agentiilor, ar putea fi participarea la targurile internationale de turism , precum cel de la Londra sau Berlin, cu broturi, cataloage ,harti sau alte materiale promotionale care ar putea face din Azerbaidjan o urmatoare destinatie turistica.

Introducerea Azerbaidjanului in brosurile turistice ale tour-operatorilor straini ar fi un pas important pentru marirea numarului turistilor.Pentru aceasta trebuie organizate excursii de tipul « FAM trip«  ,sustinute atat de Ministerul Turismului cat si de intreprinderile private din turism.Astfel tour-operatorii dar si persoanele din mass-media ar putea cunoaste mai bine Azerbaidjanul si potentialul turistic real al tarii.

Se resimte nevoia unui motor de cautare a informatiilor despre Azerbaidjan mai bine pus la punct.Site-urile de promovare a tarii sunt inca in stadiul incipient ,tocmai de aceea ar fi momentul ideal de creare si dezvoltare a unui site care sa caracterizeze tara la adevarata sa valoare .Acesta nu ar trebui sa contina doar link-uri importante din turism ci ar trebui sa fie recunoscut de orice peroana care il acceseaza , ca o poarta catre turismul azer.

O alta problema cu care se confrunta potentialul turist al Azerbaidjanului ,o reprezinta costul mare al transportului pana la destinatie.Azerbaidjanul detine rute de zbor directe si agentii de ticketing decit in 7 tari ale lumii,exceptie facand cele din fostul bloc comunist, (Australia, Canada, Franta, Germania, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii).Se estimeaza ca numarul tarilor va creste datorita parteneriatului semnat intre compania aeriana  azera » Azerbaidjan Airlines» si Skyteam.Dar ramane problema transportului aerian intern ;numarul aeroporturilor si aeronavelor fiind suficient dar cumpararea unui bilet este foarte dificila.

Pentru o dezvoltare rapida a industriei turismului ,Ministerul Turismului Azerbaidjan este asistat de Ministerul Turismului din Maldive, turismul fiind sectorul cheie al economiei acestei tari , in ultimul an tara inregistrand mai mult de 600.000 de intrari turistice iar pentru anul in curs se estimeaza aproximativ 750.000 de turisti.Experienta in turism a acestei tari va fi de mare ajutor Azerbaidjanului.

Sectorului turismului din Azerbaidjan este in plina expansiune, fiind influentat de cresterile din domeniul comertului si de fluxul oamenilor de afaceri ,aici putand gasi atat echipamente de inalta clasa asemanatoare celor din Europa de Vest cat si numele unor hoteluri de lux.Exista nenumarate regiuni gata pentru a fi vizitate pentru a vedea spiritul si originalitatea tarii demonstrand astfel ca popularitatea in crestere nu este nefondata. Pentru a va convinge de acest lucru nu ramane decat sa vizitati Republica Azerbaidjan.

CONCLUZII GENERALE

In urma realizarii lucrarii “Potentialul turistic al Republicii Azerbaidjan” , am constat ca turismul in aceasta tara este este un sector al economiei in curs de dezvoltare.

Aceasta zona dispune de un numar impresionant de resurse turistice, naturale si antropice , care ,din pacate, nu sunt valorificate la valoarea lor reala.De asemenea , am observat ca exista o intreaga serie de proiecte concepute pentru imbunatatirea imaginii zonei .

Economia tarii se afla intr-un proces de revitalizare,sectorul serviciilor ocupand un loc din ce in ce mai important in contributia la Produsul intern brut , acest lucru intamplandu-se dupa ce mult timp importanta serviciilor nu a fost recunoscuta ,acestea fiind neglijate de economie si incadrate in sfera neproductiva.Odata cu venirea la putere in iunie 1993 a lui Heydar Aliyev , dar si cu trecerea la economia de piata ,sectorul serviciilor a devenit o platforma pentru crearea de noi intreprinderi ,simultan asteptandu-se ca serviciile sa joace rolul de “colac de salvare ”in rezolvarea problemei somajului ca urmare a restructurarii industriale.

Baza tehnico-materiala a intrat intr-un proces de renovare si modernizare,Azerbaidjanul beneficiind de active tangibile, rezultate de pe urma investitiilor Uniunii Sovietice din perioada in care era o destinatie cheie pentru aceasta.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale Azerbaidjanului pentru dezvoltarea turismului o reprezinta –cultura serviciilor –azerii find cunoscuti pentru ospitalitatea de care dau dovada cu toate ca majoritatea persoanelor angajate in sectorul turismului nu au studii de specialitate.

In ceea ce priveste numarul de turisti sositi in unitatile de cazare, se constata ca o pondere importanta o au oamnii de afaceri care prefera hotelurile de lux din capitala Baku,dar statisticile arata ca majoritatea acestora nu parasesc capitala.Numarul turistilor care aleg alte forme de turism este relativ mic,majoritatea provenind din tarile fostului bloc sovietic, dar intr-o continua crestere.

Datorita investitiilor facute in sectorul turistic si proiectelor derulate ,autoritatile incearca sa atraga turistii intr-un numar cat mai mare in viitorul apropiat, propunand pachete turistice deosebite, precum cele pentru ecoturism,pentru turismul de vanatoare, agroturism dar si pentru forme mai noi de turism precum turismul de supravietuire.

Ministerul Culturii,Turismului si Sportului colaboreaza cu Ministerul din Maldive in speranta folosirii celor mai bune strategii de promovare a imaginii Azerbaidjanului, dar si de implementare a calitatii si profesionalismului serviciilor turistice azere.

Ca o concluzie generala, as putea spune ca turismul din Republica Azerbaidjan s-a dezvoltat in perioada 2004-2007, fiind introduse pe piata turistica noi pachete turistice si demarandu-se proiecte de dezvoltare durabila a zonei, punandu-se baza unei viitoare destinatii turistice internationale.

BIBLIOGRAFIE

1. Ambasada Republicii Azerbaidjan in Romania.

2. Enciclopedia Statelor lumii –editat de Literasoft –Bucuresti 2007

Firoiu Daniela- Economia Turismului ,Editura Universul Juridic ,2005

Firoiu Daniela - Industria turismului si a calatoriilor,editura Pro Universitaria ,Bucuresti 2006

Firoiu Daniela –Resursele umane in turism, Editura Pro Universitaria ,2007

Firoiu Daniela- Turism in perspectiva globalizarii ,Editura Prouniversitaria,Bucuresti 2007

7.Neagu Vasile,Busuioc Marian –Managementul calitatii serviciilor turistice, Editura Prouniversitaria ,Bucuresti 2007

Ratiu Monica –Economia serviciilor .Provocari,oportunitati,restrictii –Editura Universitara Carol Davila ,Bucuresti 2007

7. Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei-Directia Europa Largita

Ministerul IMM,comert, turism si profesii liberale-Directia Generala Afaceri Europene

Marian Zaharia –Economia seviciilor , Editura Universitara Bucuresti ,2005

Mihalcescu Cezar –Bazele informaticii, Editura Universitara , 2005

N. Petcu – Statistuca in turism –teorie si aplicatii, Editura Albastra ,Cluj Napoca

Vasile Neagu –Servicii si turism- Editura Expert ,Bucuresti ,2000

Institutul de statistici al Azerbaidjanului mail :SC @azstat.org

.State programme on poverty reduction and economic development –Baku - 2004-2006

Rapid toutirm assesment for the Azerbaijan tourism sector development program- Baku 2004

Sustainable ecotourism and the National park system in Azerbaijan (studiu OSCE)

www.world-tourism.org

www.wttc.org

19. www.inf.org

20. www.aitf.az

www.cic.az

www.improtex-travel.com

www.wikitravel.org

www.tripadvisor.com

25. www.ecotourism. aznet

26. www.passportplus.com

27 www.lonelyplanet.com

28 www.travel-library.com

29 www.travelnotes.orgunul dintre aceste imperii este Imperiul Otoman care dorea impiedicarea comertului si cucerirea teritoriilor azere;din acest motiv a fost incheiat primul tratat de alianta si primul contact la nivel inalt dintre poporul roman si cel azer.

anexa 2

una dintre cele mai mari companii tour-operatoare din Azerbaidjan
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
TURISMUL CULTURAL
POTENTIALUL JURISTIC AL TINUTULUI ORASTIEI
Pe urmele lui Emil Racovita - descoperirea misterelor din pesteri
Consideratii generale ale ecoturismului
GOSPODARIA AGROTURISTICA-FORMA SPECIFICA DE CAZARE FOLOSITA IN AGROTURISM
Definirea ecoturismului
PIATA ECOTURISTICA ROMANEASCA CU REFERIRE LA JUDETUL TIMIS
Analiza SWOT a turismului rural
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu